1 december 2018

Lucka 1: Roliga och träffsäkra serier för 5-8-åringar

Det har äntligen blivit dags att öppna den första luckan i julkalenderbloggstafetten! Här kan du hitta hela startfältet.

Eftersom varken jag eller någon i min direkta närhet är i rätt ålder kanske jag missat något, men har det inte kommit ovanligt många bra serier för 5-8-åringar de senaste två-tre åren? Oavsett tänkte jag tipsa om denna braiga trend genom fyra serier jag läst delar av i år (de tidigare kom 2016 och 2017).

Jag tänker på Myran, Bruno, Frallan och Viggo. Det här är högläsningsböcker för 5-8-åringar som vill ha mer än en bilderbok men som inte är redo för rena textböcker. En annan viktig gemensam nämnare för serierna är att de behandlar viktiga ämnen som att växa upp, ha skilda föräldrar, ta för sig, gråta, skola, miljö, vänner med mera. Ämnena går utmärkt att diskutera och ofta är det ämnen som barn gärna tänker på och som kan vara bra för alla att diskutera. Det ger liksom hopp för en bättre framtid! Dessutom är serierna riktigt träffsäkra och handlingarna kan ta lika snabba vändningar som målgruppens tankar. Och: alla fyra serier har mycket bra illustrationer!


Först ut har vi Myran av Linn Gottfridsson och Emma Abdåge. Myran är sex år och går i förskoleklass. Han har en bästis som heter Henny och hon har en lös tand. Myrans föräldrar verkar bråka på engelska och han vill väldigt gärna ha en katt. Myran är verkligen en härlig karaktär! Böckerna heter En Myras liv (2016) och Myran och gåtorna (2017). Hemliga Myran kommer i mars 2019.


Någon månad senare kom första boken om Bruno av Åsa Anderberg Strollo och Julia Thorell. Bruno är ungefär 3000 dagar. Han berättar gärna om sitt liv. Det handlar om lego, skolprojekt, leta saker och att umgås väldigt mycket med tvillingarna Tom och Ture. En dag säger tvillingarna att de ska flytta och Brunos hand råkar göra en sak som Bruno inte står bakom. Hur ska detta gå? Böckerna om Bruno passar de lite äldre i nämnda målgrupp och behandlar många bra ämnen. Böckerna heter Bruno 3000: tvillingarna (2016), Bruno 3000: klubben (2017) och Bruno 3000: rymden (2018).


I år har vi kunnat läsa två böcker om Frallan av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge. Frallan gillar att tävla, tävlingsdagar är hennes och hennes mammas bästa dagar. Mormor är domare och Frallans roligaste är att vinna över sin mamma. Smart nog väljer Frallan grenar som hon är extra bra på, till exempel balansgång. Härligt feministiskt och roligt med en självsäker och finurlig tjej som förebild. Böckerna heter Frallan är bäst! (2018) och Frallan räddar världen (2018). I februari 2019 kommer Frallan och kärleken.


Den vi senast fått lära känna är Viggo av Lisa Bjärbo och Johanna Magoria. Viggo har en hemlig lista med saker han är rädd för. Där har han ritat (och försökt skriva, men det är knepigt) om mörker, monster med och utan huvud och att något ska hända hans pappa, mamma eller lillebror. Men listan är absolut hemlig! Hur ska det då gå när coola Melvin vill att Viggo ska med ut bland otäckingar i mörka natten på Halloweenrunda? Skönt att läsa om killar som inte behöver vara macho och pappor som engagerar sig i sina barns liv! Än så länge har Viggo och rädslolistan (2018) kommit ut.


I morgon öppnas andra luckan i stafetten hos Tusen sidor!

8 kommentarer:

  1. Jag älskar böckerna om Frallan och är så glad att det kommer en tredje bok om henne i vår. Lisa Bjärbo är ju alltid bra och nu påminde du mig om att jag borde läsa boken om Viggo nu med detsamma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Längtar till nästa Frallan-bok! Ja, något nytt av Lisa tackar vi ju inte nej till. :)

      Radera
  2. Tack för tips! Tror Bruno 3000 skulle passa min 7-åring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag absolut, hoppas ni får en fin lässtund! :)

      Radera
  3. Vore kanske något till gudbarnet. Tack för tipset.

    SvaraRadera