Den 27 januari är det förintelsens minnesdag. Jag har uppmärksammat det på bloggen tidigare, för jag tycker det är otroligt viktigt att vi fortsätter sprida vad som hände under andra världskriget för 70 år sedan. Särskilt eftersom främlingsfientligheten växer och för att folk skrämmande nog börjar förneka det som hände, trots alla bevis. Därför uppmärksammar jag dagen igen.
Tidigare har jag skrivit om:
- några artiklar från överlevande, och
- boktips.
I år tänkte jag skriva om några böcker jag planerar att läsa. Först ut är Sarahs nyckel, som handlar som Sarah, som tillsammans med sin familj blir arresterade i hopsamling av judiska familjer, Vel´d´Hiv. När familjen arresteras låser hon in sin bror i en garderob för. Hon tror att hon snart ska komma tillbaka för att hämta honom. 60 år senare ska journalisten Julia skriva en artikel om Vel´d´Hiv, och upptäcker Sarahs historia
Lagom till minnesdagen kommer Pojken på bergets topp. John Boyne har skrivit om sexåriga, föräldralösa Pierrot som tvingas lämna Paris för att bo med sin faster i Tyskland. Hon är hushållerska i ett fin hem. Stället visar sig tillhöra Adolf Hitler, som tar hand om Pierrot och lär upp honom
Barnet från ingenstans av Kari Rosvall är en självbiografi. Kari var ett av de barn som avlades för att bilda det rena, ariska tyska riket som Hitler drömde om. Inte förrän Kari var 64 år fick hon av en slump reda på hur hennes uppväxt sett ut, att hon ingått i ett projekt.
Sist ut är jag nyfiken på Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam. En romsk kvinna blir judiska Miriam för att överleva kvinnolägret i Ravensbrück. När hon kommer till Sverige gör hon allt för att dölja sitt förflutna, vilket hon lyckas bra med. Men på hennes 85-årsdag får familjen veta vad som egentligen hände.
Har du läst någon av böckerna? Är du nyfiken på någon av dem? Eller har du någon annan bok att tipsa mig om?
Sarahs nyckel den är jättebra.
SvaraRadera