30 oktober 2013

En samling julböcker

Det här inlägget har jag längtat länge efter att få göra. Började fundera på det i början av september, men antog att jag inte precis skulle få besöksrekord om jag la ut det då. Snarare tvärt om. Därför har jag väntat ett tag. Det handlar om årets julböcker! I detta inlägg presenterar jag skönlitterära böcker (mest barnböcker, faktiskt) som ges ut i år. Ett senare inlägg kommer om årets böcker om julstämning och mat med mera. Ytterligare ett inlägg visar favoriter från tidigare år. Ja, jag gillar verkligen julen!

Vi börjar med ett gäng böcker som inte är så juliga, utan handlar om vintern mest.

Ibland kommer vintern om natten av Karin Stjernholm Raeder.
Siri och snömannen av Tiina Nopola
Tomten och den röda halsduken av Lena Arro och Catarina Kruusval
Bland tomtar och troll, årgång 106 med inslag från en rad olika författare.












Sedan kommer julen. Då kanske någon av dessa böcker passar:
Alla barnen firar jul av Måns Gahrton och Johan Unenge
Nalla och Björn firar jul av Kajsa Lindström

De två nedersta böckerna är kapitelböcker med 24 kapitel, perfekt att läsa ett varje dag fram till jul!
Tro på tomten av Lotta Olsson
Den första julen av Anders Johansson och Birgitta Johansson

28 oktober 2013

Spänningstät trilogiavslutning

Detta är sista delen i en trilogi. Vill du inte ha spoilers kan du istället läsa recensionen på första boken här eller andra boken här.


Rekviem av Lauren Oliver
Det är inte lätt att leva i Vildmarken efter attentaten i New York. Regeringsstyrkor försöker utplåna de som gör motstånd och de går hårt fram utan kärlek i blicken. För just kärlek är förbjudet, sedan lång tid tillbaka. Lenas första kärlek, Alex, har kommit tillbaka, och nu står hon inför valet mellan Alex och Julian. Samtidigt i Portland står Lenas barndomsvän Hana inför sitt kommande giftermål med stadens nykrönte borgmästare Fred. Hon bär på en hemlighet som hon inte kan avslöja, men som skulle kunna bli hennes död.

Denna sista del i trilogin bjuder på spänning från första kapitel, och så fortsätter det genom de nästan 400 sidorna. Lena och Hana står som berättare för vartannat kapitel, och jag tycker att författaren väver ihop det väldigt bra. Karaktärerna fördjupas, om än inte alla, och intrigerna går om varandra i en värld där de kämpar för kärlek, eller kanske mer frihet att göra som man vill.

Detta är en "explosiv avslutning", som omslagstexten så snyggt sammanfattat boken. Jag håller med, men slutet kunde ha varit mer definitivt. Första bokens huvudproblem känns inte utrett. Jag hade velat ha mer förklarat för mig, fast å andra sidan hade jag förmodligen inte gillat ett supergulligt slut heller. Lite blod, svett och tårar får det gärna vara kvar, men lite av det hade jag gärna blivit besparad ifrån.

Lauren skriver väldigt spännande och jag sträckläste stora delar av boken. Jag tycker att denna dystopi till trilogi är mycket bra. Även om den innehåller mycket död och hämnd finns det djupare budskap som jag under läsningen funderar på. Till exempel hur det skulle vara att leva utan kärlek i ett så korrupt samhälle. Jag hoppas att vi aldrig kommer dit. Däremot hoppas jag att fler läser denna bok.

Första meningen: Jag har börjat drömma om Portland igen.
Antal sidor: 399
Förlag: Bonnier Carlsen, tack för recex!
Utgivningsår: 2013
Originaltitel: Requiem, översatt av Helena Ridelberg

22 oktober 2013

Med fantasin som tröst

Ett syskon från yttre rymden av Ulf Stark och Sara Gimbergsson

Ulfs syster dog innan hon föddes. Ulf undrar vart hon är nu. Hans kompis Klas-Göran har hört någon som kunde lyssna på de döda, så killarna försöker leta efter Marie-Louise. Det är inte så lätt, men de hinner lära sig mycket på vägen.

På ett humoristiskt och fint vis berättar Ulf Stark en berättelse som han själv lika gärna kunde ha varit huvudperson i, med tanke på att hans storasyster dog innan hon föddes. Några sidor in var jag rädd att killarna skulle ta till metoder i new age-stil för att nå storasystern, men det finns betydligt mindre sådant än vad jag befarade. I boken finns även en pappa som inte kan laga annan mat än filmjölk, en mamma som ställer allt till rätt när migränen lämnat henne, en storasyster som plåstrar om sår och det hela känns ganska stereotypt, vilket jag tycker är tråkigt. Annars en fin, enkel bok med ett djupt, bakomliggande budskap. Om vänskap, saknad och ett sökande efter något mer, precis som alla människor i alla åldrar verkar göra. Ingen ny favoritbok inom ämnet, men ändå läsvärd.

Första meningen: Det var en av dom där dagarna när mamma låg till sängs med fördragna gardiner.
Antal sidor: 62
Förlag: Lilla Piratförlaget, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

21 oktober 2013

Och de nominerade till Augustpriset 2013 är...


Barn-ungdomsbok:
Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund
Lex bok av Sara Kadefors
Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson
Jagger jagger av Frida Nilsson
Maximilian och Minimilian av Klara Persson
Cirkusloppor på luffen av Lena Sjöberg

Framplockade från 163 titlar från 35 förlag.

Jag har endast läst Cirkusloppor på luffen och hört talas om Lex bok, de andra är för mig helt okända. Jag gissar på att Lex bok tar hem priset.

Fackbok:
Germanerna av Tore Janson
Mannen som slutade ljuga av Dan Josefsson
Självhushållning på Djupadal av Gustav Mandelmann och Marie Mandelmann
438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye
Spår av Lena Sundström
Expeditionen av Bea Uusma

148 bidrag från 52.

Utan att ha läst en enda bok blir min chansning att 438 dagar vinner.




Skönlitterära bok:
Vitsvit av Athena Farrokhzad
Tre vägar av Katarina Frostenson
Hägring 38 av Kjell Westö
Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson
Porslinsfasaderna av Sven Olov Karlsson
Liknelseboken av Per Olov Enquist

Inte heller här har jag läst en enda bok, men jag vill ändå chansa på en vinnaren. Jag väljer... hm... Porslinsfasaderna, titeln låter i alla fall som ett aktuellt ämne... ;)


Lilla Augustpriset delas ut för tjugonde året. I år inkom 628 bidrag. Vinnaren utses av röster från privatpersoner (röstning på hemsidan) och en jury. Läs mer om detta på hemsidan (länk nedan).

Augustpriset har delats ut i 25 år. 25 november tillkännages vinnaren. Läs mer om allt här.

Lexie läser och bjuder på tävling

Bokbloggaren som går under namnet "Lexie läser" har just nu en tävling. Vinsten är ett presentkort på en e-handel där man kan köpa e-böcker och ljudböcker. Jag är med i tävlingen!
Läs mer här.

18 oktober 2013

Sofies bokblogg på instagram!

Sofies bokblogg har skaffat instagram! Klicka här för att komma dit, eller sök på sofiesbokblogg. Där kommer jag lägga upp bilder på böcker (såklart!) jag läser, spanar på, vill läsa, inte vill läsa och så vidare. Första bilden blev en på mitt bokmanusskrivande, så kanske kommer det mer om det. Kanske kommer jag även skriva om det här, om det finns intresse bland er läsare.

Har du instagram? Skriv gärna i en kommentar vad du heter där, om du vill. :)

16 oktober 2013

Supersnygg fotobarnbok om livet och döden

När pappas farmor dog av Farzad Farzaneh och Viktor Gårdsäter

Frank och hans pappa ska åka till pappas farmors lägenhet. Hon har dött. Vägen dit blir ett samtal om död och liv, men även spännande upptäckter och roliga lekar.

Med tanke på titeln tänkte jag mig en bok om hur ett barn hanterar sorg. När jag läste boken tänkte jag att det var ett väldigt litet tema i boken. Den handlar knappt alls om farmor eller att hon är död. Ju mer jag tänker på det, desto mer handlar den dock om döden och livet. Pappans och sonens väg till lägenheten har en stor del i boken, men den innehåller viktiga samtal. Som träd. Hur gamla de kan bli, om cyklar som går sönder och ben som blir trötta av att gå. Fast jag hade önskat att det skulle handla mer om sorghantering gällande barn.

Rent layoutmässigt är detta en fantastisk bok! Bilderna är otroligt snygga och ger känslan av att boken är mycket större och mer innehållsrik än vad den är. Jag menar att bilderna säger mer än tusen ord, vilket ger ett djup målade bilder har svårt att ge. Jag hoppas verkligen att killarna bakom denna bok kan fortsätta att samarbeta, för jag vill läsa fler sådana här böcker!

Första meningen: Pappas farmor har dött.
Antal sidor: 27
Förlag: rabén & sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

12 oktober 2013

Utstickande ungdomsroman uppmärksammar undangömda verkligheter

Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeld

Joanna lever på under existensminumum tillsammans med sin mamma som försöker bli författare och pappa som är deprimerad utan att erkänna det själv. Hon har adhd och snart är medicinen som får henne att fungera slut. Likaså pengarna. Av en impuls får hon tillgång till pengar, men det visar sig medföra en hel del grejer. Kanske är det tur då att hon har Audrey som får Joannas hjärta att slå lite extra.

Detta är en samhällskritisk bok med massor av igenkänningsinslag. Kanske inte just för mig, men jag tror att många ungdomar kan känna igen sig i en eller flera delar av Joannas liv. Det finns viktiga inlägg om hur otacksamma vi är med dagens tänk om att alltid ha det senaste och så vidare. Joanna ger mig en tankeställare när jag hur hennes öron hör människor klaga på det snåla studiebidraget. Men om det är den enda inkomst en familj har?

Jag tyckte att boken var seg att komma in i. Den handlar väldigt mycket om Joanna och ganska lite om andra människor. Jag saknar djupare porträtt av fler karaktärer. I mitten av boken blir det dock riktigt spännande, och det håller i sig ett tag. Boken tar aldrig riktigt slut, men det förstärker troheten av att detta skulle kunna hända på riktigt. Vilket jag absolut tror är möjligt. Den skiljer sig från andra ungdomsböcker. Den här känns mer naken, äkta och tragisk. På ett bra sätt. Joanna är ingen "perfekt" tjej, hon har många problem och skaffar sig desto fler. På ett bra sätt för att boken ska sticka ut bland andra böcker. Dessutom måste jag säga att Joanna har en hel del bra värderingar som definitivt borde spridas till ungdomar.

Boken kommer inte in på listan över mina favoriter. Jag tycker dock att det finns mycket viktigt att hämta, vilket gör att jag nog ändå kommer minnas denna bok och återkomma till tankarna och budskapen.

Första meningen: Jag stod och stirrade in i skåpet, stod där som i trans.
Antal sidor: 284
Förlag: Gilla böcker, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

8 oktober 2013

Upptäck rymden med Mulle Meck


Ut i rymden med Mulle Meck av George Johansson och Jens Ahlbom

En natt i november går Mulle Meck och Buffa ut på gården. De tittar upp mot den molnfria himlen och ser mängder av stjärnor. Vad finns mer där uppe? Hur hänger allt ihop? Tillsammans med professor Wilma von Winkelhock utforskar de rymden. Planeterna, solen och månen, meteorer, ljusår och rymdfarkoster. Det är en spännande värld!

I en blandning av fakta och serie försöker denna bok med många bilder hjälpa till att förklara mysteriet rymden. Ändå finns det många frågor. Att förklara rymden på ett enkelt sätt kan inte vara så lätt, men jag tycker nog att det borde gått att göra bättre. Boken är tänkt för åldern 6-9, men jag hänger knappt med själv. Detta ämne innehåller dock mycket svåra fakta och ord som är mycket "större" än vad vi behöver använda i vardagen. För det barn som är intresserad av rymden tror jag att detta kan vara en bra bok, något för den vetgirige. Jag tror inte att man bör "trycka på" dessa fakta på någon ointresserad, då tror jag bara det blir ännu mer komplicerat.

Första meningen: Mulle Meck bor med sin boxer Buffa i Djupforsen, vid stranden av en sjö, vid foten av ett berg, vid vägs ände.
Antal sidor: 61
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2008

6 oktober 2013

Internationella barndagen

2 april skrev jag om Internationella barnboksdagen i det här inlägget. I morgon, 7/10, är det internationella barndagen, men jag tycker att även denna dag kan uppmärksammas genom boktips för barn. Därför följer här några tips på böcker jag rekommenderar:









Stella- en älva i skogen        Se upp för krokodilen!        Tänk om...

Ossians ovanliga nanny        Supercharlie och gosedjurstjuven        När Leo blev uppäten


2 oktober 2013

Jorden runt-utmaningen så här långt

Jag har tidigare skrivit att jag deltar i Lyrans Jorden runt- utmaning. September var första månaden och då höll vi oss i Europa. Jag har börjat läsa Sofi Oksanens Stalins kossor. Nästan halvvägs in i boken tycker jag att den är väldigt seg. Funderar på att lägga den ifrån mig, i alla fall för ett tag. (Jag ogillar att "sluta" läsa böcker utan att ha läst ut dem. Dumt nog.)

Nu i oktober är det Afrikas månad. Då valde jag Lina Ben Mhennis Tunisian girl som jag redan läst och recenserat här. I nuläget har jag några andra böcker på gång, men snart vill jag börja med novembers utmaning: Morgon i Jenin av Susan Abdulhawa från Palestina. Den ser jag fram emot!

Någon av er som deltar i denna utmaning?