31 december 2013

2013 i 12 bilder

Traditioner som den här är inte till för att brytas. Jag har däremot varit dålig på att fotografera i år, men några bilder har jag fått till. Här är en liten del av mitt 2013 i 12 bilder:

I januari påbörjade jag andra terminen på bibelskolan och hade lite kvalitetstid med Lea och hennes fantastiska matte Frida.

I februari påbörjade jag mitt bokläsplatserprojekt och multitaskande. Det gick rätt bra. ;)

På skolan hade vi kärleksvecka i mars. Vi höll till i kramrutan rätt ofta.

I april åkte jag med min bibelskoleklass till Israel-Palestina i 12 dagar. Vilken resa! På bilden äter vi en måltid likt den på 30-talet. I skålar från IKEA...

I maj bjöd jag hem hela min bibelskoleklass på pannkakskalas och en dröm förverkligades.

I juni åkte jag på mitt trettonde Uv-scoutläger och spelade en av huvudrollerna i dramat som visades varje dag. Väldigt roligt och uppskattat! Jag fick till och med skriva autografer...

Juli bjöd på årets andra bröllop då en av mina kusiner gifte sig. Syster, mamma och jag ställde upp i klänningar från Liquist, min systers märke. Under månaden var det även Gullbrannafestivalen, cykelsemester och möhippa/svensexa inför augustis bröllop.

Augusti innebar mycket firande. Två som varit gifta i 50 år, två som levt i 50 år och sedan två som bestämt sig för att leva resten av sina liv tillsammans. Jag hann även med tonårsläger på Gullbrannagården. Jag började mitt nya jobb som ungdomsledare och flyttade därmed hemifrån. En mycket spännande månad, men andra ord.

I september hämtade jag lilla Stella hos en kompis. Hon fick flytta hem till mamma och pappa och göra dem sällskap när alla barn flyttat ut.

I oktober hade vi en programpunkt på Tonår där tonåringarna skulle jaga bovar. Jag och kollegan Matilda klädde ut oss till sabeltandade hembygdstomtar och smög omkring i hembygdsgården tills tonåringarna hittade oss.
I november kom det lite snö och jag var på utbildningsdagar med andra ungdomsledare. Härligt vid denna fina sjö i skogen. Jag och min kollega Matilda filmade för fullt på vår julkalender.

I december var det full rulle med julfester och avslutningar på jobbet. Annars funderade jag på julklappar, åt kola och firade en hel massa julaftnar med familj med flera. Nyår ska firas med vänner i en stuga i skogen.



Tack för det här året, kära bloggläsare! Vi ses 2014, för den här sidan tänker jag inte lämna! :)

29 december 2013

Om att vara jordens salt


Salt av Runar Eldebo

I denna livåskådningsbok funderar författaren mycket kring det Jesus säger i Bibeln om salt. Bland annat att människor är jordens salt. Han menar att det handlar om att vi kan få vara kryddan i andra människors liv. Att en liten hjälpande hand kan göra stor skillnad. Eldebo tar upp många exempel och skriver kärnfullt i korta kapitel (vilket gör den ganska lättläst). Ibland lite för kärnfullt med komplicerade termer och ord. Det finns mycket som gör att mina tankar snurrar ihop sig, men också mycket jag strukit under för att minnas och kunna återvända till en annan gång. Författaren lämnar plats för att läsaren ska kunna ställa egna frågor och funderingar. Han skriver inte läsaren på näsan, men ger många exempel från sitt eget liv som kan vara till bra nytta för egna, vidare funderingar.

Särskilt intressant och inspirerande är avsnitten om hur vi kan vara bra medmänniskor. Där griper det tag i mig. Det handlar om att inte samlar skatter på jorden, utan göra något bättre av våra pengar, till exempel. Mycket av detta tar jag med mig och kommer jag återvända till.

Ett stort minus till omslaget. Jag tycker att det ser väldigt tråkigt ut, och hade jag inte läst om innehållet hade jag ställt undan boken direkt. Med ett nytt omslag tror jag att fler kan få intresse för boken.

Första meningen: När jag har skrivit denna bok har jag tänkt mig en bok som jag själv skulle vilja läsa.
Antal sidor: 155
Förlag: Libris, tack för recex!
Utgivningsår: 2011

27 december 2013

Ta ett år för miljön

Jag vill utmana er, mina kära läsare. År 2014 hänger jag på klimataktionen där man varje månad får uppdrag gällande olika områden. Man får själv välja hur mycket eller lite man vill göra. Huvudsaken är att inspirera att göra något för miljön. Hänger du på? I så fall kan du läsa mer och anmäla dig här, så får du ett mejl varje månad med de föreslagna uppdragen. (Vore även kul om du skriver en kommentar här, så kan vi peppa varandra!) Detta kommer även publiceras på bloggen. Kom igen, nu gör vi något för miljön! :D

24 december 2013

Vad läser du i jul?

GOD JUL!

Som en avslutning på julkalenderbloggstafetten har några av de medverkande svarat på frågan i rubriken. Så här lyder svaren:

Tova, Bokugglan:
I jul ska jag läsa hyllvärmare som jag har velat läsa länge och det blir förmodligen någon lånebok också.

Veroniqa, Bokdivisionen:
I jul ska jag stifta bekantskap med Curtis Sittenfeld genom att läsa Sisterland. Hon är en författare som jag hört mycket om men ännu inte läst.

Anna, Boktycke:
Untold av Sarah Rees Brennan kommer jag definitivt att läsa under julledigheten. Annars så ska jag försöka läsa så många av mina olästa böcker som möjligt.

Gabriella:
I jul har jag tänkt läsa Leva älska brinna dö av Sofie Trinh Johansson. Den sista delen i halvblodstrilogin.

Prickiga Paula:
I jul kommer jag läsa om Dash och Lilys utmaningsbok och frossa i Sekwas höstutgivning.

Böcker med Johanna:
I jul läser jag Låt vargarna komma av Carol Riftka Brunt och Svindlande höjder av Emily Brontë- förstnämnda för att jag inte hunnit läsa den än (trots de stående ovationer boken fått), och Svindlande höjder för att det är en tidlös favorit.

Anna, Reading This Word:
Jag ska läsa A Storm of Swords, tredje delen i George RR Martins fantasyserie. Har längtat så efter fortsättningen på hans episka berättelse!

Anna, Annasbokhylla:
I jul läser jag Det var så roligt av Hellsing för min son, kopplar av med Tracy Chevaliers senaste och letar goda recept i de vegetariska kokböcker jag lånat på biblioteket.

Ann-Sofie, breakfastclub:
Till jul ska jag läsa Lex bok (Sara Kadefors) och Främlingen (Albert Camus). Jag tror det blir en spännande kombination.

Jenny:
Jag fortsätter med temaläsningen Jul 2013. God jul: en berättelse av Jonas Karlsson, Dash and Lily’s Book of Dares av Rachel Cohn och David Levithan och Falling for Christmas av Debbie Macomber

BokBeate:
Jag läser The Dream Thieves av Maggie Stievfater och den är väldigt bra, spännande, intressant och mysig. Den har inget med julen att göra utan råkar bara vara vad jag läser just nu. Jag kan dock verkligen rekommendera serien, den är annorlunda mot mycket andra amerikanska young adult-böcker. Och språket är underbart!

Therese, pocketlover:
På julaftons morgon ska jag läsa Jonas Karlssons God Jul. Jag tycker väldigt mycket om hans novellsamlingar och ser fram emot hans senaste (och första) roman. Andra böcker jag vill läsa i jul är The Age of miracles av Karen Thompson Walker, Jonathan Maberrys Flesh and bone, Neil Gaimans The Ocean at the End of the Lane, Peter Mays Svarthuset och Samantha Shannons Drömgångare... Många bra böcker - hoppas bara tiden räcker till.

Själv ska jag försöka läsa ut Nyckeln och börja på Fatta eld.

Vad läser du i jul?

22 december 2013

21 december 2013

Bokbloggare mot rasism

Ibland har människor lätt för att placera människor i olika fack. De kan placera efter status, hudfärg, religion, betyg, arbete, sexuell läggning, antal vänner och så vidare. Jag tror att de flesta av oss pysslar med sådant här, mer eller mindre ofta, mer eller mindre medvetet. Jag gör det också. Fastän jag inte vill.

Ibland tar vissa människor detta till nya nivåer och på dessa nivåer är det lätt att det spårar ur. Flera sådana fall har uppmärksammats i Sverige det senaste. Men jag tror att det sker varje dag, i skolor och på jobb, i affärer och i media. Jag tänker på rasism och människor som blir olika behandlade med tanke på någon föreställning som någon har.

Rasism= främlingsfientlighet, främlingshat osv.

Jag försökte hitta recensioner på min blogg som anknyter till någon slags främlingsfientlighet eller motverkan. Många gånger tror jag att det handlar mycket om att förebygga och ha kunskap. Kunskap minskar rädsla för att vi ska bli rädda för det vi inte känner till. Jag tar gärna emot boktips från er, jag hittade inte så många själv, men här är några:

FlyktingenTiteln säger det mesta om bokens innehåll.
Jösta och Johan. Barnbok med homosexuellt par i huvudrollen. Genom att vända sig till barn kan man "förebygga" rashat.
Jag lever, pappa- Siri berättar om de hemska dagarna på Utøya 2011.
Alexandra handlar om en tjej som söker sig igenom de stora religionerna. 


Under kategorin "andra världskriget":
Strimmor av hopp- en bok som ger en inblick i Sovjet.
Boktjuven- Väldigt bra bok som utspelar sig under andra världskriget. Kommer snart på bio!





Detta inlägg tillhör "Bokbloggare mot rasism". Under denna dag publicerar flera andra bokbloggare inlägg med samma tema. Kika in #bokbloggaremotrasism och #jagärintesverigedemokrat för att läsa mer.


21 december

 Kika in hos Pocketlover för att se vad som gömmer sig bakom dagens lucka.

17 december 2013

Julberättelse för alla barn

Julbarnet av Rose Lagercrantz, med  illustrationer av Rebecka Lagercrantz

En natt för 2000 år sedan föddes ett barn i ett stall, änglar sjöng fram sin glädje för herdar och vise män kom med gåvor till barnet. Det sas att barnet skulle skapa fred på jorden. Men kan ett barn göra det?

Detta är en berättelse om ett barn som många trodde var Messias. Andra såg honom mest som ett särskilt barn, eller som ett nyfött barn bland andra nyfödda barn. Oavsett vad man tror om Josef och Marias son är detta en väldigt fin berättelse grundad på en av våra största berättelser, hämtad från Bibeln. På ett förklarande och enkelt sätt berättar Rose en berättelse för fler än kristna barn. Rebecka berättar historien i vackra akvarellbilder och förstärker budskapet. En väldigt fin bok, stämningsfull, spännande och berättande. Jag skulle vilja säga att den har ett särskilt skimmer över sig. En nyfikenhet väcks och funderingar kring fortsättningen och vårt förhållande till berättelsen idag. Rekommenderas!

Första meningen: För länge, länge sedan kom en man och en kvinna vandrande på vägen till Betlehem.
Antal sidor: 32
Förlag: Libris förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

17 december

Hos Anna på Reading This World hittar ni dagens bloggstafettsinlägg.

15 december 2013

15 december

Idag beger vi oss tillbaka till Booktwin för att se hur det gick i tävlingen.

13 december 2013

13 december

Kika in hos Gabriella för att hitta dagens inlägg i julkalendern.

Jag passar på att önska glad lucia! :)

11 december 2013

Hemsk titel på fin julfixarbok


Fixa julen. Proffsens bästa tips för en lyckad jul

Detta är ett samarbete mellan elva personer som är allt från fotografer till förläggare, matakrobat och dukningskonstnär. Detta gör att boken får en spännande blandning av mycket som tillhör julen. Innehållet omfattar advent till nyår och däremellan julfilmer, klassisk jul, nytänkande, glöggpartyn, paket och en hel massa bak. Mycket av det som tipsas om illustreras av bilder som gör det roligare att testa.

Jag måste börja denna kommentarsavdelning med att säga att jag spyr lite på titeln. Bygger vår lycka på att vi får en perfekt jul och att en jul utan skinka, köttbullar och heminlagd sill inte är någon jul värd att tala om? Så, nu vet ni vad jag tänker om det. Nu går vi vidare.

Ett stort plus med denna bok är de stora bilderna. Jag anser att en receptbok utan bilder inte är någon bra receptbok. Jag vill gärna kunna se resultatet av det jag ska laga. Här finns nya recept att testa till högtiden som oftast är väldigt traditionellt bunden. Vem förknippar hemgjord ketchup och pizza till julen?

Ett minus är mängden kött. I alla fall för mig som vegetarian. För de som äter kött finns det dock mycket att hämta, men jag bläddrar snabbt förbi de där sidorna.
Jag kan inte låta bli att jämföra denna bok med December, som jag hyllat här på bloggen många gånger, och även bland vänner. Fixa julen kan inte slå denna bok. Tyvärr. Däremot inte sagt att det är dålig bok. Det är ändå rätt mysigt med en tjock bok om julen.

Första meningen: Det finns så många klassiska julskildringar.
Antal sidor: 192
Förlag: Ica Bokförlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

11 december

Andrea, Up in my tree, står för dagens julkalenderlucka.

9 december 2013

Det här med klassiker...

Anna på Bookshelf skrev i sin julkalenderlucka om ungdomslitteratur i gymnasiet, att den knappt existerar alls i undervisningen. Istället fick hennes klass bland annat Dostojevskijs Brott och straff på 630 sidor att läsa. 630 sidor är väldigt mycket för en ovan läsare, och om handlingen känns orelevant blir boken ännu längre. Anna menar i sitt inlägg att "Det är nog inte lika många i min klass som känner att de kan relatera till Raskolnikov som precis mördat en pantlånerska och nu går runt och yrar i Ryssland." Hon skriver: "Ungdomsböcker däremot är ofta inte alls lika långsamma som vuxenböcker och klassiker. Dessutom kan ungdomar ofta relatera till karaktärerna i ungdomsböckerna eftersom de är i samma ålder och ofta också lider av liknande problem som t.ex. första kärleken, svartsjuka och kompisproblem." Jämförelsen gör att det i mina öron låter ganska konstigt att läsa klassiker i gymnasiet.

Nu menar jag inte att vi ska ta bort klassikerläsningen i skolan. Inte alls! Hade vi bara läst ungdomsböcker i skolan hade jag inte blivit utmanad alls, och jag hade förmodligen inte tagit mig an många klassiker. Det finns en skatt att hämta i många böcker som skrevs för längesedan, och många av dem är relevanta även idag. Det finns böcker som handlar om tidlös kärlek, vänskap och livsproblem som vi inte utvecklats bort från. Men en blandning kanske vore bra. En del klassiker (för att hitta världsomtyckta böcker, för att hänga med i kulturdebatter och för att många gillar detta) och en del ungdomslitteratur. Ungdomsböcker går oftast lättare att läsa, och det kanske skulle gör att vi kunde ha mer läsning i skolan (och nu främst högstadie, gymansie) och öka läsintresset. Kanske skulle även film behöva komma in mer i skolan. Det är ett annat sätt att hitta t.ex. klassiker. Men det i kombination av någon slags uppgift efteråt, såklart.

Jag har tänkt på det här länge: varför läsa en bok bara för att man borde ha gjort det? Visst finns det många inlägg på bokbloggar jag inte hänger med i för att jag inte läst böcker jag borde ha läst. Men jag hinner istället med böcker jag vill läsa och som utvecklar mig. Har inte det en större poäng?

Jag är inte färdigdiskuterad när det gäller detta ämne. Så kommentera gärna med dina åsikter!

9 december

Mia står för dagens inlägg.

8 december 2013

8 december

Hos BokBeate finns julkalenderlucka nummer 8.










Det har varit mycket det senaste, så även för författare. Därför har jag inte fått tag på någon som kan boktipsa idag. Ni får se Beates lucka som en del i adventstipsandet och se fram emot tredje advent! :)

7 december 2013

Juligt dockskåpsäventyr

Nalla och Björn firar jul av Kajsa Lindström

Det är dagen före julafton. Nalla och Björn är mitt uppe i de sista förberedelserna inför dagen de länge väntat på. De bakar kakor, klär granen och gör färdigt sina julklappar. I morgon är det julafton..!

Kajsa Lindström har gjort det igen! En tredje bok med dockskåpsäventyr som fångar min blick och gör att jag stannar kvar länge på varje sida för att se alla små detaljer. De små nallarnas kök har lika många grejer i sitt kök som mitt, stöket finns där när de bakar, och ordningen är där när nallarna städat klart. Författaren har ett tålamod jag aldrig skulle ha, och med noggrannhet har hon skapat verklighetstrogna miljöer. Det är det som lyfter boken. Berättelsen är mysig och stämningsfull, men det är detaljerna i de fotograferade bilderna som lyfter boken över många andra julstämningsböcker. Nallarna har karaktär och känslor, vilket bidrar till en bättre läsupplevelse. Det händer inte särskilt mycket som är spännande i boken, men detta kanske är en bok som får stanna vid det. Hade det inte varit en fotograferad, väldetaljerad miniatyrvärld med mycket tålamod och jobb bakom, hade nog boken inte gått hem lika bra hos mig.

Första meningen: Ute faller stora snöflingor medan Nalla och Björn stökar i köket.
Antal sidor: 28
Förlag: Alfabeta, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

7 december

Kika in hos Bokomaten Victoria för dagens julkalenderlucka.

5 december 2013

Julstämning som inte räcker ända fram

Ibland kommer vintern om natten av Karin Stjernholm Raeder

När snön äntligen faller vet man att det snart är jul. Då kan man börja förbereda det på olika sätt. Till exempel skaffa en gran, göra julklappar och spana på sådant man önskar sig. Följ med ett syskonpar under de spännande dagarna från det att vintern kommer till julafton.

Denna bok gavs ut första gången för ett tiotal år sedan, men kommer nu i nytt format. Det finns mycket av mysig decemberspänning som (särskilt) många barn upplever, men jag tycker att boken är ganska tråkig. Den är charmig, men känns som en "lagom" bok där "det där lilla extra" saknas. Tråkigt, men så tycker jag. Dessutom tycker jag meningarna är konstigt avstyckade, vilket gör det svårare att läsa. Rekommenderar hellre en annan bok.



Första meningen: Ibland kommer vintern om natten och på morgonen, när man vaknar, ligger snön vit och fin på trädgrenarna utanför.
Antal sidor: 29
Förlag: Bonnier Carlsen, tack för recex!
Utgivningsår: 2013, 1989

5 december

Anna, Bookshelf, står för dagens lucka.

4 december 2013

4 december

Cecilia står för dagens julkalenderlucka!

Uppdatering: P.g.a. sjukdom dyker Cecilias inlägg upp snart!

3 december 2013

Snökul med Max och Maja

Max och Maja den snöiga dagen av Axel Scheffler

En väldigt snöig dag vill Max och Maja ut och leka. De åker kälke, gör snöänglar och har det väldigt roligt. Tills de ska göra en snöfigur. Ska de göra en kanin eller mus? Vem får bestämma?

Med mycket igenkänning får vi följa med Max och Maja i ännu en bok. I den senaste har vintern kommit, och med det allt vad en klassisk vinter innehåller. Med mysiga bilder lägger sig en stämning av vinter med pirr i magen från kälkbacken och en längtan efter att göra det där man brukar göra på vintern, som att fånga snöflingor på tungan och göra snöänglar. Karaktärerna är inte jättedjupa, men de har ändå humör som barn och jag tror att de som läst de tidigare böckerna om Max och Maja kan känna igen huvudpersonerna och deras karaktär. Denna bok är spännande för barn i åldern 3-6. En liten vinterpärla.

Första meningen: Det var en väldigt snöig dag.
Antal sidor: 28
Förlag: Alfabeta, tack för recex!
Utgivningsår: 2013
Originaltitel: Pip and Posy. The Snowy Day 2012

3 december

Idag hittar ni julkalenderluckan hos Anna på Boktycke.

1 december 2013

Låt mig få dissekera ungdomslitteraturen

Läs mer om
bloggstafetten här.
Ungdomslitteratur. Ett lite krångligt ord, men särskilt den andra delen, litteratur, gillar jag. Jag gillar ungdomar också, jag jobbar (minst) 100% med ungdomar. Plus att jag räknar mig själv som en sådan. Men vad innebär egentligen det där ordet? Låt mig få dissekera det.

Det kan handla om ungdoms litteratur. Alltså ungdomars böcker. Böcker som bara ungdomar får läsa, med hemligt innehåll för de som är äldre eller yngre än ungdom. Vart går då gränsen för att vara ungdom? Enligt wikipedia är man ungdom under en ”period då man fortfarande är ung, men inte längre barn”. Det är även en övergång då man ofta ”byter auktoritet från föräldrarna till andra grupper av människor”. Ganska oklart, egentligen. I just denna ålder är det extra viktigt att få veta vilka de ”andra grupper av människor” man ska välja mellan. Valet är viktigt. Kan vara livsavgörande. Så, hur ska man göra? Som läslus skulle jag vilja säga att vi kan hitta mycket vägledning i böcker. Särskilt ungdomslitteratur. Hur många av dem hävdar att det är bra att följa de vägar som vuxna vill att vi inte ska följa (t.ex. stjäla, röka på, begå brott)? Nu tänker jag främst på skönlitteratur. Att leta ”andra grupper av människor” i en fantasybok kanske inte alltid är att rekommendera. Det är ju trots allt bara fantasier. Men hänger du med? Många ungdomsböcker vill visa oss på ”rätta vägar” och vill behandla problem som de flesta genomgår de där händelserika ungdomsåren. Perfekt för ungdomar!

En annan del av ungdomslitteratur är ung dom, är det en dom att var ung? Jo, ibland kan det kännas så. ”Varför just jag?” är en välställd fråga. Om en sådär 20 år kanske problemen i tonåren känns som en världslig sak, men när man väl är inne i det kan det verkligen kännas som en dom. Olycklig kärlek, problem med kompisar, konstiga föräldrar, knäppa lärare, femton ton läxor och allt eller inget att göra på fritiden. Är det inte en dom att vara ung ibland? Och så är det så många som inte förstår. Särskilt de där som är 20 år äldre än ungdomar i vanliga fall är och tycker att de där tonårsproblemen var en världslig sak. Det kan ju vara hopplöst!

Jag kan även dissekera fram ordet tur. Jag tycker det är tur att det finns väldigt många bra ungdomsböcke, att förlagen verkligen vill satsa på denna åldersgrupp. Med tanke på den jobbiga tid som ungdomen kan vara, är det tur att det finns så mycket hjälp att hämta i böcker. Då menar jag inte självhjälpsböcker utan böcker där man kan identifiera sig med huvudpersonen. Även då man inte har ungdomsproblem kan det finnas mycket att hämta.

Ungdomslitteratur skulle också kunna vara litteratur om ungdomar. Alltså en bok för äldre, de där ungdom+20 år som kanske glömt hur det var. En bok för att minnas vad som hände, hur jobbig en finne kunde vara och så att de kan förstå om till exempel ungdomar beter sig underligt. En slags handbok om ungdomar med andra ord. Skriven av ungdomar. Korrekturläst av vuxna som inte förstår, plus vuxna som förstår. Utgiven av ett smart förlag som når alla ungdom+20 år. Finns en sådan bok?

Ofta döms ungdomslitteraturen ut som böcker enbart för 12-17-åringar. När man fyller 18 är man myndig och bör läsa mognare böcker. STOPP! NEJ! Det var inte jag som skrev det där. Jag hävdar att man alltid kan läsa så kallad ungdomslitteratur. Från det att man blir ungdom till det att man dör. Typ. Att säga att ungdomslitteraturen är för ungdomar är samma sak som att säga att skönlitteratur är enbart för sköna människor. Vem avgör vem som är skön nog för en sådan bok? I så fall är självbiografier bara för dem det handlar om, hem & trädgård för gräsmattan och deckare bara för detektiver. Tråkigt! Med detta vill jag säga att alla kan läsa ungdomslitteratur, liksom alla kan läsa deckare och skönlitteratur. Det beror inte på hur man råkar se ut (skön eller som en gräsmatta) eller vad man råkar ha för yrke (detektiv eller… ungdom?). Det beror på vad man gillar. Ungdomslitteratur är en sådan bred benämning. Den kan klassas in i skönlitteratur, fantasy, dystopier, serier, deckare, biografier osv. Förstår ni vart jag vill komma? Det borde finnas böcker inom ungdomslitteraturen som passar alla.

Efter min dissektion av ”ungdomslitteratur” kom jag, sammanfattningsvis, fram till att alla kan läsa ungdomslitteratur. Och att det vore bra om fler gjorde det, så att även ungdom+20 år kan förstå sig på ”dagens ungdom”. Synpunkter på det?


I morgon ska ni bege er till Bokugglan för att få dagens julkalenderbloggstafettslucka.

27 november 2013

Nedräkning: julkalenderbloggstafett

Vad härligt att bokbloggare gillade min idé och anmälde sig till julkalenderbloggstafetten! 1 december går den av stapeln hos mig, sedan följer några spännande dagar i bloggvärlden. Allt på tema ungdomslitteratur!

Här kan ni hitta julkalendern för respektive decemberdagar. Tror att det kan bli riktigt bra!

1. Sofies bokblogg 
2. Tova, Bokugglan
3. Anna, Boktycke
4. Cecilia Grip
5. Anna, Bookshelf
6. Daniella och Rebecca, Booktwin
7. Viktoria 
8. BokBeate
9. Mia Eggimann, Cum libris non solus
10. Lisa Pantalaimoneandbooks
11. Andrea SVessman 
12. Annas bokhylla 
13. Gabriella
14. Ann-Sofie, Breakfastbookclub
15. Daniella och Rebecca, Booktwin
16. Therése, Kattugglan
17. Anna, Readingthisworld 
18. Ingerun, Boktjuven
19. Paula
20. Johanna, Böcker med Johanna och Julia
21. Therese, Pocketlover
22. Veroniqa, Bokdivisionen 
23. Jenny, Jennys bokstavliga vardag
24. Alla bloggare i ett inlägg här

25 november 2013

Den varma och den sårande kärleken

Vårt enda hem är kärleken av Liselotte J Andersson

Det märks hur viktigt författaren tycker att det är med kärlek. Den brinnande, härliga, varma, betydande kärleken, men också den som kan göra ont, såra eller bränna. Hon skriver om kärlek till medmänniskor, men även till äkta par och andra relationer. Genom mängder av själavårdssamtal och föreläsningar genom åren har hon samlat på sig erfarenheter och berättelser. Det märks att hon har varit med om mycket och bevarat de förtroenden hon fått. Det är dessa historier från verkligheten som gör det extra intressant att läsa. Ibland skriver hon till ett (mer eller mindre) okänt "du". Det skapar en närhet, en intimitet, till den hon "talar" med och gör att läsaren kommer djupare in i sammanhanget. I varje kapitel finns dessutom en dikt från författaren själv eller från andra håll, som på något sätt vill sammanfatta budskapet.

Boken har en del olika plan, men målgruppen kanske särskilt är medelåldern och gifta par. Det är dock ingen äktenskapsbok! Det fanns mycket att hämta för mig också, och jag är en ogift tjugoåring...

Författaren vill förmedla hopp, och boken har ett lugn i sin berättelse om kärlekens berg och-dal-bana. För mig var boken lite seg ibland, men jag läste med pennan i handen och strök under en hel del, vilket är ett gott betyg, det är sådant jag vill minnas. Skulle någon vilja ha ett tips på en bok om kärlek skulle jag dock inte denna bok vara första rekommendationen. Men målgruppen (medelåldern, kanske särskilt om du är gift) tror jag kan få ut en del.


Första meningen: Vårt enda hem är kärleken.
Antal sidor: 142
Förlag: Libris, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

23 november 2013

Vinteräventyr för de minsta

Siri och snömannen av Tiina Nopola och Mervi Lindman

När det första snön faller vill Siri genast ge sig ut och testa skidorna hon fick i julklapp. Pappa verkar ha fastnat i tidningen, så därför går hon ut själv för att fråga Lill-Otto, Mellan-Otto och Stor-Otto om de vill följa med. Men de vill bara åka pulka. Då berättar Siri om snömannen som finns i skogen, kanske bli de nyfikna och vill följa med?

Siri är en riktigt härlig och mysig karaktär. Hon är modig och smart, och vet vad hon vill. Det gör att boken fylls av äventyr för de minsta. Med en snöman blir det riktigt spännande! Barnen är mycket verklighetstrogna, och jag tror att detta kan skapa igenkänning, vilket ökar äventyret. En riktigt härlig vinterbok om vänskap, påhitt, rädsla och stämningsfulla bilder. Allt fullt av fantasi. Gillas!

Första meningen: Det hade snöat på natten.
Antal sidor: 28
Förlag: Bonnier Carlsen, tack för recex!
Utgivningsår: 2013
Originaltitel: Siri ja lumimies, 2012. Översatt av Janina Orlov

21 november 2013

Rysare i väntan på julen

Tro på tomten av Lotta Olsson och Benjamin Chaud

Julstämningen vill inte riktigt komma igång i år. Adventsstjärnor slocknar, lussebullar exploderar, julblommor vräks omkull och ingen snö syns till. Vi får följa Tilda och hennes mamma och pappa, och saknaden av julen. Bakom speglarna sitter någon som vill sabba allting, men även Skrufs som vill försöka ställa allt till rätt, så att det blir jul. Men det är bråttom!

Författaren är augustprisnominerade Lotta Olsson, illustratören franske Benjamin Chaud. Tillsammans har de gjort en bok som med 24 kapitel, alltså en perfekt högläsningsbok i december! Den är spännande och lite skrämmande redan från start, och den stämningen håller i sig genom alla bokens korta kapitel. Den beskrivs som en julrysare, och det kan jag hålla med om. Spännande med en rysare för barn! Språket är livfullt och lekfullt och gör att det blir roligt att läsa. Jag hade gärna lärt känna karaktärerna bättre, men bilderna förstärker dem en del. Lite synd tycker jag det är att framsidan avslöjar så mycket, men det finns fortfarande mycket att upptäcka. Smarta barn listar nog dock ut ganska snabbt vem som är ond och god, men man vet aldrig hur vändningarna kan gå. Sammanfattningsvis är detta en spännande högläsningsbok i väntan på julen som jag gärna skulle höra om jag var barn.

Första meningen: Det är den första december, första advent.
Antal sidor: 101
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

Jul i Stora Skogen var förra årets julkalendersatsning från förlaget. Rekommenderas!

18 november 2013

Vill du vara bloggambassadör för bokmässan 2014?

2012 var jag ambassadör för bokmässan i Göteborg. Det innebar en infoträff i Göteborg i februari tillsammans med de andra ambassadörerna, att jag lärde mig mycket om mässan, ett bloggrum på bokmässan där jag och Anna ordnade ungdomsbokbloggarträff och kontakt med förlagsfolk m.m. Ett händelserikt och spännande år för mig som boknörd och bloggälskare!

Till nästa år, då mässan har tema Brasilien, söker de nya ambassadörer (temat har egentligen inget med det här inlägget att göra...). De söker den som har "ett stort intresse för litteratur, en vass penna och en etablerad bokblogg", gärna nischad. Är du intresserad? Läs mer här och sök senast 29/11. Jag rekommenderar dig som bokbloggare att söka, det är riktigt roligt! :)
Bild från ungdomsbokbloggarträffen 2012.