I många sammanhang är det en trend att inte säga nej, att prestera mera, ta sig an allt svårare uppgifter och ha ett dussin bollar virvlande i luften. Jag tror många kan känna igen sig i beskrivningen "prestationsprinsessa/-prins". Cajsa Tengblad är, förutom författare, häslopedagog och föreläsare, och detta är boken om hennes revolt mot duktigheten.
Om du hört Tengblad föreläsa om självbild finns det inte mycket nytt att hämta i denna bok. Jag har hört henne minst två gånger, men gillar ändå att ha till exempel hennes "livsstrategier" på pränt, de har något att ge.
Om du inte hört Tengblad föreläsa om självbild, finns det här en del intressant att läsa. Dels handlar det om delar av författarens resa, om att vara duktig och ha mycket på gång, genom ätstörningar och hur hon fortsätter förbättra sin egen bild av sig själv, något vi alla gör. Dels ger hon de nämnda livsstrategierna. Det är inga quick fix-punkter du kan följa för att få en bra självbild, men verktyg som kan hjälpa dig att tycka bättre om dig själv.
Jag kan även rekommendera boken till någon dig som har en närstående eller lite längre bort stående med dålig självbild. Till exempel om du inte förstå varför:
Självdestruktivitet och självskadebeteende kan verka skrämmande och svårt att förstå sig på. Hur kan man välja att göra sig själv illa?Prestationsprinsessan är en väldigt tunn bok och ibland känns innehållet också tunt. Kanske förväntade jag mig en självbiografi, men det är inte så boken vill bli kategoriserad. Det är en bok som vill hjälpa till i revolten mot duktigheten och prestationskrav, med självbiografiska inslag. Så om du inte hört Tengblad föreläsa, försök göra det, för det är hon riktigt bra på! Annars är den här boken ett bra komplement.
Kanske blir det lättare att förstå om vi tänker att vi alla har gjort saker mot oss själva som vi vet är skadliga och ohälsosamma. Vi är alla mer eller mindre självdestruktiva. Har du också kliat sönder ett myggbett, ätit för mycket chips eller gått i skor som skaver någon gång? Vi vet ofta vad som är bra för vår hälsa, men det är inte alltid vi lever efter det. s. 42
Första meningen: Jag sitter skönt tillbakalutad i en fåtölj på samtalsmottagningen.
Antal sidor: 104
Förlag: Libris förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2013, pocket 2017
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar