30 april 2014

Om att giftas bort mot sin vilja

Ingen du känner av Christina Wahldén


När Aida och Fatma skiljs efter skolavslutningen i nian lovar Fatma att hon inte ska bli bortgift när hon åker med familjen till hemlandet Turkiet. Vad tror Aida, egentligen? Fatmas föräldrar är civiliserade, de kommer aldrig tvinga henne till något hon inte vill. När Fatma följer med sin mamma till flera klädbutiker för att prova en fin klänning frågar Fatma vad hon ska ha den till. ”Till förlovningsfesten”, svarar mamman utan att möta Fatmas blick. Hon ska alltså bli bortgift mot sin vilja.

Christina Wahldén har gett ut många böcker, och de som vänder sig till ungdomar handlar om någon form av brott. Som exempel kan nämnas I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig och Kort kjol. I denna bok handlar det om tvångsgifte i en kultur som inte är lik den de flesta i Sverige lever i. Därför blev det för mig en kulturkrock när jag fick sätta mig in i Fatmas månader efter grundskolans slut, i en semesterresa som vänds till en mardröm då en gammal gubbe blir en omyndig flickas man. Boken berör, jag vill göra något åt dessa arrangerade äktenskap som verkar helt idiotiska, jag vill hjälpa till när ingen annan gör det, och jag vill stötta unga flickor som hamnar i samma situation om Fatma.

Christina skriver med starka budskap och handlingar, vilket gör att jag som läsare lätt blir berörd av historierna, som bygger på många flickors vardag. Jag är dock inte helt förtjust i sättet författaren skriver. Det är något barnsligt över det, och ibland saknar jag faktiskt transportsträckor som kan beskriva. Hur ser det ut i Turkiet? Vilka ingår i Fatmas nya familj? Många frågor lämnas olösta, även om historien gott och väl kommer fram ändå. Man kanske kan säga att genom att läsa Christina Wahldéns böcker får man en liten inblick i många brott och svårigheter som är många människors vardag. Det tycker jag är intressant, men frågan om hur man själv kan hjälpa till lämnas obesvarad.

Första meningen: Andas in!
Antal sidor: 204
Förlag: Rabén & Sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2012

28 april 2014

Fin berättelse om sorg och saknad

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

New York, 1987. Junes bästa vän är hennes morbror. Han är en erkänd konstnär och den enda som förstår henne. Men så dör Finn på grund av aids, och June vet inte vad hon ska ta sig till. Men så dyker Finns "specielle vän" upp, han June inte får prata eller ens vara i närheten av, men de har trots allt något gemensamt: kärleken till Finn.

Efter att ha hört väldigt mycket bra om denna bok blev jag rätt besviken. Den levde inte alls upp till mina förväntningar, utan kändes seg och händelselös.

I efterhand kan jag dock se vad som gjort att boken fått så mycket positiv uppmärksamhet. Det är en berättelse om kärlek och vänskap, om systerskap och att lämnas ensam men ändå ha många kvar. Det är intressant att läsa om aids och hur viruset skrämde befolkningen och även sjukvården. Den är sorglig och tung på många plan, men även vacker och hoppfull. Boken skiljer sig från andra genom att ha så mycket fokus på huvudpersonen, i det annorlunda förhållande som växer fram mellan June och Finns Toby, och längtan tillbaka i tiden. Det känns som ett annorlunda berättarperspektiv, men har ändå mycket att ge till läsaren. Aktualiteten är det inget fel på. Den har troligtvis mycket att säga till de som är i Junes ålder, det vill säga 14 år.

Jag tycker det är synd att boken känns seg. Kanske innehåller det för många transportsträckor. Eller så har jag för bråttom i en historia som inte får hastas fram. Låt känslorna komma, låt tankarna flyga.

Första meningen: Min syster Greta och jag satt modeller för vår morbror Finn den eftermiddagen.
Antal sidor: 419
Förlag: X-publishing, tack för recex!
Utgivningsår: 2013
Originaltitel: Tell the Wolves I´m Home, 2012

26 april 2014

Humorfylld grammatikbok

Grejen med verb av Sara Lövestam

Detta är en bok om verb. Om "grammatik som du aldrig har sett den förut", som verkar vara någon slags underrubrik. Det med rätta! Istället för de klassiska (ofta tråkiga) exemplen som "Jag ska köpa äpplen till min lillebror i morgon" använder författaren meningar som "Jag ska klistra upp min lillebror i taket". Det som gör denna grammatikbok läsvärd och väldigt utstickande är definitivt humorn!

Som sfi-lärare har författaren många knep för att lära läsaren mer om verb. Många gånger kan den svenska grammatiken vara väldigt konstig, vilket särskilt de som försöker lära sig språket inser. Och många infödda svenskar med dem och mig. Jag förstår inte alla de regler och undantag Sara vill komma fram till (vilket beror på mig, inte på Sara), men humorn i berättandet och exemplen gör att jag fortsätter läsa.

Med enkla bilder, korta och kärnfulla kapitel och texten som nästan är skönlitterär, blir denna bok riktigt bra. Framför allt mycket rolig. Rekommenderas till de som gillar språket eller skulle vilja repetera lite av grammatiken som inlärdes för ett gäng med år sedan. Eller den som skulle vilja vilja något av detta.

Första meningen: Jag var sju-åtta år när jag på allvar började intressera mig för grammatik.
Antal sidor: 157
Förlag: Piratförlaget, tack för recex!
Utgivningsår: 2014

24 april 2014

"En längtan efter att kunna vara den man är"

Torka aldrig tårar utan handskar. 1. Kärleken av Jonas Gardell

Stockholm i början av 1980-talet. Rasmus lämnar den lilla Värmländska hålan han är uppvuxen i. Han vill till storstan för att kunna leva ut sin homosexualitet.
Benjamin gör sina föräldrar och sin församling inom Jehovas Vittne stolta genom att flitigt gå i tjänst för att predika om Gud. Men så möter han Paul som säger något som får hela hans liv att rubbas.

Detta är en gripande, viktig historia om hur det var för homosexuella i Sverige på 1970 och -80-talet. Om lagarna, skammen, tabut, längtan och hopp om frihet. Boken tar upp både det fina och fula, allt med en melankolisk längtan efter frihet, både yttrandefrihet och en längtan efter att kunna vara den man är, även när man lämnar sitt eget rum.

I början kan boken vara något rörig då berättaren hoppar mellan flera olika tider och personer. När jag läste mycket på en gång gick det dock lättare att hänga med. Boken rymmer mycket som kan få fördomar att minska, som kan ge oss en ökad förståelse, men också mycket som jag tror kan spä på fördomar. Jonas Gardell har dock en viktig, sann berättelse att dela med sig av, så väl berättarmässigt som den fakta han väver in.

Detta är första delen i en trilogi, men en del av de kommande händelserna är redan nämnda. Detta gör det mer intressant, och jag tror att jag snart tar mig an andra delen. Det finns en aktualitet och en historia som säger att den är viktig. Och den har rätt.

Första meningen: Augusti har passerat utan ett moln på himlen, men genom de tillslutna fönstren på isoleringen tränger sommaren in.
Antal sidor: 291
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2012

22 april 2014

Minirecensioner

Det här med att lägga ifrån mig böcker utan att ha läst ut dem är inte min grej. Jag tänker att de borde få en andra chans, att de kan bli bättre. Två argument som styrker detta beteende är min läsning av Jellicoe Road och Den hemliga historien, som jag tyckte var jättesega i början. Jag fortsatte dock att läsa och upptäckte två mycket bra böcker!

Men alla böcker tillfredsställer inte mina önskningar. Därmed försöker göra detta motto till mitt: "Det finns allt för många bra böcker att läsa för att ägna tid åt de jag upptäcker är mindre bra". Så, därför följer här tre så kallade twitterrecension på max 140 tecken. Böckerna förtjänar ju lite uppmärksamhet i alla fall...

100 av 313 sidor lästa i Viveca Stens I de lugnaste vatten:
Otroligt många miljöbeskrivningar tröttar ut mig
i skärgårdskriminalaren där alla verkar dö innan
bokens slut. Var är djupet och spänningen?

198 sidor in i Sofi Oksanens Stalins kossor, säger jag såhär:
Samhällskritisk roman om ätstörningar och osäkerhet
i om ursprunget godkänns i en osäker värld. Vissa
delar intressant, flera delar seg.
Med drygt 150 sidor lästa i Ett land två folk av Sören Wibeck:
Svårsmält, superdetaljerad (ibland vinklad) skildring
av Israel-Palestina-konflikten rör ihop allt i huvudet
på mig. Intressant men tung.

Så, nu ska jag ägna mig åt BRA böcker istället.

20 april 2014

GLAD PÅSK alla bloggläsare! :)

Intressanta karaktärer lyfter bra bok

Lex bok av Sara Kadefors

Lex är trött på tjatet om drömmar och mål, student och betygshets. Hon orkar inte bry sig alls. Samtidigt skaffar mamma en ny kille som verkar vilja bli bästis med Lex. Bara för att provocera startar Lex en blogg som påhittade Maya. Maya får mer uppmärksamhet än vad Lex väntat sig, och snart vet hon knappt vem som är vem.

Jag läste en kommentar som sa att denna bok var förutsägbar, och i efterhand håller jag med. Under den intensiva lästiden tänkte jag dock inte alls på det. Då var jag så inne att jag struntade i allt sånt och bara levde med de annorlunda, intressanta karaktärerna. Det är just de, karaktärerna, som är något utstickande med denna bok. Jag kan inte komma på en enda person i denna bok som lever ett Svensson-liv. Intressant! Lex har kontroversiella tankar och är väldigt negativ, vilket hon själv erkänner och verkar trivas med, men jag har aldrig stött på en bokfigur med en sådan karaktär. Sedan har vi Lex mamma, som oftast verkar väldigt positiv, Lex bästa vän Jonatan, och hans familj, som syr sina egna kläder, ungdomsboksförfattaren Bruno och pappan med den alldeles särskilda historian. Det finns så mycket trasigt, men ändå så mycket fint.

Boken har en väldigt rolig idé: att skriva om en blogg och hur den kan påverka ett helt samhälle och förändra liv. Samtidigt finns det roliga tankar från hur det är att vara och leva med författare. Mörka historier, helt vanliga dagar, väldigt ovanliga dagar. Sara Kadefors skriver med ett skönt flyt som håller hela boken intressant. Lite tråkigt dock att det här med bloggen kommer så långt in i boken. En tredjedel satt jag bara och väntade på att den skulle dyka upp. Överlag gillar jag den här boken mycket.

Första meningen: Jag läste i tidningen en gång om fobier.
Antal sidor: 326
Förlag: Lilla Piratförlaget, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

18 april 2014

Tro inte att ni kan rädda människor genom att hålla dem i handen. Men håll dem i handen ändå.

Ur Ljus ljus ljus av Vilja-Tuulia Huoatinen

16 april 2014

Till föräldrar och andra som möter barn

Med känsla för barns självkänsla av Petra Krantz Lindgren

"När du skäller på mig, mamma, är det svårt för mig att älska mig själv." När författaren fick höra de orden från sin dotter började hon fundera kring det här med barns självkänsla. Resultatet blev denna bok.

Jag läste denna bok med tanke på mitt jobb som ungdomsledare. Det kommer allt fler rapporter om barn och ungas psykiska ohälsa, och jag vill gärna hjälpa till för att fler ska få en bättre självkänsla. Denna bok vänder sig främst till föräldrar. Jag har inga egna barn, men möter nästan 100-tals barn och ungdomar varje vecka, och har fått ut en hel del. Författaren skriver på ett enkelt sätt, ställer frågor till läsaren och ger många exempel ur verkliga livet, vilket är bra. Hon har föreläst mycket och har många erfarenheter från samtal med andra föräldrar och i sitt eget föräldraskap.

"Föräldrar ska inte lära barn att bli perfekta. Föräldrar ska lära barn att de duger som de är", har Fia, 8 år, sagt, och hon har så rätt. Barn är trots allt bara barn, och de lär sig nya saker hela tiden. Att "bara vara barn" är dock inte så "bara". Författaren menar att det är viktigt att lägga fokus på att barn är egna individer. Det kan vara lätt att vifta bort barns problem, men tänk om någon skulle vifta bort dina "vuxna" problem lika lätt? Detta gav mig en tankeställare.

Det finns en mängd böcker i den här kategorin, och det här är den första jag läser. Det är lätt att läsa sig till metoder och reagerande, men svårare att tillämpa dem när situationer väl dyker upp. Jag har dock lärt mig en del och fått flera tankeställare. Jag kommer säkert återkomma till denna bok många gånger för att få tips och råd.

Första meningen: "När du skäller på mig, mamma, är det svårt för mig att älska mig själv."
Antal sidor: 191
Förlag: Bonnier Fakta, tack för recex!
Utgivningsår: 2014

14 april 2014

Den första stora, berusande kärleken

Det handlar om dig av Sandra Beijer

Hon ser honom på en fest och kan sedan inte släppa honom. Det som är bra är att han ser henne också, och han följer henne hem. Nu cirklar allt kring honom. Varje dag, varje natt. Det handlar om Honom.

Sammanfattningsvis: kärlek, hemmafeststrul och berusning av såväl tonårsliv som alkohol. Berättarens namn förbli okänt, likaså namnet på hennes första, stora kärlek. Det kanske beror på att man sällan skriver sitt eget namn i sin dagbok, för även om det inte är någon uttalad dagbok, så känns det så. Hon verkar tillskriva honom allt. Det handlar om dig, helt enkelt. Jag tycker att dagbok är ett ganska bra ord för att beskriva denna bok. Den vimlar av tankar, känslor och liv. Den handlar om en tjejs tonårsliv, men den lyfter inte högt över Stockholms gator. Hon är så inne i sitt liv.

De korta kapitlen gjorde att jag slukade boken. Den tog tag i mig, drog mig till sig och släppte mig inte ens när jag stängde igen den utlästa boken några timmar senare. Då andades jag tungt ut och insåg att jag känt alla huvudpersonens känslor inom mig. Den pirrande och svidande kärleken, frustrationen, sveken, vänskapen, närheten och allt däremellan. Sandra Beijer tog över mitt liv, mina tankar och mina känslor för en stund. En ganska lång stund. Är det ens tillåtet? Jag vet inte, men jag tänker att det är ett väldigt gott tecken på att hon skrivit riktigt bra. Handlingen och budskapet jag får med mig är inget unikt eller något jag älskar, men hon skriver så medryckande, så spännande, så närgånget.

På tal om budskapet. Vad vill denna bok säga, egentligen? Huvudpersonen går på väldigt många festar där hon strular runt en hel del. Vad vill detta säga? Kanske är detta konservativa tankar, men jag funderar ändå vidare på detta.

Även om jag är missnöjd över en del saker (för att nämna en till: omslaget är ganska tråkigt...) så känner jag på mig att den här boken kommer gå hem hos läsarna. Den kommer säkerligen bli många ungdomars favorit och basuneras ut över förlagets sociala medier-konto och därifrån spridas ut på bloggar och över internettvärlden. Varför det blir så förstår jag efter att ha läst boken. Bra jobbat, Sandra!

Första meningen: Jag är femton år, sju månader och tre dagar första gången vi träffas.
Antal sidor: 256
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2014

13 april 2014

Handbok i fotografering

Digital fotografi steg för steg

Det har aldrig varit lättare att ta så bra bilder. Med kamera i mobilen är det smidigt att snabbt ta en bild direkt, dela den och berätta vad som händer. Vill man gå ett steg längre finns det kompaktkameror och systemkameror som kan guida oss till bra bilder. För att lära sig mer kan man kolla in denna bok. De övergripande kapitlen heter "Om kameran", "Fotografins grunder", "Vanliga motiv", "Bildredigering" och "10 tips för bättre bilder", och innehåller mängder av underkategorier med lätta fakta och tips.

I denna behändiga bok beskrivs det mesta man behöver kunna. Det är lätt att hänga med och att experimentera med min systemkamera. Med mängder av tips och foton fick denna bok upp min inspiration för min kamera, och vi kommer nog ha mycket roligt ihop framöver.

Bokens författare vill ta bort det komplicerade, och visar därför hur man kan ta rörliga motiv, semesterbilder och till och med bröllopsbilder. Jag hade gärna sett mer övningar steg för steg, men detta är en bra bok om du vill lära dig mer om din kamera och hur du ska ta bra fotografier.

Första meningen: Från fotografins födelse till långt in på 1900-talet var fotografering både krångligt och tidskrävande för den som stod bakom kameran.
Antal sidor: 109
Förlag: Semic, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

11 april 2014

Äggfakta för vetgiriga barn

Hårdkokta fakta om ägg av Lena Sjöberg

Barn (och även vuxna!) ställer frågor, och ibland blir dessa frågor grunden till en bok. Just sådana böcker gillar jag, och just en sådan bok är Lena Sjöbergs faktabok om ägg. 

Varför lägger hönan ägg? Hur kan kycklingen andas inuti ägget? Hur ser äggen från olika sorters djur ut? Vem kom först: hönan eller ägget? På ett lättläst sätt svarar Lena Sjöberg på frågor du visste och inte visste att du hade om ägg.

Med författarens egna hönshus i bakgrunden är det huvudsakligen hönan och hennes ägg som presenteras. I förlängningen handlar det dock om alla djur som lägger och kommer från ägg. Inklusive människan. Om snikna gökar som använder andras bon, om den pyttelilla bikolibrin och om den utdöda elefantfågeln som la ett ägg som kunde räcka till omelett till 30 personer. Efter det kommer tips, recept, historia, uttryck och lekar.

Med små, lättlästa faktarutor presenterar författaren intressanta kunskaper, och förstärker dessa med roliga, fina bilder. Även om jag inte känner mig jätteintresserad av ägg så lyckas hon fånga mig som läsare och väcka nyfikenhet. Jag rekommenderar att läsa lite i taget, annars tröttnade jag ganska lätt. Det är en riktigt bra bok för det vetgiriga barnet, men även en rolig faktabok för vuxna. En rolig idé som jag tror kommer gå hem. Detta är, helt enkelt, en riktigt bra faktasammanställning om ägg.

Första meningen: Det började med ett hönshus...
Antal sidor: 45
Förlag: Opal, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

9 april 2014

Handbok om tjejers kropp och rättigheter

Sex med mera av Sandra Dahlén, med illustrationer av Lotta Sjöberg

En bok om den kvinnliga kroppen, sex, normalt, gränser, friheter, normer med mera.

Detta är en reviderad och uppdaterad version av den bok Sandra Dahlén gav ut 2002. Då var den väldigt uppmärksammad med tanke på vad den är: en sexualupplysningsbok för tjejer. Ännu idag verkar den vara ganska revolutionerande, även om den innehåller väldigt mycket som har varit självklart sedan människan skapades.

I olika kapitel tar författaren bland annat upp tjejers kön och villkor, kärlek och kåthet, gränser och feministiskt arbete. Inställningen är att det egentligen inte finns något "normalt", eller, istället kanske allt är "normalt", om vi nu måste använda det ordet. Boken tar fram olika sorters sexualitet och längtan. Det finns knappt några gränser. Ibland kan det dock verka som att författaren menar att vi har sådant frihet att det blir något vi blir bundna vid.

Bild från boken.
Detta är en viktig bok för unga tjejer. Hufuvstadsbladet skriver: "Sex med mera är en bok som jag önskar ska hamna i varje tonårsflickas händer. Den innehåller något så revolutionerande ovanligt som sexualupplysning ur flickperspektiv." Det finns mycket bra att hämta från denna bok. Framför allt kunskapen, för med den tror jag vi kan komma längre i arbetet med självkänsla med mera. En viktig sak är att det borde ses lika självklart att tjejer utforskar sin kropp som att killar gör det (se bild till höger). Här skulle jag kunna skriva en hel del tankar om jämställdhet och rättigheter, men ta och läs boken istället.

Första meningen: Det här är en sexualupplysningsbok för dig som är tonåring och tjej.
Antal sidor: 261
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2002 och 2014

7 april 2014

Inspirerande vegetariskt

Bonniers vegetariska kokbok

En kokbok helt utan kött, fisk och fågel! Det är sådana här kokböcker jag letar efter, för det känns så tråkigt att köpa "vanliga" kokböcker när jag som vegetarian bara kan äta en tredjedel, och den tredjedelen består av bröd och efterrätter. Bonnier Fakta har dock satsat på en tjock, sprängfylld bok med endast vegetariska recept. Boken bjuder på middagar till fest och vardag, frukost, lunch och en hel del tips.

En av de saker jag är viktigast med en recpetbok är bilder. "Vi äter med ögat", heter det ju. I denna bok finns många stora, fint arrangerade bilder och illustrationer som gör mig intresserad. Recepten är inte för krångliga, ingredienserna är inte för svåråtkomliga. En bra blandning, helt enkelt.

En bra kokbok för dig som är vegetarian eller bara känner för att äta mer grönt. Bara omslaget och inslaget gör mig inspirerad! Mer sådant här åt folket!




Första meningen: Det finns många anledningar att älska grönt.
Antal sidor: 319
Förlag: Bonnier Fakta, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

5 april 2014

En enda tår räddade hennes liv

En enda tår av Angèle Lieby

En dag drabbas Angèle av en svår huvudvärk. Hon åker till sjukhuset och lämnar det sedan inte på flera månader. Hon hamnar i koma och kan inte se någonting, inte tala och inte röra sig. Däremot hör hon allt som sägs runtomkring henne och känner när människor rör vid henne. En dag bestämmer doktorn att de ska börja fundera på att stänga av respiratorn. En enda tår får dem att tänka om.

Med något slags skräckblandat intresse läser jag om Angèles väldigt annorlunda fall. Kvalitén på skrivandet sviktar något i början, men när det kom till rehabiliteringen hade jag svårt att släppa boken. Även om en hemsk historia förs fram, så har den ett bra slut och förmedlar mycket hopp. I korta kapitel berättar Angèle en förbluffande historia som inte vill anklaga, men däremot få läkare att tänka till en extra gång. Gripande, intressant, läskigt. Läsvärt.

Första meningen: Mitt främsta syfte med att skriva den här boken har varit att ge röst åt den som läkarvetenskapen har som sitt kalla att tjäna, nämligen patienten.
Antal sidor: 158
Förlag: Libris förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: Une larme m´a sauvée, 2012

3 april 2014

Så mycket bra läsning!

2014, vilket bokår! Visserligen: det har baragått tre månader, men jag har läst så många bra böcker! Visserligen 2: bara två av de sex böckerna nedan har kommit ut i år, men jag har läst dem i år och fått ett läsflow jag inte haft på 1,5-2 år! Kolla bara in detta:
Divergent, som nog de flesta som gillar genren redan har läst, men som jag hittade först nu. Morgon i Jenin, en berättelse från kriget i Mellanöstern som är väldigt aktuell. Pappersstäder, som visserligen inte är lika bra som den förra boken som översattes av författaren, men ändå läsvärd!

Kärleken blev mitt vapen är en väldigt inspirerande och gripande självbiografi. Jag, En utmanade mitt tankesätt och vill utmana samhället, jag vill utmana er att läsa den! Fatta eld, den spännande tvåan i Hungerspelen-trilogin.

Utöver dessa böcker tror jag att det blir mycket bra läsning framöver!
Det kommer även att bli en hel mängd recensioner den kommande tiden! Jag har avslutat mitt bloggande på LitteraturMagazinet, och flyttar därför över 40 recensioner därifrån. De dyker upp här då och då.

2 april 2014

Nytt bloggprojekt

Idag börjar jag blogga för Gullbrannafestivalen som äger rum utanför Halmstad 3-6 juli. Kika gärna in på bloggen den kommande månaderna för att se vad som är på gång. :)

1 april 2014

Klimatuppdrag i april

Mars handlade klimatuppdraget om konsumtion. Jag tycker att den var särskilt intressant och har lärt mig en hel del, men främst fått igång tänket ännu mer kring detta med konsumtion och överkonsumtion.
I april handlar det om flygresor. Källan till denna utmaning säger bl.a. att utsläppen från biltrafiken sakta sjunger, men att flygutsläppen har mer än fördubblats sedan 1980.

Nu till månadens uppdrag. Välj ett eller flera som du inte redan gör:

Månaden enkla: Läs en artikel om flygets utsläpp. Sprid gärna!

Familjeuppdraget: om du har familj som funderar på sommarens semester kan ni fundera på flyg- och bilfri semester. Exempelvis: tågcharter till Italien, kryssning till St Petersburg, Riga eller Tallinn, fjällvandring.

Klimatdebbatören. Ibland blir man en glädjedödare när man talar om att inte ta flyg eller bil. Fundera på hur du kan säga det på ett bra sätt.
Du kan även blogga eller skriva en insändare om varför vi inte ska flyga.

Trendsättaren. Skriv till din kommun och fråga kring reser i tjänsten. Läs mer här --> 4. Flygresor /april. 


Detta är hämtat härifrån.

Lycka till!