av Samira Ahmed
Maya är född i USA och lever som många andra tonåringar, samtidigt som hon påverkas av sin indiskmuslimska bakgrund och föräldrarnas förväntningar. Maya drömmer om att plugga film i New York, medan hennes föräldrar tycker hon ska plugga medicin eller juridik på en skola närmre dem. Maya drömmer om Phil, som redan har en flickvän, medan föräldrarna hittat en passande muslimsk kille åt henne. På toppen av alla svåra val kommer en terrorattack där den misstänkta gärningspersonen har samma efternamn som Maya, och hennes liv förändras ordentligt.
Maya lever i en kulturkrock som gör att drömmar och förväntningar lätt trasslar ihop sig. Vi märker snabbt att hon har svårt att komma överens med sina föräldrar, särskilt eftersom hon håller en del hemligt. Samtidigt finns kärleken till dem där, de gör ju trots allt det de tror är rätt, från deras uppväxt. Den här krocken är intressant att läsa om.
Jag hade lite svårt att ta mig igenom boken. Jag läste ett kapitel, men kände inte "bara ett kapitel till". Förutom i slutet, då ville jag gärna veta hur det skulle sluta. Det händer ganska mycket i boken, men författaren hade kunnat jobba mer med mycket av det (förutom en särskild del av berättelse som följer som en röd tråd och är mycket bra). Det är egentligen en ganska intressant bok som jag tror att många skulle kunna känna igen sig i. Den gestaltar familj, vänskap, kärlek, indiskmuslimsk kultur och rasism, men tyvärr når den inte riktigt fram till mig.
Första meningen:
Hans tankar vandrar ett halvår tillbaka i tiden till en stinkande källare.
Antal sidor:
293
Förlag: Lavender Lit, 2018
Originaltitel: Love, hate and other filters, 2018
Översättare: Cecilia Falk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar