7 augusti 2017

Dokumentärtips: Grupp 8

Under sommaren är jag, som ni säkert har koll på, men i en feministisk läsutmaning. Därför tänkte jag tipsa om en dokumentär från P3 som handlar om Grupp 8. Grupp 8 var ett gäng kvinnor som i slutet av 60-talet tröttnade på att tvingas gå som hemmafruar, trots att de hade utbildning och ville jobba. De kämpade därför för daghem och mot ofrivilliga deltidsjobb. De krävde fri abort och större plats för kvinnor.
I början av 70-talet tjänar 75 procent av Sveriges kvinnor mindre än 150 tusen kronor om året, i dagens penningvärde. Samtidigt kommer det för första gången ut en mängd utbildade kvinnor på arbetsmarknaden bara för att upptäcka att samhället är organiserat för den arbetande mannen med hemmafru. (källa)

Så här säger Eva Hökeberg (tidigare redaktör för tidningen Idun) i dokumentären:
Därför har vi nu 1974 en, livligare än nånsin, könsrollsdebatt, med samma krav, samma argument som eldat oss och ältats sen sådär 100 år. Det kan kännas lite tröttsamt för en kvinna av äldre årgång, man skulle önska att dagens unga kvinnor skulle slippa detta tragglande, men det får de inte. Mycket återstår på vägen till befrielsen. Den lär visserligen enligt Stockholms stadsteater just nu vara nära. "Jösses flickor" om så väl vore.
Här har vi en inspirerande och upplysande dokumentär om en rad händelser som revolutionerade livet för många kvinnor på sin tid, och som påverkar oss än idag. Men, det finns mer att göra, och med denna dokumentär i lurarna tror jag vi tillsammans vågar och kan göra mer. Väl värd en lyssning!




* Jösses flickor - befrielsen är nära! är en teaterpjäs av Suzanne Osten och Margareta Garpe

2 kommentarer:

  1. Visst satte Stadsteatern upp den igen härom året? Eller en variant av/fortsättning på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag tyvärr dålig koll på, men det hade varit intressant att se den!

      Radera