Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Stockholm, någon gång efter sekelskiftet 1800-1900. Till Doktor Tyko Gabriel Glas mottagning kommer en dag prästfrun Helga för att berätta om livet med pastor Gregorius och vad han gör. Det doktor Glas får höra gör hans fördomar om prästen ännu värre.
Som doktor har han svurit att rädda liv, men nu är han beredd att gå nästan hur långt som helst för att befria den vackra Helga från det hon berätta om. Hur lång får man egentligen gå? När får man döda en annan människa?
Denna bok gavs första gången ut 1905, vilket gör att språket är lite annorlunda. Exempelvis finns fortfarande pluralböjningarna på verb kvar (sutto- när två eller fler sitter, osv). Handlingen är ganska konstig, och doktor Glas dagboksanteckningar ganska komplicerat långa. Däremot finns långa, fina beskrivningar emellanåt, vilket gör att man kan se vad doktorn ser.
Är du inte jätteintresserad av det svenska språkets utveckling och av att läsa en bok av en av Sveriges stora författare, så bör du läsa en annan bok. Kul att ha läst, men ingen wow-upplevelse under pågående läsning.
Första meningen: ”Jag har aldrig sett en sådan sommar.”
Antal sidor: 155
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Boken i en mening: Bok som väckte stor uppmärksamhet då den släpptes, men som idag inte är någon hit för ungdomar.
Betyg: 4/10
Temaläsning: Böcker genom tiderna
Hej!
SvaraRaderaDu vann tävlingen i min blogg, jag har skickat ett mail för mer info :D
Vad kul att du har med första meningen i boken! Det kanske man skulle lägga sig till med. Eller sista... men vid närmare eftertanke kanske det inte är att föredra ;-)
SvaraRadera