27 februari 2016

Xylofon och ynkrygg

X - Xylofon. En barnslig bok.
Xylofonen känns lite barnslig för många. Vilken bok/ungdomsbok känner du var för barnslig för dig?

Kär i kärleken var verkligen inte en bok för mig. Jag tyckte den var barnslig (eller så var jag för gammal för den) och hade svårt för huvudpersonen som var väldigt olik mig, och tydligen vill jag gärna ha lite igenkänningsfaktor när jag läser.


Y - Ynkrygg. En feg karaktär.
Det finns många fega karaktärer i bokvärlden, men den här toppar listan. Vem är den största ynkryggen du har stött på i en bok?
Å, det finns många som bara stått och tittat på när andra blivit mobbade, slagna eller på andra sätt orättvist behandlade. Jag kommer inte riktigt på någon som toppar listan, men jag tänker på en episod i Flyga drake (här utelämnar jag en spoiler). Det finns även många ynkryggar i Inte på riktigt inte på låtsas, som behandlar huvudpersonen Johanna illa både fysiskt och psykiskt. Usch!

23 februari 2016

Pojken på bergets topp

av John Boyne

När Pierrot blir föräldralös tas han till ett barnhem. Snart dyker det dock upp en okänd faster, som tar med honom till det stora hus där hon jobbar som hushållerska. Hon säger att han nu måst heta Pieter, eftersom Pierrot är för franskt (precis som hans mamma), och att det är säkrast om han inte pratar om sitt förflutna. Efter ett tag inser Pierrot att det är en av Tysklands största ledare som bor i huset, Adolf Hitler. Führern börjar ta hand om Pierrot, och berättar om sina idéer och hur landet ska kunna räddas. Pierrot känner sig stolt över uppmärksamheten och lyssnar gärna.

Usch, den här boken är så hemsk! 1) den utspelar sig under andra världskriget, 2) vi får komma ganska nära Hitler, som 3) är erkänt bra på att hjärntvätta och tillämpar detta på ett oskyldigt barn.

Av John Boyne har jag tidigare läst Pojken i randig pyjamas, som även den utspelar sig under 2 v.k. Han skriver intressant och ganska lättläst, men ger ändå en hel del fakta till läsaren. Precis som Pojken i randig pyjamas är Pojken på bergets topp en väldigt intressant bok, och jag tror den kan lära oss mycket om hur stor makt vuxna kan ha över barn. Och hur fel det kan bli. Det skrämmer mig med tanke på alla rasistiska tankar som sprider sig i samhället. Vad händer om de får kraft och börjar nästla sig in bland barnen, barnen som är vår framtid?

Boken riktar sig till 12-15-åringar, och jag tror att om du är 12-15 år när du läser denna bok borde du ha någon i närheten att prata av dig med. Det behöver även en 22-åring som jag, för bland alla känslor som dök upp var det många svåra. Ilska, frustration, oförståelse osv. Därför tycker jag denna bok vänder sig, kanske ännu mer, till de som på något sätt arbetar med eller lever nära barn. Boken ger en intressant bild av hur lätt det kan vara att påverka andra (barn), och det är något man måste vara försiktig med om det handlar om stora åsikter och händelser. Denna bok kan hjälpa oss att försöka se om barn blir påverkade negativt, och förhoppningsvis göra något åt det innan det går för långt.

Första meningen: Pierrot Fischers pappa hade visserligen inte stupat i första världskriget, men hans mamma Émilie hävdade ändå alltid att det var kriget som tog livet av honom.
Antal sidor: 189
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2016
Originaltitel: The Boy at the Top of the Mountain, 2015. Översatt av Lina Erkelius

21 februari 2016

Några bokreatips

Som trogna följare säkert vet köper jag sällan nya böcker. Fast det blir någon på second hand då och då. Till exempel i går, då köpte jag Damernas detektivbyrå och  Imamens dotter. Men på grund av det där med nya böcker har jag inte inte gjort någon lista över böcker jag planerar att köpa under den kommande veckas bokreastart. Däremot har jag kollat runt lite efter böcker jag vill tipsa om, för kanske är du ute efter en sådan lista.

Det finns flera vegetariska kokböcker, bland annat Mera vego, Det gröna skafferiet  och Green Kitchen Stories.

Jag har även hittat många bra böcker för unga vuxna. Här är några av de jag hittat. Alla finns recenserade på bloggen, du kan söka efter dem i sökrutan till vänster.
När hundarna kommer,
Kanske är det allt du behöver veta,
Världens viktigaste kyss, 
Den ökända historien om Frankie Landau-Banks,
Djupa ro,
Oceanen vid vägens slut, 
Dash och Lilys utmaningsbok,
Lex bok,
Färgen på drömmar,
Jag ger dig solen och 
Jag, En.

Har du spanat in någon bok du ska/funderar på att köpa?

19 februari 2016

Mitt hjärta går på

av Christoffer Holst

Vi möter Chavve och Pontus. De möts via en dejting-app och snart börjar de träffas regelbundet. Chavve har knappt pratat med en vän på tre år och Pontus plågas av tvångstankar och ser sina tidigare drömmar blekna. Samtidigt som Chavve tror sig ha mött den har längtat efter, kraschar Pontus och ingen vet vad som ska hända sedan.

En romantisk Stockholmsroman med inslag av psykisk ohälsa och blyg desperation. Det är intressant att psykisk ohälsa får plats i en bok med fokus på kärlek. Jag gillar att karaktärerna har mycket i bagaget, vilket gjort dem till de de är idag, med fel och brister, men även fantastiska egenskaper. Det känns mänskligt och trovärdigt, och mitt i allt detta finns det chans till skimrande stunder med någon man kanske tycker väldigt mycket om. Ett plus är också att karaktärerna är i 22-23-årsåldern, vilket gör den till en bra nästan-vuxen-bok.

Boken har korta kapitel, vilket gör den snabbläst. Det brukar jag gilla, men i denna bok blir de korta uppdelningarna ett hinder. Det känns som att historien klipps av, hoppar fram i tiden och sedan glömmer att förmedla känslor och tankar. Det går visserligen att läsa mellan raderna, men många gånger kan jag inte avgöra vad karaktärerna egentligen tänker och känner, och det saknar jag. Hade detta varit annorlunda hade jag gillat boken mer, men nu landar den på 3,5 av 5 poäng.

Första meningen: Den stickade halsduken är virad flera varv kring min hals. 
Antal sidor: 220
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2015

17 februari 2016

Vekans bokbloggsfråga - vecka 7

Barnboksbloggen undrar denna vecka vad vi tycker om bibliotek.

Vad betyder biblioteket för dig? Vad gör du där förutom att låna böcker? Vad är det bästa med just ditt bibliotek? Och ni som inte brukar besöka biblioteket särskilt ofta, varför inte? 

Det är fantastiskt att det finns flera stora rum (eller några mindre rum) fulla med böcker som jag kan låna hur många jag vill! Å andra sidan kan det där bli ett lyxigt problem ibland, om jag liksom inte riktigt kan få stopp på ihopplockandet av böcker jag vill låna med hem och läsa...

Bibliotek ger mig ofta en skön känsla av boknörderi.
Jag tycker bibliotek är en riktigt bra grej, eftersom det öppnar för fler att kunna läsa mer. Till exempel för de som inte har råd att köpa nya böcker eller de som hellre lägger pengar på annat.

Förutom att låna böcker blir det mest att jag ... läser böcker på biblioteket. Jag går till några olika bibliotek (för närvarande tre olika, vilken lyx!), och det jag gillar bäst är stort, har olika avskärmade avdelningar och ger mig alltid läslust.

15 februari 2016

En bit av mig fattas

av David Levithan

11 september 2001. Alla vet vart de var när skyskraporna kollapsade. Claire var i skolan, Peter skolkade och Jasper sov sig igenom katastrofen. Deras funderingar och oro gör att de tar nattliga promenader och med attacken som gemensam nämnare förs de samman.

Några ingredienser som verkar finnas i alla Levithans böcker är musik och inslag av politik. Så även i denna bok, men fokuset ligger inte där. Det ligger istället på en katastrof som skadade om hela världen för 15 år sedan. Däremot tror jag att terroristattacken skulle kunna bytas ut mot andra katastrofer, och resten av handlingen skulle fungera ganska bra.

Denna bok handlar nämligen mest om att bearbeta. Efter katastrofer är det inte ovanligt att ett samhälles invånare dras samman. De har varit med om samma sak, men på olika sätt, och när de får något gemensamt är det som att de känner sig dragna till varandra. Denna bok handlar om att sörja ett monument i stadsbilden, men även känna sorg med människor man aldrig mött. Om att hitta medmänniskor som varit med om samma sak, men som man kanske inte har något annat gemensamt med. Denna bok är väldigt fint.

Eftersom fokus ligger vid bearbetning och funderingar kring varför man kan känna så starkt för en händelse, lär läsaren inte känna karaktärerna så mycket. Visst, vi har Claire, Peter och Jasper som berättar ur sina synvinklar, de försöker hitta tillbaka till vardagen igen och vi får lära känna dem en del. Men boken fokuserar vid bearbetning. Karaktärerna är där mest för att skilja denna bok från någon slags självhjälpsbok. Levithan gör detta på ett väldigt fint sätt, och jag tror boken kan uppskattas av många, både dem som minns 11 september-attacken, men även andra som varit med om katastrofer som är oförklarliga. Snyggt jobbat, Levithan (som vanligt).

Första meningen: Min första tanke är: Mamma har dött. 
Antal sidor: 190
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2011
Originaltitel: Love Is the Higher Law, 2009

13 februari 2016

Veckans bokbloggsfråga - vecka 6

Med tanke på att det står "Alla hjärtans dag" i almanackan i morgon handlar Veckans bokbloggsfråga om detta:

Snart är det alla hjärtans dag. Kommer du att uppmärksamma denna dag på något sätt relaterat till böcker? Kommer du exempelvis att ge bort en bok till någon du håller kär, skriva något särskilt temainlägg på din blogg, fokusera mer än vanligt på böcker som handlar om kärlek och relationer eller något helt annat?

När vardagen rullar på kan det vara lätt att glömma berätta för nära och kära vad de betyder för en. Därför kan det vara bra med en påminnelsedag för detta. Däremot tycker jag det kan bli alldeles för krystat, och ser dagen mest som ett försäljningsknep och en stress att komma på det perfekta "firandet" av dagen.

Min pappa skrev en gång till min mamma: "För att jag älskar dig 14 februari och alla andra dagar". Det tyckte jag var fint och det försöker jag "leva efter". Det finns 364 (365) andra dagar då vi borde uppskatta våra nära och kära också.


Jag kommer läsa böcker på temat kärlek, relationer och feelgood under februari, eftersom det ingår i temaläsningen, men inte särskilt för att det är alla hjärtans dag.

8 februari 2016

Verklighet och whisky

Det handlar alltså om a-ö-boktaggen igen!

V - Verklighet. En bok utan övernaturliga inslag.
Här finns inget av varken övernaturliga varelser, gömda kungadömen eller magi. Vilken är den bästa och mest verklighetstrogna bok du har läst?
Det finns säkert många böcker jag skulle kunna skriva om här. En av de första som dök upp i mitt huvud var dock Det är så logiskt alla fattar utom du. Det är ingen unik historia, men jag tror många kan känna igen sig i det där med komplicerad kärlek.

W - Whisky. Vad är din smak när det kommer till böcker?
Vissa gillar whisky, andra föredrar jordgubbssaft när de sitter framför en varm brasa i sin stora herrgård (om man nu har en sådan, jag har klarat mig lika bra utan). Vilken genre i böcker är din smak?
Jag gillar mest verklighetstrogna romaner. Vardag inklusive en twist på ett särskilt tema, t.ex. romantik, speciell vänskap, psykisk ohälsa eller liknande. Det kan även handla om historiska händelser. Sådana böcker läser jag helst.

6 februari 2016

Iggy 4-ever

av Hanna Gustavsson

Iggy går i åttan och försöker undvika de störiga killarna i matsalen, samtidigt som hon funderar på relationen med bästisen Julle och hur hon ska klara sig utan mobil. Iggy och Julle börjar umgås med några killar i nian, och det gör allt lite roligare. För nu måste Iggy göra något åt sitt tråkiga liv.

Jag är ingen van serieläsare.Det medförde svårigheter i att tolka ansiktsuttrycken och att läsa mellan raderna. En serieruta förmedlar ju inte många ord, och därför tycker jag ibland att det blir knappt med "information" från författaren. Å andra sidan kanske det är tjusningen, att läsaren själv får fundera och klura på vad som egentligen händer i berättelsen och i karaktärernas huvuden.

När jag väl kom in i serietänket lärde jag känna en ganska deppig tonåring som säkert funderar en hel del kring livet. Bland det vävsDet är jag övertygad om att många kan känna igen sig i. Jag tror att många kan känna igen sig i Iggy och den samhällsproblematik och det genustänk som vävs in. Iggy och hennes mamma har inte jättemycket pengar. Iggy vet inte riktigt vad hon gillar eller vad hon vill göra. Serien är rätt vemodig och tar upp en del av denna hopplöshetskänsla på ett skickligt sätt. Det ligger något dystert över rutorna, men ändå sådär hoppfullt som det kan kännas mitt i allt som känns eländigt. Precis som i verkliga livet.

Det här är ingen ny favoritbok, men jag gillar den ändå. Jag tycker författaren gjort ett bra jobb och fångat många komplicerade tonårskänslor. Sådant behövs, och det är roligt att det görs så bra i ett seriealbum. Jag menar inte att seriealbum är dåliga. Jag menar att det är bra att det skrivs om tonårskänslor på olika sätt, så att olika tonåringar kan hitta det de söker på olika sätt. Roman, serie, fantasy eller på något helt annat olitteraturiskt sätt.

Första meningen: Men ÅÅÅH...!!
Antal sidor: 215
Förlag: Galago
Utgivningsår: 2015

4 februari 2016

Månadens bästa: januari

Den bästa boken jag läst i januari är Sarahs nyckel.

Utöver den har jag även läst:
* Vinna hela världen
* Nick & Norahs oändliga låtlista 
* Mannen som läste högt på 6.27-tåget
* Iggy 4-ever

* Mamman och den vilda bebin








Det känns som om jag inte haft alls mycket lästid i januari, och när jag väl haft det har jag inte haft så stor läslust. När jag summerar ser jag dock att det blivit en del ändå.

När det gäller Temaläsning 2016 nådde jag målet: jag läste en bok på temat "Sanna berättelser och biografier" (Vinna hela världen). Å andra sidan är Sarahs nyckel baserad på verkliga händelser (andra världskriget), så den kanske kan räknas med på ett hörn.

Jag har bockat av några punkter på Kaosutmaning 2016:
4. Läs en bok som är mestadels blå. Manne som läste högt på 6.27-tåget
27. Läs en bok som är mestadels lila. Nick & Norahs oändliga låtlista
34. Läs en bok med en ensam person på omslaget. Vinna hela världen
35. Läs en bok av en författare du aldrig har läst tidigare. Sarahs nyckel - Tatiana de Rosnay

och i Barn- och ungdomsbokutmaningen 2016:
En barn- eller ungdomsbok som blivit nominerad till Augustpriset
Iggy 4-ever


Vilket var den bästa boken du läst i januari?

1 februari 2016

The Message

Nya testamentet, Psaltaren, Ordspråksboken, Predikaren och Höga visa.
av Eugene Peterson

Eugene Peterson är bland annat översättare, och på svenska har han tidigare gett ut en översättning av Nya testamentet och en av Psaltaren. Nu är all så kallad vishetslitteratur översatt, det vill säga Ordspråksboken full av visomdord, Predikarens klagoord och insikter, Psaltarens psalmer för olika tillfällen, och den romantiska Höga visan (som för ett gäng med år sedan ansågs för erotisk för att få vara med i Bibeln). Liksom tidigare uppskattar jag att få läsa en "modernare" tolkning av den gamla skriften. Det gör texten mer lättillgänglig att läsa och ta till sig för både troende och otroende, tror jag. Dessutom hittar jag nya sätt att se på texterna och andra ingångar till dem. Det uppskattar jag. Jag tycker även om inledningen till varje bok, som berättar lite om hur texten uppkom, vad boken handlar om och vem författaren var. Jag tycker Petersons översättning är ett bra komplement till en av de tidigare bibelöversättningarna.

Ditt hår böljar och skimrar som när man på långt håll får se en flock getter strömma ner för en bergssluttning i solskenet.
Ditt leende är stort och frikostigt, uttrycksfullt och starkt och rent.
Dina läppar är röda som rubiner, munnen elegant och inbjudande, dina beslöjade kinder mjuka och strålande.
                                                            Ur Höga visan, kapitel 6.
Bladen i boken är väldigt tunna. Egentligen inte tunnare än vad de brukar vara i Biblar, men flera gånger stördes jag av texten på baksidan av bladet. Det har jag inte tänkt på i andra Biblar. Å andra sidan är boken på 1146 sidor, så jag är rätt tacksam att det är tunna blad. På tal om sidantalet förstår jag inte varför Nya testamentet och Psaltaren är med i denna bok. De har ju redan blivit utgivna i varsin egen bok. Om inga fler böcker blir översatta förstår jag dock tänket.


Första meningen: Om det finns något som är speciellt med The Message, beror det kanske på att texten är utformad av en verksam pastor.
Antal sidor: 1146
Förlag: Libris förlag
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: The Message: New Testament, 2001. Översatt av Felix Larsson och Maria Store (Höga visan)