31 december 2014

Jag ger dig solen - Jandy Nelson

Noah berättar om sig själv och tvillingsystern Jude. Oskiljaktiga vänner, väldigt olika. Medan Noah håller sig för sig själv (tills fantastiska Brian dyker upp) och vill måla världen, hänger Jude med surfkillarna och alla som kretsar kring dem.
Jude berättar hur det är tre år senare. Något har hänt som skiljt tvillingarna åt. Nu är det istället Jude som går på konstskolan Noah så gärna ville komma in på, medan Noah hänger med Judes gamla gäng. Jude försöker ställa allt till rätta, men det verkar snarare bli mer komplicerat med skulptören som har en enorm dragningskraft. Allt har ställts på sin spets, och hur tar man sig ur det?

2011 kom Jandy Nelsons Himlen börjar här ut, och jag gillade den mycket. Därför skrev jag upp denna bok på läslistan så fort jag såg den, innan jag visste vad den handlade om. Jag kastade mig direkt in i boken, och blev lite tveksam i början. Hade jag haft för höga förhoppningar? Men hörrni bloggläsare.        Jag vet inte vad jag ska använda för ord.        Den här boken är fantastisk!

Varför? Det berättar jag gärna. Först och främst är boken välskriven och det märks att det ligger mycket tid bakom den. Nelson lyckas skriva en komplicerad berättelse utan att tappa bort mig som läsare. Först berättar Noah, 13 år, vad som händer. Därefter följer ett långt kapitel från 16-åriga Jude, och när det är som mest spännande vrids tiden tillbaka tre år igen. Glappet på två-tre år gör att det läggs fram många lösa trådar. En del klart synliga, andra dolda fram till slutet. I början känns det helt omöjligt att få ihop det, men sedan vävs det ihop så snyggt att jag vill gråta.

På tal om att gråta, här finns så mycket sorgligt och vackert att det värkte i bröstet på mig. Det spirar av kärlek till syskon, föräldrar, killar, tjejer. Samtidigt är sveken och hemligheterna många. Det finns så mycket djup, samtidigt som det ytliga som kan sitta så djupt i tonåren också är där. Språket är medryckande. Noah målar allt han ser i bilder, och hans tankar kring bilderna får vi ta del av. Jude läser ord från sin bibel om hur hon ska kunna undvika faror och göra allt till det bästa.

Det osynliga bandet mellan tvillingarna ger extra tyngd i berättelsen. Sedan finns den pirrande kärleken, de komplicerade känslorna till hatade, älskade föräldrar och syskon och andra människor. Jag skulle kunna skriva mycket mer om denna bok. Jag levde mig verkligen in i den. Den här boken är. Så. Otroligt. Bra. Läs den!

Första meningen: Det är så här allt börjar.
Antal sidor: 480
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: I'll Give You the Sun

29 december 2014

Rätt vist - hur i hela världen ska man leva?

av Karin Cedersjö

Konsumtion, handel, rättvisemärkningar, miljö och klimatförändringar. Skrämmande rapporter om dåliga arbetsförhållanden och naturkatastrofer sköljer över oss, samtidigt som vi uppmanas köpa ny mobil varje år och fynda billiga saker på rean. Hur ska man egentligen tänka kring allt det här?

Det är såklart ingen lätt fråga, men i denna bok försöker författaren reda ut en del. Hon varvar fakta om bananer och klädproduktion med intervjuer med människor som gör något för att världen ska bli en bättre plats för fler att leva på. Inspirerande!

Jag hade gärna läst ett facit. Tyvärr verkar inget sådant finnas. Denna bok har dock gett mig mer inspiration att tänka till en gång extra innan jag köper något, att leta efter ekologiskt, men också att kolla upp, våga säga ifrån och engagera mig. Det här är så viktigt! En peppande bok att läsa inför det nya året då det ges chans att "börja på något nytt" och sätta nyårslöften. Mina löften kommer handla mycket om det som jag tog med mig från denna bok.

Jag skulle vilja säga att Rätt vist är en introduktion till att börja bry sig mer. En rätt bra introduktion.

Första meningen: Stranden var paradisisk, gyllenbrun sand och turkosa vågor.
Antal sidor: 157
Förlag: Cordia
Utgivningsår: 2007

27 december 2014

Du behöver inte förändra världen, men du kan

av Anne Louise Hübert

Efter studenten reste Anne ut som back packer, och hamnade på den kenyanska landsbygden i byn Gombolo. Där mötte hon människorna och såg deras stora nöd. Hon kunde inte resa vidare utan att göra något. Med ekonomisk hjälp hemifrån köpte hon mat till de svältande barnen, och började fundera på hjälp till en bestående förändring.

Denna biografi har gett mig mycket inspiration. Anne en väldigt driven tjej som verkligen satsar på att leva som hon lär. Hon ser nöden och gör något åt den. Hon tänker bortom "mig, min och mitt", och gör allt hon kan för att fler ska kunna få det enklaste i livet: mat, rent vatten och kärlek.

Boken sträcker sig mellan 2008 och 2013, och under denna tid hinner Anne med en hel massa grejer för att engagera folk att hjälpa folket i Gombolo och byarna runt omkring. Hon startar bland annat biståndsorganisationen Aid in Action. Boken rymmer Annes berättelser, andras livsberättelser, tankar, fakta, inspiration och mängder med inspirerande bilder. Allt känns äkta, något som är sällsynt i många delar av samhället.

Varför ska man då läsa denna bok? För att minska sin självcentrering, öka förståelse och bli inspirerad till att dela med sig av sitt överflöd och göra något, det man kan, för att denna värld ska bli en bättre plats att leva på.

Rekommenderas till den som vill lära sig mer om att ge till dem som behöver, och som vill vara med och förändra världen.

Första meningen: Det blåste en lätt, varm vind, sanden var som mjöl och jag hörde ljuden från barn som lekte på stranden.
Antal sidor: 263
Förlag: Marcus förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: Papayaene i Gombolo. Om å plante en drøm i Afrika, 2013

25 december 2014

Hela julkalenderbloggstafetten

Det känns kul att få presentera hela stafetten i ett inlägg! Här finns länkar till mycket bra läsning, många bra tips och hängivna bloggare. Trevlig läsning!

1. Sofies bokblogg om Färgen på drömmar
2. Swebookobsession om Aristotle and Dante Discover the Secret of the Universe
    Dag 3 och 4 uteblev tyvärr.
5. Bokslukaren om Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
6. Gabriella om Purgatorium
7. Kreativturen om  Endgame kallelsen
8. Lauras läsvärd om Jag ger dig solen
9. Brundells bokhylla om Love, Rosie
10. Elina om The Maze Runner
11. Mias vardagsrum om Låt vargarna komma
12. Sagan om sagorna-Anna om Legend-trilogin
13. Fiktiviteter om Intet
14. Up in my tree om Eleanor & Park
15. Västmanländskans bokblogg om Jag, En
16. Matilda om Harry Potter och de vises sten
17. Enligt O om Konsten att ha sjukt låga förväntningar
18. Sockerslott om Arra
19. Agnes bokblogg om Systrar i jeans
20. Barnboksbloggen om Vi måste sluta ses på det här sättet
21. Maddes bokblogg om 8 saker du aldrig skulle våga
22. Bokbeate om Rör mig inte
23. Klara inuti en bok om The Maze Runner


Tack och hej!

24 december 2014

Vad läser du i jul?

God jul!
TACK till alla som varit med i julkalenderbloggstafetten! Det har varit roligt att följa, och jag har fått en hel del boktips. I morgon kommer ett inlägg med länkar till alla inlägg.
Några av bloggarna har svarat på frågan vad de ska läsa i jul. Så här svarade de:

Elisabeth, Bokvarg
Jadu, förmodligen sitter jag framför brasan, med morakniven i ena handen och tidningen i andra, som en äkta norrlänning. Skämt åsido så tänker jag satsa denna månad på tre fantastiska böcker som jag lånade på biblioteket - Sveket (Ursula Poznanski), 13 skäl varför (Jay Asher) och Miss Peregrines hem för besynnerliga barn (Ransom Riggs), lite sådär halvmysig, ickejulig läsning så här lagom till den 24 December.

Elina

Agnes läshög.
I jul läser jag nog antingen The Maze Runner: i vansinnets öken eller Dash och Lilys utmaningsbok!

Agnes bokblogg
Nu under julen läser jag många böcker om julen, mycket av Astrid Lindgren, hon får mig verkligen i den rätta julkänslan. Det här är den mysigaste tiden att sitta inne och läsa och jag ha laddat upp med många böcker. Vi får se om jag hinner med alla… 

Fiktiviteter:

Jag läser nog inte så mycket tyvärr, julen brukar vara umgängets och godisätandets tid för mig. Men lite läsning klämmer jag in också och då blir det En välbevarad hemlighet av Kate Morton för hela slanten.

Velma, Sockerslott:
Jag ska läsa boken Astrid Lindgren i Stockholm av Anna-Karin Johansson. Lindgren är ett av mina favoritförfattare och Stockholm är en av mina favoritstäder, så boken är troligtvis ganska bra kombination för mig. 

Maddes bokblogg:
Jag har inte planerat någon direkt julläsning utan kommer ta det som det kommer, men just nu så lyssnar jag på ljudboken God jul av Jonas Karlsson och sen har jag även boken You had me at hello av Mhairi McFarlane som lockar.

Mias vardagsrum:
Jag firar jul i ett snöigt Norrbotten! Här läser jag Invandrarna av Vilhelm Moberg. När jag blir klar med den ska jag läsa Korparnas fest, fjärde delen i Sagan om is och eld (Game of Thrones, ni vet).

Anna, Sagan om sagorna:Bröderna Grimms sagor återberättade av Philip Pullman är den jag helst vill hinna med i min överambitiöst stora julläsningshög. Kombinationen känns klockren, och sagor känns ju passande för julen!

Bokslukaren:Jag vet inte riktigt vad jag ska läsa i jul. Jag hade tänkt att jag skulle låna några böcker på biblioteket som jag skulle läsa i jul men jag har inte haft någon lust att läsa sedan jag läste ut Allegiant, men om jag får några böcker i julklapp (vilket jag tror att jag få) så kommer jag nog att börja läsa dem direkt jag har fått dem.

Klara, Inuti en bok:I jul kommer jag att läsa Nattens cirkus som jag håller på med just nu. Hittills är det en mystisk och speciell bok med en lite mysig känsla. Efter det planerar jag att läsa Prodigy, Champion och Livet före Legend. 

Barnboksbloggen:
Senaste tiden har bestått av alldeles för mycket ”måste-läsning”. När jag packade inför julfirandet tog jag därför med enbart nöjesläsning. Just nu läser jag Viktig: från matmissbrukare till träningsförebild av Tereese Alfvén.

Västmanländskans bokblogg:
Jag tänker att jag ska läsa Kristina Sandbergs första två böcker Att föda ett barn och Sörja för de sina och sedan en del deckare och någon riktigt feel-good-bok.


Sofies bokblogg:
Jag ska läsa julevangeliet i Bibeln och sedan fortsätter jag med Jag ger dig solen och kanske att jag hinner börja med Vad Milo såg eller Decembergatans hungriga andar.

Vad läser du i jul?

21 december 2014

Julkalenderinlägg v. 51

Här hittar du veckans stafettinlägg:
15. Västmanländskans bokblogg om Jag, En
16. Matilda om Harry Potter och de vises sten
17. Enligt O om Konsten att ha sjukt låga förväntningar
18. Sockerslott om Arra
19. Agnes bokblogg om Systrar i jeans
20. Barnboksbloggen om Vi måste sluta ses på det här sättet
21. Maddes bokblogg om 8 saker du aldrig skulle våga

20 december 2014

Månadens studielitteratur

Nu har jag snart gjort halva kursen i Litteraturvetenskap och kreativt skrivande!
I december läser jag Sandor slash Ida, Ett öga rött och Kurt blir elak. De två förstnämnda recenserar jag här på bloggen. I de flesta delkurser läser jag även Så skriver du för unga och Barnbokens byggklossar, som är väldigt inspirerande.

Det är så roligt att jag lär mig så mycket i denna kurs! Jag får mycket inspiration till att skriva eget, men tyvärr har jag inte mycket tid till att göra det. Så länge nöjer jag mig med att lära en massa som jag kan ha användning av senare. :)

18 december 2014

Ett öga rött - Jonas Hassen Khemiri


Halim ser sig som en tankesultan. Han rör sig runt i Stockholm och tänker väldigt mycket. Han har genomskådat Integrationsplanen, sin pappa och klurar nu på hur han ska kunna göra revolution.

Halim är en envis kille som är medveten om vad han vill göra och vad som borde vara hans och andras rättigheter. I denna bok får läsaren följa hans dagbokstankar om vardagen och allt han funderar kring. Han talar om Integrationsplanen, som jag hoppades få mer plats i boken. Vad handlar den egentligen om? Vad innebär den för de som inte har sjuttioelva generationer svenska släktingar? Svaren på detta saknar jag, och det sänker betyget för boken.

Oavsett bakgrund tror jag denna bok kan ge mycket igenkänning till tonåringar. Tankar och funderingar skiljer sig många gånger trots allt inte så mycket människor emellan.

Och så har vi språket. Halim kan flytande svenska, men vill gärna behålla sitt arabiska ursprung. Därför skriver han på så kallad Rinkebysvenska (se ordföljden i "Första meningen" nedan) (se också inledningen till denna recension). Halim talar inte särskilt mycket arabiska, men vill ändå inte "försvenskas", något som Integrationsplanen verkar vilja göra. Jag hade svårt att få flyt i min läsning med tanke på denna ordföljd, men den ger trots allt mer trovärdighet till berättelsen, och är ett intressant inslag i den svenska utgivningen.

Första meningen: I dag det var sista sommarlovsdagen och därför jag hjälpte pappa i affären.
Antal sidor: 251
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2003

16 december 2014

Gästbloggare: Julkalenderbloggstafetten, lucka 16


Idag gästbloggar Matilda som ett inslag i julkalenderbloggstafetten!

Hej på er! Jag heter Matilda Olsson, bor i Taberg där jag jobbar som ungdomsledare i Missionskyrkan (kollega med Sofie). Jag har idag förmånen att få gästblogga i Sofies julkalender.


Jag tänker skriva lite om Den första Harry Potter-boken, De vises sten. När den kom ut på svenska fick jag den läst för mig på kvällarna innan det var dags att sova. Jag tyckte att den var väldigt bra. Sen har jag nog inte läst den förrän nu i somras. Jag har sett filmen ett antal gånger under åren som gått. När jag läste boken i somras blev jag åter fäst vid Harry Potter-böckerna. J.K. Rowling beskriver miljöer och personer utförligt så att det känns som att man är på plats.

Boken handlar om Harry som växt upp bland mugglare (vanliga människor). Hans föräldrar dödades av Voldermort när han bara var en liten bebis och sedan dess har han bott hos sin moster och morbror. När han fyller 11 år får han inbjudan till att börja på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. På väg till Hogwarts träffar han Ron och Hermione som senare blir hans bästa vänner. De tre får vara med om många spännande äventyr.

Harry Potter och De vises sten är den första av sju böcker om Harry Potter, mycket läsvärda böcker allihop. Jag vill rekommendera den till alla som tycker om spänning och äventyr.



I morgon är stafettpinnen hos Enligt O.

15 december 2014

1100 kronor

Ni vet den där digitala insamlingsbössan till Musikhjälpen, som var speciellt för bokbloggare? Den samlade in 1 100 kronor! Tack till alla som var med och hjälpte till! :)

14 december 2014

Julkalenderinlägg v. 50

En del av er har hamnat här för att läsa julkalenderinlägg. Det har dock blivit en uppdatering, så idag ska ni kika in hos Up in my tress istället.
Andra veckan med julkalenderbloggstafett är nu gjort. Här hittar du inläggen:
8. Lauras läsvärd om Jag ger dig solen
9. Brundells bokhylla om Love, Rosie
10. Elina om The Maze Runner
11. Mias vardagsrum om Låt vargarna komma
12. Sagan om sagorna-Anna om Legend-trilogin
13. Fiktiviteter om Intet
14. Up in my tree om Eleanor & Park

P.s. till att som är med i stafetten: glöm inte skicka in svar på enkätfrågan som ska publiceras 24/12!

13 december 2014

Julklappstips

Jag är säker på att många av er som läser detta kommer köpa en bok till någon i julklapp. Därför presenterar jag idag: julklappstips.

Jag vill börjar med några länkar. I julkalenderbloggstafetten finns det mängder med bra julklappstips! Här och här och här har jag tidigare gett tips. Nu är det dags för lite nya tips.

Till den som...
... gillar att skriva: Så skriver du för unga.
... gillar att laga mat, alternativt den som behöver lära sig att laga mer vegetariskt: Mera vego.
... vill lära sig mer och läsa en självbiografi: Nordkorea- nio år på flykt från helvetet.
... vill läsa en annorlunda kärlekshistoria: Eleanor & Park.
... vill ha ett dystopiskt äventyr: Divergent.
... vill läsa en lättläst, men djup självbiografi: Kärleken blev mitt vapen.
... gillar sociala medier och hur de kan påverka oss: Lex bok.
... gillar katter och mysiga äventyr: Boken om mademoiselle Oiseau.
... vill läsa om kyrka och feminism: Feminism och kyrkan.

Vill du ha fler tips? Kontakta mig. :)

11 december 2014

Sandor slash Ida - Sara Kadefors


Ida bor i Stockholm och tillbringar mycket tid på fester, när hon inte tar hand om sin sjuka mamma eller umgås med sina så kallade vänner Susanna och Therese. Sandor bor i Göteborg och dansar balett och funderar på om det är vad han vill eller vad hans mamma vill. Ida är populär. Sandor saknar vänner. De träffas på en chatt och försöker förstå varandra och alla andra.

Sandor slash Ida fick Augustpriset 2001 och har filmatiserats (därifrån kommer bilden till denna upplagas framsida). Jag skulle säga att boken är lika, om inte ännu mer, aktuell idag. Det finns mycket av "typiskt" tonårsliv och tankar som virvlar runt. Vem är jag? Vem ska jag bli? Finns det något bättre än det jag har nu? I så fall, hur når jag det? Boken tar upp kompis- och familjeproblem, relationer, svek, romantik, svindlande känslor och en vilsenhet många kan känna igen.

Det finns djup bakom allt det ytliga i denna bok. Även om Sandors och Idas liv, och inte minst deras relation, många gånger är väldigt komplicerade, så finns det hopp och många tänkvärda scener. Jag vill rekommendera denna bok till tonåringar, och de som vill sätta sig in i tonåringars tankar. Och som vanligt är boken mycket bättre än filmen.

Första meningen: Som vanligt: en lätt känsla av obehag när han kommer ner till centrum.
Antal sidor: 283
Förlag: Bonnier Carlsen och Månpocket
Utgivningsår: 2001

9 december 2014

Liten parlör för älskande - David Levithan


En kärleksroman i korta stycken skriven mellan ett jag och ett du. Läsaren får inte veta mycket om dessa två, men desto mer om deras relation. Samtidigt är allt ganska komplicerat och svårt, men det finns många vackra minnen och sådant de gärna upplever igen.

Om jag ska vara ärlig förstår jag mig inte riktig på denna bok. Den är skriven i mycket korta stycken, vilket gör det svårt att hänga med ibland. Däremot finns många meningar som slår sig ur mängden och är riktigt geniala. I sann Levithan-anda.

Originaltitel på denna bok är The Lover´s Dictionary, vilket är ett väldigt passande namn. Varje kapitel har ett ord som titel. Det första börjar på a, och sedan följer en mängd ord från en ordlista i bokstavsordning. Inte nog med detta, kapitlet handlar på ett eller annat sätt om detta ord, och i det flesta fall känns detta väldigt naturligt. Detta lyfter boken och ger mig den där Levithan-känslan som är alldeles speciellt bra.

Boken går snabbt att läsa, men jag rekommenderar att ta tid för den så att du verkligen kan se bortom orden, eller se vad de vill förmedla.

Första meningen: "Jag brukar inte hålla på med sån här", sa du.
Antal sidor: 213
Förlag: X-publishing
Utgivningsår: 2011
Originaltitel: The Lover´s Dictionary

7 december 2014

Julkalenderinlägg v. 49

Första veckan på julkalenderbloggstafetten är avklarad. Här hittar du alla inlägg:
1. Sofies bokblogg om Färgen på drömmar
2. Swebookobsession om Aristotle and Dante Discover the Secret of the Universe
Dag 3 och 4 uteblev tyvärr.
5. Bokskulkaren om Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
6. Gabriella om Purgatorium
7. Kreativturen om  Endgame kallelsen

Här kan du läsa hela schemat för julkalenderbloggstafetten.

5 december 2014

Bilbo, en hobbits äventyr - J.R.R. Tolkien


med illustrationer av Tove Jansson

En dag får Bilbo Bagger besök. Han vill egentligen inte ha besök, och absolut inte ge sig ut på äventyr, vilket besöket verkar vilja, men han bjuder honom för artighetens skull på fika dagen därpå. Dagen därpå väller det in dvärgar och Bilbo drars in i ett äventyr utan dess lika. Under ledning av den framstående trollkarlen Gandalf beger de sig för att söka reda på en skatt som vaktas av en fruktad drake.

Jag har varken sett Sagan om ringen-trilogin eller Hobbit-trilogin (varav den sista filmen har premiär nästa vecka), men läste denna bok till kursen jag läser. Jag var förberedd på långa släkttavlor och detaljerade beskrivningar, men blev positivt överraskad då jag slapp mycket av detta. Visst finns det inslag, särskilt av beskrivningar, men det är bara få gånger det blir långtråkigt. Ja, det finns långtråkiga bitar. Även om boken är fylld av spännande äventyr, så dras detta ner något av sällskapets ständiga tankar på mat. Detta är visserligen ett mysigt inslag, men ibland svävade mina tankar iväg på annat.

Förutom klassiska sagoväsen om troll och dvärgar, finns vättar och hobbitar. Det är intressant att läsa om detta nya, en ny värld och nya äventyr. Janssons bilder ger berättelsen mer liv, de är riktigt bra och mysiga!

Ett ord jag använt flera gånger nu är mysig. Visst finns det mycket hemskt, död och osämja, men jag tycker ändå att det ligger något mysigt över berättelsen. Bilbo är en rätt mysig karaktär, och det här med att de verkar vara superhjältar som klarar av det mesta, om än med svårigheter ibland, förstärker det.

Jag hade inte läst denna bok om jag fått välja själv, men det är roligt att ha läst en "klassiker" och som blivit så populär, särskilt som film.

Första meningen: I en håla under jorden bodde en hobbit.
Antal sidor: 308
Förlag: denna upplaga Rabén Prisma, 1994
Originaltitel: The Hobbit or There and Back Again, 1937

3 december 2014

Skulle jag helst...

Jag hittade en rolig enkät.

1. Läsa bara trilogier eller fristående böcker?
Svårt val, jag gillar ju blandningen, men det är väl därför jag gör enkäten, för att tänka till. Jag valde fristående böcker för att få mer variation i min läsning.

2. Läsa bara kvinnliga eller manliga författare?
I nuläget blir det så att jag läser mest kvinnliga författare. Det är inget jag tänker så mycket på. Huvudsaken är att det är en bra bok med ett bra språk.

3. Handla i en fysisk bokaffär eller på internet?
Om priserna varit de samma... Jag gillar fysiska böcker (se sista frågan), så det vore trevligare att få känna lite på böckerna innan jag köper dem. Även om internet är väldigt smidigt.

4. Se att alla böcker blir filmer eller tv-serier?
Tänk om en bok på 200 sidor skulle bli en tv-serie? Nej, det vill jag inte. Hellre film. Även om jag inte tycker att alla böcker ska bli filmer.

5. Läsa 5 sidor per dag eller 5 böcker per vecka?
Lätt val! Om det nu fanns tid för så många böcker... Det finns så mycket jag vill läsa, så det vore nice att hinna med så mycket.

6. Vara en professionell recensent eller författare?
Skulle så gärna vilja vara författare!

7. Bara läsa dina 20 favoritböcker om och om igen eller alltid läsa nya som du inte läst tidigare?
Läser väldigt sällan om böcker, det finns ju så många att läsa!

8. Vara en bibliotekarie eller jobba i bokaffär?
Skulle vara kul att vara barn- och ungdomsbibliotekarie! Att kunna erbjuda gratis böcker i mängder och inspirera till läsning.

9. Bara läsa din favoritgenre, eller alla genrer förutom din favorit?
Jag vet inte riktigt vilken min favoritgenre är, men det vore tråkigt att aldrig få läsa den.

10. Bara läsa fysiska böcker eller e-böcker?
Jag gillar fysiska böcker, som sagt. Att kunna känna på boken och bladen, se hur långt jag kommit och har kvar. Jag tycker fysiska böcker känns mer "på riktigt", lite mer ära för författaren att se en tryckt bok än att se en pdf i en dator...

1 december 2014

1 december. En riktigt bra ungdomsbok jag läst 2014

Idag drar julkalenderbloggstafetten igång! Första inlägget hittar ni just här. Så, nu kör vi:

Jag har läst ovanligt många bra ungdomsböcker i år. Mer om detta finner du i min årssammanfattning som kommer vid årsskiftet.
Jag ville hitta en bok som jag inte tror "alla andra" kommer skriva om, så därför valde jag Färgen på drömmar av Ruta Sepetys.

Anledningen till att jag läste denna bok var att jag gillar författaren, Ruta Sepetys, väldigt mycket. Hennes språk och berättelser på teman som sällan förekommer i ungdomsböcker, lockar mig. Först gav hon ut Strimmor av hopp som utspelar sig i Sovjet under andra världskriget, sedan denna bok som äger rum i New Orleans franska kvarter 1950. (Vill du veta mer om boken föreslår jag att du läser min recension.)

Stora delar av Färgen på drömmar utspelar sig på en bordell och i slumkvarter. Därmed förmedlas en berättelse från ett sammanhang och jag knappt vet något om. Det främmande för mig ger mig något nytt, spännande och intressant. Parallellt med detta okända finns mycket igenkänning från ett "vanligt" liv. Jag tänker till exempel på relationer, familj, kärlek, jobb, utbildning och fritidsintressen. Det som gör att jag gillar boken är blandningen av detta.

I min recension skrev jag att Sepetys berättarteknik har ett flyt som gjorde att jag sträckläste boken och Sepetys har skrapat ihop en fascinerande skara människor. Hon är en väldigt skicklig författare. Därför vill jag rekommendera denna bok (som kan läsas av både ungdomar och vuxna!).



I morgon kan du läsa julkalenderinlägg hos Swebookobsession.