26 maj 2020

Kattvinden

text av Helena Öberg och illustrationer av Kristin Lidström

Mandas morfar är mäklare och ska sälja ett stort gammalt hus. Manda får följa med honom och jobba under ett lov och då börjar konstiga saker hända i huset. Spökar det? Vilka historier bär huset egentligen på?

Upplägget för Kattvinden liknar ingen annan bok jag läst. Boken inleds med helt illustrerade uppslag som förutom några enstaka ord får tala för sig själva. Därefter tar vi oss in i storyn genom ord och lär känna Manda, hennes morfar och sakta men säkert även huset han ska sälja. Vi märker dock att det finns en del osagt och snart följer den största avgränsningen i boken som är helt illustrerade sidor med några enstaka meningar. Emellanåt finns ett uppslag med skriftlig berättelse för att sedan låta bilderna ta över igen. Det är ett fascinerande och unikt sätt att blanda berättelser från nu och då och jag blir glatt överraskad över bokskaparparets fantasi och skickliga samarbete.

Berättelsen är spännande men i början hade jag lite svårt att hänga med. Jag tror boken utan problem hade kunnat vara ännu tjockare - jag hade gärna lärt känna Manda och nutiden lite bättre. Upplägget för boken gör mig dock glad - det är där den stora styrkan ligger - och gjorde att jag slukade boken. Jag rekommenderar gärna boken och läser gärna mer av kombinationen Öberg och Lidström i ett liknande projekt.

Första meningen: Det finns berättelser som inte har någon början och inte något slut.
Antal sidor: 351
Förlag: Mirando bokförlag, 2018

21 maj 2020

Tiden är inte än

av Elin Boardy

Digerdöden härjar i Europa under mitten av 1300-talet, strax efter att pesten gjort sin framfart genom byarna. En ung kvinna lämnar Sverige, kanske som en flykt, kanske utan mål. Hon tar sig genom olika länder, genom städer med gycklare, horor, änkor, barn och sjukdomsmärkta människor. Allt präglat av en tid som förändrat allt.

Jag hittade den här boken i en lista med romaner om pandemier. Varför ville jag läsa det när världen är mitt uppe i en? Jag vet inte riktigt, men å andra sidan drog jag knappt en enda parallell mellan den pestsmittade världen och det coronaläge vi befinner oss i. Eller okej, jag funderade en del kring hur viktigt det är med någon form av säker källa som kan guida oss genom en världskatastrof, hur ett laglöst land kan göra mer skada än nytta i jakten på befrielse från sjukdomens hårda grepp.

Jag hade svårt att bli berörd av boken. Den unga kvinnan har ett flyktigt beteende och läsaren möter många karaktärer längs med vägen. Ingen av dem får mer än några sidors uppmärksamhet. Det blir inte rörigt men det engagerade mig inte heller. Den unga kvinnan delar inte med sig så mycket av sig själv som jag hade önskat. Jag skulle vilja gilla  boken mer men om ett tag tror jag tyvärr inte jag kommer minnas mer än att den handlar om en ung kvinna, pesten och en vandring genom några länder i Europa.

Första meningen: Det första är att ge sig av.
Antal sidor: 274
Förlag: Wahlström och Widstrand, 2017

17 maj 2020

Ödesmark


av Stina Jackson.

I den lilla byn Ödesmark bor Liv kvar hos sin gamla pappa tillsammans med 17-årig sonen Simon, trots att hon längtat någon annanstans i långt mer än 20 år. På byn går spekulationerna om vad som håller henne kvar och hur stor faderns förmögenhet egentligen är. En bit därifrån bor Liam i huset bredvid sin mamma. Hon får ofta agerar barnvakt åt hans 5-åriga dotter när brodern Gabriel drar iväg med honom på uppdrag som inte bör synas i ljuset. En samling mer eller mindre trasiga människor som alla försöker hantera det där livet som inte blev som de tänkt.

Stina Jackson debuterade 2018 med Silvervägen som tog hem priset Årets bok 2019. Ödesmark har blivit nominerad till årets upplaga av priset. Jackson har lyckats skriva ännu en riktigt spännande roman om tragiska människoöden på den norrländska landsbygden. Skådeplatsen är ovanlig och Jackson målar upp ett samhälle som ibland verkar vara hämtat från innan elektricitetens intåg, vilket känns lite konstigt. Hon är dock skicklig på att beskriva omgivningarna och jag såg tydliga bilder framför mig när jag läste.

Det finns mycket trasigt och hopplös i bokens persongalleri. Läsaren känna flera karaktärer ganska bra och de familjesplittringar vi får ta del av är hemska men intressanta. Parallellt pågår något som gör boken till en spänningsroman även om jag skulle säga att det är mer fokus på personerna kring den. Jag hade svårt att lägga ifrån mig Ödesmark eftersom jag gärna ville veta vad som hänt och eftersom karaktärerna engagerade mig. Jag hade gärna läst mer om vad som hänt tidigare men tycker ändå att Jackson säger tillräckligt för att hålla spänningen vid liv även när jag läst ut boken. Ödesmark var väl värd min lästid.

Första meningen: Flickan rör sig genom natten.
Antal sidor: 347
Förlag: Albert Bonniers förlag, 2020

10 maj 2020

Aysa och lillebror simmar och Hoppa från kanten

Jag har läst två äventyr som utspelar sig i simbassängen: andra delen om Aysa: Aysa och lillebror simmar och andra delen om Ella & Noa: Hoppa från kanten. Det är två härliga böcker om att lära känna vatten men även om mod och vänskap. Kanske något att läsa inför sommarens sjö- eller havsbad?

Aysa och lillebror simmar av Therese Alshammar och Jonas Burman.

Förra året fick i lära känna Aysa som gav tips och övningar för att bli vän med vattnet. Och det finns mer att lära sig! Medan 4-åriga Aysa tar sig an lite svårare uppdrag, som att ta sig ut i rymden för att leta reda på en stjärna, möter vi lillebror som besöker badhuset för första gången. För honom handlar det om att doppa ett öra och sakta men säkert våga leka i vattnet. Övningarna är pedagogiska men vävs in snyggt i ett spännande äventyr. Liksom i första boken finns övningarna beskrivna och illustrerade längst bak i boken.

Illustrationerna är färgglad, härligt fantasifulla och bjuder in till nyfikenhet. Kärleken till vatten och att upptäcka det är tydlig genom hela boken och jag tror och hoppas att den ska inspirera många barn och vuxna att leka i vattnet tillsammans.

Första meningen: Aysa Amalia Andersson, det är jag det! 
Antal sidor: 32 
Förlag: Bonnier Carlsen, 2020. Tack för recensionsexemplaret!
Första boken heter Aysa i simhallen.

Ella & Noa 2: Hoppa från kanten av Mattias Edvardsson och Matilda Salmén.

Noa ska följa med Ella och hennes pappa till badhuset. Idag ska Noa vara så modig att han hoppar från kanten! Men när de väl kommer till bassängen blir det svårare... Är det modigt att vara rädd?

Hoppa från kanten ger en inblick i hur det kan se ut på ett badhus med omklädningsrum, flytleksaker, café och klättervägg. Ella och Noa hinner testa på det mesta. Det handlar om mod att våga men även om att inte våga - att det kan vara modigt att strunta i sådant som inte känns bra. Det är en skön inställning och ett viktigt budskap till många barn. Salméns illustrationer är uttrycksfulla och inbjudande.

Något jag reagerade på är dock när mannen i caféet kallar Noa "min herre" och Ella "lilla fröken". Ella reagerar och ser inte glad ut men mannen bara skrattar och säger "Det är bara som man säger. Det betyder inget". Ella har kloka tankar efteråt men får inte riktigt väntad respons från pappan. Bra att ta upp ämnet eller tråkigt att ha med det i en modern barnbok? Jag är kluven.

Första meningen: Ellas pappa hämtar på förskolan idag.
Antal sidor: 32 
Förlag: Opal förlag, 2019
Första boken om Ella och Noa heter Glass på en onsdag.

5 maj 2020

Den glömda trädgården

av Kate Morton

1931 hittas en liten flicka kvarlämnad på kajen efter att ett engelskt fartyg anlänt Australien. Hon säger att Sagoberätterskan tar hand om henne, men hon är spårlöst försvunnen.

1975 söker Nell sanningen om sin familj i England. Hon träffar snart på Blackhursrt Manor, en herrgård full av gåtfulla historier.

2005 hittar Nells barnbarn Cassandra en sagobok och inser att hon ärvt et stuga i Cornwall. Vad är det för hemligheter som döljer sig där?

Med många lösa trådar, karaktärer och historier är Den glömda trädgården skickligt berättad och läsaren bjuds på en fascinerande story. Det finns stort fokus vid kvinnliga karaktärer och genom årtiondena kan vi även följa utvecklingen av synen på kvinnor, barn och män. Dessutom gillar jag att läsa om människor som fascineras av läsning och engagerande berättande i text och bild.

Ganska långt in i boken var det svårt att hålla koll på alla olika tidsåldrar, personer och släktskap. Nästan så komplicerat att jag gav upp. Det krävde egentligen en hel del minne genom hela boken för att hålla koll på allt men efter ett tag blev det mer ett spänningsmoment än något jobbigt. Jag blev inte helt övertygad men långa passager uppskattade jag skildringen av karaktärerna, deras känslor och val som inte alltid grundade sig på det de kände var bäst. Här finns plats för ett brett spann av känslor såsom frustration, glädje, sorg, ifrågasättande och framför allt sökande. Jag tänker att Den glömda trädgården passar bra för semesterläsning eller andra längre lässtunder och kan rekommendera boken.

Första meningen: Det var mörkt när den lilla flickan satt hopkrupen bakom tunnorna, men hon gjorde som hon blivit tillsagd.
Antal sidor: 416
Förlag: Månpocket, 2011
Originaltitel: The Forgotten Garden, 2008
Översättare: Louise Thulin

1 maj 2020

Månadens bästa: april

April har inneburit många böcker för 9-12-åringar och där har jag hittat en hel del bra, såsom Athena. Grattis världen! Jag är här nu! av Elin Ek, Ljusklotets mysterium av Tobias Söderlund och Min syster är ett spöke av Lena Sjöberg. Jag har läst en hel del "vuxenböcker" också men eftersom jag tröttnade drygt 100 sidor in i två av dem och bara har påbörjat en tredje har det bara blivit en utläst.

Vuxna
* Hålla dig nära av Karen Cleveland

Unga vuxna
* De afghanska sönerna av Elin Persson

Barn
* Spökdiktare och slottspoeter av Tove Berggren och Hanna Granlund
* Jordens största kalashatare av Ellen Greider
* Ester Tagg och Tistelgorms hemlighet av Linn Åslund och Rebecka Helmersson
* Familjen Knyckertz och Ismans hemlighet av Anders Sparring och Per Gustavsson

Bilderböcker 
* Fantastiska ögonblick av Malin Lindén
* Clifford den lilla röda valpen av Norman Bridwell
* Larson har en dålig dag av Stefan Casta och Anna Lagerström
* Kiosken av Anete Melece
* Syskonvecka av Matilda Ruta
* Hoppa från kanten av Mattias Edvardsson och Matilda Salmén