av Nioosha Shams. Recensionsexemplar från förlaget.
Ava, Mira och Hugo ska snart ta studenten och bildar den starkaste treenigheten som funnits sedan triangeln uppfanns. Ava tror inte på kärleken men har legat med alla skolans bicurious tjejer. Så en dag träffar hon Nadja och behöver omvärdera det där med tron på kärleken.
Om det regnar i Ahvaz handlar om stark vänskap - sådan jag verkligen gillar att få läsa om. Om vänskap som verkar kunna övervinna allt, inklusive interna bråk, om vänskap över "könsgränser" och där fler än två (tjejer) kan umgås. Det är en bok om stor kärlek men även om svek och det svåra i att inte kunna prata med den andra om vad relationen betyder. Jag skulle gärna vilja skaka om den där Nadja, få henne att öppna sig mer, samtidigt som jag vill viska i Avas öra att lyssna på Miras råd. Det är komplicerat men det är livet.
Boken har flera fördelar när det gäller representation. En av dem är att de flesta karaktärerna inte är vita, även om det kan låta så på namnen ovan. Läsaren får delvis hänga i förorten även om det inte uttalat. En annan fördel är att det finns många karaktärer som inte är heterosexuella. Om det inte varit för dessa fördelar hade Om det regnar i Ahvaz varit en ganska vanlig roman om komplicerad kärlek, men fördelarna gör att boken sticker ut. Jag hoppas dock att vi får läsa mer från förort och med bättre representation framöver. Kärlekshistorier är inte min favoritgenre och därför tröttnade jag lite på boken. Shams skriver dock riktigt bra och det går lätt att läsa. Jag läser gärna mer av henne och tycker hennes debut förtjänar en tydlig plats bland ungdomslitteraturen.
Första meningen: 1. Skolbibliotekariens långa, röda hår.
Antal sidor:
287
Förlag: Bonnier Carlsen, 2020