30 april 2013

En läshörna i Jerusalem

12 dagar i Israel-Palestina. Vilken resa! Jag har varit med om så mycket att jag knappt kan säga ett ord om resan... Men den har varit fantastisk! Vi har mött konflikten och "holy places" i mängder. En oförglömlig upplevelse!
I Jerusalem besökte vi bland annat Bildas center, en organisation som var med och ordnade resan. Där fanns en väldigt fin och mysig läshörna som jag genast fastnade för. Så här skulle jag vilja ha det! 


Det första jag såg när jag kom in i rummet var ett litet inglasat balkongliknande rum med två härliga fotöljer. Till höger finns en dator och en bokhylla. Till vänster en hylla för tidningar, en bokhylla och en fotölj.

 Utsikten från läshörnan var inte helt fel! Åt ena hållet Jaffa-porten och myllret utanför basarerna. Åt andra hållet några bostäder och Klippmoskén, den guldiga kupolen som tittar fram i bakgrunden på bilden.

Denna bokhylla fanns i två olika storlekar på centret, detta är den stora. Någon som vet vart man kan hitta sådana? Jag tror inte att det är någon israelisk specialbeställning, eftersom Ikea låg inte så långt därifrån...

28 april 2013

Den gamle mannen och valen


Den gamle mannen och valen av Stian Hole

Cornelius bor med sin katt Trots långt uppe i norr. Cornelius bror bor inte lång därifrån, men de har inte pratat med varandra på åratal. En dag strandar en val på stranden vid Cornelius hus. Han gör allt han kan för att försöka få ner valen i havet igen. Han klara det inte själv, han måste ta hjälp från någon. Men vem?


Mitt första intryck grundade sig på bilderna, och det gjorde att jag ställde mig lite skeptisk till berättelsen. De är en blandning av fotografier och målningar. Det kan se något groteskt ut ibland, men även väldigt fint. Trots min skeptiska inställning i början gav jag boken en chans och mötte en historia full av mening och fina budskap. Det handlar om vikten av relationer och förlåtelse. Visst kan vi leva utan båda två, men livet blir så mycket enklare om vi öppnar upp oss för någon mer och delar med oss av problem och av livet överhuvudtaget. Detta ger ett djup i boken, vilket jag gillar. En barnbok utöver det vanliga. Boken är visserligen väldigt förutsägbar, men det gör inte så mycket. För ett barn i femårsåldern tror jag det kan bli en väldigt spännande resa i något okänt, men ändå fullt troligt.


Första meningen: Långt uppe i norr, där fjället möter havet, bor gamle Cornelius och hans katt Trots.
Antal sidor: 44
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013
Originaltitel: Den gamle mannen og hvalen

24 april 2013

Pappersbok eller läsplatta?

En het, aktuell diskussion: hur ser bokens framtid ut?

Jag tror att vi alltid kommer vilja läsa. Att få resa bort i en annan värld och glömma verkligheten för en stund. Att få upptäcka något vi inte sett eller ta reda på mer om något vi inte hört talas om. Hur det ska ske och med vilka medel är dock en annan fråga.

Personligen gillar jag den "gamla vanliga" boken som går att hålla och bläddra i, känna doften av och som går att placera snyggt i en bokhylla. Att läsa på datorn tröttar ut mina ögon väldigt snabbt, och dessutom är det skönt att ta en paus från all elektronik ibland genom att läsa. Nu har jag å andra sidan inte testat någon sorts platta. Skulle jag göra det kanske jag skulle föredra en sådan. Läsplattor ska visst vara ganska smidiga att läsa på, till skillnad från en vanlig skärm. Någon som är mer insatt än jag på detta? Tills vidare tänker jag i alla fall fortsätta läsa böcker på vanligt vis.

Sedan finns det ljudböcker. Jag har svårt att koncentrera mig när jag lyssnar på ljudböcker, mina tankar flyger lätt i väg åt annat håll, men visst har det sina fördelar. Sedan jag tog körkort kör jag mycket själv, och då kan jag sakna att läsa under tiden jag färdas. Jag har funderat på att testa en ljudbok, det är det många som gör, och det vore praktiskt.

Vad tycker du? Hur läser du helst?

18 april 2013

Bokresa till Mellanöstern

När detta inlägg publiceras är jag i Mellanöstern. 12 dagar med studiebesök, kultur, sol, bad och en massa äventyr tillsammans med min fina klass. Det ska bli så spännande! Håll utkik, det kommer förmodligen dyka upp några bilder på bloggen när jag kommer tillbaka.

Min resa är även bokrelaterad. Vi ska nämligen besöka flertalet platser som står omnämnda i Bibeln! Vi ska besöka Jerusalem, Betlehem, Nasaret, men även berget där Elia stred mot Baalsprofeterna, födelsekyrkan, Döda Havet, Jordan och flertalet andra platser. Jag är väldigt taggad på denna resa! :D

Bloggen kommer att uppdateras av sig själv så länge.

När det gäller packning kommer jag alltid till en punkt då jag funderar på hur många böcker jag ska packa ner. Resan är visserligen väldigt välplanerad och välfylld, men buss- och flygresor, kvällar då man behöver ta det lugnt och en tid över på stranden... Tänk om jag tar med mig för få böcker!
Bibeln tar jag med mig nästan överallt, Ett land två folk är en studiebok som handlar om området vi ska till. Ester Roxbergs Fågelhuset fastnade jag för igår, så den kan jag nog inte släppa ifrån mig. Utöver det hänger en kriminalpocket av Mari Jungstedt med. Det får vara nog! Jag kommer förmodligen ha med mig mer än hälften oläst hem. ;) Någon som känner igen sig i detta packningsproblem?

16 april 2013

Pinnboken

Pinnboken av Jo Schofield och Fiona Danks
Ibland hittar man sådana där roliga böcker. Till exempel faktaböcker. Pinnboken är en sådan. Den handlar om vad man kan göra med pinnar. Visst kan pinnar se ganska meningslösa och tråkiga ut där de ligger på marken, avskurna från sin livstråd. Men det är då de blir som roligast för oss, och kanske främst för barn.

I Pinnboken visar Jo Schofield och Fiona Danks 70 projekt man kan göra med pinnar. I olika svårighetsgrader och med olika stort hjälpbehov från en vuxen visar de kojor, kransar, prydnader, lekar och instrument med pinnar. En ganska konstig bok, men ändå väldigt rolig, för tänk vad mycket det går att göra av pinnar! Den väcker nyfikenhet och nya idéer, fantasi och lust att testa på. Särskilt de lite mer avancerade grejerna.

En passande bok för hemmet, förskolan, skolan och i scoutgrupper. En rolig idé med stora, fina bilder, enkla beskrivningar och mycket utrymme för eget tänkande. Kul!

Första meningen: Vill du vara med om ett äventyr?
Antal sidor: 128
Förlag: B Wahlströms, tack för recex!
Utgivningsår: 2013
Originaltitel: The Stick Book, 2012

10 april 2013

Svea tvättar

Svea tvättar av Linda Palm, illustrationer av Jessica Lindholm

Svea har en snuttefilt som följer med henne överallt. En dag bestämmer hon sig för att tvätta den, och i toaletten finns det vatten. Det är roligt! Sveas mamma verkar inte tycka likadant.

Detta är en söt bok om hur det är att ha en kär ägodel som följer med överallt. Om vad man kan göra med den och hur jobbigt det är om man måste vara utan den. Färgskalan består mest av rött, vitt, grått och svart, vilket passar väldigt bra och ger en enhet genom hela berättelsen. En mysig bok för de yngsta, och jag tror att de flesta kan känna igen sig i berättelsen. Sist i boken finns en storyline. Med den kan barnet sammanfatta boken eller kanske komma på en egen berättelse med bokens bilder.

Första meningen: Svea gosar med snutten.
Antal sidor: 34
Förlag: Massolit förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

6 april 2013

Jellicoe Road blir film

Jellicoe Road ska bli film, och detta verkar författaren Melina Marchetta  nöjd med. Här snackar hon om det. Kate Woods ska regissera (hon har tidigare gjort Looking for Alibrandi) tillsammans med Sue Taylor (The Tree).
Boken var mycket bra, och jag tror att den skulle göra sig väldigt bra på film.

Har du läst boken? Vad tror du om en filmatisering av den?

4 april 2013

Berättelser från Engelsfors



Berättelser från Engelsfors av Sara Berkmark Elfgren, Mats Strandberg. Illustrationer av Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam

Nu är det här! För alla som väntat på mer från Engelsfors finns nu detta seriealbum, en mellanakt i väntan på den slutgiltiga upplösningen i trilogins sista del Nycklen.

Tillsammans med tre serietecknare har Sara och Mats skapat ett album som sträcker sig från tiden före Cirkeln in i ”nutid” och till en inblick i Nyckeln. Jag kan inte låta bli att undra om de gör detta ”för sina underbara fans” så att de inte ska behöva vänta så länge på sista delen, eller för att de vill glida vidare på den superhypeade succé de lyckats framställa. Jag har läst de två första böckerna och gillat dem mycket, och jag väntar spänt på den sista delen. Trots detta känner jag att jag inte riktigt hänger med i vad som händer i detta seriealbum. Jag är inte det mest insatta fanet, hade jag varit det hade jag kanske hängt med mer, men jag tycker att det kunde ha varit tydligare för de som inte är jätteinsatta. Å andra sidan står det tydligt att detta är ett album för de som läst Cirkeln och Eld. Karaktärerna är många, tankarna hos de tidstypiska tonåringarna ännu fler, och redan från början insåg jag att trilogin är en väldigt genomarbetad och avancerad berättelse.

Att nu få se karaktärerna och miljöerna är både skrämmande och roligt. Skrämmande för att jag genom min läsning har mina egna föreställningar om hur personerna ser ut och nu blandar ihop dem med albumets verklighet. Roligt för att jag kanske kommer se serietecknarnas bilder framför mig när jag läser Nyckeln, som den sista boken ska heta. Jag är därför ganska kluven till vad jag tycker. Jag hade nog gärna väntat med att få se karaktärerna till slutet, hade gärna haft kvar mina egna bilder. Allra helst hade jag sett dem i en film, men nu vet vi att det inte ser ut att komma någon sådan. Därför är det roligt att de ändå får mer personlighet till karaktärerna genom ett seriealbum.

Berättelser från Engelsfors innehåller åtta berättelser om de karaktärer vi får möta genom trilogin. Det känns väldigt genomarbetat, jag gillar färgerna, texterna och upplägget. Det skapar spänning med spådomsorden som tar upp platsen mellan berättelserna. Att det är tre tecknar som samarbetat kändes ganska konstigt innan jag sett resultatet, som de lyckats riktigt bra med.

I böckerna beskrivs Anna-Karin som den lite mulliga, och det framträder även i albumet. Inget fel i det. De andra är dock väldigt smala, har fina former, är stereotypa och verkar vara stöpta i samma form. Tråkigt, det känns lite för perfekt ibland.

Albumet håller dock klassen. Detta är ett spännande test som faktiskt går hem. Jag erkänner att jag letar fel på den, och det gör jag. Några av dem har jag nämnt, men jag har en stark känsla av att detta kommer gå hem hos de allra flesta Engelsforsfans ändå. Bra jobbat! De har fått mig mer intresserad av att läsa sista boken till hösten. Att rekommendera den till de som inte läst de tidigare böckerna är dock inget jag gör i första taget.

Första meningen: Välkommen, kära kund!
Antal sidor: 112
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

2 april 2013

Internationella barnboksdagen

Idag är det internationella barnboksdagen! Den har sedan 1967 firats på H.C. Andersens födelsedag den 2 april. Dagen firas "to inspire a love of reading and to call attention to children´s books". Mer om det kan du läsa här.

Här hittar ni mina senaste barnboksrecensioner:
* Så funkar det... (väl inte?) av Johan Thörnqvist
* Eddie får en lillebror av Lisa Bjärbo
* Innan jag fanns av Petrus Dahlin
* Cirkusloppor på luffen av Lena Sjöberg

Själv planerar jag att fira dagen genom att skriva på mitt eget barnboksprojekt. Spännande och roligt, om ni frågar mig!