27 juni 2019

När herr Normsson träffade Hen och Räven Ralf borstar tänderna

När Herr Normsson träffade Hen av Diana Hancock och Anna Windseth.

Det ska bli kalas i Normköping! Det är herr Normsson som bjuder in och han har stenkoll på hur allt ska vara. Till hans kontrollbehovs förtret dyker Hen upp och ifrågasätter Normsson - något ingen annan verkat göra. Hur ska det sluta?

När normer personifieras blir det helt plötsligt lättare att förstå begreppet och innebörden. Här finns karaktärer som fastnat i stränga normbundna regler och som knappt vet att de kan ifrågasätta sin vardag och hur de blir behandlade. Det är intressant och jag tror bokens teman kan gå hem hos barn. Det är spännande att se hur Hen helt naturligt - och utan egentligen förstå vad hen gör - vänder upp och ned på hela tillvaron. Det blir stundvis lite tråkigt övertydligt och tjatigt i det här "tjejer kan visst bygga lådbil och pojkar kan visst leka med dockor!", men eftersom det fortfarande finns normer som säger att "så är det" kanske övertydligheten behövs. Jag reagerade också på att Hen alltid kallas vid sitt pronomen (som om det var hens namn) och det kändes som att hen fastnade i det (vilket är samma grej som att flickor eller pojkar kan fastna i hon/han) men eftersom karaktärerna - förutom herr Normsson - inte har några namn får det ändå vara okej. När Herr Normsson träffade Hen är en intressant och spännande bok som jag tror kan väcka många funderingar och förhoppningsvis även ge insikt om normer vi vet eller inte vet att lever ut.

Första meningen: Det var en gång en stad som låg långt, långt bortom de mossiga bergen.
Antal sidor: 36
Förlag: Idus förlag

Räven Ralf borstar tänderna av Amanda Thorn och Tinna Ahlander.

Ralf är världsbästa på att borsta tänderna. Han vet dessutom hur han ska lära lillebror hur han ska göra. En dag försvinner Ralfs tandborste och med vetskapen om att han inte kommer kunna borsta tänderna efteråt vill han inte ens äta...

Det här är en pedagogisk bok om att borsta tänderna. Den där pedagogiken känns ibland påtvingad och övertydlig. Med tanke på förlagets tidigare utgivning (exempelvis Kaninen som så gärna ville somna och Jag dog och fick liv igen) av böcker som vill påverka kanske det dock är meningen. Boken skulle kunna fungera bra på de som är ovilliga att borsta tänderna och det vore kul att testa Ralfs giraffknep. De grafiska illustrationerna är enkla och söta. Med frågor till läsaren blir det i alla fall en inkluderande bok och det vore kul att se hur barn tar emot den.

Antal sidor: 32 
Förlag: Ehrlin publishing

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar