Den här boken bygger på det TED-talk författaren gjorde för några år sedan. Efter det har klippet fått över 3 miljoner visningar på youtube, och även blivit en bok.
När Chimamanda var 14 år blev hon för första gången kallad feminist, och det med en röst som lät som om hon blev anklagad för att vara terrorist. Sedan dess har hon kämpat för feminismen i Nigeria, där hon är född, och i andra delar av världen. Ett arbete som många gånger varit svårt och hårt, men eftersom författaren tycker det är så viktigt, kämpar hon vidare. Heja heja!
Jag har inte läst många böcker om feminism, men de jag läst verkar vara ganska lika i sitt innehåll. Det är ju samma sorts problematik och oftast liknande idéer som dyker upp. Därför lärde jag inte mig så mycket nytt, men fick lite mer inblick i hur det ser ut i Nigeria och lite generellt i Afrika. Det var intressant. Jag fick även läsa exempel på en ojämställd värld och annorlunda människosyn. Ett citat jag tar med mig blir detta:
Hur skulle det vara om vi koncentrerade oss på förmåga istället för kön när vi uppfostrar våra barn? Hur skulle det vara om vi koncentrerade oss på intresse istället för kön? s. 43Okej, hörni, den här boken har 61 sidor. Även om du inte läser särskilt snabbt, tar det inte lång tid att läsa den här boken. Så gör det.
Första meningen: Okoloma var en av mina bästa vänner när jag var liten.
Antal sidor: 61
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: We Should all be Feminists, 2014
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar