30 september 2012

Bokmässan, del 4

LÖRDAG, del 3

Härliga bokbloggare möter människorna bakom bokbloggarna
Direkt efter bokcirkeln gick vi upp till bloggambassadörernas rum för ungdomsbokbloggarminglet! Det hade dragit igång redan vid 15, men vi smet in strax innan fyra. Där fanns ett gott gäng med bokbloggare och lite förlagsfolk och författare.




Johanna Strömqvist och Bibliotekskatten
Bibliotekskatten intervjuade Johanna Strömqvist, Pocketlover pratade med Nene Ormes, Michell Paver tittade förbi, jag intervjuade Hanna Jedvik, Lina Arvidsson och Christin Ljungqvist. Det blev mingel, gruppfoto och stora goodiebags till alla närvarande.

Strax efter 18 pustade jag ut efter en intensiv men rolig dag. Efter att ha gått och stått en hel del var det skönt med en promenad till min gammelmorbror och –moster som jag bor hos. Eller? Nja, gående och stående har jag fått nog av…



Tova, Bokugglan, får sin kasse signerad av Lina Arvidsson. Några tjejer kom på den roliga idén att låta alla bokbloggare skriga en hälsning på en av goodiebagskassarna. Synd att inte jag var en av dem...


Tjejerna på bokgläntan fick autograf från Christin Ljungqvist


Jag vill passa på att TACKA alla ungdomsbokbloggare som kom till träffen! Jag och Anna började planera den här träffen redan i slutet av april. Sedan dess har jag haft mycket kontakt med förlag om goodiebags, tävlingsbidrag och författarbesök. Det har varit mycket jobb (lite för mycket ibland), men efter att ha sett glädjen i alla bloggares ögon, och alla lyriska kommentarer på Twitter, så tycker jag att det var värt slitet. Tänk att få göra så många unga tjejer så glada! J Kram på er!
Titta så många härliga ungdomsbokbloggare!

 
Förresten, vart är alla unga, manliga bokbloggare? Tipsa mig gärna! (T.ex. den där killen som satt i publiken under bokcirkeln…)

Bokmässan, del 3

LÖRDAG, del 2
Titta vilken fin beskrivning vi fick av oss och författarna!
Innan klockan slog tolv blev det en runda på mässgolvet, lite snabbfika och sedan möttes bokcirkelgänget upp. Det blev presentation och förberedelser inför vårt monterprogram, och vid 14 var vi vid Bonnier Carlsens scen. Vi pratade i två grupper, och medverkade gjorde även Lina Forss och Amanda Hellberg. I publiken satt några trogna följare i nästan två timmar, bland dem ett gäng med bokbloggare!

Elin och Hanna på Tonårsboken, Emelie på dagensbok, Lina Forss, jag och Karin Lemon, förläggare på Bonnier
Anna på readthisworld, Tova på bokugglan, Emelie på dagensbok, Amanda Hellberg, Amelie på Amelies boktips och Elisabeth på bokvarg

Lina Forss och jag verkade ha väldigt roligt ihop, minns dock inte vad vi pratade om då detta kort togs...
Emelie på dagensbok och Amanda Hellberg
Håll utkik efter ett inlägg om ungdomsbokbloggarminglet!

Bokmässan, del 2

LÖRDAG, del 1
Lördagen under bokmässan var full av äventyr! Jag och mamma anlände till bloggambassadörsrummet vid tiotiden, och var med en stund på ett bloggmingel som ägde rum där. Vinnaren i bloggambassadörernas tävling korades, och det blev lite snack med bloggare och författare. Sunes pappor, Sören Olsson och Anders Jacobsson, var bland gästerna.
Sören Olsson coh Anders Jacobsson



Träffade på ett gäng med bokbloggare på minglet!


Fler bilder och mer text kommer under dagen. Måste ju rapportera om eftermiddagens roliga händelser! Håll utkik, nu springer jag iväg på seminarie med Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren :)

29 september 2012

Bokmässan, del 1

FREDAG
Igår vid elvatiden anlände jag och mamma till Göteborg, och begav oss direkt till Svenska mässan och BOKMÄSSAN! Den mesta tiden sprang vi runt och samlade upp böcker till ungdomsbokbloggarminglet som äger rum idag kl. 15-18. Titta så mycket böcker, och det här är inte ens allt som kommer att finnas i goodiebagen...
 
Christina Waldén, författare till bland annat "Ingen du känner", signerade.

En av mina favoritförfattare, Johanny Thydell, pratade om och läsa högt ur sin nya bilderbok "Det är en gris på dagis"
 På eftermiddagen ordnades ett bloggmingel i bloggambassadörernas rum. Där var tätt med författare, förlagsfolk och, såklart, en hel drös med bokbloggare!
 
Nu börjar bloggambassadörernas rum fylls med folk inför nästa mingel.
Fler bilder och annat kommer! Vi hörs!

 

26 september 2012

Påminnelse

I morgon sparkar jag igång bokmässehelgen med (förhoppningsvis) en mängd inlägg direkt från Göteborg. Till dess kan du anmäla dig till tävlingen, om du inte redan gjort det.

Ha det fint! :)

24 september 2012

Bokmässan 2012

27-30/9 är det äntligen dags för bokmässan i Göteborg!
Där kommer jag befinna mig som bloggambassadör och glida runt på seminarier, mellan bokförlag och några hundra boknördar. På lördag arrangeras ungdomsbokbloggarträff, och tidigare på dagen är jag med i bokcirkel. På bloggen kommer det att uppdateras flitigt, så håll utkik

Ser du mig vore det väldigt roligt om du kom fram och hälsade :)

22 september 2012

Önska bort önska nytt

Önska bort önska nytt av Ingrid Olsson
En glassätande tjej, en kille med en viktig plastpåse. En ryggsäck som bär på annat än vad som lovas, en trappuppgång. Saker som inte syns finns inte. Saker som ingen vet om finns inte heller.

Ingrid Olssons andra bok med vemodiga noveller vänder sig till unga, tillskillnad mot den förra som vänder sig till barn. Den röda tråden är dock den samma: frånvarande eller för närvarande föräldrar, en inre börda som är svår, rentav omöjlig, att släppa fram. Fint, välskrivet, kortskrivet. En liten pärla. I få ord lyckas Ingrid, igen, att fånga hela liv och alla huvudpersonernas tankar.

Första meningen: En tjej stoppar in skeden i munnen.
Antal sidor: 125
Förlag: Gilla böcker, tack för recex!
Utgivningsår: 2012

20 september 2012

Boktävling!

För att fira att det är 16 månader sedan jag tog körkort idag (bara för att ha en anledning att fira) tänkte jag dra igång ännu en tävling! Denna gång handlar det om fem exemplar av Emmy Abrahamssons nya "Only väg is upp". Jag har tyvärr inte hunnit läsa den än, men med tanke på att hennes debut är en favorit, så hoppas jag mycket på denna nya bok.

För att vara med i tävlingen ska du:
1. Svara på frågan: Hur lyder första meningen i Emmys debutroman "Min pappa är snäll och min mamma är utlänning? (Svaret finns på bloggen...)
2. Skriv svaret i en kommentar, eller mejla det till sofie.tiger (snabela) hotmail.com (skriv "Tävling" i ämnesraden). Glöm inte att skriva namn och mejladress!
3. Tipsar du på din blogg, facebook, Twitter eller liknande, så får du en lott till. Länka i så fall det i kommentaren/mejlet.

Tävlingen avslutas 30/9 kl. 20.00, därefter lottar jag ut fem vinnare bland dem som svarat rätt på frågan. Håll utkik på bloggen, för om vinnarna inte hört av sig inom fem dagar drar jag nya (detta för att slippa krånglet som uppstod vid förra tävlingen).

Lycka till! :)

16 september 2012

Blink, blink med stjärnan

Blink, blink med stjärnan av Ingrid Olsson

Gemensamt för de korta berättelserna i denna bok är barn, föräldrar och smärta. Huvudpersonen i varje berättelse är en flicka, eller en pojke. Alla söker de efter trygghet hos en eller flera föräldrar. Men alla har de en eller flera föräldrar som kanske inte är som barnen vill, som kanske inte är deras riktiga föräldrar egentligen, men som de ändå förväntas respektera på liknande vis. Alla känner smärta, de flesta skyller den på sig själva. Att stanna kvar under vattnet eller mitt i gatan där det kommer lastbilar kanske skulle vara lättast.

Som en röd tråd, likt bokmärksbandet som sitter i boken, går smärta och relationer till föräldrar. Korta berättelser i få ord, men de säger så mycket, döljer så många tankar som många barn säkert kan känna igen sig i. En berättelse säger mer än tusen ord. De är så fina! Jag gillar denna bok!

"Korta berättelser som tindrar i mörkret", skriver förlaget, och det stämmer definitivt.

Första meningen: En flicka håller andan.
Antal sidor: 128
Förlag: Gillar böcker, tack för recex!
Utgivningsår: 2012

Här kan du läsa mer om Ingrid Olsson

14 september 2012

Vinterspaning

Ibland lever jag för mycket i framtiden. Till exempel då det kommer ut nya kataloger med kommande böcker.
I början på nästa år kommer till exempel John Greens The Fault in our Stars ut på svenska, då under titeln Förr eller senare exploderar jag. Jag har inte hunnit läsa den på engelska ännu, så passar på att vänta tills den kommer ut i Sverige. Har du läst den?
En annan bok som verkar spännande är Sofia Nordins tredje ungdomsroman En sekund i taget. Den verkar vara en slags läskig, hemsk, sorglig dystopi. Även den kommer ut i början på nästa år.



Mer vinterspaning dyker förmodligen upp på bloggen framöver :)

Har du spanat in någon vinterläsning än?

12 september 2012

Glimtar av min sommar

Sommaren 2012 gick snabbt, men den har varit väldigt bra! Här kommer några glimtar från några av de bästa tillfällena:
15 juli gick jag upp gräsligt tidigt för att hinna blåsa såpbubblor innan jag åkte till Jönköping för att ta STUDENTEN!
De sista, skälvande, minutrarna med klass mp3b tillbringades på ett traktorflak som gick genom stan. Vilken känsla, vilken frihet! Har ni inte testat på att ta studenten, är det något jag rekommenderar er att göra.

Därefter började jag jobba på hemtjänsten, firade midsommar och förberedde mig inför sommarens bästa vecka, nämligen Uv-socutlägret MEDVIND, tillsammans med 4 100 andra, underbara, människor:
Bild från MEDVIND2012. En obeskrivligt fantastisk vecka som jag kommer att minnas länge!
Scouting, sova i tält, laga mat på öppen eld, lägerbål, JESUS, bibelstudie, gemenskap, vänner, sena kvällar och tidiga morgnar, åskoväder och strålande sol.
På avslutningen av MEDVIND spelade jag gravid mamma i rutig skjorta.
I publiken satt en sådär 10 000 personer!

Efter det blev det mer jobb. Ett gäng med picnickar och dopp i sjön hann jag också med. Sedan bar det av till Gullbrannagården utanför Halmstad där jag var ledare på tonårslägret KOM2012. En underbar vecka med detta fantastiska gäng:
 
Där fanns också uppemot 1000 andra ungdomar och funktionärer. Vi gick på bibelstudier och temasamlingar, hängde i en husvagn och bakade chokladbollar, var på underbara Gudstjänster och träffade nya vänner, dansade loss på konserter och sov inte särskilt mycket. FINT!

Nu bär det av mot nya äventyr! I höst väntar Bibelåret på Södra Vätterbygdens Folkhögskola, Bokmässan där jag ska vara både bloggambassadör och en av bokcirkeldeltagarna i en av Bonnier Carlsens programpunkter. Sedan blir det gött häng med vännerna på Tonår och Uv-scout.
Så, nu vet ni lite mer om tjejen bakom denna blogg! :)

10 september 2012

Eufori med fina vänner

Har man inget att göra när man är på läger och det blåser halv storm ute och det är badförbud i havet kan man alltid göra en musikvideo till "Euphoria". Det gjorde jag och mina tonåringar i början på augusti. Kika gärna på den. Jag gillar den, hoppas att ni också gör det :)

Letar ni efter mig i filmen så kan ni sluta upp med det, jag står nämligen bakom filmkameran genom hela äventyret ;)

6 september 2012

Kurslitteratur

22 augusti började jag på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping. Jag ska gå Bibelåret och läsa bland annat Spiritualitet, Gamla testamenten, Nya testamentet, Gudstjänstliv,Lära och liv, Idrott, Bild och kommunikation. Listan på kurslitteratur är inte så lång (vi kommer få låna de flesta böckerna), men två böcker fanns med: en jag haft väldigt länge och en jag länge tänkt köpa. Det handlar om Bibeln och Libris stora handbok till Bibeln.

Min härliga klass :)




Jag trivs jättebra i min klass, och ämnena känns väldigt intressanta. Detta blir ett spännande år! :)

4 september 2012

Bokmässeseminarier, del 2

För några dagar sedan skrev jag om de seminarier jag tänker gå på under torsdagen på Bokmässan i Göteborg. Här kommer listan på fredagens seminarier:

Om att skriva så pojkar vill läsa 9.30
med Martin Jonols, Johan Unenge och Lena Andersson
Ungdomars läsning av skönlitteratur har minskat de senaste åren och detta framförallt bland pojkar. Men Martin Jonols och Johan Unenges böcker är populära bland killarna. Vad beror det på?

Att skapa en bilderbok 10.00
med Maria Nilsson Thore, Eva Eriksson och Kristina Digman
Hur går det egentligen till när en bilderbok blir till? Vad börjar man med? Utgår man alltid från en berättelse, eller kan en bild rentav vara utgångspunkten? Tre bilderbokskonstnärer berättar om hur de arbetar med text och bild, om hur samarbetet med en författare kan fungera samt ger oss en inblick i skapandeprocessen genom opublicerade skisser, idéer som aldrig blev av, och kanske en och annan fadäs också…

Hon han hen- barnböcker utan kön 11.00
med Jesper Lundqvist, Stina Wirsén, Lena Arro, Kristoffer Leandoer och Patrik Hadenius
Våren 2012 gick debattens vågor höga kring ett litet, men ack så laddat ord: hen. Barnboken Kivi och Monsterhund lämnade ingen oberörd, och Jesper Lundqvist hade knappast kunnat ana vilket getingbo han trampat i med sin bok. I Stina Wirséns Vem-serie för de minsta läsarna saknar personerna ofta bestämt genus, precis som i Lena Arros bilderböcker om Micklan. Kristoffer Leandoers huvudkaraktärer Kim och Robin i Namnsdagsflickan svävar någonstans mitt emellan hon och han. Varför måste vi veta huvudpersonens kön? Och spelar det någon roll för barnen? Vad innebär användandet av hen? För språket och språkutvecklingen, för författarens kreativa process? Och varför väcker det så starka känslor att inte veta könet?

Drastiskt och humoristiskt om trasiga ungdomar 12.00
med Jenny Valentine, Jenny Jägerfeld och Peter Whitebrook
Den brittiska författaren Jenny Valentine fick The Guardians barnbokspris 2007 för debuten Hitta Violet Park, och är nu aktuell med sin tredje ungdomsroman på svenska. Jenny Jägerfeld fick Augustpriset 2010 för sin ungdomsroman Här ligger jag och blöder. I de båda författarnas böcker får de udda ungdomarna ta plats och med skarp iakttagelseförmåga berättas originella historier med varm humor. Hur hanterar man som författare balansgången mellan humor och allvar? Hur skildrar man trasiga familjer utan att bli alltför dyster, och humoristiska karaktärer på ett trovärdigt sätt?

Arabisk vår för kristna och kvinnor? 13.00
med Cecilia Uddén, Hinda Talal, Misha Jaksic, Mohammad Fazhashemi och Anders Mellbourn
De kristna kyrkorna har varit en självklar del av Mellanöstern sedan religionens begynnelse. I dag är de kristna en utsatt och minskande minoritet i länder som Irak, Syrien och Egypten. Hur går det att förstå och hur kan världen motverka de förföljelser som pågår? Hur blir framtiden för kvinnor när salafister och andra konservativa grupper får ökad makt? Ett samtal mellan Misha Jaksic, präst och ortodox samordnare Sveriges Kristna Råd, Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria, Hinda Talal, ordförande Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, SM FR, Göteborg.

Ung, fri och full av drömmar 13.30
med Emmy Abrahamsson, Ida Pyk och Marie Augustsson
Emmy Abrahamson och Ida Pyk har skrivit varsin träffsäker berättelse om livet som ung svensk tjej i Europas verkliga metropoler – London och Paris. Kärlek och vänskap sätts på prov och längtan efter att bli vuxen är en ständig drivkraft.

Fånge hos gerillan 17.00
med Ingrid Betancourt och KG Hammar
I mer än sex år var den fransk-colombianska politikern Ingrid Betancourt fånge hos FARC-gerillan i Colombia. I sin bok Även tystnaden har ett slut skriver hon om sina erfarenheter från åren i fångenskap, hur hon och hennes medfångar kämpade för sitt människovärde och hur hon brottades med sin gudstro. Betancourt föddes i Bogotá 1961 men växte upp i Frankrike. Vid 32 års ålder bestämde hon sig för att återvända till Colombia för att bli politisk ledare i ett land som undan för undan höll på att förstöras av terrorism, våld, korruption och rädsla. Det var under valrörelsen 2002 som hon blev tillfångatagen av den marxistiska FARC-gerillan. Ingrid Betancourt i ett samtal med tidigare ärkebiskopen KG Hammar om att överleva och behålla sin värdighet under de svåraste förhållanden.


Se alla fredagens seminarier här

3 september 2012

Nya vinnare

För ett tag sedan lottade jag ut fem exemplar av "Kurt Cobain finns inte mer", men två av vinnarna har inte hört av sig med sin adress. Därför har jag dragit två nya vinnare:

Thea
Bokparadis

Grattis!
Ni har fått mejl av mig, så om ni svarar på det kommer böckerna till alla fem vinnarna snart! :)

2 september 2012

Veckans postskörd

I söndags flyttade jag till ett internat på en folkhögskola (lite mer om detta om några dagar). Det har varit mycket nytt, och det mesta av min vakna tid har gått till att lära känna nya människor. Läs- och bloggtid finns det inte mycket av. Som tur är har jag dock ett gäng med förinställda inlägg :)

När jag kom hem till mina föräldrar och min postlåda i fredags hade jag fått sex bokpaket med åtta böcker och en kasse i. Inte helt fel! Hoppas bara att jag hinner läsa...