29 juni 2016

Om jag var din tjej

av Meredith Russo

Amanda föddes som Andrew. Att hon aldrig känt sig bekväm i sin kropp har lett till många år av mobbing. Efter en könskorrigering flyttar hon därför till sin pappa med förhoppningen om att kunna börja ett nytt liv. Det blir dock inte så lätt som hon trott, särskilt inte när hon kommer allt närmre den väldigt fina Grant. Måste hon berätta vad hon gått igenom? Hur kommer Grant reagera? Vad kommer hennes nya vänner och samhället att tycka?

Det här är den första boken jag läser med en transsexuell berättare. Författaren skriver att hon hållit sig till stereotyper, att hon inte direkt velat utmana, utan mest berätta en historia. Ibland blir jag trött på det där stereotypa snacket, särskilt när det gäller Amandas pappa föreställningar om en "bra son", men även om hur en tjej ska vara och se ut.
Jag rörde vid ärret ovanför örat och påminde mig om att inte ens nu när jag hade genomgått operationerna, nu när ingenting utom några juridiska dokument kunde avslöja mitt förflutna, var jag riktigt säker.                                                   Sida 20
Bortom det är det väldigt intressant att läsa Amandas berättelse, om hennes utmaningar och längtan efter att leva ett vanligt liv. Samtidigt vet vi något som de flesta i boken inte vet: att Amanda föddes som kille. Att bära den hemligheten med Amanda är många gånger tungt. Hur tungt är det då inte för Amanda och människor i liknande situationer? Det är hemskt att läsa om människors hat och dömande, men det är så skönt att läsa om förstående människor.

Den här boken är bra på att skapa förståelse och jag tror många som funderar på om de är födda med fel kön kan känna igen sig. Det är väldigt bra. Det är en fin berättelse om kärlek och vänskap, men det mesta går väldigt enkelt för Amanda. Bara för att en är söt skaffar en väl inte vänner på en kvart? Eller? Det drar ner mitt betyg. Å andra sidan vill boken fokusera på transsexualism, och om jag väljer att fokusera på det kan jag rekommendera Om jag var din tjej till intresserade.

Första meningen: Bussen luktade av mögel, maskinolja och svett.
Antal sidor: 280
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2016
Originaltitel: If I Was Your Girl, 2016
Översättare: Cecilia Falk

27 juni 2016

Och vinnaren är...

Jag insåg att om en har en tävling där folk ska motivera varför de ska vinna, borde en inte känna till vilka de tävlande är. Eftersom jag följer en del av er tävlande på era bloggar, har jag bestämt mig för att lotta fram en vinnare, istället för att gå på motiveringarna.

Roligt att ni vill vara med och tävla! Jag skrev era namn på lappar, vek ihop och la i en hög. Därefter blandade jag, blundade/filmade och drog en lapp:


Grattis! Ett mejl har landat i din inkorg. :)

26 juni 2016

Sofies skrivtips: gör synopsis över någon annans bok

Okej, nu kör vi! Sofies skrivtips är här för att ge dig inspiration, övningar och pepp inför ditt skrivande.

Jag läste någonstans (jag kommer tyvärr inte ihåg vart!) att en bra övning är att göra en synopsis över en redan skriven bok. (En synopsis är en kortfattad översikt över boken, t.ex. vad som händer när och vilka som gör vad.) Gör så här:
1. Välj en bok du gillar. Förslagsvis en i den genre du vill skriva i.
2. Läs boken och gör små anteckningar. Om du vill kan du svara på följande frågor:
   a) när och hur lär vi känna de viktigaste karaktärerna?
   b) när och hur blir vi medvetna om problematiken i boken?
   c) vad finns det för sidoberättelser?
   d) hur planterar författaren ut ledtrådar till vad som ska komma?
   e) hur förs storyn framåt? (det är förmodligen inte är action hela tiden)
   f) vad tycker du är svårt när det gäller att skriva? Fundera över hur författaren gjort med det.
   osv.

När jag läste boken skrev jag ner lite kort om vad som hände i varje kapitel. Vilka var med? Vad hände? Hur fördes berättelsen framåt? Dök något upp som jag tror har betydelse längre fram?

Jag valde faktiskt en bok jag aldrig läst. Jag missade säkert en del, men tycker ändå att jag lärde mig mycket. När det gäller min bokidé har jag haft svårt med vad som ska hända mellan scenerna när hindren problematiseras. Jag har ett tema, men jag vet inte riktigt hur karaktärerna lever när de inte stöter på problematiken. Det fick jag hjälp med när jag gjorde synopsis. Jag lärde mig mer om bra sidospår och hur man bygger upp spänning. Det kändes dessutom som om jag kom närmre karaktärerna än vad jag brukar, vilket å andra sidan kan ha med den skickliga författaren att göra.

Om du testar: återkom gärna med en kommentar om vad du tyckte om övningen och om du lärde dig något. Lycka till! :)

23 juni 2016

Ungdomsböcker räknas inte

För ett tag sedan såg jag på Instagram att Emmy Abrahamson gett ut en ny bok, nämligen Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske. I bildtexten hade förlaget bland annat skrivit: "Emmy Abrahamsons debutroman finns nu äntligen ute i butik" och lite senare "#debut". Debutroman? tänkte jag. Hon har ju gett ut fyra ungdomsromaner (t.ex. Min pappa är snäll och min mamma är utlänning och Only väg is upp)! Jag kunde inte låta bli att kommentera detta. Följande konversation uppstod i kommentarsfältet:

På detta har jag inte fått något svar. På tre veckor. För en vecka sedan mejlade jag förlaget, för jag vill verkligen ha svar på min fråga.

De har inte svarat än.

Jag hoppas att de gör det snart.

Så länge tänker jag fortsätta vara upprörd över att folk (och till och med bokförlag!) fortsätter nedvärdera barn- och ungdomslitteratur. Men jag tänker också vara glad över det här.

20 juni 2016

Utlottning: Du, bara

Skulle du vilja ha Du, bara? Ja, det är klart du vill! Det är så att jag fått två exemplar av den här mycket bra boken, och tänker därmed ge en av dem till er! För att ha chansen att vinna boken ska du i en kommentar:
1. tipsa mig om den bästa bok du läst hittills i år,
2. skriva kort om varför just du ska vinna, och
3. skriva din e-post så jag kan kontakta dig om du vinner.

Gör detta senast på söndag, 26/6, kl. 19.09.

17 juni 2016

Sommarläsning

Den här veckan har jag jobbat på ett ställe som tagit det mesta av min energi. Till och med läsenergin. Därför har det varit ganska tomt här, men jag hoppas komma igång igen. Det dyker förmodligen upp en tävling här nästa vecka. Håll utkik!

Idag vill jag spåna sommarläsning. Visserligen finns det en rätt stor hög med låneböcker bredvid mig på skrivbordet, men de kanske jag hinner med innan semestern. Det är dock rätt oklart när denna semester är, vi får se lite.

Jag är väldigt nyfiken på Tala är guld, som landade i brevlådan häromdagen.

Jack, Legend och Vi är alla helt utom oss har jag läst flera bra recensioner om.

Det börjar bli tradition att läsa om Harry Potter på sommaren, nu har turen kommit till Den flammande bägaren.

Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske, är jag nyfiken på för att det är Emmy Abrahamsson som skrivit. Jag gillade hennes debut, Min pappa är snäll och min mamma är utlänning, så har en del förväntningar på denna bok.

13 juni 2016

Ishavspirater

av Frida Nilsson, illustrerad av Alexander Jansson

Hemma i bäddsoffan berättar Siri för lillasyster Miki om den skräckinjagande Vithuvud som tar barn. Några dagar senare blir Miki ett av de där barnen. Siri bestämmer sig direkt för att ge sig ut på Ishavet för att rädda Miki, problemet är bara att Siri inte vet vart Vithuvuds ö ligger. Men rädslan hindrar henne inte. Vithuvud ska inte tro att han kan segra!

Det här är ett riktigt högläsningsäventyr! Massor av spännande scener, oväntade vändningar, sjöjungfrur och pirater, såklart. Det övernaturliga blir en del av det naturliga, och på så sätt mer spännande. Illustrationerna hjälper ibland fantasin och bidrar till den mysspännande stämningen.

Med en stark huvudperson är drivet alltid framåt, men stannar gärna upp för att fördjupa sig i olika händelser. Ibland har jag svårt att hänga med i båtsnacket och orden som kommer därifrån, ibland undrar jag varför det är övervägande manliga karaktärer. De tjejer som dyker upp är å andra sidan inga mesar, tvärtom. Utan dem hade piraterna förmodligen bara åkt runt och rövat och inget hade förändrats.

Jag tänkte många gånger på Mördarens apa, en annan hyllad högläsningsbok för barn. De enda likheterna är kanske att de handlar om resor, men jag tänker också att båda böckerna lyckas vara långa utan att bli tjatiga. För barn som gillar äventyr och inte har alltför bråttom, tror jag denna bok passar bra.

Första meningen: Den här historien handlar om när jag for ut på Ishavet.
Antal sidor: 393
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2015

11 juni 2016

Du, bara

av Anna Ahlund

Johns syster Caroline har ofta nya pojkvänner. Nu är det sommaren mellan nian och gymnasiet för John, och Caroline börjar prata om en kille som heter Frank. Han följer med de båda och John kompis Elli till familjens sommarställe, och John har svårt att släppa honom med blicken. Trist bara att Caroline och Frank redan verkar ha något på gång.

Såhär långt är vi cirka 100 sidor in i berättelsen, och jag trodde att jag visste precis vad som skulle hända. Jag förväntade mig triangeldrama och klassiska dramaturgiska kurvor, och suckade inombords. Inte en sån här bok till... Men. Jag överraskades. Så många gånger jag överraskades i denna bok! Berättelsen tar en annan, oförutsedd vändning och ganska tidigt efter de där 100 första sidorna insåg jag att detta förmodligen kommer bli en av de bästa böcker jag läst i år. Till och med en av de bästa böckerna jag läst i genren.

Det här är en otroligt välskriven debut! Författaren skriver så proffsigt, inte skrytande, men hon vågar ändå ta i så det gnistrar om det när det behövs. Hon har ett vackert språk med många snygga skrivknep. Persongalleriet är inte så stort, men huvudpersonerna har istället fått mycket liv och karaktär. Det är som att de blir mina vänner. Jag gillar papperstranorna, läsnördsreferenserna, syskonrelationen och vänskapen mellan John och Elli. Jag gillar att vänskapen mellan tjej och kille ses som något normalt, och framförallt att kärleken mellan två killar förblir just kärlek, istället för funderingar kring att komma ut och "är det här okej eller vad kommer folk tycka?". Dessutom vågar Ahlund skriva om sex. Hon stannar inte när det börjar bli spännande, hon avslutar inte mitt i för att börja nästa kapitel med ett retligt "efteråt...", utan låter läsaren få följa med. Det är som att hon litar på att vi klarar av det. Och hon klarar av det.

Kanske blir du skeptisk när jag vräker ur mig hyllningar. Då får du vara det. Jag kommer nämligen inte på något jag inte gillar med Anna Ahlunds debut. Okej, en grej: Att det är en debut. Det betyder att det inte finns något mer jag kan läsa av henne nu. Det är dumt. Men annars: Du, bara borde ligga högst upp i din läshög.

Första meningen: Första gången jag hör talas om Frank är en kväll i mitten av juni när jag sitter på en pinnstol i köket och är rädd att min syster ska blippa mig i örat. 
Antal sidor: 340
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2016

9 juni 2016

Bladen brinner - vill du hjälpa till?

För ett tag sedan skrev jag om Bladen brinner, ni vet den där poden som ska handla om barn- och ungdomslitteratur. I samband med det inlägget startades en kampanj för att samla in pengar till projektet, och det har gått mycket bättre än vad initiativtagarna Bjärbo och Lindbäck förväntat sig. Härligt!

Nu är det en vecka kvar på insamlingskampanjen, och har du en slant över tror jag den kommer passa bra i detta projekt. Läs mer här!

7 juni 2016

Ja jag har mens, hurså?

av Clara Henry

Soon-to-be-mensare, nybörjarmensare, de som känner någon som mensar. Här är en bok till er. Clara Henry är mer eller mindre känd som en som vågar pratar om mens utan att skämmas. Eftersom hon är en av få finns det inte så mycket bra att läsa om mens, och undervisningen i skolan är väl inte alltid den bästa. Det var den inte när jag var i nybörjaråldern i alla fall. Den rödbrunkleggiga jättefläcken i mina trosor den där decembereftermiddagen i sexan gjorde mig rätt förvånad och orolig. (Det mesta av undervisningen fick vi sedan i åttan. Lite sent ute.)


Den här faktaboken fungerar bra som handbok till de jag nämnde i första meningen. Det är ett bra uppslagsverk när en vill ha svar på kluriga frågor. Vad är mens? Vilket mensskydd ska jag välja? Vad är PMS och vad gör jag åt den? Varför är det så pinsamt med mens? Hur ger jag svar på tal? Detta och mycket mer ger Clara sina svar på.

Boken innehåller lite djupare, men ändå Clara-humoristiska, texter med många egna erfarenheter, tips, råd och viss vägledning. Jag hade ibland svårt att behålla fokuset i dessa delar. Andra gånger
slogs jag av hur bra lärare Clara skulle vara. Hon har förmågan att fånga läsare. Kanske på grund av de lättare inslagen i texten, i form av listor, pratbubblor, tecknade bilder och fotografier. För den som inte orkar läsa så mycket går det att få ut mycket bara genom detta.

Det är svårt att sätta en bra åldersgrupp till boken. Jag tror olika delar vänder sig till olika åldrar. För de som inte fått sin första mens räcker de första kapitlen, för de som vill veta lite mer finns det till exempel historia att läsa. Gillar du Clara Henrys videor och/eller vill veta mer om mens tror jag detta är en bok för dig. Jag rekommenderar den mest till de som nyss blivit tonåringar eller varit det några år. Med 126 genomförda mensveckor har jag redan klurat ut det mesta, men hittade ändå en del intressant. Särskilt en motivation till att försöka göra denna extremt vanliga blödning mindre tabubelagd.

Första meningen: Min mens tog slut i förrgår.
Antal sidor: 188
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2015

5 juni 2016

En bloggstafettssammanfattning

Inför sommaren-bloggstafetten är avklarad! Med tio deltagare har vi nu kammat ihop hela 20 boktips inför sommaren! Roligt att ni ville vara med, hoppas ni andra har hittat något att skriva upp på sommarläslistan eller någon annan lista som ni tyckte (eller absolut inte tyckte) behövde fler böcker.

Sedan tidigare utlovade jag en sammanfattning vid 19, men eftersom jag fick jobb blev det inget med det. Men jag är ju bara femtioåtta minuter sen, det är det väl ingen som klagar på? Nej? Tack! Då kör vi sammanfattning:

Sofies bokblogg - Inte vem som helst och Himlen börjar här
Bokmumriken - Morgon i Jenin och Niceville
The World I Live In - Legend och Semlan och Gordon-serien
Agnes bokblogg - Systra i jeans och Den här sommaren kan bli min död
Lion´s Library - Baddaren och Tusen strålande solar
Boktok73 - Sommarboken och Stalker
Mina skriva ord - Gloria och Snö 
Bokdivisionen - Smittad och Himmel och helvete
Västmanländskans bokblogg - Regn och Solviken
Sagan om sagorna - Panic och Asylum


Alla som fått boktips räcker upp en hand!

Bloggstafetten: två sommarläsningstips

Dags att kicka igång årets upplaga av bloggstafetten om sommarläsning! I år finns två teman, vi kör igång direkt:

1) en bok att läsa när solen skiner: Inte vem som helst av Nina Lacour.
Först ger jag dig lite handling:
Colby har slutat high school och ska följa med sina vänner Bey, Meg och Alexa på turné genom landet. Efter det ska Colby och Bev upptäcka Europa istället för att gå på college. Men mitt under resan visar det sig att Bev visst sökt till college, och även kommit in. Hon ska inte följa med på resan. Colby blir helt förstörd. Varför har Bev inte sagt något? Vad ska han göra nu?
Nu ger jag dig anledningar att läsa boken när solen skiner: under sommaren ökar chanserna för att göra något som tar längre tid. Till exempel en roadtrip. Om du inte har körkort eller vill vara miljövän, kan jag rekommendera att resa med andra via en bok. I den här får du lära känna många olika människor. Liksom Bev täljer fram figurer i trä, lyckas författaren tälja fram karaktärer som är unika på sitt sätt, och alla har något att ge. Det finns många berättelser som korsas och skiljs åt. Det handlar om sprudlande vänskap och smärtande sorg. Passar bra när solen skiner.








2) en bok att läsa när regnet öser ner: Himlen börjar här av Jandy Nelson.
Först ger jag dig lite handling:
När Lennies storasyster Bailey dör vet Lennie inte vad hon ska ta sig till. Saknaden och sorgen är obeskrivlig. Joe dyker upp i Lennies liv och vet ingenting, vilket är rätt skönt. Samtidigt finns en frånvarande mamma, en rosbesatt mormor och en alltför närvarande morbror. Får man bli stormande kär och förvirrad av kärlek, får världen explodera av lycka, trots att storasystern inte kommer att få uppleva en enda dag till på jorden?

Nu ger jag dig anledningar att läsa boken när regnet öser ner: När det regnar på sommaren kan det hända att du blir ledsen. Då kanske du vill läsa en snyftbok. Det kan också hända att det är rätt skönt med regn och du ändå känner dig rätt hoppfull. Himlen börjar här tycker jag rymmer båda dessa känslor. Vissa delar väldigt sorglig (Lennies syster har ju dött!), men den är ändå skriven på ett humoristiskt sätt och gav mig pepp till att skriva själv. Det passar ju perfekt en regnig dag! Gillar du den här har Nelson skrivit en till bok du kan ta dig an Jag ger dig solen = läsvärd.


Här kan du se dagens bloggstafettschema. Klockan 10 tar Bokmumriken över stafettpinnen.
Sammanfattningen kommer komma senare än utlovat, pga jobb.

3 juni 2016

Månadens bästa - maj

Den bästa bok jag läst i maj är Dumplin' av Julie Murphy. Varför? För att Dumplin´ är något så ovanligt som en tjock tjej i en ungdomsbok. Men framför allt för att hon inte skäms för att hon är tjock. Mer sådana här förebilder till ungdomar (och andra människor), tack!





Jag har även läst:
Hönan som drömde om att flyga - Sun-Mi Hwang
Får hundar korvar i himlen? - Sara Galli och Mats Molid
Det är en gris på dagis - Johanna Thydell och Charlotte Ramel
Akimbo och krokodilmannen - Alexander McCall Smith och Peter Bailey
Monsterakademin - Martin Widmark och Christina Alvner
Det flygande tältet- Rania Issa och Sawsan Nourallah
Vara kristen - Rowan Williams
Ja jag har mens, hurså? - Clara Henry




Jag har klarat av Kaosutmaning 2016 genom att i skrivandets stund ha läst 21/20 böcker. Temaläsningen handlade om barnböcker, och jag har hunnit med 5 stycken. I juni ska vi läsa hyllvärmare och klassiker. Jag kommer fokusera på hyllvärmare, och då funderar på att läsa Om godhet av Desmond Mpho Tutu, Taylors gåva eller kanske Ge det vidare av Egil Svartdahl. Kanske dyker det ändå upp någon klassiker på läslistan, vi får se.

1 juni 2016

Schemat inför sommarbloggstafetten

Det närmar sig sommarbloggstafett! Min förhoppning är att du nu på söndag ska fyllas med en massa lästips inför kommande sommarlov/semester/övrig ledig eller oledig tid. Så här ser schemat ut:

9.00 Sofies bokblogg
10.00 Bokmumriken
11.00 The World I Live In
12.00 Agnes bokblogg
13.00 Fanny, Lions Library
14.00 Marika, Boktok73
15.00 Robert, Mina skriva ord
16.00 Veroniqa, Bokdivisionen
17.00 Västmanländskans bokblogg
18.00 Anna, Sagan om sagorna
19.00 Sammanfattning på Sofies bokblogg Update: denna dyker upp senare pga jobb