7 februari 2014

Komplicerad vegkokbok


Grön mat. Vegetariskt varje dag från River Cottage av Hugh Fearnley-Whittingstall

"Detta är kokboken för dig som vill äta nyttigare och samtidigt göra en insats för miljön", säger baksidestexten om denna bok. Författaren vill ta till vara på grönsaker och frukter utifrån säsong och kan sin sak. Själv lånade jag hem den för att få tips på vegetarisk mat, vilket är vad jag alltid äter. Författaren har samlat nästan 200 vegetariska recept, varav 70 är veganska. Bland dessa finns sallader, festmat, soppor, bröd, pasta, tapas och rubriken jag gillar bäst: "ätbara skåprensare". Kanske borde man ha ett större kök och en större familj för att inte behöva handla till dessa recept, för inte brukar jag ha getost, sparris eller 4 lökar som "bara ligger"...

Jag blev inte särskilt inspirerad av denna bok. Det finns väldigt många recept på pajer och pizza av olika slag, och det var det jag ville komma ifrån. Dessutom är recepten ganska komplicerat skrivna då förberedelserna av ingredienserna står i ingredienslistan (t.ex. 2 ganska små kalla kokta potatisar, tjockt skivade"), vilket gör att det är svårt att överskåda. Jag hade nog förväntat mig lite mer av recept på "vardagsmat" som är lätt att få ihop på inte allt för lång tid med allt för många ingredienser. Tyvärr lämnar jag tillbaka denna bok utan större intryck.

Boken är dock rik på bilder som är fint upplagda. De har gett inspiration, men så fort jag börjat läsa har jag tröttnat. Och det är ingen vanlig företeelse när det gäller mig...

Första meningen: Detta är en grönsaksbok.
Antal sidor: 415
Förlag: Bokförlaget Max Ström
Utgivningsår: 2013
Originaltitel: River Cottage veg every day!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar