28 oktober 2015

Komma fram - Rainbow Rowell

Det Georgie och hennes jobbarkompis Seth väntat på i 15 år håller på att bli verklighet: de kan få chansen att få göra sin alldeles egna tv-serie! Problemet är bara att intervjun för detta, och allt arbete inför, krockar med julen och familjens resa till Georgies mans mamma. Georgie tvingas välja, och hon stannar hemma. När hon försöker ringa sin man Neal händer något konstigt. Neal svarar, men för 15 år sedan, innan de var gifta och hade skaffat barn. Kan det vara så att Georgie fått chansen att ställa något till rätta? Kanske finns det något som skulle kunna rädda deras äktenskap?

Trots att huvudpersonen i denna bok är en gift, 37-årig tvåbarnsmamma mitt uppe i karriären, har jag ganska lätt att känna igen mig i henne. Det kan bero på 1) att Georgie blir som bli som en 20-åring när hon pratar med Neal år 1998, 2) Georiges 18-åriga syster Heater som får en hel del plats när Georgies nya familj rest iväg, 3) Georgie gör många tillbakablickar till hur det var i 20-årsåldern. Detta tror jag gör att boken passar till en ganska bred åldersgrupp, alltså även till 18+-åringar.

Storyn i sig känns ganska vanlig: ring tillbaka i tiden och fixa saker, tänk igenom livet och på allt bra du har. För mig blir det långtråkigt ibland, särskilt eftersom många delar är förutsägbara. Däremot gillar jag boken utifrån ett feel good-boksperspektiv. Det är intressant att läsa om jobbet med tv-serier och hur den blir till. Jag känner inte igen många av de serier de snackar om, men är mer intresserad av hur det ser ut bakom scen, innan manuset ens är visat för skådespelarna.

Samtidigt är boken ganska sorglig. Georgie går verkligen ner sig i jobbet och känner att relationen med Neal håller på att spricka. Hon bryr sig knappt om mat, hygien och vad hon gör. Trots försök till hjälp från människor i närheten, är Georgie helt fokuserad på tidsresorna via telefon med Neal, och att försöka förstå och lappa ihop.

Jag ville läsa denna bok så fort jag såg att det är Rainbow Rowell som skrivit den. Annars hade jag förmodligen inte hade plockat upp den. Jämför med Rowells ungdomsböcker Eleanor och Park och Fangirl är Komma fram en besvikelse. Visst, det är en rätt bra feel good-bok, men mest känner jag "jaha, det var den boken". Rowell borde hålla sig till ungdomsböcker istället.

Första meningen: Georgie svängde in på uppfarten och var tvungen att gira för en cykel. 
Antal sidor: 333
Förlag: Gilla böcker, tack för recex!
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: Landline, 2014, översatt av Anna Thuresson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar