26 mars 2014

438 dagar i yttrandefrihetens fängelse

438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye. Återberättad av Mats Ahlsén

Skribenten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson begav sig tillsammans till Etiopien för att skriva om hur läget är där. Trots att landets ledare säger att det är lugnt och fredlig, så flyr tusentals människor därifrån. Bara några dagar efter att Persson och Schibbye kommit ut på sitt uppdrag blir de tillfångatagna av polisen och sedan fängslade. Oskyldigt dömda satt de sedan 438 dagar i Etiopiskt fängelse.

Två omtalade livsöden. Långt bortom det vanliga, en berättelse som gör mig frustrerad, ilsken och irriterad, men även stolt och väcker en vilja att förändra. Det här handlar om yttrandefrihet, och även om den ibland är mer begränsad än vad vi tror i Sverige, så har bokens författare varit på en plats där denna frihet är mer en fångenskap. En otroligt viktig historia om ett väldigt viktigt ämne, för vart skulle världen ta vägen utan de redogörande reportagen och den information vi kan ta del av tack vare yttrandefriheten? Vissa delar gripande fasa, andra delar frustrerade tankar och en stark längtan efter frihet och ärlighet. Starkt skrivet och informativt, men ändå inte för dömande. En viktig historia som jag fastnade för.

Denna version av boken är lättläst, vilket innebär att den är återberättad, har korta rader, små och många stycken. Jag har inte läst originalet, så jag kan inte jämföra vad som är utelämnat eller om rätt saker följt med. Däremot vet jag att denna bok fick mig fängslad, och att jag läste den på bara några timmar. Det jobb förlaget gör är väldigt viktigt. Med deras arbete kan fler läsa sådana här viktiga livsberättelser.

Första meningen: Ibland sägs det att en film eller bok bygger på en sann historia.
Antal sidor: 245
Förlag: LL-förlaget, tack för recex!
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: Denna bok är en lättläst version av 438 dagar. Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar