21 november 2018

Viggo och rädslolistan

text av Lisa Bjärbo och illustrationer av Johanna Magoria

Viggo har en hemlig lista med saker han är rädd för. Där har han ritat (och försökt skriva, men det är knepigt) om mörker, monster med och utan huvud och att något ska hända hans pappa, mamma eller lillebror. Men listan är absolut hemlig! Hur ska det då gå när coola Melvin vill att Viggo ska med ut bland otäckingar i mörka natten på Halloweenrunda?

Lisa Bjärbo har skrivit massor av bra böcker för barn, unga och faktaintresserade. Viggo och rädslolistan är den första för barn som är runt 7 år. Liksom i hennes ungdomsböcker finns ett modernt språk som känns träffsäkert för målgruppen och hon har hittat flera händelser som både barn och vuxna kan känna igen sig i, prata kring och skratta åt.

Det känns lite konstigt att de fyra personer som får överlägset mest plats i boken är killar. Å andra sidan vågar Viggo visa sådana känslor som killar tydligen inte "ska" visa, exempelvis rädsla och känslighet och hans pappa gör saker hemma, typ fixar mat och nattning (vilket varit ovanligt i barnböcker). Eftersom mycket av machokulturen bygger på att jobba undan de där känslorna tycker jag det är jätteviktigt att vi får läsa om mänskliga killar som inte trycker undan känsligheten och gråten för att en obekväm, påtvingad coolhet ska få plats. Att trycka undan känslor har en förmåga att leda till något destruktivt. Däremot får även en liten kille som Viggo brottas med olika förväntningar. I skolan ska man inte gråta men när han stolt berättar att han höll sig från att gråta på rasten blir hans pappa arg. Jag tror det är viktigt att det här behandlas och jag hoppas att någon machopappa läser det här för sitt barn. För bortsett från kapitlet som handlar om att lära sig svordomar är det här en riktigt bra högläsningsbok! Förutom det nämnda behandlar den även att leva med skilda föräldrar, vardag, matte, läsning, kompisar, halloween och andra 7-åringsfunderingar.

Till den träffsäkra texten finns roliga och detaljrika illustrationer. De känns verkligen genomarbetade och det känns riktigt roligt till en bok som innehåller mest text. Magoria har gjort ett riktigt bra jobb och jag ser gärna mer av henne! Men alltså, pappans balansakt på framsidan? Den är imponerande!
 
Första meningen: I ett grönt hus i hörnet mellan två gator bor det en kille som har lugg ända ner i ögonen och en penna i handen. 
Antal sidor: 144
Förlag: Rabén & Sjögren, 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar