23 december 2016

Monstret på cirkusen

text av Mats Strandberg, illustrationer av Sofia Falkenhem

Människorna i staden är mer rädda än någonsin för monster. Vad de inte vet är att Frank är ett av dem, och att han träffar de andra nästan varje natt. En dag kommer en cirkus till staden, och det står snart klart att clownen Kryger verkar gömma något bakom sin mask.

Det här är andra delen i en planerad trilogi. Tvåan brukar vara svår att skriva, men Strandberg lyckas fånga mitt intresse genom att sätta Frank i ett nytt, känslofyllt, spännande och ibland otäckt äventyr. Liksom den första boken, Monstret i natten, är det mycket fokus på utanförskap och att någonstans mitt i detta finna en trygg plats. Utanförskapet handlar om att vara udda, eller inte passa in i normen. Jag tänker att det kan tala till många, till exempel hbtq-personer, människor från andra länder eller med annan bakgrund och kultur, funktionsnedsatta eller kanske de som är mobbade av andra oklara anledningar. Liksom många andra mobbade har Frank svårt att känna sig säker i si själv och den han är, men liksom många andra vet han ändå sitt värde längst inne i hjärtat. Det är bara så svårt att ta fram det ibland. Det gör Frank till en trovärdig karaktär som kan ge tröst åt många.
 
Monstret på cirkusen är många gånger vemodig och otäck. Samtidigt finns massor av hopp, hopp om förändring och att godheten kan segra. Bilderna, som går i svart, vitt, grått och lila, förmedlar många av de här känslorna, och passar bra till texten. Jag gillar boken väldigt mycket! Den är riktigt bra skriven och jag rekommenderar den till nästa högläsningsstund.

Första meningen: Morgonen som skolan skulle börja igen var det svalt i luften.
Antal sidor: 142
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar