29 februari 2012

Direkt från Verklighetsprojektet

Precis som jag skrev i min recension av Isabella Nilssons Verklighetsprojeket finns det vissa guldklimpar och tänkvärda meningar mellan 920503:s virriga tankar. Här kommer några:

"Prinsgatan 3A, 541 40 Skövde, säger hon. Om du ville ha vänligheten att returnera mitt hjärta."

"Sveriges nationalrätt är falukorv och makaroner med ketchup. Det är för att svenskar har så bråttom jämt. Och tågkaos. Ock så har svenskar inte tid med några ensamkommande flyktingbarn faktiskt, för mellandagsrean har redan börjat och sedan är det Stjärnorna på Slottet. Eller okej, ett litet ett kan man väl ta emot då. Om det kan prata svenska och gillar snabbmakaroner."

27 februari 2012

Feeling sorry for Celia

Feeling sorry for Celia av Jaclyn Moriarty

Elizabeth Clarrys kompis Celia är försvunnen. Igen. Det är nästan så att man inte blir orolig längre, för det händer ofta att hon rymmer. Men tänk om det har hänt något? Dagarna rullar fram utan att Celia kommer tillbaka, men engelskläraren bekymrar sig mer över att nästan ingen skriver brev längre, så alla elever får varsin brevkompis. Elizabeth börjar skriva till en total främling, men snart inser hon att Christina, som brevkompisen heter, är en mycket snäll tjej, och de forstätter att brevväxla. När Elizabeth träffar Saxon, en kille som åker med samma buss som henne och Celia, bestämmer de sig för att  leta reda på den försvunna Celia.

Den här boken är uppbygd på brev och note-this-lappar. Ganska spännande, och trots att det kan låta konstigt, så fungerar det faktiskt! Det som är värt att veta skrivs i breven mellan Elizabeth och Christina, och då och då får Elizabeth brev från bland andra "The Association of Teenagers", "Best Friens Club" och "Cold har thruth association", som alla gör sitt bästa för att peppa eller deppa Elizabeth. Hon är nämligen inte en typisk tonåring.
Om det inte framgått av titeln, så är denna bok på engelska. Jag tror inte att den finns översatt till svenska, men har du någorlunda koll på det engelska språket så är den inte jättesvår att ta sig igenom. Den är mysig, spännande och absolut läsvärd!

Första meningen: Dear Ms. Clarry, It is with great pleasure that we invite you to join our Society.
Antal sidor: 276
Förlag: St Martin´s Press
Betyg: 8/10

25 februari 2012

Boktrailer- Allt jag säger är sant

Författaren Lisa Bjärbo har snickrat ihop en boktrailer till sin nya ungdomsroman "Allt jag säger är sant". Kan du inte hålla dig till i mars, då boken kommer ut, kan du alltid kolla in videon :)

P.s.  Glöm inte min tävling!

23 februari 2012

Utmaningscitat

En av förra årets bästa böcker, enligt mig, är Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Levithan. Därifrån finns många citat att hämta.
Här är ett roligt om svenskar (som det faktiskt skrivs om en hel del i amerikanska böcker!):


Och ett tänkvärt:
Har du några favoritcitat från utmaningsboken?
”De människor som betyder mest i våra liv lämnar avtryck efter sig. De kan finnas kvar eller försvinna i den fysiska världen, men de är alltid närvarande i ens hjärta, eftersom de har varit med om att forma det hjärtat. Det är något som inte går att komma över.”

”Mm… är det inte konstigt att Times inte skriver något om det? Halva landet strejkar på grund av det där som kronprinsessan sa om Pippi Långstrump. Vilket innebär att det inte bli några köttbullar till jul, om du förstår vad jag menar.”

21 februari 2012

Verklighetsprojektet

Verklighetsprojektet av Isabella Nilsson

Det är årsmöte gällande klient 920503. Frågor på dagordningen: Hur ska hennes liv bli efter gymnasiet? När ska maratontröjan få göra sitt? Är det O´boypaketets tur att bestämma snart? Vad gör egentligen mannen i den gula träningsoverallen?
920503 har tappat tråden, hon söker efter den röda, men den är svårt att finna.

Det här är en konstig bok. Och jag vet inte om det är en positiv eller negativ bedömning, för jag vet inte vad jag tycker om Isabella Nilssons debut. För det första har huvudpersonen inget namn, utan nämns som "hon" eller "Klient 920305", och det finns en komitté som bestämmer vad som ska hända härnäst i hennes liv. Det är ett intressant perspektiv.
Berättandet är ganska annorlunda det också. Tänk dig att någon skulle skriva ner allt du tänker, inklusive de där tankarna du håller för dig själv, för att de är ganska konstiga. Tänk dig att någon annan sedan läser det, inte så lätt att hänga med, kanske? Så är Verklighetsprojektet. Men det finns vissa guldkorn mellan raderna av tankemummel.

Vad tycker du om boken? Jag är väldigt nyfiken!

Första meningen: En man i gul träningsoverall står och delar ut dagordningen i entrén till en liten möteslokal inklämd mellan en pizzeria och en butik med sytillbehör, som snart skall gå i konkurs.
Antal sidor: 201
Förlag: X-publishing, tack för recex!
Betyg: 6/10

19 februari 2012

Vinn en bok!

För några dagar sedan passerade bloggen 40 000 sidklick, och det tänkte jag fira med en tävling! Pocketförlaget sponsrar med en bok i excessformat, och den lyckliga vinnaren får välja vilken det blir!

Tävlingsregler
1. Svara på frågan: Vad heter huvudpersonen i barnboken jag skrivit? (Svaret finns på bloggen)
2. Skriv svaret i en kommentar (de publiceras inte förrän tävlingen är avgjord, så ingen kan fuska den vägen!)
3. Skriv en liten motivering till varför just du vill vinna, samt vilken bok du vill vinna. Glöm inte skriva namn och mejladress, så att jag kan kontakta dig om du blir vinnaren! Vinnaren måste ha en postadress i Sverige.
4. Tipsa gärna andra om tävlingen, och för att hålla koll på eventuella tillägg till tävlingen rekommenderar jag att du följer mig på bloglovin´ eller liknande :)
5. Jag drar en vinnare som får välja en av Pocketförlagets böcker i excessformat, klicka här för att läsa mer om böckerna du kan välja mellan!
Exempel på några av böckerna du kan välja mellan om du blir den lyckliga vinnaren!
Du kan vara med och tävla fram till 2 mars klockan 14.00, sedan drar jag en vinnare som presenteras här på bloggen.

Lycka till! :)

17 februari 2012

Nordisk ungdomslitteratur

Det var ett väldans tjat om den där bokmässan! tänker du kanske, men här kommer ännu ett inlägg om årets upplaga! Temat är Norden, och på många bloggar cirkulerar olika läsutmaningar med nordiskt tema, exempelvis Lyrans Noblesser och Dantes Bibliotek. De listorna innehåller "vuxenböcker", och jag vill inte läsa en massa böcker bara för att. Därför ska jag försöka sammanställa en litteraturlista för unga vuxna med nordiskt tema! Efter lite research inser jag att det inte blir så lätt, men jag ska göra mitt bästa!
Hänger du på min läsutmaning?
Håll i så fall utkik under fliken "Nordisk litteratur", som kommer att uppdateras!
Ett litet smakprov på hur det kan komma att se ut får du här:

Norge
*TRE-serien av Kjetil Johnsen. Recension till första boken, Ett hål i själen finns här
*Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? av Björn Sortland.
*Mirakel  av Renate Nedregård

15 februari 2012

Himlen finns på riktigt

Himlen finns på riktigt- En liten pojkes häpnadsväckande berättelse om sitt besök i himlen av Todd Burpo och Lynn Vincent
Beskrivningen är hämtad härifrån
"Kommer du ihåg sjukhuset, Colton?" frågade Sonja.
"Ja, mamma, jag kommer ihåg", sa han. "Det var där som änglarna sjöng för mig."

När Colton Burpo klarade sig igenom en allvarlig bukhinneinflammation efter en sprucken blindtarm var familjen överlycklig över hans mirakulösa tillfrisknande. Men under månaderna efter operationen framträdde en berättelse som de inte var beredda på - en berättelse lika vacker som storslagen, som beskrev deras lille pojkes resa till himlen och tillbaka.

Colton, som ännu inte hade fyllt fyra, berättade för sina föräldrar att han lämnade sin kropp under operationen - och bevisade det genom att exakt beskriva vad hans föräldrar gjorde i en annan del av sjukhuset under tiden han blev opererad. Han berättade att han besökt himlen och återgav vad han hört från människor där som han aldrig träffat i sitt liv och beskrev händelser som skedde innan han föddes.
Han förvånade också sina föräldrar genom sina beskrivningar med svårförståeliga detaljer som stämde överens med Bibeln till punkt och pricka, trots att han ännu inte lärt sig läsa.
Med en avväpnande oskuldsfullhet och med ett barns frispråkighet berättar Colton om att han mötte avlidna släktingar. Han beskriver Jesus, änglarna, hur "riktigt, riktigt stor" Gud är och hur mycket Gud älskar oss.
Återberättad av hans far, men med Coltons unika och enkla språk ger Himlen finns på riktigt en glimt av den värld som väntar oss, där som Colton säger: "Ingen är sjuk och ingen har glasögon."
Himlen finns på riktigt kommer att förändra hur du ser på livet efter detta och ger dig möjlighet att se och tro som ett barn.


Vilken härlig bok! Colton predikar som en van pastor, inte som den fyraåring han faktiskt är. Budskapet är enkelt: himlen finns på riktigt, där finns Jesus som älskar alla barn, och efter som alla människor är Guds barn så älskar han oss allihop! Kärlek är oerhört viktigt, med andra ord!
I korta kapitel beskrivs familjen Burpos olycksaliga månader, men sedan sker mirakel då dödssjuke Colton blir frisk, och fortsätter med hans häpnadsväckande berättelser som ploppar upp någon gång då och då flera månader framöver. Mellan krigstågen han för med sina actionfigurer berättar han om Bibelhändelser han aldrig kunnat höra eller läsa om, och hans föräldrar blir helt mållösa.
Det är en berörande historia, och jag som de senaste månaderna tänkt mycket på att kärlek och barn är viktigt i Guds rike, har här fått en källa till mina tankar. En mycket läsvärd och inspirerande bok, för jag tror precis som Colton: Himlen finns på riktigt!

Första meningen: Den fjärde juli frambringar minnen av patriotiska parader, munvattnande dofter av grillat kött, söt majs och kvällshimlar som exploderar i kaskader av ljus.
Antal sidor: 206
Förlag: Gospel media, tack för recex!
Originaltitel: Heaven is for real
Beytg: 9/10

14 februari 2012

Alla recensioner är bra recensioner, eller?

Bara för att min kompis tror att det inte är bra för min bloggstatistik om jag publicerar hans "recension" av en bok, så gör jag det. (Så se till alla kika in här och gilla och kommentera och allt vad man nu kan göra, så att jag får rätt... ;) ) Tänkte kalla det twitterrecension, men det är lite för många tecken... Jag blev i alla fall intresserad av att läsa boken när jag fick dessa ord:

"den va gul med text på och innehöll sidor bokrecensioner har aldrig varit min starka sida.. men den handlade om en liten kille som blev sjuk och fick uppleva himlen och berättade om det då och då, den va fin, rolig och man blev berörd"

Vet du vilken bok det handlar om? Blev du sugen på att läsa den? Min recension (som är något längre) av boken kommer i morgon! :)


Trevlig alla <3 dag på er, kära bloggläsare! :)

13 februari 2012

Oksa Pollock- Det sista hoppet

Oksa Pollock- Det sista hoppet av Anne Plichota och Cendrine Wolf

Oksa Pollock flyttar med sin och kompisen Gus familj från Paris till London, och allt förändras. Efter att ha upptäckt ett stjärnformat blåmärke runt naveln avslöjar familjen en stor hemlighet: De har flytt från landet Edefia, ett land i en annan verklighet. De är Utjagade, och deras enda hopp är Oksa.

Författarna har i Frankrike gett ut boken på eget förlag, efter att ingen annan tyckte den var värd att satsa på. Som de får ångra sig nu! Boken om Oksa blev snabbt en succé och har såtls till ett tjugotal länder.
Denna bok är rekommenderad till åldersgruppen 9-12, och jag tror att dessa ungdomar kan komma att tycka om den riktigt mycket! Anne och Cendrine har en väldigt stor fantasi och väver in mängder med berättelser om landet Edefia och alla de krafter som Härskarinnorna äger. De lyckas skickligt med beskrivningarna, och det är inte särskilt svårt att hålla ifrån besvärjelser, personer, varelser och händelser. Oksa kan dock bli lite övermänsklig, för hon lär sig direkt allt hon, som det sista hoppet, måste kunna. Språket kan ibland vara lite svårt för en nioåring, och jag hoppas inte att den tänkta målgruppen tycker att den kan bli lika barnslig vissa delar, som jag tycker. En bra bok, men jag tror inte att jag läser fortsättningen Oksa Pollock- De vilsnas skog som kommer i juni
Första meningen: Ett gossebarn skulle ha uteslutit varje möjlighet.
Antal sidor: 543
Förlag: Rabén och Sjögren (tack för recensionsexemplaret!)
Originaltitel: Oksa Pollock- L´Inespérée, översättning av Lena Fries-Gedin
Betyg: 6/10

11 februari 2012

Möt Christin Ljungqvist

I april debuterar Christin Ljungqvist med Kaninhjärta på Gilla böcker. Jag tog mig ett snack med henne om skrivande och inspiration.

Omslag: Rickard Schöldström & Fredrik Remnefalk

1. Hur fick du idén till "Kaninhjärta"?
Från början var Kaninhjärta tänkt som en uppföljare på min första manusidé, som jag hade kämpat med i sisådär en fem-sex år och haft inne hos förlagen ett antal gånger. Man kan säga att jag fick nog av den där gamla idén till slut, och ville skriva någonting nytt. Anta en utmaning. Och då blev det Kaninhjärta. Idén är sprungen ur min grundidé; att skriva böcker om min syn på livet, döden och skiktet däremellan. Och skruva åt det några varv, så det blir mer spännande.

2. Hur är det att skriva om tvillingar, har du själv erfarenheter av detta syskonskap?
Jag har ingen egen erfarenhet, men tycker det är intressant med tvillingar och andra människors reaktioner på dem. Det händer att föräldrar tilltalar sina tvillingbarn som om de vore en person, väljer namn som går att sätta ihop (Mary och Anne= Marianne) och så vidare. Där ur föddes också idén att låta Mary och Anne dela på sitt mediumskap, liksom, att de måste samarbeta för att kunna kommunicera med andra sidan.

3. Vad har varit svårast/lättast med att skriva bok?
Den här boken gick skrämmande lätt att skriva! Svårast är som alltid slutet. Vilken meningen är den perfekta sista meningen? Inte för tidigt, inte för sent, utan precis i balans?

4. Vad inspirerar dig till att skriva?
Olösta saker, små vardagsmysterier. Som när någonting försvinner och dyker upp någon annanstans, som när människor berättar om sina svårförklarade upplevelser, som när mirakel händer: drömmar slår in.


5. Har du fler bokprojekt på gång?
O ja. Massor. Kaninhjärta är bara början på ett slags serie, tänker jag.

6. Vad läser du själv?
Böcker med flera dimensioner. Det är faktiskt så jag beskriver dem! Låter kanske lite flummigt, men med detta menar jag böcker som har det där lilla extra, som Den hemliga historien av Donna Tartt eller samtliga böcker av Tana French. De är realistiska, men svävar ändå mellan verklighet och någonting mer = en högre dimension. Ett mysterium. Vad händer, vad är verkligt? Spännande…


Kan du berätta mer om ditt skrivande och skrivprocessen? (På denna fråga svarade Christin mycket och väldigt inspirerande. Jag har dock kortat ner det lite)
Min skrivväg är lång och kringelikrokig. Jag har alltid fantiserat och fått ihop historier, haft livlig fantasi! Och mellan tretton till sexton års ålder skrev jag och bästisen en fantasyserie för hand i kollegieblock. Vi slutade väl på tolv böcker. Sedan skrev jag en rejäl tjockis när jag var nitton, 400 a4-sidor tror jag att det var, enkelt radavstånd, inga indrag. Så väldigt mycket text!
När jag var sjutton, arton år gick jag till mitt första medium. Därifrån fick jag idén till mina spökböcker. Jag har besökt henne flitigt sedan dess, gått lite kurser i medial träning, gått på mediala demonstrationer, samlat på mig kunskap och människors olika uppfattning och upplevelser. Väldigt, väldigt spännande och intressant. Jag har detta till grund för mina böcker, sedan skruvar jag som sagt till det för att göra det mer spännande.

Den största insikten när det gäller skrivande eller vilken annan dröm man än strävar efter är, att man måste vara ödmjuk inför hantverket och det faktum att man aldrig, aldrig blir fulländad. Att det alltid finns saker att lära sig. Att man gör rätt i att lyssna på dem som är äldre och har gjort det man vill göra ett tag. En annan stor insikt är att man aldrig kommer någon vart om man inte är beredd på att kämpa ihjäl sig. Jag hade gett upp när jag blev antagen, på riktigt gett upp. Den enda som fortfarande trodde att jag skulle lyckas var min fästman. Jag hade skrivit, skickat till förlagen och refuserats så många gånger (kan det vara upp emot tjugo gånger, eller mer?) att jag ville kräkas på allting. Däremot är det inte första gången som det jag vill ha och strävar efter inträffar först när jag ger upp. På riktigt ger upp. Hela vägen in i hjärtat inser att det aldrig, aldrig kommer gå. Då. Kanske ligger det någonting i det? Kämpa, kämpa, hela vägen. Bli refuserad, deppa en stund, sedan på det igen och igen tills du ger upp. Och då? Hoppas detta kan inspirera dig! Så länge du är beredd på att ge allt för att bli ditt absolut bästa har du allt att vinna!


Tack till Christin! :)

10 februari 2012

Slaget om toppbildsplatsen


"Det var hemskt vad hon skulle hålla på och byta toppbild hela tiden!"
Så tänker jag också. Men jag vill ha en riktigt bra, och då måste jag ju testa sig fram. Den översta är den senaste i raden av mina test, och jag gillar den bättre än den nedersta bilden.
Låt oss rösta:
Alla som tycker bäst om den översta bilden *räcker upp en hand*
Alla som tycker bäst om den understa bilden *räcker upp en fot*

Tyck till! :)

9 februari 2012

En twitterrecension

För ett tag sedan fick jag Johan och Louise av Richard Nilsson på posten. Genren, psykologisk spänningsthriller, tilltalade mig inte särksilt mycket, men jag ville ändå ge den en chans. Nu ger jag dock upp! Jag har skumläst halva boken, men jag gillar den inte alls. Måste tillägga att det är väldigt sällan jag avslutar böcker mitt i, så det kanske säger lite om vad jag tycker om den...
Jag skulle ändå vilja skriva något om boken, därför gör jag en twitterrecension, alltså en recension på 140 tecken (på twitter får man skriva en liten uppdatering på max 140 tecken).

Johan och Louise av Richard Nilsson
"Psykologisk spänningsroman med evighetslånga stycken, superdetaljerade miljöbeskrivningar, sprit och en död morsa som skulle kunnat leva."

En antirekommendation, men andra ord. Å andra sidan har jag hört andra som gillat den, smaken är ju som baken, som sagt...

8 februari 2012

Bokmässan 2013

Det är ganska långt kvar till bokmässan 2012, men planeringen inför de kommande mässorna är redan igång. För några minuter sedan tillkännagavs att temat för bokmässan 2013 blir Rumänien! Spännande, det är ju inte så ofta man hör om litteratur därifrån...

Ha det fint! :)

7 februari 2012

Inspirationsträff inför Bokmässan!

De flesta av årets bloggambassadörer i matrummet
på Bokmässans kontor. Foto: Tomas Belfrage
233 dagar kan låta som en ganska lång tid, det är nämligen så många dagar till Bokmässan 2012. Den har däremot varit under planering längre än så!

I söndags eftermiddg samlades årets 20 bloggambassadörer för en inspirationsträff i Göteborg. Efter incheckning på Gothia Towers samlades vi för att gå de "hemliga vägarna" till Bokmässans lokaler och kontor. Under det knappa dygnet vi var tillsammans fick vi en massa god mat, pratade om bra och dåliga böcker, fick prata med Bokmässans anställda om hur den uppkom (en kräftskiva i Hagfors), vad som hänt sedan dess, hur man jobbar idag med seminarier, utställare och besökare. Söndag-måndag kallades "Inspirationsträff", och inspirerade blev vi allihopa! Det var väldigt roligt att träffa alla ambassadörer: nu har man ett ansikte på dem, istället för deras bloggutseende... Vi fick även träffa bland andra Hanna Johansson som har hand om webben, kommunikationschef Birgitta Jacobsson Ekblom, VD:n Anna Falck och Tomas Belfrage som har hand om utställtarna. Vilket inspirerande jobb de har och gör!
Det finns mycket mer att säga om denna träff, men jag vill sammanfatta det såhär: Mycket trevlig helg med mycket trevliga människor! Nu är vi väldigt laddade inför Bokmässan i september, men tills dess kan ni möta oss, och andra boknördar, på bokmässans community

TACK för en trevlig avslutning på helgen och en inspirerande start på veckan! :)

5 februari 2012

Planering inför bokmässan!

Idag åker jag till Göteborg för att träffa de andra bloggambassadörerna för bok- och biblioteksmässan i september! På schemat står bland annat mingel med boknördar och seminarier, låter trevligt!
Jag kommer att försöka twittra om vad som händer (om jag hinner), så om du vill hålla dig uppdaterad, klicka här och följ med på resan...

Ha det fint! :)

3 februari 2012

Twittrande författare

Det här med att twittra har växt det senaste! (Eller så har jag lagt märke till det bara för att jag själv börjat twittra.) Det finns många författare som twittrar, och jag tänkte tipsa om några av dem:
Johanna Lindbäck
Lisa Bjärbo
Morgan Matson
Libba Bray
John Green
Jandy Nelson
Gayle Forman
Meg Cabot
Mats Strandberg
Denise Rudberg
Hanna Jedvik
Sara Ohlsson

Klicka på namnen för att komma till deras twittersidor.
Det finns ännu fler, så det är bara att söka upp dem och följa om intresse finns. Det är långt ifrån alla som twittrar om skrivande, men man kan allt få lite info om bokskrivande, premiärer och vad som går bra/dåligt med nya boken... Spännande! De flesta bokförlag har även de twitterkonton.

Twittrar du?
Här twittrar jag

Förresten, du har väl inte glömt att Sofies bokblogg har en egen facebook-sida? Klicka här för att gilla den!

1 februari 2012

Antiloper

Antiloper av Ester Roxberg

Snart är det slut. Ett år på gymnasiet, på skoltiden, återstår, och snart kommer Astrid och Ellen att vara fri. Som de har längtat! Studenten kommer allt närmare, men Ellen vänder sig allt mer inåt. Hon försvinner bort från världen och från Astrid. Vad gör man egentligen efter gymnasiet? Hur lever man då, när man har blivit vuxen?

Ester Roxberg vann Lilla Augustpriset 2004, och Antiloper bygger vidare på samma tema. Vissa delar är lysande, som inledningen och presentationen av de udda vännerna Astrid och Ellen, och slutet som riktigt griper tag i mig. Mellan dessa delar blir det en del transportsträcka, och att hänga med i vem som säger vad kan vara lite knepigt. Överlag är det annars en bra bok som jag rekommenderar, kanske särskilt till dem som snart slutat gymnasiet, eller de som har en nära vän som bara försvunnit in i sig själv.

Första meningen: Har du tänkt på att vi nog aldrig hade lärt känna varandra, om  vi inte blivit det udda par som blev över, om det inte blivit du som stod framför mig den där första dagen på gymnasiet.
Antal sidor: 215
Förlag: X-publishing (tack!)
Betyg: 8/10