30 juni 2012

Den första flickan skogen möter

Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg

Hanna har precis fyllt tolv år, och det är sommaren innan sexan. Det är sommaren då hon tänker mer på killar och sex, kroppen förändras och vänskapsbanden sätts på prov. Det är också sommaren då populära Linda försvinner, och med rykten om att hon blivit mördad lägger sig en kuslig stämning över samhället?
Inte längre barn, inte ännu vuxen. Detta är en bok om gränslandet däremellan. Om vem man är, vilka ens föräldrar egentligen är, och utöver det vänner och killar. Jag tycker att det är en bok som beskriver detta bra, med andra ord finns det många ögonblick av igenkänning. Jag trodde att det skulle vara en slags deckare, med tanke på att baksidestexten nämner Linda, men fokus läggs istället på den kommande vuxenvärlden och relationer. Absolut läsvärd för barn/ungdomar från tolv år. Inte för barnsligt eller vuxet skrivet, utan i gränslandet, helt enkelt.
Första meningen: Ibland drömmer jag om det.
Antal sidor: 185
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2012

28 juni 2012

Dagar utan hunger

Dagar utan hunger av Delphine de Vigan

Hade inte nittonåriga Laure blivit inlagd på sjukhus då hon tvingades till det, hade hon förmodligen inte överlevt. Hon har anorexi och är knappt mer än skinn och ben. Hur kunde det gå så långt?
Följ med på Laures tre månader långa vistelse på sjukhuset, se henne söka efter livsglädjen och möta andra med samma eller helt andra problem.



Detta är Delphine de Vigans självbiografiska debut, som kom ut i Frankrike 2001. På svenska har hon tidigare fått No och jag och Underjordiska timmar utgivna.Detta är en stark skildring som inte lämnar mig oberörd. Västvärlden är så fixerad vid kroppsutseendet, och för många slår det verkligen fel. Denna bok visar på detta, och hur svårt det kan vara att acceptera sig själv, att helt plötsligt gå upp så mycket i vikt. Men också hur svårt det kan vara att hjälpa anorektiker, att många blundar för att vännen blir allt smalare och tänker allt mer på mat och motion. Har man problem i släkten och familjen blir det bara ännu värre.  
Vacker, hemsk, viktig, intressant, men jag hade gärna vetat mer om hur det gick så långt.

Första meningen: Det var något utanför henne själv som hon inte kunde sätta namn på.
Antal sidor: 185
Förlag: [sekwa], tack för recex!
Utgivningsår: 2012
Originaltitel: Jours sans faim, Frankrike 2001

26 juni 2012

Era favoritböcker, del 1

För ett tag sedan efterlyste jag era favoritböcker. Jag fick en massa tips, och tänkte dela med mig av dem nu. Det blir två delar, hoppas att ni hittar något inspirerande! (Det som står kursivt har jag själv lagt till för att underlätta i ert sökande efter boken, om ni är intresserade)

Recenzion: Simon och Sofie av Emma Granholm är en av mina absoluta favoriter, Tillsammans-serien av Denise Rudberg också. Även Sarah Dessens Mycket mer än så är högt upp på listan. Och självklart Välkommen hem av Johanna Lindbäck, den är helt underbar!
Jana: Jag älskar Pollyanna av Eleanor H. Porter! Lite som Anne på Grönkulla, fast bättre! Vilhelm Mobergs Utvandrarserie är också rikigt bra, de är såna böcker där man verkligen är fast redan på försa sidan. När änglar faller av Tracy Chevalier är också en riktigt bra sträckläsningsbok. Jag låg vaken en hel natt och läste den.

Anna: Mina favoritböcker är bland andra: Harry Potter av J.K. Rowling, The Hunger Games av Susanne Collins, Imorgon när kriget kom av John Marsden, Vampire Academy av Richelle Mead, Percy Jackson av Rick Riordan, Anna and the French Kiss av Stephanie Perkins, The Fault in Our Stars av John Green, Wither av Lauren DeStefano :)
Malin: Min absoluta favorit bok är ett självklart val för mig: The Hunger Games av Suzanne Collins
Anna: Du måååååste läsa Den hemliga historien av Donna Tartt nu. Okej?

Jessica: Darling River av Sara Stridsberg
Berättelser av Birgitta Trotzig
Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson
Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski
Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson
Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen
De vilda detektiverna av Roberto Bolano
Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Sent på jorden av Gunnar Ekelöf
Vad gör jag här av Lukas Moodysson
Mästaren och Margarita av Mikhail Bulgakov

24 juni 2012

Är du en bibliofil?

Det var ett bra tag sedan jag försökte allmänbilda er med "veckans ord", så här kommer ett nytt ord att lära in:
Bibliofil
Många av er som kikar in här tror jag är bibliofiler, en sådan är nämligen bokälskare, boksamlare, bokvän, bokmal. Stämmer det bra? Är du en bibliofil?

Med tanke på hur snabbt mina bokhyllor fylls på kan jag definitivt säga att jag är en bibliofil...

22 juni 2012

Författare i radio

Varje år sommarpratar ett antal utvalda mer eller mindre kända personer i radio. I torsdags tillkännagavs det vilka som ska prata i år, och i startfältet finns åtta författare! Roligt och spännande, tycker jag. Här kommer författarlistan:

Juni
26 Jo Nesbø
Juli
9 Daniel Sjölin
13 Jenny Jägerfeld
19 Jan Lööf
30 Sara Bergmark Elfgren
Augusti
5 Märta Tikkanen
12 Martina Haag
17 Amanda Svensson

Någon författare du ser fram emot extra mycket att få höra?

20 juni 2012

Välkommen till min läshörna!


Det är inte längesedan min bokhylla såg ut som på bilden här. Sedan finns det några till i familjen med barnböcker och mammas och pappas litteratur. Istället för att köpa böcker var jag en stammis på biblioteket. Jag tror att bilden är tagen i december 2010. Efter det hände något. Jag fick mitt första recensionsexemplar, fler läsare till bloggen, och helt enkelt mer uppmärksamhet. PANG, sa det, och så svämmade mitt skrivbord över av böcker. I artonårspresent fick jag två bokhyllor, och det behövdes absolut.
Idag ser min läshörna ut som på bilden till vänster. Två bokhyllor som står bakom läsfotöljen där min gittar sitter när inte jag gör det. Där finns även ett piano och en ukulele som får ha sin plats i bokhyllan, så länge den får plats där. På tal om mina intstrumet har de fått bokrelaterade namn. Pianot heter Sadrak, gitarren Mesak och ukulelen Aved-Nego, alla namn från Bibelboken Daniel. Det är dock inte så ofta de får höra sina namn... ;)

På översta hyllan till höger finns några filmer, t.ex. de flesta ur serierna Harry Potter och Twilight.

Den vänstra bokhyllan har plats för inbundna böcker. Jag har försökt ordna dem i färgordning, vilket inte alltid är jättelätt... Här finns serier som Deluxe, Hungerspelen och Engelsfors och fristående favoriter som Nattens cirkus, Fyra dagar fyra nätter, Himlen börjar här, Aldrig släppa taget och En sån där vidrig bok där mamman dör.








I den högra bokhyllan finns pocketböcker och mitt påbörjade bibliotek för barn (vilka barn är dock oklart, kanska barnet inom mig...). Längst upp till höger ser ni även min Almas nya vänner. Även pocketböckerna är sorterade efter färg, och här kan man hitta Simon och ekarna, Alexandra, Systrar i jeans, En dag och Det är så logiskt alla fattar utom du.
Längst ner i bokhyllan finns plats för mer. Ett tag till i alla fall. Överst till vänster på bilden ser ni hyllan med böcker på tema "livsåskådning" och "religion". Bibeln, Alla dagar nära och Den oemotståndliga revolutionen är några titlar . Här saknas dock en del. På samma hylla har jag börjat på fjärde raden inbundna böcker.
Till höger finns en hög med magasinet IKON1931 (där jag skivrecenserar), Kitty-böcker och lite annat smått och gott.
Längst ner till vänster står not- och psalmböcker. Bredvid ligger diverse tidningar.

Nu har ni fått en liten inblick i min läshörna, hoppas att ni gillade guidningen! :)

Update: Sedan jag gjorde detta inlägg har fler böcker fått flytta in i bokhyllan. Så att hålla er uppdaterade är ganska svårt, här ser ni en hyfsat rättvis bild i alla fall! :)

18 juni 2012

Du glömde säga hej då

Du glömde säga hejdå av Sarah Dessen

De senaste åren har Mclean och hennes pappa inte stannat länge på samma ställe. Hans jobb kräver att han reser mycket, och Mclean följer hellre med honom än bor med sin mamma och hennes nya familj. Mclean blir en ny tjej för varje plats de kommer till: den smarta, populära eller alternativa. I Lakewiev hinner hon dock inte bestämma sig för vem hon ska vara innan alla vet hennes riktiga namn. Det blir svårare än hon trott att vara sig själv, för vem är hon egentligen?


Detta är Sarah Dessens tionde roman, den tredje som översätts till svenska. Innan har Mycket mer än så och Mitt perfekta liv utgivits, och personligen tycker jag att de böckerna är bättre än denna. Redan de två första är väldigt lika, och därför kan jag inte hjälpa att jag fortsätter jämföra alla tre. Vissa ingredienser finns för en "typisk Dessen-bok", till detta hör: en duktig tjej som har det krångligt med familjen, som försöker hitta sig själv och ta reda på ifall den där killen gillar henne eller inte. Det är å andra sidan ett ganska vanligt upplägg för en ungdomsbok. Ibland behöver man dock en sådan där lagom patetisk feel-good-bok där det är lite förutsägbart, och söker man det bör man välja Sarah Dessen!

Karaktärerna är mysiga, språket bra, fokuset litter på relationer och det finns mycket att relatera till. Det pågår många paralella berättelser, som den om Mcleans pappas jobb i restaurangbranschen, och basketmatcherna där mammas nya kille har en central roll. Du glömde säga hej då är en bra bok, men den nådde tyvärr inte upp till mina höga förväntningar.

Första meningen: Bordet var kladdigt, det var ett flottigt fingeravtryck på mitt glas och vi hade suttit i tio minuter utan att se skymten av någon servitris.
Antal sidor: 450
Förlag: Rabén&Sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2012
Originaltitel: What Happened to Goodbye

14 juni 2012

Intervju med Sonya Sones

För ett tag sedan skickade jag iväg några frågor till Sonya Sones, författare till Vad mina vänner inte vet, Vad min flickvän inte vet och En sån där vidrig bok där mamma dör och fem andra böcker som ännu inte översatts till svenska. Här får ni hela intervjun:
Why do you write?
Words have always been a powerful force in my life, bringing me both joy and sadness. I write to harness the power of words. I write to move people, to share a rollercoaster of emotions with them, to give them pleasure, to connect with them. I write to figure out my life. (And also because I have to pay for my children to go to college!)

I wrote One of Those Hideous Books Where the Mother Dies because I was interested in exploring the theme of culture shock. I grew up near Boston, but moved to L.A. in my twenties to work for a famous film director. I thought I’d died and gone to heaven. Hollywood seemed so glamorous and exciting. But it was like living on a different planet. So when I was writing Ruby’s story, I could draw on memories of my own culture shock. Seeing palm trees everywhere, movie stars standing in line at the drugstore. I even got a ticket for crossing the street—just like Ruby.
Where do you get the inspiration from?
My first inspiration was my children. I loved reading to them so much that it inspired me to want to write for children. Now, I get inspiration from the lovely fan emails that pop into my email box daily – from really sweet readers who say very lovely, encouraging, funny, inspiring things to me. Thank you, dear readers!

Which of your books do you like best, and why?
That would be like asking me to choose which of my children I like best. I like all my books equally. :)
What do you think about the cover image that your books have in Sweden?
They are beautiful! I especially love the original covers of read What My Mother Doesn´t Know and What My Girlfriend Doesn´t Know - the way they were designed to fit together into one photo, and how the on the spine of the book, there is half a heart on each book, and when you put them together it makes a whole heart. Though Robin looks much more handsome than I pictured him when I wrote the book. When my son Jeremy saw the cover, he said “Well, maybe that’s ugly for Swedish.”
What do you want to say to grownups who like to write? Do you have any writing tips?
Write from the heart. Write about what you know (your own experiences and feelings). Don’t avoid writing about the pain in your life. Do avoid using clichés and overusing adjectives. Try to find ways to describe things in fresh new ways. Similes work well for that. Try to show instead of tell. Like instead of saying “I felt happy” (telling), say “I felt like a jar all filled up with a thousand fireflies” (showing). Or instead of saying “I felt scared” (telling), say “my heart fluttered in my throat like a trapped bird” (showing). And read, read, read—whoever, and whatever, inspires you.
Also, stop worrying about how good what you write is going to be. I always assume that what I write will really stink. And my own first drafts always do. But I have to write that awful version first, so that I have something that I can work on and eventually make better. You’ve got to remember that even if what you write is terrible, you can revise it and keep on revising it, until what you’ve written is good. And maybe even great!

xx, Sonya

12 juni 2012

Barnbokstips

Som jag skrivit innan har jag en profil på LitteraturMagazinet.se. Att bokblogga själv på två olika bloggar är nog inget jag rekommenderar, men jag tycker att jag lyckats hyfsat bra med det... På nämnda blogg har jag recenserat många aktuella barnböcker, och är du sugen på att se recensionerna eller bli tipsad om nya barnböcker, kan du, bland andra, hitta dessa recensioner:

Min första strandkantsbok, Stella- en prinsessa bland stjärnornaManne gräver ett hål
Nalla och Björn åker till havetTrollskogen- Trollungarna och häxan, Raberbertjuven, Pollenkyssen

De flesta andra recensioner publicerar jag både här och på LittMag. fast i lite olika form.

10 juni 2012

Sommarläsning

Jag skulle vilja tipsa om sommarläsning. För två år sedan gjorde jag ett inlägg om detta, men här kommer en uppdaterad lista.

Kärlek och vänskap är något som många förknippar med sommaren och känslor som kanske spirar lite extra då. Många av dessa böcker är väldigt förutsägbara, men ibland vill man ha det också... Vill du läsa om kärlek till vänner eller någon som det kanske pirrar lite extra när man ser, kan jag rekommendera:
* Systrar i jeans- serien av Ann Brashares (recension på första boken finns här) om systerskap och om hur det är att för första gången lämna vännerna en hel sommar för att pröva sina egna vingar. Hög sommarkänsla på denna serie! För de "vuxna" har samma författare skrivit Sista sommaren (med dig)

* Fyra dagar, fyra nätter av Morgan Matson. Amy bilar genom hela USA med okände Roger.
* Sommaren jag blev vacker av Jenny Han är ingen personlig favorit, men jag har hört många andra som gillar den. Dessutom ingår den i en trilogi, om man nu gillar den.

* Sarah Dessen har fått mycket uppskattning för sina böcker. Till svenska har Mycket mer än så, Mitt perfekta liv och nyligen Du glömde säga hejdå översatts.

Att ta sig an en tegelsten är något jag brukar spara till sommaren, när man inte behöver släpa med boken till skolan eller någon annanstans. Jag läser dock inte särskilt många tegelstenar, men kan rekommendera Donna Tartts Den hemliga historien. En ganska konstig bok, egentligen, men den är magisk, på något vis...

Sist, men inte minst:"Jellicoe Road" av Melina Marchetta!
Här finns böcker som utspelar sig under sommaren. Mina favoriter hittar du här.

Själv planerar jag att läsa det här i sommar (uppdateras).


Vad planerar du att läsa i sommar?

8 juni 2012

De utvalda: Monstrets dotter

De utvalda: Monstrets dotter av Kristin Cashore

Monstrets dotter heter Flamma och kan kontrollera andras sinnen. Att hon är dotter till monster gör att hon ständigt måste gå omgiven av vakter för att monsterfåglarna inte ska ge sig på henne när de ser det röda håret. Att hon kan kontrollera andras sinnen gör henne väldigt attraktiv, och många slåss för att få henne på sin sida i kriget som är oundvikligt.   

Detta är andra boken i serien ”De utvalda”, men är en fristående fortsättning på ”De utvalda- tankeläsaren”, vilken jag inte läst. ”Monstrets dotter” är väl översatt, och språkligt riktigt bra. Historien innehåller kanske lite väl många transportsträckor, men de är inte särskilt långa, vilket ändå ger berättelsen flyt. Flamma framställs som något underbart, vilket hon visserligen är. Oemotståndlig, påverkar lätt alla i sin omgivning, kan få folk att göra precis vad hon vill. Jag tycker dock att det blir lite klyschigt när hon klagar över detta. Hon skulle ju trots allt kunna göra mer för att inte synas så mycket.
Denna bok läste jag i pappersform.

Det är lätt att ryckas med i berättelsen, och författaren lyckas få mig som läsare att sympatisera med mördare, som trots de är de goda i historien. Något jag saknar är ett släktträd, för släktskap är det mest komplicerade … I den sista boken i trilogin, som kommer våren 2013, ska de två första böckerna knytas ihop. Innan dess måste jag nog läsa ”Tankeläsaren”, för äventyren i Dells och detta annorlunda kungarike har flera magiska äventyr att berätta om.


Första meningen: Larch tänkte ofta att om det inte hade varit för hans nyfödde son, skulle han aldrig ha överlevt sin hustru Mirkas död.
Antal sidor: 495
Förlag: Semic, tack för recex!
Utgivningsår: 2012
Originaltitel: Fire

6 juni 2012

Jellicoe Road

Jellicoe Road av Melina Marchetta

När Taylor var barn lämnades hon på 7-Eleven av sin mamma. Sex år senare hinner allt ikapp henne på Jellicoe internatskola, där Taylor förväntas leda sina underordnade i ett gängkrig. Någon försvinner, någon kommer tillbaka, och kanske finns det ett samband mellan det som händer och det Hanna skriver om i sina röriga manuspapper.

Såhär tycker jag:
Något som slog mig direkt är att denna bok påminner mig om Den hemliga historien av någon anledning. Möjligvist är det mystiken och berättelsen om de fem vännerna som lever internatliv, som gör detta. En stor skilland finns dock: alkohol och droger nämns knappt i Marchettas mycket uppmärksammade bok.

Jag vill börja med att nämna ett stort minus med denna bok, och det är att det tog mig 150 sidor att komma in i den. 150 sidor där massor av människor introduceras, och detta parallellt i två olika berättelser. Efter att att hört så mycket gott om boken gjorde det mig besviken, men jag ville ända se vad som gjort så många andra så fascinerade. Och det ångrar jag inte. Något skeptisk efter inledningen slogs jag av vilken fantastiskt välskriven och komplicerad historia det är. Det som förvirrar både läsare och huvudrollsinnehavare reds ut, de parallella historierna vävs ihop, och det ligger ett magiskt skimmer över boken: från formgivning och illustrationer, till formuleringar, översättningen och hela intrycket jag fick efter att ha slagit ihop boken. Jag vill ha mer av allt! Mer av Hannas manusskript, mer av Taylor, mer av hennes vänner, och melankolin. Upptrappningen i slutet framkallade känslan av att både vilja läsa ut och samtidigt vilja ha allt kvar.

Detta är en ungdomslitteraturklassad roman som verkligen förtjänas att lyftas fram till de vuxna som är skeptiska till att läsa nämnda sorts litteratur. Det är en magisk blandning av det förflutna, framtiden, vänskap, kärlek, en slags galenskap och det mesta man kan önska sig av en roman. För att inte enbart höja denna bok till skyarna måste jag än en gång poängtera att det tog mig 150 sidor att komma in i storyn, och det är väldigt många människor att hålla koll på...

Sammanfattningsvis vill jag ge dig en befallning: Läs Jellicoe Road!

Första meningen: Det tog min pappa hundratrettiotvå minuter att dö.
Antal sidor: 351
Förlag: X-publishing, tack för recex!
Utgivningsår: 2012
Originaltitel: On the Jellicoe Road

4 juni 2012

Paris chérie

Paris chérie av Ida Pyk

Efter att ha fått en förfrågan om att bli modell lämnar Alva Stockholm för att tillbringa sommaren i Paris. Hon lämnar mamma och hennes nya kille, och pappa som bara super. Hon kommer till en helt annan värld med nya modellvänner, som Olga, och snygga killar, som fotografen Sébastien. Hon får uppmärksamhet, visas uppskattning, men allt är inte som på framsidorna av Elle eller Vouge.

Jag trodde att denna bok skulle svämma över av modeord, inspirera till nytänkande och visa baksidan av modellvärlden med kroppsfixering och liknande. Men så är det inte. För att vara en bok skriven av en modell är den förvånansvärt lik en "vanlig" ungdomsbok med killar som inte ringer och vänner som det är svårt att alltid hålla sams med. Bara för detta är det ingen dålig bok, tvärtom är det en riktig "feel-good-bok" för ungdomar, med kärlek, vänskap och drömmar. Berättelsen värvas på ett intressant vis genom att de korta kapitlen utspelar sig både i Stockholm och Paris. Det gör det mer spännande, och två berättelser spelas upp parallellt. Jag hade inte haft något emot om boken var längre, så att man fick läsa mer om Alvas "hemma", och om alla de där sakerna jag trodde att boken skulle handla om.

Jag gillar boken, men jag hade gillat den mer om det varit lite mindre gråta-över-killen och lite mer modellvärld och med baksidorna med den. Som läsare hade jag gärna hängt med på en plåtning eller hört mer snack kring hur man bör se ut som modell. Lite förutsägbar, lite patetisk, men för tillfället var det vad jag ville läsa. Igenkänningsfaktorn finns där, och jag tror att många ungdomar kan känna likadant.

Första meningen: Någon ljus kväll när det är så varmt att man kan sitta på en bra utan att nästan frysa alls.
Antal sidor: 218
Förlag: Rabén&Sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2012

2 juni 2012

Tävla med dina texter!

För några dagar sedan skrev jag om en novelltävling för ungdomar, och här kommer två till:
Till Barnens bokklubb ska du skriva med temat Spänning i vardagen, texten ska vara max 12 000 tecken inklusive blanksteg, och du kan tävla fram till 13 augusti. Vinnaren får expertutlåtande på texten från Magnus Nordin, Mårten Sandén och Niklas Krog, plus en valfri bok. Läs mer här.

Lilla Augustipriset hör ihop med "stora" Augustpriset, och har genom åren gett många skrivande ungdomar chansen att bli publicerade. Exempelvis Ester Roxberg, Isabella Nilsson och Amanda Svensson har gett ut böcker som bygger på deras nominerade texter. Vill du ta chansen att bli nominerad och vinna ska du vara mellan 16 och 20 år och ha skrivit någon slags text på max 22 500 tecken inklusive blanksteg. Senast 2 augusti ska ditt bidrag vara inne. Läs mer här.


Lycka till!