30 september 2019

Veckans bokälskare: Johanna Lundin

Jag har följt veckans bokälskare - Johanna Lundin - länge (länk till blogg och instagram). Vi har rätt lika boksmak och hon har mycket bra koll på bok- och kulturvärlden genom flera olika sociala kanaler.

Beskriv din läsning med tre ord.
Bred, entusiastisk och flerspråkig

Varför tycker du så mycket om att läsa?
För att det öppnar upp för nya insikter, ökar förståelsen för hur andra människor kan ha det men också möjlighet att få en dos igenkänning men framförallt är det avkopplande att läsa. Finns något meditativt att läsa för jag måste koppla bort allt annat för att helt kunna uppslukas av texten.

Vad och var läser du helst?
Jag är en riktig humörläsare och därför är det svårt att säga vad jag läser helst. Jag läser nog helst i mitt ena soffhörn under en filt och med en kopp te nära till hands.

Vad läste du senast utanför din litterära comfort zon?
I'll be gone in the dark av Michelle MaNamara. Jag är inte ett fan av true crime, spänning eller deckare men den här boken gillade jag verkligen.

Får en avsluta böcker en inte gillar?
Såklart en få men jag vågar inte göra det. Jag är rädd att en bok kommer ta sig på slutet vilket då rättfärdigar att den var seg eller ointressant till en början. Det är inte alltid det blir så men jag är rädd att gå miste om något stort så jag läser alltid klart böcker. Dumt jag vet för det går därmed åt en massa tid på böcker jag inte gillar. Fördelen med ljudböcker då är att jag kan skruva upp hastigheten så jag kommer till slutet fortare.

Har du alltid varit en läsare eller minns du när du knäckte läskoden?
Jag har nog alltid varit en läsare så tillvida att min mamma alltid har läst högt för mig. Jag lärde mig sen böcker utantill genom gehör och "läste" dem sen för min syster när hon föddes tre år efter mig. Jag kan inte minnas den första bok jag läste själv men jag har tydliga minnen av hur jag nästan alltid hade näsan i en bok som barn.

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Kirke av Madeline Miller.

Ditt bästa boktips just nu?
Tre kvinnor av Lisa Taddeo som kommer på svenska i oktober, det kommer att bli en riktig snackis. Jag läste den som förhandsläsning i somras och blev helt tagen.

5 snabba:
Läsa eller lyssna?
Läsa på morgonen eller kvällen?
Långa eller korta kapitel?
Tunna böcker eller tegelstenar?
Ungdomsbok eller vuxenbok?

29 september 2019

Min tur nu

av Angie Thomas

Bri älskar att rappa och det är genom det hon kan utmana fördomar och ge en bild av hur det egentligen är i området där hon bor. Rasismen, orättvisorna, fördomarna. Men de som lyssnar på henne hör något helt annat och låten som var så briljant får en helt annan betydelse. Bri framställs som en arg, beväpnad, svart tjej från ghettot, någon hennes pappas manager gärna vill att hon ska spela. Men vad vill Bri själv? Hur långt är hon beredd att gå för att rädda familjen?

Så fort jag såg författarens namn visste jag att det här var en läsvärd bok. Efter debuten The Hate U Give ville jag läsa mer av Angie Thomas och hon gjorde mig inte besviken! Språket är vasst och genomtänkt. Det skruvas till lite extra eftersom det här är en "hommage till hip hop", en kärleksförklaring till ordet och vad det kan göra och betyda för olika människor. Jag gillar det! Dessutom fick Thomas mig att känna något jag inte känt förut - lust att rappa. Eller i alla fall gå in i en text och vässa orden tills de säger precis det jag vill.

Persongalleriet är en annan styrka med Thomas bok. Mamma Jay och brorsan Trey, moster Pooh och de som tillsammans med Bri bildar "den oheliga treenigheten": Malik och Sonny. Det finns fler personer som är intressanta och jag njuter av att lära känna dem. De är komplexa med intressanta karaktärsdrag blandat med fel och brister. Trovärdigt och intressant.

Min tur nu utspelar sig strax efter The Hate U Give. Vi är tillbaka i samma kvarter, de två gängen är närvarande och Bri funderar kring en del av det som hände i första boken, men huvudpersonen Starr nämns aldrig vid namn och böckerna är helt fristående. Det känns som en helt tillräcklig, men samtidigt intressant, koppling mellan böckerna. Det intressanta ligger i samhället och verkligheten som ligger så långt i från mitt. Bri möter en totalt ogrundad rasism (okej, det är väl all rasism) som är så frustrerande att jag ville kasta boken ifrån mig ibland. Orättvisan, ensamheten, skräcken, frustrationen. Det är nyttigt att läsa, att ta del av berättelser från människor som inte lever i ett skyddande, vitt skal som jag. En av Thomas styrkor är att hon delar detta på ett trovärdigt sätt vilket öppnar ögonen för samhällsproblem som finns även i Sverige.

Något jag fascinerades över är att författaren vågar göra det riktigt svårt för sina karaktärer. Det hände att jag tänkte "sådär taskig kan hon inte vara mot karaktärerna, nu kan det inte bli värre", men det kunde det. I efterhand är jag tacksam för att Thomas vred det ett varv extra, visade ännu djupare på karaktärers totala fokus på en del av problemet med konsekvenstänket långt ned i ryggsäcken.

Om ni inte läst The Hate U Give (som finns på svenska under samma namn) rekommenderar jag er att läsa den först. Angie Thomas har skrivit två riktigt bra böcker som verkligen bundit mig till sig, gjort mig till en av karaktärerna och vägrat släppa mig när jag pausat boken. Jag har levt i Min tur nu och känner mig lite tom (på ett ensamt sätt) efteråt. Thomas är riktigt skicklig och med en sådan här bra andrabok hoppas jag hon skriver mer!

Första meningen: Jag kanske måste krossa nån ikväll.
Antal sidor: 433
Förlag: Natur & kultur, 2019
Originaltitel: On the Come Up, 2019
Översättare: Nicklas Darke

27 september 2019

Kärlek vänskap hat

av Alice Munro

I Alice Munros novellsamling möter vi nio kvinnor som alla längtar efter kärlek. En jämställd kärlek full av varma känslor. Men är det så lätt? Johanna är på väg till sin älskade som hon lärt känna mest genom brev - men har han lika starka känslor som henne? Fiona har drabbats av Alzhemier och verkar vilja hämnas på sin ständigt otrogna man. Queenie rymmer med en gammal man och verkar kunna utstå allt.

Jag har varit nyfiken på Alice Munro sedan hon fick Nobels litteraturpris 2013. När en av rutorna på sommarens bokbingo handlade om att läsa en kvinnlig nobelpristagare blev det äntligen dags. Noveller är inte riktigt mitt område och kanske är det därför jag tycker att de flesta huggs av när det börjar bli som mest intressant. Munro presenterar flera intressanta karaktärer som på många sätt revolutionerar mot de uppgifter och personligheter de förväntas ha. Det handlar bland annat om längtan efter het kärlek eller att slita sig loss från banden familjen och vardagssysslorna binder en vid.

Efter några sidor känns novellerna rätt vanliga men så kommer slutet och bygger upp en spänning som avslutas när det är som bäst och jag börjar gilla novellen. Kanske är det meningen - läsaren ska själv få fundera vidare och känna sig lite lagom frustrerad över att inte få följa karaktärerna vidare. Jag tycker dock det förstör läsupplevelsen. Om det där spännande och intressanta kommit tidigare hade jag inte suckat mig genom halva novellerna. Om novellerna varit kortare hade jag nog lättare kunnat ta till mig dem. Det finns en hel del jag tyckte var intressant när jag läste Kärlek vänskap hat men jag minns inte riktigt vad och den känsla jag tror Munro vill förmedla når tyvärr inte fram till mig. 

Första meningen: För många år sen, innan så många av de lokala järnvägslinjerna drogs in, kom en kvinna med hög fräknig panna och burrigt rött hår in på järnvägsstationen och förhörde sig om transport av möbler.
Antal sidor: 307
Förlag: Wahlström & Wistrand, 2001 / Atlas
Originaltitel: Hateship, Friendship, Courtship, 2001 
Översättare: Rose-Marie Nielsen

25 september 2019

Framtidsboken - robotar, virtuella världar och insekter till middag


av Måns Jonasson och Emily Ryan. Recensionsexemplar från förlaget.

Hur ser världen ut om 50 år? Hur äter vi? Hur tar vi oss mellan olika platser - eller behöver vi ens ta oss hemifrån? Vad gör vi på fritiden? Hur tillverkas saker? Framtidsboken utspelar sig år 2070 och visar på olika uppfinningar som idag bara ligger i startgroparna. Det handlar om artificiell intelligens, flygande brevbärare, actionhjältar och hyperloopar.

Boken känns mycket hoppfull och förväntansfull. Även om klimatförändringar och barns oro inför den nämns i förbifarten, så ligger fokus på en positiv framtidssyn full av möjligheter och det känns härligt. Å andra sidan funderar jag på vad vi ska göra när robotar tar över allt fler jobb och blir rädd för det där med att operera VR-linser i ögonen eller andra tekniska prylar i vår kropp. Däremot var det väl ungefär så rädda människor var för mobiltelefoner och liknande saker för några årtionden sedan. Framtidsboken är trots allt spännande och intressant och kan inspirera unga att göra världen bättre. Framför allt kan det vara kul att spara boken till om 30, 40 eller 50 år och se hur mycket som stämmer.


Första meningen: Vad kommer att hända i framtiden?
Antal sidor: 60 
Förlag: Rabén & Sjögren, 2019

23 september 2019

Veckans bokälskare: Hanneles bokparadis

Det har blivit dags att presentera veckans bokälskare! Idag möter vi Hannele som driver bokbloggen Hanneles bokparadis, en blogg med frekventa uppdateringar om böcker och kultur.

Beskriv din läsning med tre ord. 
Avkoppling, upptäcka gammalt och nytt.

Varför tycker du så mycket om att läsa?
Enkelt att komma till en annan plats, annan tid, förstå mer.

Vad och var läser du helst?
Gärna kvinnliga brittiska författare från olika tidsepoker, har egen Shakespearehörna i trädgården, väljer sittplatser inne efter ljus.

Vad läste du senast utanför din litterära comfort zone?
Testar allt innan jag bildar egen uppfattning.

Finns det vissa böcker "alla" borde läsa?
Klassiker står sig väl, åldras inte, tål en omläsning.


Har du alltid varit en läsare eller minns du när du knäckte läskoden?
Jag är en långsam läsare, ingen bokslukare - minns exakt när jag i 6-års åldern låg på golvet på mattan och skrev ordet "matta", fast stavat med ett t, samma stund insåg jag att jag även kan läsa!

Vad läser du just nu?
Virginia Woolf, hon har varit väldigt produktiv.

Ditt bästa boktips just nu?
Mer av Margaret Drabble, En isbjörns memoarer av Yoko Tawada.

5 snabba:
* Skräck eller chich lit?
* Novellsamling eller poesisamling?
* Ungdomsbok eller vuxenbok?
* Sortera böcker efter färg eller författare?
* Läsutmaningar eller läsa vad du känner för?

20 september 2019

Friläge

av Yrsa Keysendal

Anna och Linda växer upp på varsin sida om en vägg på en gård. De delar livet och allt om varandra tills något plötsligt går sönder. Många år senare är mycket osagt och Yrsa kör omkring i landet utan mål.

Det här är en berättelse i tre delar: barndomen, Lindas liv några år senare och Annas vindlande bilfärder. Språket är poetiskt och texten i de korta kapitlen kommer i en enda andning. Det kan vara lite svårt att komma in i texten som inte särskiljer på repliker och berättande och som helt har glömt frågetecken, men efter ett tag uppskattar jag det och slukas lätt av texten. Det finns mycket som inte sägs och en hel del läsaren får klura på själv. Även om jag inte brukar uppskatta denna berättarstil - och inte ger Friläge toppbetyg - så finns det något som tar tag i mig och fick mig att längta tillbaka till läsningen när jag la ifrån mig boken. En bra debut från Keysendal. Det ska bli spännande att se hur författarskapet utvecklas.

Första meningen: Motorljudet är en vaggvisa.
Antal sidor: 223 
Förlag: Brombergs, 2019

18 september 2019

Sov du lilla videung

av Cilla och Rolf Börjlind
Detta är fjärde delen i en serie. Läs mer om Springfloden, Den tredje rösten och Svart gryning.

Stockholms centralstation fylls av människor på flykt. Muriel tar hand om en flicka hon hittar på gatan men efter en hemsk händelse tvingas de leta upp Tom Stilton. Samtidigt hittas en pojke med avskuren hals nedgrävd i en skog. Olivia Rönning ingår nu i Mette Olsäters kriminalgäng och utreder med kollegorna ett fall som blir allt mer komplicerat när det verkar ha koppling i Bukarest.

Paret Börjlinds deckarserie är en av de få deckare jag läser. De är otroligt skickliga på att beskriva människor och att lägga ut trådar och väva ihop dem. I ett annat sammanhang hade det kunnat bli rörigt med så många karaktärer och skilda händelser men i Börjlindsfall blir det en styrka när det bygger upp spänningen. De gottar sig inte i morden vilket jag uppskattar, men hela storyn känns ändå trovärdig. Sov du lilla videung blandar medmänsklighet och total frånvaro av sådan, relationer, utredningar och vardagligt liv. Jag ser fram emot att läsa nästa del och kan verkligen rekommendera serien.

Första meningen: Förra gången stod hon lite för nära och fick ett par irriterande blodstänk på sina vita linnebyxor, i natt stod hon längre bak.
Antal sidor: 442 
Förlag: Norstedts, 2016

16 september 2019

Veckans bokälskare: Lexie - Tusen sidor

Veckans bokälskare hittar vi på bloggen Tusen sidor och med samma namn @tusensidor på instagram. Personen bakom heter Lexie och läser och recenserar böcker för unga och vuxna i olika genrer. 

Beskriv din läsning med tre ord.
Uppslukande. Drömmande. Bergochdalbana.

Varför tycker du så mycket om att läsa?
För att det är ett perfekt intresse som ger mig så mycket. Jag blir en snabbare och bättre läsare och utökar ständigt mitt ordförråd, vilket jag alltid kommer ha nytta av i skolan och i arbetslivet. Dessutom ger läsning mig underhållning, sällskap och inspiration. Böcker finns alltid där, och de erbjuder hopp i svåra situationer, samtidigt som de ger mig kunskap och erfarenheter i sådant jag annars aldrig hade stött på. Jag älskar att kastas in i nya världar, oavsett om det är en annan del av Stockholm, en okänd världsdel eller ett alternativt universum. Böcker är verkligen magiska och oslagbara i alla lägen, och därför kan jag inte tänka mig att leva ett liv som läsning inte är en del av.

Vad och var läser du helst?
Jag läser helst YA-böcker inom contemporary-genren, med mycket fokus på relationer och karaktärers utveckling. Jag får aldrig nog av att läsa om vänskap och kärlek! Jag läser väldigt gärna i solskenet på en vacker strand, men i slutändan blir det ofta hemma i soffan eller vid köksbordet, och det är inte heller så dumt!

Vad läste du senast utanför din litterära comfort zone?
Det är nog Jonas Gardells Till minne av en villkorslös kärlek. Jag läser som sagt helst YA-böcker, och tycker sällan om att läsa tunga biografier och andra verkliga berättelser. Den här boken är en slags släktkrönika med mycket biografiskt innehåll, vilket inte intresserar mig så länge huvudpersonen inte är någon jag är intresserad av. Dessutom är den här boken på tok för djup och konstnärlig för mig. Det är förmodligen ett mästerverk, men helt klart utanför min litterära comfort zone!

Får en avsluta en bok mitt i om en inte gillar den?
Absolut! Jag ger vanligtvis en bok ungefär 100 sidor (beroende på hur lång hela boken är) och känns det inte rätt eller hoppfullt då tycker jag inte det är värt att fortsätta läsa. Livet är verkligen för kort för dåliga böcker; "att läsa"-listan blir ju inte direkt kortare ;)! Jag läser dock alltid klart recensionsexemplar. Böcker där det bara är handlingen jag inte är förtjust i brukar jag också läsa klart, för att vidga mina vyer och perspektiv på livet lite grann, och det tycker jag gott man kan göra! När författarens språk eller bokens berättarröst inte passar mig är det dock nästan omöjligt att läsa klart boken, och då är det sannolikt att jag avslutar boken mitt i. Jag brukar tänka att om det är mer ansträngning än glädje i att läsa en bok vet man att det är dags att lägga ifrån sig den.

Har du alltid varit en läsare eller minns du när du knäckte läskoden?
Jag har alltid älskat böcker, då mina föräldrar tidigt började läsa högt för mig. Så fort jag kunde läsa själv blev det rutin att besöka biblioteket och därifrån kom jag gärna hem med 15-20 böcker att plöja igenom! När jag gick i femman började dock mitt läsintresse bli mer än bara tidsfördriv och underhållning, och det var när jag upptäckte Hungerspelen. Sedan dess läser jag inte bara för att läsa, utan också för att uppleva, utvecklas och uppslukas.

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Dorei av Karolina Bjällerstedt Mickos. För den som inte känner till den är det sista boken i en mycket speciell fantasytrilogi som nyligen gavs ut på nytt efter många år. Efter ungefär 250 sidor har boken äntligen kommit sig, och det är verkligen en besvikelse. Jag älskar de andra två böckerna i serien, med sina unika karaktärer, intressanta relationer och svåra dilemman, men den här håller tyvärr inte måttet än så länge. Jag hoppas det hinner ändras!

Ditt bästa boktips just nu?
Helt klart Tahereh Mafis dystopiska och romantiska trilogi Shatter Me. Jag läste den första gången för över fem år sedan, men läste om böckerna nyligen, för att fräscha upp minnet nu när en fristående uppföljare snart ges ut på svenska. Det var det bästa jag gjort på länge, för idag älskar jag böckerna ännu mer! Det är böcker med en unik kombination av dystopi, övernaturlighet och het kärlek, och alla YA-läsare som lyckats missa dem borde verkligen göra något åt det!

5 snabba:
* Äldre eller nyare böcker?
* Fysisk eller elektronisk bok?
* Köpa eller låna?
* Långa eller korta kapitel?
* Tunna böcker eller tegelstenar?

15 september 2019

Slående fakta om hjärtat

 av Lena Sjöberg

Vem har ett hjärta stort som en bil? Vad är klaffar och blodtryck? Hur hamnade hjärtat på dass och vad händer med hjärtat i rymden? Slående fakta om hjärtat är en fint illustrerad och inspirerande bok med korta, innehållsrika fakta för vetgiriga barn. Sjöberg blandar stort och smått, förklarar tillräckligt men lämnar öppet för vidare forskning inom det läsaren särskilt intresserar sig för. Det är ganska lätt att ta till sig men ändå inte allt för förenklat.

Förra sommaren jobbade jag på en hjärtmottagning. Där skrev jag om patienter med olika problem med hjärtat, om förmaksflimmer, stroke, blodtrycksmedicinering med mera. Det var mycket intressant och en hel del av det jag lärde mig då känner jag igen i denna bok. Hjärtat är verkligen häftigt! Så komplicerat och genomtänkt, det förser oss med liv och allt händer utan att vi behöver anstränga oss eller tänka på det.

Sjöberg är en skicklig illustratör och väljer väntade och oväntade fakta med omsorg för att väcka nyfikenhet hos 9-12-åringar och vuxna som inte orkar läsa tunga faktaböcker. Rekommenderas!

Första meningen: Hjärtat är vår kropps allra viktigaste muskel.
Antal sidor: 45 
Förlag: Opal, 2016

13 september 2019

Den dag du börjar

av Jacqueline Woodson och Rafael López

Sedan Woodson tilldelades ALMA-priset 2018 har jag varit nyfiken på hennes författarskap. Jag har tidigare läst Brun flicka drömmer som är en form av självbiografi men nu var det dags för en bilderbok.

Den dag du börjar inleds med en klumpkänsla i magen. Vi möter olika barn som på ett eller annat sätt känner att de inte passar in, att de inte är som "alla andra". Kläder, hudfärg, språk och kultur kan ibland kännas som hinder för oss. Det gör ont i mig att många barn känner det här utanförskapet och att andra har svårt att ta till sig kulturskillnader. Längre in i boken vänds det som känns hopplöst till något bra - tänk vad vi skulle kunna lära oss av varandra om vi var öppna för varandras berättelser, erfarenheter och olikheter!

Med färgsprakande illustrationer möter vi en berättelse som kan öppna upp för många viktiga och intressanta diskussioner, kanske i en förskolegrupp eller förskoleklass. Att inte vara som alla andra behöver inte vara något tung utan kan vara en stor möjlighet!

Första meningen: Det kommer att finnas stunder när du ser dig omkring och märker att ingen annan i rummet är som du.
Antal sidor: 32 
Förlag: Natur & Kultur, 2019
Originaltitel: The Day You Begin, 2018 
Översättare: Karin Berg

11 september 2019

Disclaimer

av Renée Knight

Mitt i flyttröran hittar Catherine en bok hon inte visste att hon eller maken ägde. Hon börjar läsa den och inser snart att han handlar om henne och en av hennes djupaste hemligheter. Vem är det som skrivit den och varför dyker boken upp nu - 20 år senare? Ingen i hennes omgivning får någonsin läsa det här!

Jag blev rekommenderad den här boken efter att ha läst Hon som inte vet och kunde därför inte låta bli att jämföra böckerna. I båda möter vi en kvinna vars roll som mamma har en stor betydelse. I Disclaimer (som namnet till trots är utgiven på svenska) är fokus på en förfluten händelse. Vi möter hennes skräck för att fler (och särskilt hennes man) ska få reda på vad som hänt samtidigt som vi genom författaren till boken får höra vad det egentligen var som hände. Stämmer hans berättelse? Det är lätt att känna Catherines ångest och oro samtidigt som det är svårt att veta vems sida en ska stå på. Det finns en del trasigt i Catherine och särskilt i relation till sonen som var inblandad i händelsen. Minns han något från de där dagarna när han bara var 5 år? Har det påverkat honom?

Det här är en spännande thriller som spelar med tankar om rätt och fel. I jämförelse med Hon som inte vet känns berättelsen lite tam mot slutet. Ambivalensen finns kvar men jag hade önskat ännu mer ifrågasättande och mindre tvära kast, särskilt från makens håll. Berättelsen höll mig inte fången på samma sätt när den närmade sig slutet. Jag kan dock rekommendera båda böckerna, men börja med Disclaimer så har du den bästa kvar.

Första meningen: Catherine stålsätter sig, men nu finns det inte mer att få upp.
Antal sidor: 302
Förlag: Etta, 2015
Originaltitel: Disclaimer, 2015
Översättare: Maria Bodner Gröön

9 september 2019

Veckans bokälskare: Carola - Barnboksbloggen

Veckans bokälskare är Carola som driver Barnboksbloggen och @barnboksbloggen på instagram. Hon är bibliotekarie och verkar ha koll på en bred blandning av böcker för olika åldrar.

Beskriv din läsning med tre ord.
Min läsning är inspirerande, utmanande och utvecklande

Varför tycker du så mycket om att läsa?
Jag älskar att läsa för att det utvecklar mig som person samtidigt som jag får ta del av andra världar och andra livsöden för en stund.

Vad och var läser du helst?
Jag är allätare när det gäller läsning och kan också läsa precis var som helst. Allra helst uppkrupen i soffan under en filt med en kopp varm choklad eller liknande, men jag läser närhelst jag kommer åt, senast var det på lunchrasten på jobbet.

Vad läste du senast utanför din litterära comfort zone?
Jag brukar försöka utmana min läsning ganska ofta genom att exempelvis vara med i bokcirklar eller bokutmaningar av olika slag. Dessutom lektörsläser jag manus och recenserar böcker och då hamnar jag ibland utanför min comfort zone. Genrer som fantasy och scifi väljer jag sällan själv, så de räknar jag utanför min comfort zone.

Vilken tokhyllad bok har du inte förstått dig på?
Jag började läsa 1793, men kom aldrig in i den trots att så många har hyllat den och rekommenderat den till mig.

Har du alltid varit en läsare eller minns du när du knäckte läskoden?
Jag började läsa när jag var 4 och har verkligen slukat böcker ända sedan dess. Har nog aldrig haft någon period då jag tappat lusten till att läsa, däremot har det ju blivit mindre läsning än jag själv skulle vilja under småbarnsåren och under de senaste åren då jag jobbat heltid samtidigt som jag pluggat till bibliotekarie.

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Göra gott – en sjuksköterskas berättelse av Christie Watson. Hittills väldigt fängslande, men också annorlunda.

Ditt bästa boktips just nu?
Tre av mina senaste favoriter är: Jag for ner till bror av Karin Smirnoff, Ensam kvar av Rhiannon Navin och En helt vanlig familj av Mattias Edwardsson. (Klicka på titlarna för att komma till Carolas recensioner, reds. anm.)

5 snabba:
* Skräck eller chick lit? Egentligen är ingen av dem mina favvogenrer, men jag upptäckte att jag faktiskt kan uppskatta skräck när jag läste Hemmet av Mats Strandberg
* Novellsamling eller poesisamling? Jag har verkligen fastnat för noveller nu i och med utmaningen "Läs en novell IV".
* Ungdomsbok eller vuxenbok? Ungdomsböcker innehåller verkligen allt, i ett koncentrerat format och handlar ofta om brännande ämnen
* Sortera böcker efter färg eller författare? Bibliotekarien i mig kräver att jag sorterar efter genre och författare, helst i bokstavsordning.
* Läsutmaningar eller läsa vad du känner för? Läsutmaningar är kul, men det får aldrig kännas krävande, det måste finnas plats för spontanläsning också.

7 september 2019

Sommarplåga

av Hanna Jedvik

Den här sommaren gäller det. Alma och hennes pappa ska till lantstället på västkusten som vanligt. Fina, fina Mira ska också dit, som vanligt, och denna sommar ska Alma våga säga vad hon känner för Mira. Det ska äntligen bli de två och det ska äntligen bli en perfekt sommar! Men Mira har med sig Hampus och Almas planer spricker. De säger sig visserligen vara som syskon, men Alma tror dem inte. Hampus är bara i vägen och Alma börjar tänka på Hedvig som är kvar i stan. Kanske är hon inte så jobbig och kanske är det ganska fint det där med att hon gillar poesi och katter?

Det är något visst med sommarlovsberättelser. Sol, bad, förväntningar och kärlek i luften. Alma har lätt för att strula till det och så blir det den här sommaren. Hon flyger mellan människor och vet nog inte riktigt vart hon vill. Det där vilsna kan vara lätt att känna igen sig i och kanske blir det extra sårbart efter att ha gått och planerat en hel termin. Vad händer om sommarlovet bara flyter iväg utan att Det Där händer?

Hanna Jedvik har lyckats skapa ännu en fin berättelse som jag tror kan bli viktig för många unga. Den är fylld av sommarkänslor, kärlek, triangeldraman och missförstånd. Ibland blir jag irriterad på Alma som inte tar tag i något utan mest verkar tjura, men samtidigt ger det henne djup, det känns som att vi verkligen får läsa känna henne. Men, hur lyckas alla föräldrarna ta ut 10 veckors semester? Hur som helst är det en härlig sommarbok att läsa i sommar eller om du längtar tillbaka redan nu.


Ljudbok
Tid: 4 timmar coh 20 minuter 
Förlag: Rabén & Sjögren, 2019
Uppläsare: Maja Rung

5 september 2019

En nästan perfekt dag

av Mareike Krügel

Katharina lever mitt i ett vardagskaos med sjuttonårige Alex och elvaåriga Helli som ställer till det för sig så ofta att Katharina gett upp hoppet om att kunna ta upp sina studier igen. Hennes man Costas veckopendlar till Berlin och meddelar att han måste vara med på en firmafest den här fredagen. Fast de bråkar ju ändå alltid när han är hemma. Katharina bär på en hemlighet och snart kanske allt är över, men vem ska då ta hand om allt kaos?

Det var delade åsikter när vi diskuterade den här boken på bokträffen i Jönköping i slutet av augusti. Jag tillhörde dem som inte förstår tjusningen med denna bok. Den tilltalar mig inte och jag har svårt att ta till mig Katharina. Jag blir nervös på hennes obeslutsamhet, på att hon säger ja (eller inte säger nej) trots att hon verkligen inte orkar ta på sig en sak till. Till viss del kan problematiken kring hur vardagspusslet ska läggas ge igenkänning, men jag tycker boken är för rörig. Jag tilltalas inte av att allt sker i ett svep under en dag och utan kapitelindelning.

De som tyckte om boken i bokcirkeln kunde känna igen sig i att det kan bli "tio världskrig innan frukost" en vanlig dag och tyckte det var fint beskrivet. Kanske passar boken bättre för föräldrar, eller så har de nog av sitt eget kaos och vill inte läsa om ännu mer, som en annan bokcirkeldeltagare sa.


Första meningen: Jag vill inte dö, och jag vill inte gå in genom den här dörren heller.
Antal sidor: 267
Förlag: Albert Bonniers förlag, 2019
Originaltitel: Sieh mich, 2017
Översättare: Sofia Lindelöf

3 september 2019

Månadens bästa: augusti

Den bästa bok jag läste i augusti var Sov du lilla videung av Cilla och Rolf Börjlind på vuxensidan och Att vara Kerstin av Helena Hedlund och Katarina Strömgård på barnsidan.

Jag har även läst det här:

Vuxna
* Presidentens hatt av Antoine Laurain
* Kärlek vänskap hat av Alice Munro
* En nästan perfekt dag av Mareike Krügel

Unga
* Oslagbara Izzy av Terri Libenson
* Sommarplåga av Hanna Jedvik

Barn
* Slående fakta om hjärtat av Lena Sjöberg

Bilderböcker
* Stjärnenatt av Jimmy Liao
* Julian är en sjöjungfru av Jessica Love
* Godnatt måne av Margaret Wise Brown och Clement Hurd
* Den dag du börjar Jacqueline Woodson och Rafael López
* De fantastiska djurens bok av Adrienne Barman


Vad läste ni för rekommenderbart i augusti?

2 september 2019

Veckans bokälskare: Agnes bokblogg




Veckans bokälskare är nog den bloggare jag följer som har bäst koll på nya ungdomsböcker. Agnes bokblogg (@agnes_lindholm på instagram) skriver även om böcker för barn och vuxna och är ett stort fan av PAX-serien.

Beskriv din läsning med tre ord.
Viktig, mycket och utvecklande.

Varför tycker du så mycket om att läsa?
Jag tror att jag tycker så mycket om att läsa eftersom att det är ett så härligt sätt att få uppleva berättelser, besöka platser och träffa människor på. Till skillnad från till exempel film får man genom litteraturen skapa sina egna bilder och jag tycker att det är häftigt hur ord och bokstäver kan måla upp ett helt universum. Jag läser för att bli underhållen, men också för att lära mig saker och utvecklas som människa. Det finns bara fördelar med läsning och när man hittat till läsningen går det inte att sluta. Tänk allt man skulle gå miste utan böckerna!

Vad och var läser du helst?
Jag läser helst barn- och ungdomsböcker, romaner och feelgood. Men det allra bästa är nog en riktigt bra ungdomsbok! Jag älskar att läsa i min säng, läsfåtölj eller när det är varmt ute på altanen vid vår sommarstuga. Egentligen kan jag läsa lite var som helst bara det är lugnt och tyst.

Vad läste du senast utanför din litterära comfort zone?
I våras läste jag Stephen Kings bok Jurtjyrkogården och skräck är verkligen utanför min litterära comfort zone, i alla fall skräck för vuxna. Vi skulle läsa den till min bokcirkel och jag trodde att jag skulle drömma mardrömmar i flera veckor efter att ha läst boken. Men den var inte alls så läskig som jag trodde att den skulle vara.

Får en avsluta böcker en inte gillar?
Ja, det tycker jag! Det finns så många bra böcker att läsa så varför slösa tid på böcker en inte gillar? Jag brukar ge böckerna kanske 50 sidor innan jag lägger ner en bok jag inte gillar och ibland slutar jag läsa böckerna efter bara 20 sidor.

Har du alltid varit en läsare eller minns du när du knäckte läskoden?
När jag lärde mig läsa tyckte jag det var ganska svårt och tråkigt. Jag ville gärna att vuxna skulle läsa för mig så på det sättet gillade jag böcker men det var när jag var ungefär åtta år som jag blev en riktigt bokslukare och sedan dess har jag alltid haft minst en bok på gång!

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Döden under ytan av Anne-Marie Schjetlein som är ett recensionsexemplar. Det är en deckare för vuxna och även den lite utanför min comfort zone. Men hittills gillar jag den!

Ditt bästa boktips just nu?
Nyligen läste jag PAX-författaren Ingela Korsells nya bok Väsenologi som är en faktabok om nordiska väsen för alla 9-99 år. Förutom fakta innehåller den spännande, läskiga, roliga och lite snuskiga sägner som var otroligt intressanta att läsa! Den har också skrämmande illustrationer av Reine Rosenberg. En riktigt lärorik och underhållande bok som jag verkligen tycker att man ska läsa!

5 snabba:
Läsa eller lyssna?
Pocket eller inbundet? Gillar båda men skulle ändå säga inbundet.
Läsa på morgonen eller kvällen?
En i taget eller slalomläsning?
Hundöron eller bokmärken?

1 september 2019

Veckans bokälskare!

Det har blivit dags att presentera ett nytt inslag här på bloggen, nämligen Veckans bokälskare! Varje månadseftermiddag kan ni läsa mer om en bokälskare här på bloggen. Vad läser hen? Vad är en comfort zone och får en avsluta böcker utan att läsa ut dem? Vilka är de bästa boktipsen just nu? Kika in här i morgon så får ni möta första bokälskaren!