31 januari 2019

Scener ur hjärtat

av Malena Ernman och Svante Thunberg

Scener ur hjärtat, klipp från historien som spelar roll i framtiden. I sin bok skriver Malena Ernman om sina döttrar och sin man och vad de gått igenom. Om att behöva slita för att få plats i sjukvården, om diagnoser och om att inte passa samhällets mall. Hon skriver även om den kris mänskligheten står inför och blundar inför: klimatkatastrofen.

Malena Ernman inleder boken med att säga att det kanske är för tidigt att ge ut den här boken. Familjen brottas fortfarande med anpassningar som den och samhället kräver. Men vilken familj gör inte det? Det kanske är på grund av bokens andra inriktning som de faktiskt ger ut den nu. Vår jord lider men vi verkar inte förstå, särskilt inte de med makt.

Vår klimatkamp går inte ut på att rädda världen, det vi kämpar för är att få fortsätta leva som vi gör. - Malena Ernman

Familjen Ernman/Thunberg är ärliga och går rakt på. Det menar att vi inte längre kan väva in snacket om det här i skyddande bomull, att vi inte längre har några alternativ. Vi måste göra stora insatser nu, helst för 10 år sedan. Med ärliga fakta och bestämda ord för de fram sina åsikter som jag hoppas kan bli ögonöppnare för många. Det talas om att barnen är vår framtid, att de kommer rädda vår jord, men som äldsta dottern Greta säger kan vi inte vänta tills barnen kan göra skillnad. Det är vi vuxna som ställer till det, då borde det vara vi som ser till att vända de negativa trenderna.

Om vi ska sluta flyga måste tågen bli bättre, så säger alla och vad det innebär i praktiken är att blotta tanken på en försening är så totalt orimlig att vi hellre förstör levnadsvillkoren för alla kommande generationer än att utsätta oss för den risken. Alla är så vana att allt ska anpassas efter deras egna behov. Människor är som små bortskämda barn och sen gnäller de på oss barn för att vi är lata och bortskämda. - Greta Thunberg
Det är skönt att lyssna på de (exempelvis Hans Rosling i Factfulness) som säger att vi inte behöver göra så stora anpassningar, de som säger att vi kan ge en peng till skogsplantering för att kompensera flygresan till Thailand, men vi måste gå till botten med det här problemet. Vad får oss att tro att vi är "värda" en flygresa till andra sidan jorden när jorden själv får kramp och ångest som hotar oss alla?

Jag tänkte någon gång under lyssningen att jag måste ta en paus, jag orkade inte lyssna mer. Men jag tvingade mig att fortsätta. Klimathoten tonas ned så mycket, vi kan inte ta pauser för att förändra våra miljöskadliga beteenden bara för att vi inte orkar mer, för att det blir lite jobbigt, för att vi vill rusa på i den miljöskadliga takt vi håller. Jag hoppas många läser den här boken och får ännu en tankeställare. Tillsammans kan vi göra något för att hjälpa vår jord.

Ljudbok
Första meningen: Det här är min historia och min närmaste familjs, nästan som en självbiografi om man hade velat skriva en sådan.
Tid: 4 h och 50 min.
Förlag: Polaris

29 januari 2019

Bränd: en resa genom eld

av Axel Schylström

Två dagar innan studenten fick Axel tredje gradens brännskador över 70 % av hudkostymen. En lång tid med rehabilitering följde med både operationer och psykiska problem efter att hela hans yttre kropp förändrats. När Axel får göra att han inte kommer kunna använda sitt ben eller spela fotboll igen ger han allt för att motbevisa läkarna. Med stor kämpaglöd klarade sig Axel genom en otroligt jobbig rehabilitering och inspirerar idag människor genom både ord och sång.

Självbiografiska böcker upplästa av författaren har stor potential att bli riktigt bra. Det lyckas Bränd med. Axel berättar ärligt och med känsla om sin tragiska men hoppfulla och makalösa resa från otroligt brännskadad till inspiratör och tävlande i Sveriges största musiktävlingar. Han berättar om kamperna på intensivvårdsavdelningen, om människor som hjälpt honom och människor som inte kan sluta stirra på honom. Det är fascinerande att höra hur livsrevanschen får honom att kämpa för att klara det omöjliga. Han berättar naket om det svåra efter att han lämnade den trygga sjukhusmiljön: om att visa upp sitt nya, brännskadade yttre, att börja lära älska sig själv på nytt, flirta och återfå hoppet om att kunna få en flickvän.

Jag kunde inte sluta lyssna på boken. Den är spännande, ärlig och hoppfull. Axel har mycket viktigt att säga om vår fixering kring det yttre men visar även sin sårbarhet. Det är fascinerande att läsa om hur han står upp för sig själv och hur han kan inspirera andra att göra likadant. Han inspirerar och peppar och därför vill jag rekommendera boken.

Ljudbok
Tid: 5 h
Uppläsare: Axel Schylström
Förlag: Word audio, 2018

27 januari 2019

Förintelsens minnesdag: Historien om Bodri

Idag är det förintelsens minnesdag. Trots att jag uppmärksammat denna dag på bloggen många gånger tidigare kommer jag göra det igen. Att minnas vad som hände och konsekvenserna av främlingsfientlighet verkar tyvärr bli allt viktigare.


Sedan förra året har jag läst Vi kommer snart hem igen, Jag heter inte Miriam och Historien om Leon (recension kommer snart). Snart vill jag ta mig an Tatueraren i Auschwitz. Först ska jag dock recensera en bilderbok jag fått från Natur & Kultur.

Boken är skriven av Hédi Fried och illustrerad av Stina Wirsén.

Hédi är en av de få överlevande från förintelsens förödelse. Hon har föreläst och skrivit artiklar och en bok. Nu vänder hon sig till barn genom denna bilderbok. Historien berättas genom Hédis perspektiv men även genom hunden Bodris. Boken börjar i ett bostadsområde där Hédi leker med sin vän Marika. De är ganska lika men plötsligt en dag är bara en av dem accepterad. Hédi skildes från sina föräldrar när hon togs till koncentrationslägret. Men hon kom därifrån.

Förintelsen är ett svårt ämne att prata om, särskilt med barn. Det är en väldigt hemsk berättelse, men Historien om Bodri kan förhoppningsvis öppna upp för samtal. Stina Wirséns illustrationer är fantastiskt fina. De är fyllda av färger som hjälper till att förmedla känslor. Det svarta som tar över, det grå som visar hur individerna blev en homogen ovärdig grupp och sedan de härliga färgerna i befrielsen.

Boken vänder sig till 3-6-åringar. För många i den åldern kan boken kännas skrämmande och otäck, särskilt bilderna från koncentrationslägret och hur det drabbade Hédi och hennes syster. Därmed blir det viktigt för den läsande vuxna att vara observant på barnets känslor och tankar. Budskapet är dock viktigt att föra fram, så att vi kan stoppa de främlingsfientliga vindarna som hotar i gathörnen.

Första meningen: Bodri var min bästa vän, hans päls var len och brun. 
Antal sidor: 24
Förlag: Natur & Kultur, 2019

Vilka böcker på temat kan du tipsa om?

25 januari 2019

Flickan som ville rädda böckerna

av Klaus Hagerup och Lisa Aisato

Anna älskar att läsa. Hon älskar att försjunka i böcker och att lära känna karaktärerna och de liv de lever. Biblioteken är fantastiska, men vad händer med de böcker som ingen lånar? När Anna får reda på det finns det bara en sak hon ska göra: hon måste rädda böckerna!

Det här med böcker om böcker känns som en egen kategori. En kategori där boknörderiet når nya nivåer och alla bokmalar får en bokälskande vän (om de inte har det irl). Flickan som ville rädda böckerna tillhör denna kategori och bjuder läsaren på väl valda nya bekantskaper. Dessutom har Lisa Aisato gjort otroligt fina och magiska illustrationer; när jag läste boken blev jag helt trollbunden och kände: wow! Jag gillar verkligen den här boken! Den tar kärleken till böcker på allvar, månar som berättelser, karaktärer och om alla böckers lika värde, vilket i princip handlar om alla författares och illustratörers lika värde. Tänk vad många bra böcker vi missar, böcker som blir bortgallrade och bortglömda...

Flickan som ville rädda böckerna bjuder på empati och kärlek, fantasi och fascination. Här finns möten både över generationer och mellan karaktärer och läsare/tittare. Ett härligt högläsningsäventyr och en riktigt fin pärla som jag gärna rekommenderar!


Första meningen: Anna var sällan rädd. 
Antal sidor: 70
Förlag: Bonnier Carlsen, 2018
Originaltitel: Jente som ville redde bøkene, 2017
Översättare: Lotta Bergqvist

23 januari 2019

Bränn alla broar

av Siri Helle

Liv har lyckats. Hon har ett eftertraktat finansjobb, förtroende från kollegorna, hon är välbetald, ambitiös och fyller instagram med perfekta bilder. Men bakom allt det där finns så mycket sorg och smärta. När det känns som att hon är på botten hittar hon ett brev hon skrev till sig själv när hon gick på gymnasiet. Hon skrev att om hon någon gång funderar på att ta sitt liv ska hon ge det en andra chans. Under tre månader kan hon göra saker hon inte gjort om hon fortsatt med duktigheter och spendera alla sparpengar. Dödsdatumet kommer allt närmre, men det gör även den nya vännen Sanna som verkar vända upp och ned på livet.

Bränn alla broar beskrevs någonstans som en feel good med djup, vilket tilltalade mig. Om du gillar Colleen Oakleys Inte för nära kanske det här kan vara en bok för dig.

Huvudpersonen lever med många destruktiva tankar som sakta bryter ned både henne och hennes andra relationer. Trots allt som verkar så bra har hon ingen bra relation till sig själv och det är smärtsamt att läsa om Livs bild av sig själv samtidigt som en kan förstå delar av de andra karaktärernas blickar och outtalade tankar. Här presenteras en duktig flicka som sliter hårt och tror att det är livet. Jag och säkert många (unga) kvinnor kan känna igen mig i mycket. Med detta blandas lockelsen i att strunta i allt, göra det där en drömmer om men inte vågat. Om en vet att en ska dö, vad skulle en göra då? Hur skulle det påverka andra?

Författaren Siri Helle är nyutbildad psykolog och hon har fått med många intressanta karaktärer, dialoger och tankemönster. Veronica, Frank, Sanna och hennes vänner, farmodern. Boken är genomtänkt, genomarbetad och full av kärlek till alla de som känner orimliga prestationskrav. En strålande debut!

Trots att jag läste den här boken i början av januari kan jag säga att den kommer hamna på topplistan över de böcker jag läser 2019. Även om boken på många sätt är mörk och tung finns det roliga och härliga scener som ger ett hoppfullt perspektiv på livet. Här finns mycket tänkvärt och en igenkänningsfaktor som är väl värd att diskutera.

Första meningen: Liv låg på sängen och grät.
Antal sidor: 282 
Förlag: Louise Bäckelin förlag, 2018

21 januari 2019

Kärlek, hat och andra filter

av Samira Ahmed

Maya är född i USA och lever som många andra tonåringar, samtidigt som hon påverkas av sin indiskmuslimska bakgrund och föräldrarnas förväntningar. Maya drömmer om att plugga film i New York, medan hennes föräldrar tycker hon ska plugga medicin eller juridik på en skola närmre dem. Maya drömmer om Phil, som redan har en flickvän, medan föräldrarna hittat en passande muslimsk kille åt henne. På toppen av alla svåra val kommer en terrorattack där den misstänkta gärningspersonen har samma efternamn som Maya, och hennes liv förändras ordentligt.

Maya lever i en kulturkrock som gör att drömmar och förväntningar lätt trasslar ihop sig. Vi märker snabbt att hon har svårt att komma överens med sina föräldrar, särskilt eftersom hon håller en del hemligt. Samtidigt finns kärleken till dem där, de gör ju trots allt det de tror är rätt, från deras uppväxt. Den här krocken är intressant att läsa om.

Jag hade lite svårt att ta mig igenom boken. Jag läste ett kapitel, men kände inte "bara ett kapitel till". Förutom i slutet, då ville jag gärna veta hur det skulle sluta. Det händer ganska mycket i boken, men författaren hade kunnat jobba mer med mycket av det (förutom en särskild del av berättelse som följer som en röd tråd och är mycket bra). Det är egentligen en ganska intressant bok som jag tror att många skulle kunna känna igen sig i. Den gestaltar familj, vänskap, kärlek, indiskmuslimsk kultur och rasism, men tyvärr når den inte riktigt fram till mig.

Första meningen: Hans tankar vandrar ett halvår tillbaka i tiden till en stinkande källare.
Antal sidor: 293
Förlag: Lavender Lit, 2018
Originaltitel: Love, hate and other filters, 2018
Översättare: Cecilia Falk

18 januari 2019

Nu och för alltid, Lara Jean

av Jenny Han
Detta är tredje delen i en serie. Om du inte läst Till alla killar jag har gillat och PS. Jag gillar dig fortfarande varnar jag för spoilers.

Tredje och sista boken om Lara Jean utspelar sig under sista året på High School. Livet handlar mycket om collegeansökningar och antagningsbesked, men även klassresor, balen och Lara Jeans pappas bröllop. Allt känns rätt bra, tills ett mejl förändrar allt.

Jag har gillat de två första böckerna om Lara Jean, särskilt efter att jag såg filmatiseringen av den första (och den andra ska också bli film!). De är sockersött gulliga men innehåller även en del djupare ämnen, vilket är en bra kombination. Jag uppskattar att familjen får stor plats och där finns många roliga, djupa karaktärer inklusive starka kvinnor att lära känna. Visst finns detta med även i tredje boken, men... boken känns mest som en transportsträcka till college. Det är för mycket cookies och Lara Jean planerar ett storslaget bröllop utan att fråga det blivande äkta paret. Det blir för mycket av det präktiga och jag vet egentligen inte vad boken vill förmedla. Jag uppskattar visserligen att Lara Jean håller fast vid att hon vill vänta med sex (vi behöver det perspektivet i ungdomsböcker också), men det där med att "förlora oskulden"? Är inte det ett förlegat uttryck?

Jag har nog inte sett någon annan som dissat den här boken (finns du?), så kanske beror det på att den inte tillhör min favoritgenre. Det känns dock som att jag väntar på något som inte kommer, slutet ger för snabba vändningar och därmed känns det, tyvärr, rätt skönt att lämna Lara Jean med den här boken. 

Första meningen: Jag tycker om att betrakta Peter när han inte vet att jag tittar.
Antal sidor: 342 
Förlag: Lavender Lit, 2018
Originaltitel: Always and forever, Lara Jean, 2017 
Översättare: Sofia Ejheden

16 januari 2019

Författare jag vill läsa mer av

Det finns vissa författare jag skriver upp på läslistan innan jag vet vad deras nya bok handlar om. För jag liksom vet att det kommer blir bra. Det finns författare jag känner att jag läst färdigt redan efter en bok. Idag funderar jag över författare jag skulle vilja läsa mer av.

Efter att ha läst Marta Söderbergs fjärde bok Tankar mellan sött och salt är jag intresserad av mer. Varför har jag inte läst henne tidigare? Hon debuterade med Sista chansen 2012 och har sedan gett ut Ramona och Athena.

Tatiana de Rosnay är en av de författare som lägger ned mycket tid på research. Jag hade inte så höga förväntningar på hennes debut Sarahs nyckel men tyckte mycket om den och ser fram emot att läsa hennes nya Regnvakt.

En annan författare som lägger mycket tid på research för att få rätt stämning i sina romaner är Ruta Sepetys. Hon debuterade med Strimmor av hopp och har sedan dess gett ut Färger på drömmar och Tårar i havet. De första och senaste är riktigt bra! Jag vet inte om Sepetys har någon ny bok på gång, men om hon har det kommer den förmodligen hamna på min läslista.

Mattias Edvardsson har skrivit flera böcker men jag har bara läst April, April. Hans andra böcker kanske inte riktigt har lockat, förrän senaste boken En helt vanlig familj kom ut. Jag har hört mycket gott om den och läser den gärna snart.

Frida Nilsson är en annan författare men många böcker på sin lista. Jag har läst Ishavspriater som är illustrerad av Alexander Jansson och skulle gärna läsa Det tunna svärdet som de också gjort ihop.

Mia Öström senaste bok, Vakuum, har stannat kvar hos mig. Jag har även läst Skuggsommar men inte velat läsa Dödsbo (pga spöken) eller hästböckerna om Sally. I april kommer däremot den nya ungdomsboken Mitt hjärta borde slå någon annanstans och jag hoppas den kan ge mig samma minnesvärda läsupplevelse som Vakuum.

14 januari 2019

Ædnan

av Linnea Axelsson

Ett epos på på 760 sidor placerar sig vanligtvis (okej, det finns nog inget "vanligtvis" med det där 760 sidorna) inte på min läslista. När författaren tog hem Augustipriset i den skönlitterära kategorin och när jag fick veta att det står cirka 30-40 sidor på varje sida tänkte jag dock om. Lånade hem den. Läste den. Förundrades. Funderade.

Ædnan börjar hos en mamma och hennes son i en kåta en bit från en renhjord, tar sig många årtionden framåt när villkoren för samer helt förändrats, och rör sig däremellan. Det är en 100-årig historielektion fylld av hopp och förtvivlan, förtryck och kamp för mänskliga rättigheter.

Samer är en av Sveriges nationella minoriteter och vårt land har lovat skydda minoriteten enligt Europarådets bestämmelser. Trots det vittnar Ædnan om förtryck och diskriminering nu, men kanske framför allt i historien. Jag vet egentligen inte så mycket om konflikten, men lärde mig en del genom boken. Det är som att Sverige koloniserat landet och tagit mark från renhjordarna och deras skötare. Jag vet egentligen inte så mycket om epos heller, men det fanns ändå något med boken som band mig till sig.

Historieläraren sa

att många som kommit till Sverige
från kontinenten

tog med sig
erfarenheter som
vi inte har här

-

Hur landsgränser
kan flyttas

så en by plötsligt 
hamnar på andra
sida

-

Och man tvingas byta språk
skifta kultur

Eller hur friheten
att röra sig över
ett bergspass
kan tas ifrån en

-

Så att släkten som
under århundraden
levt som ett folk
delas upp

tvingas in i
för dem själva
främmande kategorier

-

Som nomader
bofasta och
ägare                          sida 762-763

Jag fascineras och förundras över berättartekniken. Den dansar över berg och sluttningar, orden vindlar sig fram, känns så självklara. Axelsson förmedlar mycket med få ord. Samtidigt är jag förvirrad av de olika berättarna, relationerna dem emellan och har svårt att hänga med ibland. För det mesta flyter läsningen dock på och jag rycks med. Ædnan är en fin och viktig bok och jag uppskattar att detta epos med rötterna i samernas del av Sverige får uppmärksamhet genom Augustpriset. Annars hade jag nog inte läst och rekommenderat den.


Första meningen:
Rösten
skålar som minnet
kupar
jag dricker ditt hår
och svävar.
(eller egentligen hela boken eftersom det inte finns en enda punkt) 
Antal sidor: 760
Förlag: Albert Bonniers förlag, 2018

12 januari 2019

Hjälp jag är utmattad

av Clara Lidström och Erica Dahlgren

Den psykiska ohälsan blir allt vanligare i Sverige. Allt fler blir utmattade och även om samhället pratar mer om det nu är för några år sedan kan det fortfarande vara svårt att hantera och acceptera. Än mer att förstå. I den här boken delar Lidström och Dahlgren med sig av hur de blev utmattade, vad de testat för behandlingar, hur de börjat må bättre och hur de håller utmattningen borta.

Hjälp jag är utmattad är en sorts personlig faktabok fylld med ärliga berättelser och ödmjuka men raka tips och idéer. Författarna vågar dela sina berättelser, både det fina och "fula", vilket gör att texterna är lätta att ta till sig.

Jag har inte varit utmattad men har gått åt det hållet några gånger. Den här boken passar bra för de som varit i eller omkring utmattning eller de som känner att vardagen blir för stressig emellanåt. Den passar även mycket bra för de som är anhöriga till någon som är eller håller på att bli utmattad. Jag har fått många idéer och tankar och känner framför allt en tröst: jag är inte ensam, det finns fler och det finns hjälp att få. Och den där resan tror jag många kan känna igen sig i - att inte orka mer men ändå säga ja till ännu ett uppdrag, att vilja be om hjälp men känna sig dålig om en gör det. Där har författarna också varit, men visar nu på det naturliga, men svåra, i att be om hjälp. En annan styrka i boken är att de intervjuat bland annat behandlare och närstående, vilket ger intressanta perspektiv och en mer heltäckande bild.

Hjälp jag är utmattad är en bok att sträckläsa eller att ta ett kapitel i taget. Det personliga tilltalet och de många tipsen gör boken riktigt bra och läsvärd, både för de som känner igen sig i författarnas beskrivningar och de som känner någon som inte mår psykiskt bra.

Första meningen: Du som öppnat den här boken kanske känner att du inte orkar längre.
Antal sidor: 191
Förlag: Norstedts, 2018

10 januari 2019

Bokcirklande om Ditt liv och mitt

I slutet av oktober blev jag inbjuden till en nystartad bokcirkel. Jag har inte varit med i någon innan så jag hängde nyfiket på. Vi började med att läsa Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson och i mitten av december träffades vi för att diskutera boken.

Märit kliver oväntat av tåget i Lund fastän hon är på väg till Norrköping. Hon har inte varit i Lund på femtio år men nu går hon till kyrkogården och den massgraven som döljer en stor skam i historien. Där finns kropparna efter människor som bodde på sinnesslöanstalten Vipeholm. Där finns kroppen efter hennes bror Lars.

Att diskutera boken med bokcirkeln gav mig fler perspektiv och en större inblick i boken. Jag läser vanligtvis snabbt och har en tendens att glömma handlingar och dess upplösningar. Jag hoppas dock att diskussionerna ska hjälpa mig att minnas. Axelsson är noga med sitt språk och sina karaktärer. Det är intressant att det är svårt att lita på huvudpersonen och hon beter sig ibland ganska märkligt. Samtidigt börjar vi se förklaringar i den dysfunktionella och slitna familjen som bär på mycket tyngd och tystnad. Läsaren får inblickar i flera delar av Märits liv, men det finns också delar som göms.

Ditt liv och mitt utspelar sig när fler kvinnor började utbilda sig och arbeta, men samtidigt ser vi spår av en nedvärderande kvinnosyn som delvis finns kvar idag men även mycket som förändrats. Det samma gäller människosynen och kanske främst över då så kallade sinnesslöa som nekades förståelse och kärlek. Boken är intressant och samtidigt fylld av frustration, svek, likgiltighet, förtvivlan, vilsenhet, vänskap och kärlek. Samtidigt väcks frågor om vad jag hade gjort i Märits ställe och hur hon egentligen mår. Författaren har gjort ett bra researchjobb och det finns mycket hemskt i det att minnas för att öka medkänslan i vårt samhälle.

Jag tycker boken passar bra för en bokcirkel. Nästa bok vi ska läsa och diskutera är Bränn alla mina brev av Alex Schulman. 

Första meningen: Det är naturligtvis dumt att gå av tåget i Lund, det inser jag i samma stund som jag gör det.
Antal sidor: 363
Förlag: Brombergs, 2017

8 januari 2019

Snöstormen

av Sofia Nordin

Rut är i fjällen med sina syskon och deras pappa. När pappan ska åka och hämta sin nya tjej vid busstationen kommer han inte tillbaka. Snön vräker ned och det blåser storm utanför stugan. När de vaknar på morgonen är de helt insnöade. Och de får inte tag på sin pappa. När det inte finns någon mottagning på mobilerna och det känns som att luften börjar ta slut, bestämmer de sig för att ge sig ut i stormen.

Tänk dig att vara helt insnöad i ett hus. Du ser ingenting utanför fönstret förutom snö, ett så tjockt lager snö att du inte kan öppna dörren ens en millimeter. Sofia Nordin har skrivit en lättläst roman som är spännande och samtidigt vardaglig - de vanliga problemen försvinner inte bara för att det blir snökaos. Tycker pappan om sin nya tjej mer än sina barn? Har han lämnat dem? Kommer någon sakna dem om de inte kommer ut ur huset? Samtidigt känner Rut att hon måste ta hand om sin storebror och lillasyster, hålla humöret uppe, fundera ut hur de ska få mat och se till att de är varma. Men sådant där orkar en inte hur länge som helst.

Snöstormen är välskriven, lättillgänglig och spännande. Perfekt för kalla, blåsiga vinterdagar. Helst under en filt inne i värmen.

Första meningen: - Sluta kolla era mobiler hela tiden, säger pappa surt.
Antal sidor: 83
Förlag: LL-förlaget, 2015

6 januari 2019

Hyllvärmare från januari

Jag skrev häromdagen om en utmaning för att minska hyllvärmarna i min goodreads-to be read-hylla. De böcker jag lagt till under januari tidigare år är:

* Skämmerskans dotter av Lene Kaaberbøl
Dina har ärvt sin mors gåva. När hon tittar någon i ögonen kan hon se alla de onda handlingar som han i sitt innersta skäms över. För Dina är det snarare en förbannelse än en gåva. Ingen vågar vara hennes vän och alla slår ner blicken när Dina är i närheten.
En dag kallas Dinas mamma till Dunarks borg för att få en mördare att erkänna ett blodigt mord. Nu måste Dina acceptera sin gåva och lära sig att använda den.
Den här boken tipsade en kompis mig om för något år sedan. Den tillhör inte riktigt min genre, men den verkar rätt spännande och eftersom den är rätt kort (215 sidor) tänker jag ge serien en chans.



* Tillsammans är vi starka av Leymah Gbowee som vann Nobels fredspris 2011
Berättelsen om Leymah Gbowee är berättelsen om en kvinna som hade modet att ändra en nations öde samtidigt som hon inte kunde påverka sitt eget. Leymah flyttar som sjuttonåring till Liberias huvudstad Monrovia just när landet dras in i ett blodigt inbördeskrig. Hon ser släktingar och vänner mördas och slutar i sin förtvivlan tro på en ljus framtid. Men så småningom förvandlas förtvivlan till handlingskraft: hon bestämmer sig för att hjälpa landets kvinnor - de som alltid drabbas värst i väpnade konflikter.
Den här boken verkar mycket spännande och jag har tänkt ett tag att jag vill läsa en verklig berättelse. Dessutom kan jag kryssa för Liberia i min utmaning #läsajordenrunt.


4 januari 2019

Månadens bästa: december

December var en bra läsmånad med en hel del bra böcker. Trots det har jag svårt att välja ut en bok som stack ut som extra bra. Linnea Axelssons Ædnan var en alldeles särskild läsupplevelse, men jag förstod inte riktigt allt. Jag fastnade snabbt för ljudboksversionen av Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén, men den var inte bäst. Jultröjan vann mitt gillande genom Cecilia Heikkilä fantastiskt söta illustrationer. Det får bli ett sådant där veligt svar för december.

Unga och vuxna
* Snöstormen - Sofia Nordin
* Hjälp jag är utmattad - Clara Lidström och Erica Dahlgren
* Projekt i praktiken - Bengt-Erik Larsson
* Ditt liv och mitt - Maj-Gull Axelsson
* Nu och för alltid, Lara Jean - Jenny Han
* Jag kommer hem till jul - Johanna Bolouri
* Var du lycklig farmor? - Malou von Sivers
* Ett helt liv - Robert Seethaler
* Kommunens ekonomi - så funkar det! - Anna Cederqvist
* Mellan världen och mig - Ta-Nehisi Coates

Barn
* Handbok för superhjältar, del 4: Vargen kommer - Elias och Agnes Våhlund
* Sagasagor: fiffiga kroppen och finurliga knoppen - Josefine Sundström och Emma Göthner
* I rosens mitt - Martin Widmark (ljudbok)

Bilderböcker
* Den heliga natten - Selma Lagerlöf och Ilon Wikland
* Historien om någon - Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen
* Pelle Svanslös firar jul- Gösta Knutsson, Åsa Rönn, Michael Rönn och Jan Gissberg
* De förlorade orden - Robert MacFarlane och Jackie Morris
* Prick och Fläck snöar in - Lotta Geffenblad
* Drakeld - Åsa Mendel-Hartvig och Ane Gustavsson
* Julbarnet - Rose Lagercrantz och Rebecka Lagercrantz

2 januari 2019

Läsåret 2018

Det har blivit dags att summera läsåret 2018. Jag förde statistik vad gäller författare, illustratör, land, världsdel, åldersgrupp (barn, unga, vuxna) och förlag. Nu ska det äntligen bli dags att redovisa det med hjälp av snygga cirkeldiagram (ja, en del av er älskar det och andra klickade genast bort inlägget nu ;) ).

Antal böcker: 161 med fördelningen 44 % barnböcker, 23 % ungdomsböcker och 33% vuxenböcker. (En av böckerna kom inte med i räkningen.)


Jag har läst böcker från 6 världsdelar varav 76 % är från Europa och 14 % från Nordamerika. Böckerna kommer från 27 länder varav 63 % har svenska författare. Efter Sverige följer USA (22 böcker), Storbritannien (9 böcker), Norge (4 böcker), Syrien, Nigeria och Kina (2 böcker vardera).
Böckerna kommer från 49 olika förlag. Topp fem ser ut såhär:
1. Rabén & Sjögren, 27 böcker
2. Bonnier Carlsen, 17 böcker
3. Natur & Kultur, 14 böcker
4. Libris, 11 böcker
5. Norstedts och Lavender Lit, 8 böcker var


Författare: av böckerna jag läst är 73 % skrivna av kvinnor och 69 % illustrerade av kvinnor.




När det gäller de läsmål jag satte upp för året har jag klarat av Kaosutmaning 2018 och jag läste minst två böcker från alla världsdelar bortsett från Oceanien, där jag skulle läsa minst en bok. Här är ett urval:

Afrika
Memorys bok, Zimbabwe
Litet land, Burundi
Gatans prins, Kongo

Asien
Hon som vandrar, Syrien
Ru, Vietnam
Det blå mellan himmel och hav, Palestina
Den osynliga flickan, Afghanistan
Öppna dörren, Kina

Europa
water, fire, earth and i, Malta
Små människor, stora drömmar: Ella Fitzgerald, Spanien 
Du är mer än du anar, Finland

Nordamerika
En liten plats, Antigua
Brev till mamma, Kuba

Oceanien
Bokbarnet, Australien

Sydamerika
Stackars monster, Colombia 
Sluta aldrig gå, Brasilien 

Jag lyckades däremot bara läsa 3 av 5 hyllvärmare jag valt ut och jag läste inte 5 böcker från listan med kvinnliga författare. Eftersom jag läste så stor del kvinnliga författare överlag känns det dock inte som ett misslyckande.

1 januari 2019

Kaosutmaning 2019

I år har Robert knåpat ihop Kaosutmaningen, vilken går ut på att mellan 1 januari och 31 december 2019 pricka in minst 20 av de 35 punkterna. Varje bok får bara förekomma en gång på listan.

1. Läs en bok som har ett blått omslag.
2. Läs en bok som är en dystopi.
3. Läs en bok vars författare är från Afrika.
4. Läs en bok vars författare är från Asien.
5. Läs en bok vars författare är från Australien eller Nya Zeeland.

6. Läs en bok vars titel bara består av ett enda substantiv.
7. Läs en SF-bok.
8. Läs en bok som utspelar sig i Värmland.
9. Läs en bok som skrevs före 1900.
10. Läs en biografi.

11. Läs en bok som du har lånat på biblioteket.
12. Läs en bok med ett djur på omslaget.
13. Läs en tegelsten (minst 500 sidor).
14. Läs en bok med färre än 150 sidor.
15. Läs en barnbok.

16. Läs en debutroman.
17. Läs en bok utgiven 2019 av en svensk författare.
18. Läs en bok skriven från ett jagperspektiv.
19. Läs en kriminalroman.
20. Läs en bok som utspelar sig under julen.

21. Läs en bok med ett religiöst budskap/en religiös handling.
22. Läs en feministisk bok.
23. Läs en bok som du valde därför att du hade läst om den på en eller flera bokbloggar.
24. Läs en novellsamling.
25. Läs en bok som har något ätbart i titeln.

26. Läs en bok som har mer än en författare.
27. Läs en bok vars titel börjar på K.
28. Läs en bok där ingen kör bil.
29. Läs första boken i en serie.
30. Läs en lyriksamling.

31. Läs en bok på ett annat språk än svenska eller engelska.
32. Läs en bok skriven av någon du aldrig läst något av tidigare.
33. Läs en bok med en möbel på omslaget.
34. Läs om en bok som du har läst tidigare.
35. Läs en bok av en nordisk författare som inte är svensk.

Jag har läst 0/20