30 augusti 2013

Bo i bok

Än är inte campingtiden över! Planerar du en lugn läshelg ute i det fria kanske detta tält är något för dig:

den här sidan finns det ännu fler fantasifulla tält.

28 augusti 2013

Tom Tits roliga tricks

Tom Tits roliga tricks av Klas Fresk och Lasse Levemark

För alla unga vetgiriga finns här en samling med 44 roliga tricks. Allt från gaffeltrick till apelsinfacklor, levande pappersblommor och trådpilar. De flesta tricks kräver inte särskilt mycket material, plats eller tid, utan är enkla för barnet själv att göra. Den vänder sig till åldrarna 6-9, och är pedagogiskt uppbyggd. Språket kan dock ibland vara lite svårt och en del tricks kräver en vuxens närvaro. Bilderna känns något gammalmodiga, layouten tråkig och enkel, men annars är det en bra inspirationsbok för såväl hemmet som fritids och andra verksamheter för barn.






Första meningen: Experimenten i denna bok är utvalda för att de kan vara roliga för såväl barn som vuxna.
Antal sidor: 47
Förlag: Alfabeta, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

26 augusti 2013

Läsarfavoritläsplatser

Jag gillar långa ord, därav den långa rubriken till detta inlägg. Det handlar helt enkelt om några av mina läsares favoritläsplatser:

 Jana läser gärna på sin veranda. Just nu: Förnuft och känsla.

På klipporna vid havet läser Alva A Catcher in the Rye. Helst ska det vara lite bättre väder än när denna bild togs, hälsar hon.

24 augusti 2013

Tunisian gril

Tunisian girl, En bloggares berättelse om den arabiska våren av Lina Ben Mhenni

Tunisiska Lina Ben Mhenni berättar om sitt bloggande för kvinnors rättigheter och pressfrihet. Hon berättar om livet under revolten i Tunisien som blossade upp 2010 och kampen hon var med i mot ett land med diktatur och censur. Hon var med ”där det hände”, ordnade egna och ställde upp i demonstrationer tillsammans med andra bloggare. Med hjälp av olika sociala medier kunde hon och många andra rapportera live från olika platser och försöka sprida hur det egentligen låg till. De kunde visa omvärlden vad de kontrollerade medierna inte tilläts visa. Nämligen sanningen.

Det är en fascinerande, personlig historia med mycket hopp. Trots hot och förbjudna aktioner (enligt diktatorn, inte enligt mänskliga rättigheter) fortsätter Lina och hennes bloggkompisar att kämpa för rättvisan. De möter motstånd i form av poliser, dålig internetuppkoppling och förföljelser. Ändå fortsätter det, och det gav dem frihet.

Detta är en väldigt kort bok. Den innehåller dock många namn och personer som gjort skillnad för det tunisiska folket. Jag hade förväntat mig mer fakta kring den arabiska våren, vilken jag inte är särskilt insatt i. Jag tror att detta kan vara en lite pärla för dem som läst mer om ämnet, men jag själv hänger inte riktigt med. Den ger dock hopp om en rättvis framtid och jag tycker det är fascinerande att internet och sociala medier kan hjälpa till så mycket när det gäller att sprida saker. Denna gång på ett väldigt bra sätt.

Första meningen: För "experter" kom det som en blixt från klar himmel.
Antal sidor: 57
Förlag: sekwa, tack för recex!
Utgivningsår: 2012
Originaltitel: Tunisian Girl

22 augusti 2013

Växthuset

En regnig dag är ett växthus en bra plats att läsa på. Bland tomater, gurkor, majs, paprika och vad det nu kan vara för något. Ett större växthus med plats för en stol hade dock inte varit helt fel... Här läser jag Monstrets dotter av Kristin Cashore
Foton: Daniel Utahs

20 augusti 2013

Kan man vara kristen?


Kan man vara kristen? av C.S. Lewis

Narina-författaren C.S. Lewis var tidigare ateist. Sedan stötte han på kristendomen, och det var något med den som lockade honom till sig. Men att bara ta sig an religionen var inget för Lewis, istället började han utforska tron för att få reda på om man verkligen kan vara kristen. Och han kom fram till att det kan man visst.

Lewis har ett alldeles speciellt språk med många bilder och liknelser. Läsaren bör ta god tid på sig att läsa vad han har att skriva, och att begrunda detta. Det finns mycket bra att hämta, många saker som låter lockande med denna tro, men också mycket jag tycker förklaras allt för krångligt. Förväntar du dig att få ett "ja" eller "nej" när du öppnar boken kommer du bli besviken. Vill du däremot ta reda på mer om kristendomen eller veta vad kristna egentligen tror, är detta en bok för dig. Även om man inte kan dra alla kristna över en kam.

Boken är byggd på radioföredrag som getts ut i tre volymer med titlarna Broadcast Talks, Christian Behaviour och  Beyond Personality.

Första meningen: Alla har hört folk gräla.
Antal sidor: 253
Förlag: Libris
Utgivningsår: 2003, pocket 2010
Originaltitel: Mere Christianity 1942, 1943, 1944 (se titlar ovan)

18 augusti 2013

Korta titlar

För ett tag sedan skrev jag om böcker med långa titlar. Nu har jag gått igenom mina bokhyllor i jakt på böcker med korta titlar. Men en stavelse hittade jag:
Het, en novellsamling
Svek av Karin Alvtegen
Stål av Silvia Avallone


Med två stavelse hittade jag bland annat:
En dag av David Nicholls
Monster av Michael Dahlén
(Och så smög sig Hey Dolly in, men det var ju inte meningen...)
Så värt av Martin Jern
Avig av Harald Rosenlöw Eeg
Hoppas av Åsa Anderberg Strollo
Tullbron av Aidan Chambers
Luftsprång av Annika Widholm
Hades av Josephine Angelini
Smittad av Johanna Strömqvist


Har du tips på böcker med korta titlar?

16 augusti 2013

Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta

Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta av Grethe Rottböll och Emma Virke

Jons pappa har dött, men det är svårt att förstå. Livet har stannat upp för Jon, men ändå går det vidare. Pappas skor står kvar i hallen, Jon har minnen av honom och det känns som att pappa är där ibland. Till slut vågar Jon prata med sin mamma, och det gör det lite bättre.

Detta är en bra bok för de barn som har en nära, kanske förälder, som snart kommer att dö eller som har dött. Hur hittar man tillbaka till glädjen efter den djupaste sorg? Författarna menar, tillsammans med en kommenterande barn- och föräldrarpsykolog, att det är viktigt att prata om sina tankar och funderingar. Att tystnad kan göra det värre. Visst är barn olika, men jag tror ändå att det kan vara en mycket bra bok för målgruppen. Talande bilder och retoriska frågor gör att en vuxen kan väcka samtal tillsammans med ett barn, så att de tillsammans kan fundera vidare. Mycket bra att någon tar upp detta ämne!

Första meningen: Jons pappa är död.
Antal sidor: 28
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013

14 augusti 2013

Bokbloggargruppen

Bokbloggare där ute, ni har väl inte missat Ungdomsbokbloggargruppen på facebook? Om så är fallet, klicka dig hit. Där finns också "Den ultimata sammanställningen", vilken innehåller alla de böcker vi läst under 2013. En fascinerande lista, minsann! Visst är det härligt att det finns så många som läser så mycket?! Det är roligt att se vilka som har liknande intresse som jag. Just nu minns jag bokbloggarträffen för snart ett år sedan...

12 augusti 2013

I kohagen

Det visade sig att det inte är så smidigt att läsa för kor. Kanske skulle jag testat en dag när det inte var så varmt, eller så skulle jag läst om Mamma Mu. Jag testade dock en av mina högläsningsfavoriter: Ossians ovanliga nanny.

Foton: Daniel Utahs

10 augusti 2013

Snart från tryckpressarna


I september kommer en ny bok av Jenny Valentine. Hon har tidigare gett ut Hitta Violet Park och Trasig soppa. Den nya boken heter Dubbelgångare, och beskrivningarna om boken utlovar ett nytt mysterium med två killar med samma identitet.

I höst kommer två, för mig, efterlängtade avslutningar på varsin trilogi. Först ut i slutet av oktober är Lauren Olivers Rekviem, uppföljaren på Delirium och PandemoniumI sista delen får vi se vad som händer, om kärleken kan segra, eller om regeringens förslag ska gå igenom: att bota alla från denna hemska sjukdom. Lauren Oliver är förresten en av världens störta författare i genren "unga vuxna" med över 1 000 000 (en miljon) sålda böcker bara i USA! 

Några veckor senare, i november, kommer sista delen i Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgrens Engelsforstrilogi. Boken heter Nyckeln och är uppföljare till Cirkeln och Eld, inklusive seriealbumet Berättelser från Engelsfors.

Utöver dessa avslut längtar jag också efter dessa böcker.
Om ni lovar att inte säga något så längtar jag också en hel del efter jul och böcker kring detta tema! Men det får bli ett senare inlägg. Det kanske är lite för tidigt att visa hur glad jag är i julen... Men jag lovar er, det kommer ett inlägg med julböcker!

8 augusti 2013

Drottning av Bredfjället

Drottning av Bredfjället av Marcus Lundstedt och Christopher Eliasson

Detta är en fotobok med texter både i form av fakta och skönlitteratur. Huvudpersonen är Anna Jonsdotter, en ung kvinna som tvingades fly hemifrån då hon födde en oäkta dotter i början av 1800-talet. Hon tar sig ut på fjället i Bohuslän och försöker överleva tillsammans med lilla Christina.

Bilder på en modell av Anna varvas med miljöbilder och texterna. Det är en fin skildring av en verklighetsbaserad historia. Jag hade dock väntat mig mer. Beskrivningarna om boken utlovar så mycket mer. Berättelsen är inte särskilt lång, och även om det är svårt att veta vad som hände för så länge sedan så kunde de säkert fått fram något mer. I alla fall om de använde sig av den "fantasi" och de föreställningar de redan använder. Det är dock en annorlunda och lockande layout, en intressant och ganska spännande bok. En historia om starka 1800-talskvinnor som inte omnämns i historieböckerna. Jag är lite besviken, men tycker ändå att det är en bra bok för den historieintresserade. Sist, men kanske störst, måste jag säga att fotografierna är fantastiska!

Första meningen: Med sin nyfödda dotter i en filt på bröstet och några få ägodelar i en korg på ryggen stretar 17-åriga Anna Jonsdotter uppför Bredfjället.
Antal sidor: 94
Förlag: Votum, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

6 augusti 2013

Följ med Jorden runt!

Lyrans Noblesser erbjuder för fjärde gången en Jorden runt-resa. Det handlar om en läs-resa med fem stopp på olika platser i världen. Platserna och böckerna väljer du själv, men Lyran har kommit med några förslag. De ser ut såhär:

September - Europa 
Andrej Platonov - Lyckliga Moskva (Ryssland)
Silvia Avallone - Stål - (Italien)
Astrid Rosenfeld - Adams arv (Tyskland)
Hilary Mantel - Wolf Hall (England)
Jean-Marie Gustave Le Clézio - Pawana (Frankrike)

Oktober -Afrika
Elieshi Lema - Bränd jord - (Tanzania)
Calixthe Beyala - Ännu talar träden (Kamerun)
Ngũgĩ wa Thiong'o - En blomma av blod (Kenya)
Lina Ben Mhenni - Tunisian girl : en bloggares berättelse om den arabiska våren (Tunisien)
Kopano Matlwa - Coconut (Sydafrika)

November - Asien
Susan Abulhawa - Morgon i Jenin (Palestina)
Zeina Abirached - Svalornas lek: Dö, Resa, Återvända - (Libanon)
Mo Yan - Vitlöksballaderna - (Kina)
Kim Thúy - Mãn (Vietnam)
Atiq Rahimi - Jord och aska (Afghanistan)

December - Oceanien
Thomas Keneally - The Daughters of Mars
Shaun Tan - Ankomsten
Melina Marchetta - Jellicoe Road
Australien berättar : drömtidens framtid : nitton noveller
Katerine Mansfield - Den nya Isabel (Nya Zeeland)

Januari - Amerika
Neil Gaiman - Coraline (USA)
F Scott Fitzgerald - Det sällsamma fallet Benjamin Button (USA)
Sylvia Plath - Glaskupan (USA)
Machado de Assis - Vansinnesläkaren (Brasilien)
Jorge Luis Borges - Fiktioner (Argentina) 



Det är en blandning av lättare och mer krävande böcker, och det är upp till dig att bestämma hur många böcker du vill läsa, om du antar utmaningen. Självklart kan du välja egna böcker, men läser du någon av de ovan nämnda böckerna kan du vara med och diskutera dem via Lyrans blogg.

Jag tycker att detta låter som en rolig och spännande utmaning, så jag antar den. Hänger du på?
Min läslista ser ut såhär (med reservationer för ändringar och att jag läser mer):

September - Europa 
*Sofi Oksanen- Stalins kossor (Finland)
Vill du kombinera Europa-läsning med läsning inför årets bokmässa kan jag tipsa om Dracula (Rumänien), föregångaren till alla dagens vampyrböcker. Egentligen ingen jättebra bok (särskilt inte för mig so inte är så förtjust i vampyrer), men om du vill satsa på temaläsning kan du slå två flugor i en smäll här.

Oktober -Afrika
*Lina Ben Mhenni - Tunisian girl : en bloggares berättelse om den arabiska våren (Tunisien)

November - Asien
*Susan Abulhawa - Morgon i Jenin (Palestina)

December - Oceanien
*Shaun Tan - Ankomsten
Melina Marchetta - Jellicoe Road (Har jag redan läst, men rekommenderar er som inte läst den att göra det! Min recension hittar ni här.)

Januari - Amerika
Ernest Hemmingway- Den gamle mannen och havet

F Scott Fitzgerald - Det sällsamma fallet Benjamin Button (USA)

4 augusti 2013

Våghalsig läsplats

Efter att ha klättrat upp på en stege, överlistat ett gäng med getingar och bestigit vårt tak, satte vi oss för att läsa på skorstenen. Jag läser Kurt Cobain finns inte mer och Daniel (låtsas att han) läser Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna.

Foton: Linnea Nordquist

2 augusti 2013

Tävlingstips

Hemsidan som liknar ett stort bibliotek tävlar nu ut ett bokpaket med titlar från det gångna året. Allt du behöver göra är att berätta om din största läsupplevelse hittills i år. Gör det senast 12 augusti, läs mer här.


Gillar du att illustrera? Då kan du få göra en bild till Bonnier Carlsens nya hemsida! Klicka dig in här för att läsa mer, och skicka in ditt bidrag senast 31 augusti.