30 januari 2013

Tävlingsvinnare!

Min födelsedagstävling är avslutad, och två vinnare är korade.
Vinnaren av Ossians ovanliga nanny är Jessica,
vinnaren av En ung kvinnas sista ord är Marie!

Grattis till er! Mejl är på väg till er, så kommer snart böckerna på posten.


Tack till de som medverkade i tävlingen! :)

Viktigt!

Jag har troligtvis någon slags virus på min blogg, vilket gör att vissa ord i mina inlägg länkas till exempelvis dejtingsidor. Det är inte jag som länkar dit! Hoppas att ni har överseende med detta, och är det någon som vet vad jag ska göra för att få bort detta är jag tacksam för hjälp!

28 januari 2013

Intervju med Sofia Nordin

Sofia Nordin har skrivit flera böcker, sist i ledet En sekund i taget som handlar om att vara sist kvar i världen. Jag gjorde en intervju med henne, och den såg ut såhär:

Vad fick dig att börja skriva?
Jag har alltid varit alldeles väldigt förtjust i ord. Man kan göra såmycket intressant med dem, och sätta ihop dem på så många spännandesätt! Se gillar jag förstås berättelser av olika slag också, menkärleken till orden var startpunkten.


Hur var det att skriva första boken? Hur lyckades du komma till slutet...?
Innan min första bok, Äventyrsveckan, kom ut, hade jag skrivit flera andra texter och lämnat till förlag, men de hade tackat nej. Se hamnade ett av mina manus fel, och kom till ungdomsboksavdelningen på ett av de stora förlaget, fast jag hade tänkt mig att det skulle bli en vuxenbok. De ringde till mig från förlaget och var entusiastiska, och trodde att jag nog skulle kunna skriva en bra ungdomsbok, annars hade jag kanske inte kommit på den idén. Då satte jag mig och skrev Äventyrsveckan, och jag bestämde att jag skulle skicka in den till en manustävling, så jag hade ett datum då jag behövde vara klar. Det hjälpte mig att bli färdig.


Foto: Viktor Gårdsäter
Hur var det att komma ut med andra boken?
Fortfarande spännande, men inte lika pirrigt som första förstås!


Finns det självbiografiska delar i dina böcker?
Oftast inte, i alla fall inte så att jag kan påstå att det handlar ommig. Sen är det klart att den som känner mig kommer att känna igen saker som jag ofta pratar om eller sånt jag är intresserad av eller har varit med om. Den bok där jag lånat mest från verkligheten är Förlåt Elina, och den är ändå inte heller "sann".


Vad läser du helst? Har du någon favoritbok?
Helst läser jag böcker av författare som är bra på att hantera språket. Klart att berättelsen också är viktig, men jag faller lätt för fint eller roligt eller speciellt språk. Och så vill jag att det ska finnas känslor med! Favoritböckerna är många och växlar ...


På tal om senaste boken, har du själv erfarenhet av att mjölka kor och ta hand om en gård?
Nej, jag skulle behöva prova mig fram precis som Hedvig, huvudpersonen i boken!

Tack för intervjun!

26 januari 2013

Praktisk kristendom

Praktisk kristendom. Visdom från Jakobs brev i Nya Testamentet
av Daniel Alm

Jakobs brev i Bibelns Nya Testamete skiljer sig en del från den lära som tidigare spridits ut. Förr handlar det om att vi inte kan göra något för att förtjäna nåden. Jakob hävdar dock att tro utan gärningar inte är någon tro. Hur hänger detta ihop? Säger läran emot sig själv? Detta går pastorn Daniel Alm djupare in på. Det kanske inte är så komplicerat som det låter. Eller?

Hela boken bygger på Jakobs brev i Bibeln, vilket jag tycker är väldigt intressant. Varje kapitel tar upp ett antal verser ur brevet, och sedan förklarar Alm vad han tror att detta innebär. Det gör han både genom att berätta om den fiktiva pastorn Peter och genom en utläggning om verserna. Mycket intressant, särskilt för mig som bibelskoleelev. Han hade dock kunnat gå djupare, vilket jag förväntade mig att han skulle göra  när jag började läsa boken. Texten är dock lättläst och passar för den som inte vill gå alltför djupt, men ändå försöka förstå mer av Jakobs brev och vad han vill. Med hyfsat lättförståeliga förklaringar och exempel och övningar att applicera i verkligheten får han mig ändå att fundera och tänka på vad det är det nytestamentliga brevet egentligen säger. Bra gjort, Daniel Alm.

Första meningen: Det har alltid fyllt mig med stor respekt och inre beundran när jag har mött människor med en övertygelse som också betyder en direkt koppling till vardagslivet.
Antal sidor: 123
Förlag: Gospel Media
Utgivningsår: 2012

24 januari 2013

Förintelsens minnesdag 27/1

27 januari är det Förintelsens minnesdag. För att uppmärksamma det tänker jag i dag ge er tips på böcker som handlar om eller utspelar sig under denna tid. Det är en period av vår historia som är mycket viktig att minnas och berätta vidare. Tyvärr finns det inte många överlevande kvar i dag, men många av dem har skrivit om sina upplevelser, och ännu fler andra människor har skrivit om

Min bästa rekommendation när det gäller ej verklighetsbaserade böcker på detta tema är Boktjuven av Markus Zusak. En riktigt bra ungdomsroman om en boktjuv som gör allt hon kan för att få tag på nya böcker mitt i brinnande kriget. Sedan vill jag också nämna Simon och ekarna av Marianne Fredriksson, som utspelar sig i Sverige där judiskfödda Simon skyddas av sina adoptivföräldrar. Han söker sin bakgrund, vilket inte är helt lätt i dessa tider. Boken har även filmatiserats.




När det gäller verklighetsbaserade böcker har jag visst inte recenserat något på bloggen, men jag har ändå läst en del böcker tidigare. En av dem är Ninas resa av Lena Einhorn, som delvis utspelar sig i ett ghetto i Warsawa. Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson handlar om Hedwig, både då hon var mitt i kriget, och i början på nittiotalet då allt hinner i fatt henne.




Tonåring i Hitlers dödsläger av Benny Grünfeld är en läsvärd självbiografi. Till "klassiker" inom detta ämne kan vi nog räkna Anne Franks dagbok och Pojken i randig pyjamas av John Boyne.








22 januari 2013

Vad har du bakom ryggen?

Vad har du bakom ryggen? av Lena Sjöberg

Vad gömmer en drottning, ett troll, en riddare och en robot bakom ryggen? Om du är nyfiken på det bör du läsa denna bok, för här finns svaren!

Roliga illustrationer, kul format, bra upplagt (så att inte fråga och svar står på samma sida!) och en finurlig idé. En rolig bok för de minsta.

Första meningen: Vad har du bakom ryggen, Elsa Larsson?
Antal sidor: 40
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2012

20 januari 2013

Treårstävling!

I dag fyller Sofies bokblogg 3 år! Tiden går fort när man har roligt, sägs det ju. Å andra sidan känns det som om jag bloggat mer än tre år... Jag gillar i alla fall att fira saker ("Det finns alltid något att fira" är nog ett av mina inofficiella motton), så därför blir det tävling nu! Två böcker ligger i potten, och det är två av mina favoriter.

De böcker du kan vinna är Ossians ovanliga nanny av Ylva Karlsson, som vänder sig till barn i åldern 6-9, men som även jag uppskattade. Det är ett fantasifyllt äventyr som väcker många frågor för både barn och vuxna. Den andra boken ni kan tävla om är En ung kvinnas sista ord av Regine Stokke, som bygger på Regines bloggdagbok. Regine dog för något år sedan i cancer, och i denna bok berättar hon om hela processen med behandlingar och både bra och dåliga besked. Mycket fin bok som rörde mig till tårar, och det är verkligen ett bra betyg..!
Böckerna kommer lottas ut i två separata tävlingar. Du kan välja att tävla om en eller båda böckerna.

Vill du vara med och tävla? Gör då såhär:
1. I en kommentar skriver du: att du vill vara med, vilken/vilka böcker du vill tävla om, namn och mejladress (vill du inte att jag publicerar din kommentar med mejladressen på bloggen kan du kommentera detta också).
2. Har du facebook: gilla Sofies bokblogg där, har du bloglovin, lägg till bloggen där.
3. Vill du ha en extra lott kan du tipsa om tävlingen på blogg/Twitter/Facebook/instagram/din lokala tidning eller vad du nu känner för. Lägger du en länk i kommentaren får du en extra lott!

Tävlingen avslutas 30/1 kl. 09.57, och vinnarna koras och presenteras på bloggen så snart som möjligt efter det.
VIKTIGT: håll koll på bloggen om du är den lyckliga vinnaren, för om du inte svarar med din adress inom fem dagar efter att vinnarinlägget är publicerat så drar jag en nya vinnare. (Detta för att slippa krångel som uppstod vid en tidigare tävling.)

Lycka till! :)

18 januari 2013

Marias docka

Marias docka av Morten Dürr och illustrationer av Lars Gable

Paco, Maria och Manolo samlar sopor i staden som de sedan säljer för att få pengar till mat. De bor i ett skjul byggt av kartong och plast precis vid järnvägen. En dag hittar Maria en docka som hon väldigt gärna vill behålla, men de vuxna som kommer för att köpa deras sopor säger att de inte får behålla något.

Detta är en väldigt hemsk historia, men ändå finns så mycket hopp. Den handlar om barn som lever på soptippen och inte har några föräldrar i närheten, som får jobba när de borde leka, som får ta hand om sig själva bäst de kan. Berättelsen skulle kunna vara verklighetsbaserad, och det är det som gör den så hemsk. Jag tycker ändå att det är ett bra initiativ att skriva om denna misär, och illustrationerna förstärker både det och hoppet och syskonkärleken som spirar. En läsvärd bok, särskilt om den leder till frågor från barn om bokens budskap.

Första meningen: Vi bor i ett hus som vi har byggt av plast och kartong.
Antal sidor: 29
Förlag: Hegas, tack för recex!
Utgivningsår: 2012 (2012 i Danmark)

16 januari 2013

Tema Mellanöstern

I april åker jag på en 12 dagar lång resa till Israel och Palestina. Det är en studieresa med min klass på Bibelskolan, och den är sprängfylld av häftiga upplevelser! Inför denna resa kommer vi lära oss så mycket vi kan om Israel-Palestina-konflikten, och då ska vi bland annat läsa boken till höger, Ett land två folk, av journalisten Sören Wibeck. Det ska bli mycket spännande, både inför och under resan. En del av detta kommer ni få se på bloggen, bland annat recensioner och eventuellt bilder efter resan. Mycket av det vi ska se kan man läsa om i en alldeles speciell bok, nämligen världens mest lästa bok: Bibeln!

14 januari 2013

3 x upptäckarbok

Vem är det?, Vem har varit här?, Vem är det som låter? av Karin Salmson och Marie Tomicic. Illustrationer av Anna Tim
Detta är tre böcker för de allra yngsta som ska väcka nyfikenhet. Gemensamt har böckerna att de innehåller tio djur som på olika sätt förklaras. Alla djur har ett namn, och det är inte de vanliga som Emil Ekorre eller Harry Hare, utan kombinationer i stil med Dexi Daggmask och Amina Apa. Detta för att förhindra stereotypa bilder och "typiska" drag vid barnboksskrivande. Tanken är mycket god, men jag tycker att det blir lite väl klyschigt. En annan nackdel är att frågan "Vem där?" står på samma sida som svaret, vilket minskar nyfikenheten ganska rejält. Annars är var och en av böckerna en smidig bok att ta med på resan. För de allra minsta.

Antal sidor: 28
Förlag: Olika, tack för recex!
Utgivningsår: 2012

12 januari 2013

Kalasjnikov, Don Juan och Barbie


Kalasjnikov, Don Juan och Barbie. Personerna bakom orden. En Eponymordbok av Marcel Grauls och Jan-Öjvind Swahn

Eponymordbok. Smaka på ordet. Eponym. Jag gillar ord, och ordsamlingar (en del kallar det böcker) är ju något jag ägnar ganska mycket tid åt. Ord över huvudtaget är något vi alla använder oss väldigt mycket av, men hur ofta tänker vi på vart de kommer ifrån?

I denna bok finns närmre 500 ord beskrivna. Alla ord kommer från människor som genom sina liv påverkat vårt språk. Det behöver inte handla om hjätedåd och uppfinningar, utan även misslyckanden och rena tillfälligheter. Spännande! Är du språkfantast eller ordnörd är denna ett måste i din bokhylla. Här finns en hel massa spännande att läsa. Fakta, betydelse, historia och mängder av människor som fått ord uppkallade efter sig. Ingen sträckläsningsbok, men väl en nyttig uppslagsbok att ta till om du undrar över ett ord eller bara vill allmänbilda dig lite.

Första meningen: Att studera ord är som att studera stjärnor.
Antal sidor: 284
Förlag: Ordalaget, tack för recex!
Utgivningsår: 2012
Originaltitel: Mijn naan is Haas

10 januari 2013

Julkalendern 2013

Okej, jag vet att julkalendern 2012 precis har slutat, men inspelningen av årets kalender har redan börjat (och planeringen inför år 2014 är säkert igång den också). Det kommer bli ännu en uppföljare, fast denna gång handlar det inte om någon gammal julkalender, utan en gammal sagoserie. I december kommer vi få följa med när Barna Hedenhös uppfinner julen, vilket också är titeln på kalendern. Det är en nyskriven historia som baseras på Bertil Almqvists klassiska böcker. Kalendern utspelar sig i Stockholm 2013 där familjen "hamnar i komiska och spännande situationer när stenålder möter samtiden”.

Det känns som om julkalenderkommitén satsar på gamla berättelser som gjort succé för att försöka göra det igen, vilket känns lite konstigt. Å andra sidan tycker jag att uppföljaren på Greveholm var helt okej. Vad tror ni, blir kalendern något att se?

8 januari 2013

Avhopparen- mina 20 år i scientologin

Avhopparen- mina 20 år i scientologin av Robert Dam

I 20 år var Robert en del av scientologikyrkan i Danmark och världen. När han blev lockad från en scientolog på gatan blev han genast intresserad, och lämnade sina drömmar om att bli musiker för att ägna sig och ge sitt liv åt läran. Ett personlighetstest gjorde att han började klättra på Bron och på statusstegen inom scientologirörelsen. Det ruinerade honom, men han trodde på det. Efter 20 år börjar han dock fundera på vad det egentligen är grundaren L. Ron Hubbard predikar om.

Robert Dam har gjort en mycket välarbetad biografi över både 20 år av sitt liv och över scientologirörelsens liv från start till vart den är på väg i dag. Det är inte den enklaste läsningen med många termer och en invecklad lära. Det är dock väldigt spännande och intressant. Både ur ett mänsklighetens perspektiv och hur lätt det är att påverka människor bara genom att tala om att "finna sig själv" och bli av med det som känns fel. Den är väldigt personlig och lämnar ingenting utanför. Robert beskriver hur det bra det kändes med auditering (en slags scientologisk terapiform), men också om hur han var tvungen att klippa vänskapsband för att kunna leva det liv han valt.
Det tog ett tag innan jag fick tid att ta mig igenom hela boken, och därför var det lite svårt att hänga med ibland. Tar du dig däremot tid att läsa den kommer du få en väldigt spännande och sann historia. Rekommenderas.

Första meningen: Denna bok bygger på verkliga händelser.
Antal sidor: 351 inklusive ordförklaring
Förlag: Libris, tack för recex!
Utgivningsår: 2012
Originaltitel: Afhopperen- Mine 20 år i Scientology (2011)

6 januari 2013

Populära böcker födda 2012

Jag tittade igenom några bokförsäljningssidor för att se vilka böcker som kommer att kallas storsäljare 2012. På flera sidor finns Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar och E L James Femtio nyanser-serie. Inte särskilt förvånande, med tanke på hur mycket det pratats om dessa författare och böcker! Jag har dock inte läst någon av böckerna, har du? Vad tycker du?

På en lista med mest sålda böcker, okategoriserat, finns Mats Strandbergs och Sara Berkmark Elfgrens Eld på åttonde plats, medan den står i ledning på en lista över barn- och ungdomslitteratur, tätt följd av Hungerspelen av Suzanne Collins.

En överraskning, vilket även en av boksidorna jag kollat på medger, är att boken Ved av Lars Mytting toppar listorna. Det finns tydligen många Sverigeboende som är intresserade av hur man staplar, hugger, torkar och eldar med ved...

4 januari 2013

Tänk om...

Tänk om... av Lena Sjöberg

Tänk om du var en fladdermus, en skräcködla en hare eller en gris. Hur skulle det vara? Vad skulle du göra? Dessa frågor ställer sig Lena Sjöberg i sin underbart fina bok för barn och deras föräldrar. Denna bok är så söt att jag bara myser när jag läser den. Den är äventyrligt och spännande, väcker tankar och fantasi. Den är poetisk med genomtänkta rim och fint uppbyggda rader och meningar. 2010 blev boken nominerad till Augustpriset, och det förvånar mig inte ett dugg. Kryp upp i soffan med någon du gillar, och läs Tänk om... som jag tycker väldigt mycket om!


Första meningen: Tänk om jag var en hare och du min lilla palt.
Antal sidor: 32
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2010

2 januari 2013

Bokåret 2012

2012. Fram till i augusti var det ett väldigt bra bokår. På våren började jag även läsa barnböcker, vilket har varit väldigt roligt. Från och med september blev det dock lite sämre med läsningen, eftersom jag började på folkhögskola, men då blev det istället en hel massa läst i Bibeln. Me like!
Så här sammanfattar jag mitt bokår 2012:

Januari- december 2012
Antal lästa böcker: 98, varav 32 barnböcker (med en massa fina bilder)
Antal lästa sidor: 17 420 (+ en hel massa i Bibeln och på någon påbörjad bok), varav 1 728 i barnböcker
Författare: 65 kvinnor, 18 män, 8 kvinna+man
Svenskt/utländskt: 57 från svenska författare, 41 från utländska författare

Läsupplevelser (är det någon bok du är nyfiken på är det bara att söka i rutan i vänsterspalten!)
12 i topp 2012:

ABC å allt om D av Nina Ulmaja
Aldrig släppa taget av Holly Goldberg Sloan
Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo
Den oemtostådnliga revolutionen av Shane Claiborne
En ung kvinnas sista ord av Regine Stokke
Himlen finns på riktigt av Todd Burpo
Hungerspelen av Suzanne Collins
Jag lever, pappa av Siri och Erik Sönstelie
Jellicoe Road av Melina Marchetta
Nattens cirkus av Erin Morgenstern
När Leo blev uppäten av John Fardell
Tänk om... av Lena Sjöberg

Böcker jag inte gillade:
Det borde finnas regler av Lina Arvidsson
Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling
Alef av Paul Coelho
Kan du inte bara vara pinsamt tyst?  av Tomas Kindenberg

Hur gick det med målen?
Målet var att läsa för skojs skull och blogga om det. Och det tycker jag att jag gjort! Ett inofficiellt mål var att läsa minst 13 000 sidor, och det klarade jag av i augusti... Ett annat mål var att skriva en bok, och hur har det då gått med det? Jo, jag har något på gång... ;) 

Mål för 2013:
Läsa minst 14 000 sidor och, återigen, försöka skriva och ge ut en bok... (Denna gången ska det gå!)


Har du läst mycket i år? Har du några mål för 2013?