4 september 2012

Bokmässeseminarier, del 2

För några dagar sedan skrev jag om de seminarier jag tänker gå på under torsdagen på Bokmässan i Göteborg. Här kommer listan på fredagens seminarier:

Om att skriva så pojkar vill läsa 9.30
med Martin Jonols, Johan Unenge och Lena Andersson
Ungdomars läsning av skönlitteratur har minskat de senaste åren och detta framförallt bland pojkar. Men Martin Jonols och Johan Unenges böcker är populära bland killarna. Vad beror det på?

Att skapa en bilderbok 10.00
med Maria Nilsson Thore, Eva Eriksson och Kristina Digman
Hur går det egentligen till när en bilderbok blir till? Vad börjar man med? Utgår man alltid från en berättelse, eller kan en bild rentav vara utgångspunkten? Tre bilderbokskonstnärer berättar om hur de arbetar med text och bild, om hur samarbetet med en författare kan fungera samt ger oss en inblick i skapandeprocessen genom opublicerade skisser, idéer som aldrig blev av, och kanske en och annan fadäs också…

Hon han hen- barnböcker utan kön 11.00
med Jesper Lundqvist, Stina Wirsén, Lena Arro, Kristoffer Leandoer och Patrik Hadenius
Våren 2012 gick debattens vågor höga kring ett litet, men ack så laddat ord: hen. Barnboken Kivi och Monsterhund lämnade ingen oberörd, och Jesper Lundqvist hade knappast kunnat ana vilket getingbo han trampat i med sin bok. I Stina Wirséns Vem-serie för de minsta läsarna saknar personerna ofta bestämt genus, precis som i Lena Arros bilderböcker om Micklan. Kristoffer Leandoers huvudkaraktärer Kim och Robin i Namnsdagsflickan svävar någonstans mitt emellan hon och han. Varför måste vi veta huvudpersonens kön? Och spelar det någon roll för barnen? Vad innebär användandet av hen? För språket och språkutvecklingen, för författarens kreativa process? Och varför väcker det så starka känslor att inte veta könet?

Drastiskt och humoristiskt om trasiga ungdomar 12.00
med Jenny Valentine, Jenny Jägerfeld och Peter Whitebrook
Den brittiska författaren Jenny Valentine fick The Guardians barnbokspris 2007 för debuten Hitta Violet Park, och är nu aktuell med sin tredje ungdomsroman på svenska. Jenny Jägerfeld fick Augustpriset 2010 för sin ungdomsroman Här ligger jag och blöder. I de båda författarnas böcker får de udda ungdomarna ta plats och med skarp iakttagelseförmåga berättas originella historier med varm humor. Hur hanterar man som författare balansgången mellan humor och allvar? Hur skildrar man trasiga familjer utan att bli alltför dyster, och humoristiska karaktärer på ett trovärdigt sätt?

Arabisk vår för kristna och kvinnor? 13.00
med Cecilia Uddén, Hinda Talal, Misha Jaksic, Mohammad Fazhashemi och Anders Mellbourn
De kristna kyrkorna har varit en självklar del av Mellanöstern sedan religionens begynnelse. I dag är de kristna en utsatt och minskande minoritet i länder som Irak, Syrien och Egypten. Hur går det att förstå och hur kan världen motverka de förföljelser som pågår? Hur blir framtiden för kvinnor när salafister och andra konservativa grupper får ökad makt? Ett samtal mellan Misha Jaksic, präst och ortodox samordnare Sveriges Kristna Råd, Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria, Hinda Talal, ordförande Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, SM FR, Göteborg.

Ung, fri och full av drömmar 13.30
med Emmy Abrahamsson, Ida Pyk och Marie Augustsson
Emmy Abrahamson och Ida Pyk har skrivit varsin träffsäker berättelse om livet som ung svensk tjej i Europas verkliga metropoler – London och Paris. Kärlek och vänskap sätts på prov och längtan efter att bli vuxen är en ständig drivkraft.

Fånge hos gerillan 17.00
med Ingrid Betancourt och KG Hammar
I mer än sex år var den fransk-colombianska politikern Ingrid Betancourt fånge hos FARC-gerillan i Colombia. I sin bok Även tystnaden har ett slut skriver hon om sina erfarenheter från åren i fångenskap, hur hon och hennes medfångar kämpade för sitt människovärde och hur hon brottades med sin gudstro. Betancourt föddes i Bogotá 1961 men växte upp i Frankrike. Vid 32 års ålder bestämde hon sig för att återvända till Colombia för att bli politisk ledare i ett land som undan för undan höll på att förstöras av terrorism, våld, korruption och rädsla. Det var under valrörelsen 2002 som hon blev tillfångatagen av den marxistiska FARC-gerillan. Ingrid Betancourt i ett samtal med tidigare ärkebiskopen KG Hammar om att överleva och behålla sin värdighet under de svåraste förhållanden.


Se alla fredagens seminarier här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar