av Hans Rosling och Fanny Härgestam
När Hans Rosling fick veta att han hade bukspottkörtelcancer skyndade han sig att skriva två böcker: Factfulness där han hjälper oss att förstå världen och den här memoaren om hur han själv lärde sig förstå världen. Vi möter ett ungt, ambitiös och nyfiket par i Hans och hans fru Agneta och följer snart med dem till Moçambique där de jobbade på ett sjukhus som läkare respektive sjuksköterska/barnmorska. Frustrationen över de knapphändiga resurserna och de många människorna som behövde hjälp gjorde snart Hans till forskare och några årtionden senare har han med son och sonhustru skapat Gapminder - ett verktyg som hjälper oss att förstå världen.
Jag läste Factfulness förra året och fascinerades över Roslings stora kunskaper och drivet att förmedla den till andra. Han ville så gärna att vi skulle förstå världen för att kunna göra den till en bättre plats och frustrerades över när de flest tänkte helt "fel" och började i "fel" ände. Även om han vid många tillfällen anser sig ha rätt fakta och rätt utgångspunkt är han inte sen med att erkänna brister och felsteg. Jag läste med stor förundran och fascination. Texten är lättillgänglig och intressant. Factfullness har fokus på fakta medan Hur jag lärde mig förstå världen väver in stora doser biografi i faktan och pepp inför de förändringar vi faktiskt kan göra för att få en bättre värld. Inspirerande och helt klart läsvärt!
Första meningen: Ett telefonsamtal den 5 februari 2016 gjorde det bråttom att skriva böcker.
Antal sidor:
332
Förlag: Natur & kultur, 2017
Måste bara säga att jag verkligen gillar ditt upplägg med Första meningen, Antal sidor & Förlag. Så mycket att jag börjat göra liknande, faktiskt :)
SvaraRaderaVad roligt att du gillar det! :D
Radera