20 november 2015

Min brorsa heter Noa

av Anna-Clara Tidholm och Johanna Hellgren
Saga har en storebror som heter Noa. Fast han har börjat kalla sig Viking. Han säger att Sagas kompis Anisa inte är riktig, och att nazisterna är bäst. Vad är nazister? Vad håller Noa på med? Kan inte Saga och Anisa vara vänner?

Söker du efter en bok som behandlar nazism så att ett barn förstår? Sluta söka. Välj den här boken. Den är delvis en angelägen och högst aktuell bok om nazism, men den är även full av hopp och orubblig vänskap, trots skillnader i bakgrund och hudfärg. Den vill visa på vad andra människor kan tänka och tycka. Å ena sidan är det inget dömande från första sidan, det finns tid för reflektion. Å andra sidan finns det en tydlig svar och vit sida, och ett tydligt ställningstagande att nazism är fel.

Huvudpersonen Saga och hennes kompis Anisa tror jag är lätt att identifiera sig med. De har olika familjekonstellationer och olika bakgrundskultur. De ser upp till 16-åriga Noa och vad han gör, men misstänker att allt kanske inte står rätt till. De har mängder med frågor, och funderar en hel del. Framför allt har de varandra, och den vänskapen är väldigt fin.

Jag tycker författaren berättar sin historia på ett skickligt sätt. Insmuget i handlingen finns ledtrådar till vad som ska komma. En kommentar från Noa. Ett tecken som klottras i centrum. Ett ord som förklaras. Sedan bestämmer sig tjejerna för att googla, och får då reda på mer. Fler ledtrådar bäddas in i texten, för att nå fram till höjdpunkten. Boken är ett bra underlag för diskussion eller om barn undrar över till exempel hakkors eller nazism. Dessutom passar boken mycket bra för högläsning! Rekommenderas.



Första meningen: Där vi bor finns det väldigt höga hus.
Antal sidor: 61
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar