13 november 2014

4 x augustprisnominerade

Varsågod, fyra minirecensioner på fyra böcker som är nominerade till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin.

Vi springer av Joar Tiberg och illustrationer av Sara Lundberg.

Åke och hans kompis, berättaren i denna bok, ger sig ut och springer. De passerar Island, Grönland och Grötland. De springer förbi Pippi Långstrump i sitt hus och Mumindalen. I detta springande finns en frihet, som att leva en dröm bortom vardagen. Ganska enkel bok, men fartfylld och av någon anledning fastnade jag vid den. Det kanske är just det enkla som sätter sig, livslusten och de glatt springande barnen.

Detta är en hyllning till glädjen i att finnas till, säger en del av motiveringen till nomineringen. Fint beskrivning av en fin bok.

Första meningen: Här är jag och in kompis Åke.
Antal sidor: 26
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2014



Nu leker vi den fula ankungen av Barbro Lindgren och Eva Lindström

Denna bok bygger på H.C Andersens berättelse om den fula ankungen, som två gestalter bestämmer sig för att leka. Det vi vet om gestalterna är att den ena gärna bestämmer över den andra när de leker. I övrig får vi höra dem berätta hur sagan är när de leker den. Läsaren kan också se hur barnen tänker, eller vad de spelar upp. Detta genom fint tecknade bilder som gestaltat utsatthet och kärlek på ett bra sätt.

Jag förstår inte varför denna bok blivit nominerad till Augustpriset. En del i nomineringen säger att den (...) barnnära dialogen omskapar hela sagan, vilket jag tycker mest är en romantiserande beskrivning. Omskapar hela sagan? Nej, det är verkligen att ta i! Berättelsen som boken bygger på är gammal, det hade varit roligare om någon ny berättelse fått bli nominerad istället.

Första meningen: - Vi kan väl leka den fula ankungen.
Antal sidor: 32
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2014

Tilly som trodde att... av Eva Staaf och Emma Adbåge
Tilly har många vänner med olika intressen och framför allt olika familjer. Tilly och Tage har kommit fram till att det inte är så lätt att veta hur någon annan har det, men hon försöker i alla fall att ta reda på det.

Denna bok uppenbarar att en del har det väldigt stökigt hemma, att andra inte har både en mamma och pappa, och att en del måste sitta på gatan och tigga. Tilly trodde att de flesta hade det som henne, men så är det inte.

Detta är en fin berättelse om att lära känna andra, och på så sätt märka att inte alla är lika, samt att alla inte har det lika bra, men att det inte bara finns ett sätt som är bra, det rätta. Tror denna bok kan väcka många intressanta frågor och diskussioner.

Första meningen: Om man tittar på gården så kan man se Tilly och hennes kompis Tage.
Antal sidor: 24
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2014

Vi är vänner av Eva Lindström

Lilly går ut i skogen och möter Haren och Kopparormen. Sedan blir de helt enkelt vänner.

Jag funderar vara denna bok handlar om. Kanske en vänskap så bra att det går att vara tyst och göra inget, men ändå uppskatta sällskapet. Kanske handlar det om ensamhet, och att de ensamma söker sig till varandra och finner vänskap. Det kan handla om en längtan efter vänskap, eller att den inte alltid behöver vara komplicerad.

På ett enkelt och okomplicerat sätt berättas det om de tre vännerna, men jag tror det finns ett djup i denna bok. I nuläget har jag dock tyvärr svårt att nå det djupet.

Första meningen: Det här var för länge sen, när jag gick ut i skogen.
Antal sidor: 32
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2014

Nu kvarstår det dock två böcker som är nominerade i barn- och ungdomskategorin. Jag kommer inte hinna läsa dem, så jag lägger min åsikt baserad på dessa fyra böcker. Jag tycker att Vi springer ska ta hem priset. Vad tycker du?

Vinnaren tillkännages 24 november.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar