av Annika Estassy, tack för recensionsexemplaret!
Lina önskar att hon kunde åka till Buenos Aires på tangoresa över jul istället för till gästgiveriet hennes domderande mamma driver. Mamma Hedda som alltid ska bestämma och aldrig är sen med att uttrycka sin missbelåtenhet över att dottern fortfarande inte skaffat man och barn. Men lagom innan jul blir Lina uppsagd och hennes döde pappa dyker plötsligt upp. Samtidigt kämpar Hedda för det konkurshotade gästgiveriet och sonen Jesper som inte vill ta hand om ekonomin och verkar ha allt för mycket att göra hemma. Det verkar inte bli en lugn och fridfull jul.
Hur många har inte drömt om att fira jul i en röd, julpyntad stuga i ett snöigt landskap i norra Sverige? Med den miljön får i alla fall jag julkänslor trots att det var grått och trist ute när jag läste. Inledningen - huvudperson som oväntat blir uppsagd - känns alltför bekant för en feel good-roman, men Estassy lägger inte så mycket vikt vid det (tack!). Istället får vi följa olika personer ur familjen vilket ger mysiga och intressanta perspektiv som ger storyn ett bra framåtdriv. För Lina är inte särskilt rolig att hänga med. Hon är väldigt inriktad på sig själv och det hon anser är bäst för henne. Det blir ganska tröttsamt, särskilt när vi ser de andras perspektiv på det som händer. Jag uppskattade särskilt Heddas story eftersom den tar upp ett ämne som jag sällan läst om. Familjen består av några spretande personligheter som jag tror många kan känna igen sig i, kanske särskilt inför juldagarna.
Hur är den som julroman då? Det är mycket vinter och en hel del matlagning inför jul. Det dricks glögg och funderas lite kring julklappar. Jag får mycket mysiga bilder av omgivningarna men hade gärna fått del av ännu mer julförberedelser. I början av boken hade jag inte riktigt rätt läsflow (kanske för att jag precis läst en annan julroman) men sedan uppskattade jag läsningen och tycker En sång för Hedda är en riktigt mysig julroman med intressanta doser djup och julfirande. Perfekt i väntan på julen eller när en inte orkar laga mer mat/äta mer godis/hänga med fler släktingar/se fler gråa eftermiddagar.
Första meningen: Skrev människor fortfarande pappersbrev eller var det bara mejl och digitala meddelanden som gällde nu för tiden?
Antal sidor: 335
Förlag: Norstedts, 2019
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar