29 april 2012

Sommarböcker för vuxna

Härromdagen publicerade jag en lista på sommarböcker för barn och ungdomar, nu är det dags för boktips till de vuxna!

Jag bar en ocean av Kelle Groom
Självbiografisk roman om alkoholism från 19 års ålder, och hur författaren tog sig ur det. 
 Mitt liv som bok av Paul Desalmand
Läsaren från följa med en bok genom hela "livet", och allt vad den nu kan råka ut för...

Små solfåglar långt borta av Christie Watson
När Blessing och Ezekiels pappa är otrogen tvingas deras mamma ta med dem från det glamorösa liv de levt i Lagos. De hamnar hos mormor och morfar där livet har helt andra förutsättningar. Det som tidigare varit självklart är nu lyx, och dessutom tvingas de byta religion. Nu måste de hålla ihop.





Krokodilernas gula ögon av Katherine Pancol
En historie som utspelar sig med Paris där man stöter ihop med krokodiler, människor och framför allt kvinnor som är de vi vill bil. En historie som lögn, kärlek, svek, vänskap, pengar och drömmar. Om livet, helt enkelt.


Hela havet stormar av Arne Dahl (psedonym för Jan Arnald) är en fristående del till Viskleken. Opcop-gruppen tar sig an ett fall med tre mord på tre skiljda platser i Europa. Har morden något gemensamt?
Tillsammans är vi starka är skriven av förra årets vinnare av Nobels fredspris. Här skriver hon om sin envisa kamp för människors rättigheter i en värld som strävar åt andra hållet.

27 april 2012

Kapitulera omedelbart eller dö

Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling
Mary och Lovely funderar kring livet, om det är värt att leva, om "the lovely way", textfascism och om det är bäst att kapitulera omedelbart eller dö direkt.

Men denna korta beskrivning av boken skulle jag vilja få fram att den inte handlar om mycket mer. Visst finns det en kille som Mary kanske ska bli ihop med, och en singelmamma som skaffar pojkvän som flyttar in, ganska typiskt ungdomsböcker. Mycket mer innehåll finns inte, och därför har jag svårt att förstå varför denna bok skulle tilldelas debutantpriset Slangbellan 2012. Visst är det ganska effektfullt och aktuellt att blanda in så många engelska ord och meningar som Mary och Lovely gör, men bokens handling känns ganska uttjatad. Nej, jag gillade inte den här.


Antal sidor: 236
Förlag: Rabén&Sjögren, tack för recex!
Betyg: 5/10

25 april 2012

3 x Elsa Beskow

För några dagar sedan plockade jag med mig några barnböcker från barnbokshyllan här hemma, och jag tänkte skriva lite om dem. Först ut är tre böcker av Elsa Beskow, författaren och illustratören som underhållit flera generationer!

Hatt-stugan kom ut första gången 1930, och boken på bilden trycktes 1995. På en ö bor tomtemor med sina tre små barn i en liten stuga som liknar en hatt. En dag ger sig tomtemor ut på sjön för att ta sig till fastlandet för att skaffa sig ull till att spinna nyatt garn till nya byxor. Hon lovar barnen kaka till kvällen om de sköter sig, och de vill göra något extra bra för att få en stor bit kaka. Det går dock inte riktigt som de tänkt sig...
Berättelsen om de tre barnen på ön står sig fortfarande, men vissa delar är såklart inte särskilt moderna nu för tiden. På ön finns inget H&M, och när det gäller rimmen som läsaren själv får komma på är det ibland lite svårt att komma på de något åldrade orden. Det är trots allt en riktig "klassiker", och väcker många fina barnminnen, både för mig och generationer bakom mig.

I ABC-resan får läsaren följa med Bo och Anna som ger sig ut på äventyr en dag. De cyklar till sjön där en fågel tar Annas docka, och sedan får de hjälp av olika djur med att hämta tillbaka dockan. För varje sida blandas fina illustrationer med rim och en ny bokstav presenteras. Även denna bok går på rim, som ibland är lite ålderdomliga. De är dock begripliga (för mig), och även ABC-resan ger fina barndomsminnen.










Landet Långhärifrån innehåller två berättelser. Den först om när hela staden brann ner, och hur det gick att bygga upp den igen. Den andra handlar om varför alla på slottet är så ledsna. Denna berättelse går även på rim. Det är väldigt enkla texter, men ändå ganska moderna, till skillnad från de två nämnda böckerna. Illustrationerna är som vanligt väldigt fina och mysiga!



Det kanske är just illustrationerna som Elsa Beskow är känd för, men även berättelserna om Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin, Farbror Blå, Petter och Lotta, Puttes äventyr i blåbärsskogen och Tomtebobarnen.

23 april 2012

Kaninhjärta

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist

Mary och Anne är tvillingar. De är så lika att de ofta kallas Mary Anne, som ett dubbelnamn, för de sitter nästan ihop. De bildar tillsammans ett medium, och hamnar snart i en medial grupp där de får hjälpa till med ett fall som kommer att påverka deras sommarlov väldigt mycket. Det kommer även att påverka resten av deras liv.

Christin Ljungqvist debuterar med en övernaturlig roman som kryper under mitt sunda förnuft. Jag har inte mycket till övers för så kallade medium, men ändå drars jag med i historien som är både skrämmande och väldigt fin. Syskonbanden beskrivs fint, ungdomslängtan efter något annat finns där, liksom skilda föräldrar och tonårsuppror. Språket är inget som sticker ut, men det är ändå bra skrivet, och vad Anne får veta från "andra sidan", utan att berätta för sin syster, är ett grepp som får läsaren att vända blad efter blad. Författaren vet vad det är hon skriver om, och det märks, för även om jag egentligen inte gillar det mediala snacket, så skriver Christin övertygande. Men nej, jag tar det fortfarande inte helt seriöst...
Förlaget Gilla böcker har lyckats ta fram ännu en roman som jag tror att det kommer att snackas om! Dessutom är omslaget mycket passande.

Första meningen: Mary betyder Maria som betyder, man vet inte riktigt, men det kan betyda upprorisk eller bitter eller motspänstig och det stämmer precis för sådan var Mary.
Antal sidor: 274
Utgivningsår: 2012
Förlag: Gilla böcker, tack för recex!
Betyg: 8/10

Läsmin intervju med författaren här

20 april 2012

Barnens romanpris

Sveriges Radio ska för tredje året i rad kora Sveriges bästa bok för 11-13-råingar. Vinanren kommer att röstas fram av fem sjätteklassare. Nomineringarna kommer från "en grupp vuxna banbokskritiker", och böckerna det handlar om är:
"Min pappa är snäll och min mamma är utlänning" av Emmy Abrahamsson
"Flyga högt" av Katarina von Bredow
"Förvandlad" av Mårten Melin
"I den tysta minuten mellan" av Viveka Sjögren
"Försöksdjuret" av Marianne Strand.

Av dessa har jag bara läst den första, men den tycker jag absolut förtjänar uppmärksamhet! Läs min recension här
28/6 avslöjas vinnaren i Sveriges Radio.

Läs mer här

18 april 2012

Sommarböcker för barn och ungdom

För några dagar sedan fick jag hem katalogen för svensk bokhandels sommarutgivning. Där fanns en massa böcker, men inte så många som jag fastnade för. Det senaste har jag blivit intresserad av att läsa barnböcker, så det blev mest sådana. Nedan kommer en lista på böckerna för barn och ungdom som jag beställde hem (och får gratis för att jag bloggar på LitteraturMagazinet, lyxigt värre!).

UNGDOM

Du glömde säga hejdå av Sarah Dessen
Ännu en Sarah Dessen på svenska! Tidigare har Mycket mer än så och Mitt perfekta liv översatts.
Paris, Chérie av Ida Pyk
Supermodell i Paris? Inget huvudpersonen i denna bok tackar nej till! Men tänk om det inte är så glammigt som det låter?









Ingen du känner av Christina Waldén, Rabén&Sjögren
Ännu en gripande bok om hur ungdomar kan ha det i andra länder.
Oksa Pollock, De vilsnas skog av A. Plichota och C. Wolf
Andra delen i boken som liknas vid Harry Potter. Läs recension på första delen här








BARN
Rabarbertjuven av Vanja Persson och Christoffer Hansen
Vem är rabarbertjuven? Denna bok lockade mig särskilt eftersom huvudpersonen är rullstolsbunden, inte vanligt i bokvärden!




Manne gräver ett hål av K. Carmback, M. Eriksson, M. Engström-Renman
Manne och hans pappa gick till stranden, men när de kom fram var det för molnigt och kallt för att bada. Det visar sig att Mannes pappa är bra på att göra sandslott, för bra, så Manne får bara gräva, och gräva, och gräva










Trollskogen, Trollungarna och häxan av Sissel Böe och Peter Madsen











Stella, en prinssessa bland stjärnorna- Marie-Louise Gay
Stella kan svaret på alla frågor som hennes lillebror kommer med.









Jag beställde även:
När Leo blev uppäten av John Fardell
En annan resa av L .Ottosson och M. Nilsson Thore, Bonnier Carlsen
Nalla och Björn åker till havet av Kajsa Lindström, Alfabeta
Stora boken om ABC 123 ett författarsammarbete
Smurfarna, Lek lär och ha roligt

14 april 2012

Hungerspelen


Första utgåvan av
första boken på svenska
Lagom till biopremiären av The Hungergames bestämde jag mig för att läsa första boken. Efter att ha hört väldigt mycket väldigt bra om serien, kanske det inte var så konstigt att jag hade skyhöga förväntningar på första delen. Trots detta kan jag ändå säga att jag inte blev besviken!

Kort om handlingen: Varje år lottas två ungdomar från alla Panems 12 distrikt ut att vara med i Hungerspelen, ett spel där endast en person står överlevande som segrare. När Katniss lillasyster Prim väljs från distrikt 12 går Katniss genast in istället för henne, och tillsammans med Peeta beger de sig mot huvudstaden. Troligtvis kommer de aldrig att återvända levande till sina hem igen.

Jag tycker egentligen att det är lite skrämmande att så många ungdomar (och även vuxna) älskar en bok där så många människor mördas, och det påhejat av läsaren. Om man fastnar i läsningen är det väldigt lätt hänt att man önskar att fler ska dö, så att man får veta vem som vinner spelen. Är inte det ganska hemskt? Å andra sidan är det väldigt skickligt gjort av författaren, Suzanne Collins, att binda läsarna till sig och få dem att tänka så mordiskt (jo, man kan nästan säga så). Att kunna skriva så att läsaren fastnar och lever med boken är något alla författare strävar efter, och Collins har lyckats!

Bokreafynd:
Hungerspel för 55 kronor!

Samtidigt som detta är en succé världen över, så finns det tyvärr många självklara saker. Har man läst ett antal ungdomsböcker (amerikanska/engelska som svenska), så är det ganska lätt att förstå hur det ska sluta. Det är lite tråkigt, eller är det bara jag som har läst för många böcker? Ibland glömde jag dock bort det, för jag måste erkänna att jag satt ganska klistrad vid boken!

Hungerspelen innehåller dock det mesta: spänning, äventyr, övernaturliga ting som är skrämmande likt verkligheten, framtidsvisioner, samhällskritik, romantik, vänskap och frågor om vem man är och vem man egentligen kan lita på.

Nu vill jag ha era åsikter. Vad tycker ni om boken? Vad var bäst, boken eller filmen? (Tänk gärna på att jag inte läst andra eller tredje boken...)

Om första boken
Första meningen: När jag vaknar är det kallt på sängens andra sida.
Antal sidor: 304
Förlag: Bonnier Carlsen
Originaltitel: The Hungergames
Utgivningsår: 2008
Uppföljare: Fatta eld och Revolt
Betyg: 9/10, och upp på listan över mina favoriter!

12 april 2012

Nattens cirkus

Nattens cirkus av Erin Morgenstern

Det ligger ett magiskt skimmer över cirkusen som en dag bara står på ängen. Att den dessutom "öppnar vid mörkrets inbrott, stänger i gryningen", gör den ännu mer beryktad och spännande. Vad som egentligen försiggår på cirkusen är inget besökarna märker något av, och att illusionisten gör sina övernaturliga konster på riktigt, är inget de vet. Samtidigt pågår ett spel som bara har en enda utväg, och utan spelet skulle cirkusen inte klara av att stå kvar.

Ett skimrande, elegant språk och en förundrande, verklighetstrogen, men ändå övernaturlig, handling gör Nattens cirkus till en enastående debut för Erin Morgenstern! Cirkusromaner har alltid något magiskt över sig, och att denna bok dessutom innehåller övernaturliga inslag gör att den blir ännu mer spännande och lockande. Jag sveptes lätt med i de förtrollande beskrivningarna av såväl människor som handlingar, och det var svårt att sluta läsa. Den sträcker sig till en bred lässkara, den handlar om de unga tvillingarna Poppet och Widget, som föds samma natt som cirkusen öppnar, men fokuset ligger på Celia och Marco, cirkusens några äldre grundare, och läromästarna som kan ha flera hundra år bakom sig. Dessutom åldras ingen inom cirkusens grindar. Nattens cirkus är en mycket bra bok, och även om handlingen är lite seg, när jag tänker efter, så var det inget jag la märke till när jag förundrat vände blad efter blad. Det eleganta språket smittar av sig, och jag undrar om inte även jag har blivit lite mer elegant.

Första meningen: Cirkusen anländer utan förvarning.
Antal sidor: 421
Originaltitel: The Nights Circus
Utgivningsår: 2012
Förlag: Norstedts, tack för recex!
Betyg: 9/10

10 april 2012

Isprinsessan

Isprinsessan av Camilla Läckberg
Där Alexandra ligger död i badkaret ser hon ut som en isprinsessa. Huden är blåaktig och den iskalla luften omkring henne gör att vattnet i karet har blivit täckt av ett lager is. Vem har mördat henne, och varför?
Författaren Erica Falck ger sig in i utredningen, som annars sköts mest av poliserna på den lilla stationen i Tanumshede.

Detta är Camilla Läckbergs debutroman, och även den första bok jag läste av henne. Den har gjort stor succé i över trettio länder, och just nu pågår filmatiseringar av serien som består av åtta böcker. Jag är ingen deckarfantast eller expert på hur en bra sådan ska vara, men tycker ändå att det finns en läskig spänning över mordet. Den känns däremot ganska lång, och vissa språkliga tabbar är lätta att se. Ett exempel är när Erica sminkat sig lite lätt för en "naturlig look" och att författaren sedan gör stor sak av att tänka på att hon ser så naturlig ut utan smink. Det känns ganksa... billigt... Annars finns trovärdiga personporträtt, som ibland kan bli lite väl inövade, men det är en godkänd debutroman. Det dröjer nog dock ett tag tills jag läser nästa del.

Första meningen: Huset var ödsligt och tomt.
Antal sidor: 319
Förlag: Forum, Månpocket
Betyg: 7/10

6 april 2012

Påskkrim ska det visst vara

Påskkrim. Av någon anledning förknippas påsken med läsning baserad på kriminalromaner och liknande. Jag är ingen deckarfantast, men tänkte ändå tipsa om några sådana böcker för de som är intresserade.

Agatha Christie är en av de deckarförfattare jag gillar bäst (vilket å andra sidan inte säger särskilt mycket). Hon har bland annat skrivit ”Tio små negerpojkar” som den hette när den kom ut, men som idag heter ”Och så var de bara en”. En kort, spännande, skrämmande historia.

Kjetil Johnsen har skrivit den omtalade TRE-serien. Första boken heter ”Ett hål i själen”, och andra boken heter ”Den farliga kyssen”. Klicka på titlarna för att komma till mina recensioner. Efter att ha läst dessa två böcker lämnade jag serien, ingen superfavorit för min del.







”Den du inte ser” av Mari Jungstedt riktar sig inte främst till ungdomar. Det betyder å andra sidan inte att ungdomar inte kommer att gilla den.

”Den hemiliga historien” av Donna Tartt innehåller inte särskilt många poliser eller utredningssekvenser, men är ändå en skrämmande bok innehållande mord, mördare och en hel del annat spännande.






Några böcker som inte finns recenserade på bloggen, men som jag ändå rekommenderar,
är ”Ängeln” av Bali Rai och Agatha Christies "Dolket från Tunis".






 
Nästa vecka kommer en recension på Camilla Läckbergs "Isprinsessan" upp på bloggen!

Vad ska du läsa i påsk?

Klicka dig in här under påskhelgen, så får du se vad jag läser!

4 april 2012

Aldrig släppa taget

Aldrig släppa taget av Holly Goldberg Sloan
Sam och hans lillebror Riddle har nästan alltid varit på rymmen tillsammans med sin kriminella pappa. Nu har de kommit till staden där Emily bor, och hon och hennes familj är raka motsatsen. Första gången Emily och Sam möts är i kyrkan, där Emily tvingas sjunga solo, och trots att det inte låter så vackert så blir det första steget i en relation, som, med tanke på ungdomarnas bakgrunder, är ganska komplicerad.

Min första tanke var att denna bok liknar Jenny Downhams Älskar hatar med tanke på att huvudrollsinnehavarna i båda böckerna  är en problemförföljd kille och en tjej från en rik familj. Både böckerna har också ett svårhanterat ämne som sticker ut i mängden av ungdomsböcker, och det gör denna bok riktigt intressant!
Författaren väver in flera människors liv i berättelsen, och även om de är ganska många, så blir det inte rörigt. Emilys och Sams relation verkar dock lite för lyckosamt sammansatt, men historien väcker många frågor som är väldigt intressanta och samhällskritiska. En mycket spännande, tänkvärd bok, som till skillnad från Älskar hatar faktiskt har ett slut...

Första meningen: Veckodagarna betydde ingenting för honom.
Antal sidor: 287
Förlag: B Wahlströms, tack för recex!
Originalets titel: I´ll be there
Betyg: 8/10

2 april 2012

Julkalender 2012

Jag är hjälpledare i en grupp som heter "Tonår" och, helt enkelt, består av en massa härliga tonåringar. I fredags stod det "baka konstigt" på programmet, och jag och min syster hade hand om kvällen. Vad bakar man då om man ska baka konstig? Jo, pepparkakor! Kakan är väl inte så konstigt i sig, men att göra julkakor i slutet av mars är ganska konstigt...
När jag ändå pratar om julen kan jag passa på att länka årets julkalender! Inspelningarna har varit i gång ett tag, och planeringarna inför den har pågått ännu längre. I år blir det come back för Mysteriet på Greveholm! Samma spöken, samma slott, men en ny familj. Smygtitta här.

Vad tror ni? Det pratas om att julkalendern innehåller många referenser till kalendern för 16 år sedan, men kommer vi trogna fans får våra förväntningar tillgodosedda?