31 juli 2015

Dagboksanteckningar från ett källarhål - David Wiberg

Linnéa går i ettan på gymnasiet och ser fram emot Peace & Love och spanar på A på hans jobb. Det som gömmer sig under ytan är funderingar på relationen till sina vänner och var hennes plats i tillvaron är. Hon brottas med ångest och att på något sätt "hitta rätt".

Det är sällan det skrivs i ungdomsböcker om varaktig ångest. Det kan på sin höjd handla om stress över en skoluppgift eller kanske svåra känslor under och/eller efter en kris. I Dagboksanteckningar från ett källarhål får läsaren däremot följa Linnéa som ganska ofta känner av de svarta känslorna inom sig. Det är inte så att hon ältar sig i detta, snarare är detta en bok med humoristiska inslag, men samtidigt finns det svåra under ytan som när som helst kan bubbla upp. Hon skriver om obehagskänslor inför vissa uppgifter och relationer, och att den där svarta klumpen kan ta plats även för "småsaker". Det är så bra och viktigt med sådana här böcker.

Bortsett från "ungdom med ångest" har jag svårt att hitta ett sammanhang och att förstå vad boken egentligen handlar om. Som titeln säger är det ju dagboksanteckningar, vilket jag inte alltid uppskattar att läsa. Det händer inte så mycket och jag tröttnade efter ett tag.

Det viktigaste med boken är trots allt att ämnet ångest behandlas. Den vill rikta sig till ungdomar som själva känner av detta, och det är superviktigt, för det är inte alltid lätt att prata om. Till ungdomar som känner igen sig i detta vill jag rekommendera boken.

Första meningen: Det är ingen idé att jag försöker förklara för ni kommer inte att förstå.
Antal sidor: 323
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utgivningsår: 2012

29 juli 2015

Pärlor & patroner - Loka Kanarp

Genom 60 seriestripar på fyra rutor var skildras i denna bok historiska kvinnor. Det handlar till exempel om feminister, galningar, ledare, forskare och maffialedare. Med humor (och ibland gömda inslag av åsikter) ges en inblick i deras liv. Många av dem var före sin tid med åsikter som idag känns som självklarheter, och många av dem klädde sig i "manskläder" för att kunna göra sin röst hörda.

På ett roligt sätt har jag lärt mig en del om en mängd intressanta kvinnor. De flesta hade jag aldrig hört talas om innan, vilket förmodligen beror på att kvinnor är så sällsynta i historieböckerna som används i skolan. Hade de varit män och gjort samma sak, hade många av dem haft en given plats i böckerna. Just därför är denna bok så viktig. Även om många av de som porträtteras gjort galna saker, så finns det många kvinnor som är bra förebilder och borde lyftas fram. Precis vad gäller männen i historieböckerna.

Något jag inte gillar är att de flesta kvinnorna i boken ser ut som hon på omslaget. Det vill säga: stora bröst, trådsmal midja, breda höfter, slanka ben. Det känns som att serietecknaren lyckats med att föra fram historiska kvinnor, men fortsatt på den tråkiga stereotypen av kvinnokroppen, och därför inte nått ända fram.

Första meningen: Efter ryska revolutionen 1917 avskaffade man lagarna mot abort och homosexualitet.
Antal sidor: 123 
Förlag: Kolik förlag
Utgivningsår:2009

27 juli 2015

I huvudet på Colin Fischer - A. Miller och Z. Stentz

Colin Fischer är lite smartare än alla andra. Hans jämnåriga förstår sig inte riktigt på all den kunskap och nördighet han bär på, vilket gör det svårt för Colin att passa in. När en pistol hittas i matsalen får han dock användning av allt han uppmärksammat.

Det finns en grupp med ungdomsböcker som är lätta att ta sig igenom och som serverar det mesta av vad man kan förvänta sig av en "bra bok". Det här är en sådan bok. Det finns ett antal personer vi lär känna en del, intriger, vänskap, skola, grupperingar, och rätt mycket fokus på familjen.

Denna bok är visserligen lite mer komplicerad än andra böcker i gruppen jag just nämnde. Colins kunskap är inte alltid lätt att förstå, och fotnoterna och anteckningarna Colin lägger in snurrar ibland till det för mig. Colin har en del gemensamt med Colin i Katherine-teorin, när det gäller det här med nördkunskap. Katherine-Colin är mest inriktad på matte, medan Fischer riktar in sig på lite olika saker och faktiskt har lärt mig en del.

Colin Fischer har Aspergers syndrom, vilket medför att han bland annat har svårt med sociala situationer och att förstå till exempel retoriska frågor. Detta gör honom till en rolig karaktär, som inte riktigt förstår när han är utsatt för fara. Istället gör hans syndrom motståndarna förvånade och mållösa. Jag funderade några gånger på om det är fel av mig att tycka Colin är "en rolig karaktär" eftersom det mesta av det roliga inte hade hänt om han inte haft Aspergers. Ibland känns det fel, men andra gånger tycker jag det mest visar på Colins styrkor, precis vad Hans Asperger, namngivaren till syndromet, fokuserade på och uppmärksammade. I vilket fall som helst är det intressant att läsa om en huvudperson med Aspergers.

Jag gav boken en svag fyra av fem möjliga. Den skulle kunna vara spännande, men det händer så mycket utanför den huvudsakliga (?) intrigen med pistolen, att jag undrar vart den är på väg. Bra bok om man vill läsa något "lagom" och lättläst, men lämnar nog inga större står hos mig. Förutom Colin. Honom gillar jag.

Första meningen: I havet simmar fiskar ofta i stim.
Antal sidor: 223
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2014 
Originaltitel: Colin Fischer, 2012, översatt av Nina Östlund

25 juli 2015

Harry Potter och fången från Azkaban - J.K. Rowling

Läs gärna recensionerna av #1 Harry Potter och de vises sten, och #2 Harry Potter och hemligheternas kammare

Efter att ha råkat blåsa upp faster Marge till en ballong, flyr Harry från sin moster och morbror. Han får reda på att massmördare Sirius Black har rymt från det supersäkra, hemska trollkarlsfängelset Azkaban, och att han förmodligen är ute efter Harry. Blandat med skolarbete, quidditchträning och tid med vänner, försöker Harry reda ut vad det egentligen är som hänt.

Jag har nu läst bok tre i min omläsning av Harry Potter-serien. Det som slagit mig när jag läst de två första böckerna, slog mig även nu: böckerna om Harry Potter håller! Jag tycker det är så fascinerande. Trots att jag läst och sett filmerna ett antal gånger, är det spännande och det är intressant att få den komplicerade, men intressanta, historian upprepad.

Rowling är riktigt bra på det här med spänning, och att väva ihop berättelser och lägga fram ledtrådar. Som läsare blir jag verkligen engagerad. Dessutom gillar jag att komma djupare i världen hon byggt upp. Jag skulle så gärna vilka krypa in i boken, se hur det är i lektionssalarna, vad som händer i uppehållsrummen, och hur stämningen egentligen är på skolan och mellan eleverna. Bakom allt magiskt finns trots allt helt vanliga tonåringar, och det ökar chansen för igenkänning.

I denna bok verkar fokus ligga på att presentera bakgrundsfakta. Det händer annars inte jättemycket under året, men jag gillar det.

Första meningen: Harry Potter var på många sätt en högst ovanlig pojke.
Antal sidor: 531 
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 2001
Originaltitel: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 1999

23 juli 2015

Kaousutmaning 2015

Förra veckan insåg jag att jag klarat av Kaosutmaningen! Jag har prickat av 21 av de 35 böckerna, men eftersom målet var 20 böcker, har jag alltså klarat det.

De punkter jag inte har kvar är:

4. Läs en bok vars författare var under 20 när hen skrev den.
5. Läs en bok av en författare med initialerna M.M.
6. Läs en bok om gudar.
12. Läs en bok vars titel innehåller fler än sju ord.
13. Läs en bok vars titel består av endast ett adjektiv.
14. Läs en bok där nycklar spelar en stor roll.
17. Läs en bok vars omslagsbild består av ett mönster. 
20. Läs en bok som till viss del (eller helt) utspelar sig på internet. 
25. Läs en bok med en flagga på omslaget.
26. Läs en bok om en skolklass.
29. Läs en bok som utspelar sig på en annan planet. 
32. Läs en bok som utspelar sig i Malmö.
33. Läs en bok du fått av någon annan.
34. Läs en bok på vers.

Har ni några förslag på böcker?

21 juli 2015

Wallflower - Stephen Chbosky

Charlie är en wallflower, "han står och tittar på". Han vet inte riktigt hur han ska agera, men under sitt första år på High School lär han sig mer och mer om det. Han lär känna Sam och Patrick, några av deras vänner, och framför allt lär han känna mer av livet och vad det kan innehålla och innebära.

Jag visste knappt vad denna bok handlade om när jag plockade upp den. Men jag visste att den är omtyckt av många bokbloggare.

Läsaren får möta Charlie, som skriver brev till en kompis. Vem det är, är oklart, men Charlie är ärlig med sina funderingar och berättar gärna vad han är med om.

Charlie skiljer sig från de flesta manliga bokkaraktärer jag stöter på. De är oftast självsäkra, lite upplåsta och ständigt ute efter att hävda sig. Sån är inte Charlie. Han är istället en som mest tittar på, han är visar många gånger på att han är känslomässigt instabil, men vågar visa sina känslor och att han inte alltid förstår vad som händer eller vad som ska hända. Samtidigt visar detta på en personlighet som inte alltid verkar vara accepterad i samhället: att vara introvert, inåtvänd. Det verkar många gånger som att alla borde sträva efter att bli extroverta, utåtvända, men genom Charlie får jag, som är mest introvert, en försäkran om att det inte är något fel på mig. Det tror jag många behöver få känna, därför är sådana här böcker så viktiga!

Boken är snarare en utvecklingsroman än en spänningsroman. I efterhand är jag förvånad över att jag gillade boken så mycket, med tanke på att "intrigerna" var ganska platta (om vi nu tänker oss dramaturgins kurvor). Men jag fastnade vid Charlie, en mysig, naiv karaktär, och hans berättelse som ger många funderingar och mycket läsglädje. Därför vill jag rekommendera boken.

Första meningen: Hej kompis!
Antal sidor: 268
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2013
Originaltitel: The Perks of Being a Wallflower, 1999

19 juli 2015

Märk Gud - Henrik Højlund

Kan man märka någon som inte syns? Kan man märka något utan att veta vad det är? Författaren till denna bok menar att alla märker Gud, men att de kanske inte alltid vet att det är Gud de märker. Genom korta kapitel tar Højlund oss med genom sorg och glädje, ljusa och mörka stunder. Han ger verktyg till att märka och till att hantera tystnaden när inget märks.

Denna bok gav mig många funderingar kring Gud och varför så många tror på någon som inte syns rent konkret. Det kan vara kämpigt och svårt, men också kännas helt underbart. Författaren skriver om relationen mellan Gud och människa, och drar parallellen till ett par som älskar varandra. Det är inte alltid superenkelt och jätteförälskat i en relation, och så är det inte mellan Gud och människa heller. Men inte ger man upp sin relation till sin partner i första stund, bara för att det känns lite kämpigt? Højlund menar att vi bör tänka så när det gäller Gud också.

Förutom att boken lärde mig om relationer, har jag fått många bra verktyg att återvända till när jag vill försöka märka Gud mer.

Första meningen: "Mina anfall av lust att tro har hittills strandat"
Antal sidor: 210
Förlag: Marcus förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: Mærk Gud, 2013

17 juli 2015

Vad är du bra på?

Oj, vad det är lätt att tänka negativt om sig själv! Det är lätt att tänka typ "jag är bra på att skriva, men han är mycket bättre än mig" eller "jag är bra på att läsa, men hon läser mycket snabbare än mig". Det där jämförandet. Vad det kan förstöra mycket!

Därför har jag en utmaning till dig idag. Tänk på en sak du är bra på. Nej, du behöver inte vara världsbäst (för hur många är det?), du ska tänka på något du är bra på. Sedan vill jag att du skriver det i en kommentar till inlägget. Skriv inte "jag är nog/kanske/rätt så/ganska osv bra på", utan "jag är bra på ...". Jag är övertygad om att det finns något du är bra på. Punkt.

Varför? För att uppmuntra och försöka få dig som läsare att se det fina i dig. Och för att sprida glädje på Internet. :)

Jag är bra på att lyssna och se andra människor.

16 juli 2015

Hej då skrivkramp!

*Lycklig suck* För ett år sedan tänkte jag att efter kursen i littvet och kreativit skrivande ska jag skriva, skriva, skriva under sommaren 2015. Inte stor press alls! Efter att jag skickat in sista uppgiften i kursen i början av maj har jag dock haft den största skrivkrampen i mina 22 år. Det har verkligen inte gått att skriva berättelser.

Igår klagade jag och sa att jag inte hade något att göra, varpå min fästman föreslog att jag skulle skriva bok. Jag fnös och tänkte typ "lätt för dig att säga, du har ingen koll" (vilket han i och för sig inte har;) ). Men när vi gjort och ätit mat började det klia i fantasin och fingrarna, och nu vips satt jag med 13 017 nyskrivna tecken i en ny berättelse framför mig. Och det ser bra ut. Jag vågar knappt sluta skriva, men jag säger ändå: hej då skrivkramp!

15 juli 2015

Som eld - Sara Lövestam

Sommar, en ö i skärgården. Anna och Louise möts och trots deras olika liv känner de båda något som gör att de dras till varandra. Vad är det? Något att strunta i, eller något att ta på allvar?

En sommarbok har, enligt mig, några/alla av följande ingredienser: sol, värme, hav, kärlek, och allt vad detta kan innebära. Den kan dessutom få vara förutsägbar och ge en feel-good-stämning under och efter avslutad läsning. Som eld är precis en sådan bok. Den handlar mycket om karaktärerna och kärlek. Det görs inte så stor grej av att det är två tjejer som är kära, känslorna får spira ändå.
Fokus ligger istället på klasskillnaden mellan Anna och Louise. Louise är en ganska bortskämd rikemansdotter, medan Anna lever enkelt med sin alkoholiserade pappa. Det känns tråkigt att det är så tydligt och stereotypt, det sänker mitt betyg på boken.

Genom att varva berättare mellan Anna och Louise, hålls spänningen vid liv. Vid ett tillfälle är berättarskiftet snabbare, vilket jag gärna sett mer av, för att få ut mer av tjejernas känslor, tankar och funderingar.

Letar du efter en "klassisk" sommarbok, är denna att rekommendera.

Första meningen: Pappa är alltid glad på båten.
Antal sidor: 206 
Förlag: Lilla Piratförlaget, tack för recex!
Utgivningsår: 2015

13 juli 2015

Redovisning: läs-a-lot

Igår avslutades en veckas läs-a-lot. Det har varit kul att se hur mycket jag kunde läsa på en vecka. Trots att jag haft en del annat för mig under veckan, har jag ändå läst i genomsnitt 200 sidor per dag (mitt vanlig snitt ligger på 50).
Här följer min redovisning.
Jag har läst cirka 1388 sidor (jag skriver cirka på grund av att det är lite svårt att räkna sidor i ljud- och e-böcker).

Jag har läst:
- Den döende dandyn
- Wallflower
- Märk Gud
- Så sjukt kär
- Harry Potter och fången från Azkaban

och påbörjat:
- Liv efter liv
- Som eld

Någon av er som varit med i utmaningen? Hur gick det för er? 

11 juli 2015

Den döende dandyn - Mari Jungstedt

Spoilervarning om du inte läst de tidigare delarna i serien:#1Den du inte ser, #2 I denna stilla natt och #3 Den inre kretsen 

Konsthandlare Egon Wallin har precis arrangerat en stor, framgångsrik vernissage. Morgonen därpå hittas han mördad och upphängd i ett valv i en port i muren runt Visby. När utredningen kring händelsen påbörjar visar det sig att Egon tänkt byta liv helt, något hans fru är totalt omedveten om. Polisen får denna gång röra sig i konstkretsarna, och mördaren kan verka närmre än de tror.

Spänningen och de korta kapitlen gjorde att jag läste ut denna bok väldigt snabbt. Jag läser sällan kriminalare, det blir ungefär en per sommar, därför är jag inte särskilt bra på att bena ut brottet. Jag tyckte mest det var rörigt med alla personer och hängde inte riktigt med. Särskilt inte i slutet, det kändes inte helt logiskt.

Visst är det en mycket spännande bok, men jag är inte ute efter att läsa om mord när jag läser Jungstedt. Istället läser jag gärna om karaktärerna. Om Johan och Emma, hur det går för Anders, Karin och de andra på polisstationen, och de intressanta porträtt med potentiella misstänkta, som dyker upp i boken. Något annat jag drar mig till är att stort fokus läggs vid media. Det är väldigt intressant att läsa om etik och moral, om pressen som pressen känner, och så vidare. Det får mig att vilja läsa vidare i serien.

Hm, jag är inte särskilt bra på att recensera kriminalare. Håll till godo och leta dig vidare till en annan blogg om du vill läsa bra krimrecensioner.

Första meningen: Två sekunder
Antal sidor: 353
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2006

9 juli 2015

Miriam om natten - Maria Nygren

Miriam har precis flyttat långt hemifrån, och en natt räddar hon livet på en nästan okänd kvinna som heter Sofia. Sofia hamnar i koma, och under tiden verkar det som att hennes familjen tror att Miriam kände Sofia väl. Miriam spelar med, och hamnar i ett familjedrama som utspelar sig under ytan. Vill hon att Sofia ska vakna? Vad kommer det i så fall få för konsekvenser?

En sak jag gillar mycket med den här boken, är att huvudpersonen är 19 år. Det betyder att det inte riktigt är en "klassisk ungdomsbok" (som oftast vänder sig till 12-15-åringar), utan är en bok för unga vuxna. Den är fylld av funderingar kring identitet och vad som händer efter gymnasiet och flytt hemifrån, när en börjar komma in i vuxenvärlden, men när det är lätt att komma vilse. Mitt i alla dessa funderingar hamnar huvudpersonen i en ganska ovanlig situation, men som får henne att fundera ännu mer.

Med få, intressanta karaktärer läste jag snabbt denna bok. Den känns mogen och verklighetstrogen, och skiljer sig från mängden med tanke på huvudpersonens ålder. Och att hon har diabetes. Ibland blandar författaren in inslag av något mellan dröm och verklighet, och dessa inslag gör boken mer intressant och hemlighetsfull.

Bra läsning, men den hamnar inte på min topplista. Däremot gör omslaget det.

Första meningen: Jag köpte en röd basker på Myrorna och tänkte på saker som förändrar livet.
Antal sidor: 248
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2014

7 juli 2015

Det här med parallelläsning

När jag var några år efter börja-läsa-åldern läste jag många böcker samtidigt. Jag minns helgmorgnarna när pappa jobbade och mamma fortfarande sov, då jag och min syster satt i varsin säng i vårt delade rum och läste. Vi hade varsin stor bokhög på våra bokpallar (handmålade med våra namn på, jag har fortfarande min som bokpall). Vi läste ett kapitel i en bok, tog fram nästa och läste ett kapitel, och när vi kommit till botten av högen började vi om. Inga problem med handlingsförväxlingar där inte!

De senaste åren har jag dock försökt hålla mig till att läsa max två böcker (i olika genre) åt gången. Det där med att förväxla handlingar är tydligen lättare nu för tiden, och det är därför jag inte vill parallelläsa. Jag vill fokusera på en, eller två, böcker och få ut något av dem istället för att hoppa runt (vilket, när jag tänker efter, gäller rätt mycket i livet).

Men nu. Vad händer? På goodreads står det att jag currently reading sju böcker! Jag har tydligen inte märkt att de är så många eftersom de ligger utspridda i huset. På bokpallen, i "biblioteket" (påminn mig om att visa upp det någon gång), i vardagsrummet och i mobilen. Jag har antagligen kommit in i en period då jag lätt tröttnar på böcker, men ändå vill veta hur de slutar. Jag borde instifta en läs-färdigt-alla-pågående-böcker-vecka. Det vore skönt för min tillfredsställelse för att bocka av saker att göra/läsa.

Brukar du läsa många böcker samtidigt? Vad tycker du om parallelläsning?

5 juli 2015

Läshög

I morgon drar läs-a-lot igång. Det är delvis en tävling, vilken jag inte kommer satsa stenhårt på, eftersom den känns motsägelsefull. I en mening står det att läs-a-lot handlar om att ta tid för läsning i stället för "onödiga" grejer som tv och mobil, och i nästa mening står det i princip att man måste vara uppdaterad på instagram hela tiden för att inte missa när de korta spurterna kommer. Jag kommer istället tävla mest med mig själv, för att se hur mycket jag hinner läsa på en vecka.

Här är ett gäng med böcker som jag vill läsa snart, kanske nästa vecka, kanske innan sommaren är slut.
Vad läser du i sommar?

3 juli 2015

Sommarutmaning

Bokzoem har knåpat ihop en sommarutmaning. Jag tänker att det är bra med en sådan om man till exempel inte har något att göra, har läst alla böcker man vill (är någon ens med om det?) eller bara somnar när man läser.

Det finns olika sorters utmaningar, som bland annat drar in musik, tidningar, bibliotek och så klart böcker. Här kan du läsa mer och se utmaningsförslagen. Du kan även ge egna förslag. Hela grejen följer du via hashtagen #zoemssommarutmaning  Ett tillfälle för inspiration, publicering och roligheter, kan jag tänka mig. :)

1 juli 2015

Halvårssummering 2015

It's time to summera the gångna halvåret. Som vanligt har jag läst mer än förväntat. Roligt!

I alla fall, januari till juni har jag läst 8900 sidor (+ ett gäng i böcker jag inte läst ut än) i 48 böcker. Här är några favoriter:

Katherine-teorin 
Oceanen vid vägens slut
Flyt som en fjäril, stick som ett bi
Fangirl
Kanske är det allt du behöver veta
Anna och den franska kyssen
Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
Konsten att ha sjukt låga förväntningar
Livets outgrundliga mysterier

Har du läst något i år som du vill rekommendera?