19 augusti 2012

Bokmässeseminarier, del 1

Som bloggambassadör för bokmässan 2012 har jag fått lyxen med ett eget seminariekort! Det betyder att jag får gå på vilka seminarier jag vill, och det finns många jag vill hinna med! Efter att ha kikat på vilka jag ska välja blir det mest barn- och ungdomsrelaterat. Jag skriver just nu på bokmanus för både barn och ungdomar, så mycket väljer jag utifrån en sådan "karriär", och även vad jag planerar att göra de kommande åren.

Under bokmässan kommer jag blogga om allt som händer, och om de seminarier jag går på. I några delar visar jag vilka seminarier ni förmodligen kommer hitta mig på. Vi börjar med mässans första
dag, torsdag 27/9:

På tröskeln till tonårsvärlden 10.30
med Moa Eriksson Sandberg, Eva Susso och Marie Augustsson
Nyvaket, skrämmande och lockande. Just så kan den magiska övergången kännas, när man slutar vara barn och blir tonåring. Moa Eriksson Sandberg och Eva Susso är båda aktuella med
böcker som utspelar sig i gränslandet mellan barndom och tonårsliv.

"Jag mår skit- Hjälp mig" 11.00
med Emma Igelström karin Johansson, Anders Wellsmo och Pernilla Warberg
Varför berättar barn inte att de mår dåligt? Eller gör de det, fast med signaler som vuxna har svårt att förstå? BR IS nya studie om psykisk ohälsa hos barn och unga ger bland annat svar på varför barn hemlighåller hur de mår, vad som kan orsaka psykisk ohälsa och vad det kan leda till. Hur fungerar samhällets stöd och hur stämmer det med barnens behov av hjälp?

Hur roligt får det bli? 12.00
med Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo och Cecilia Nilsson
Måste alla ungdomsromaner vara nyttiga, förebildande och handla om svåra problem för att räknas? Varför saknas det en seriös diskussion om underhållningslitteratur för ungdomar? Ett samtal om humor, underhållning och så kallade vardagsproblem i ungdomsböcker med Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo.

En läsambassadörs första år 14.30
med Johan Unenge
I september 2011 utsågs författaren och illustratören Johan Unenge till Sveriges första läsambassadör, ett tvåårigt förordnande med uppdraget att tala om vikten av läsning och litteratur hos barn och unga. På vilket sätt har budskapet tagits emot? Hur kommer erfarenheterna från första året att påverka läsambassadörens vidare arbete under 2012/2013?

Humor i ungdomslitteraturen 16.00
med Lina Arvidsson och Jenny Jägerfeld
Debutanten Lina Arvidsson, aktuell med ungdomsromanen Det borde finnas regler, och författaren Jenny Jägerfeld, som bland annat belönats med Augustpriset för Här ligger jag och blöder,
samtalar om humor i ungdomslitteraturen. Och om poetry slam, feminism, kropp och vänskap.

Därför behöver vi sagor 16.30
med Jessica Hardiman och Charlotte Berglin
Valentin: Den magiska drycken är en nyutkommen illustrerad barnbok men också en klassisk saga. Jessica Hardiman diskuterar tillsammans med filmaren Charlotte Berglin sagor som fenomen och varför det finns ett behov av dem.

Relationer på mellanstadiet 17.00
med Ingrid Olsson, Kerstin Lundberg Hahn, Lin Hallberg och Annica Carlsson Bergdahl
Ett klassrum är fyllt av hierarkier och informella regler. För många elever hör maktkamp och utanförskap till vardagen. Hur kan man med böckernas hjälp närma sig svåra saker i skolan? Möt tre författare som skriver med hög igenkänningsfaktor om livet mellan fyran och sexan: Ingrid Olsson, Kerstin Lundberg Hahn och Lin Hallberg.


Se alla torsdagens seminarier här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar