av Camilla Lagerqvist
Sverige, sommaren 1943. Maja bor nära gränsen till Norge där en del av andra världskriget utkämpas. Verkligheten kommer närmre när norskan Hilde och den judiske Ben flyttar in i den lilla byn där Maja bor. De tre blir vänner, och när de hör om motståndskvinnan Svarta Rosen bestämmer de sig för att själva försöka göra något för att hindra kriget. Något som blir väldigt farligt.
Böcker om historia för barn har fått sig ett uppsving. Uppdraget är den första i en serie av fyra böcker som utspelar sig under andra världskriget. Vi får möta "Svarta rosorna", de tre barnen som gärna vill göra något för att hindra kriget och hjälpa motståndsrörelserna.
Jag gillar blandningen av spänning och vardag. Barnen ser ofta nazisternas flygplan över byn, hör bombningarna i Oslo och Hilde och Ben är två av alla de som måste fly. Byn påverkas av matransonering och tvingas funderar på vilka de kan lita på. Det hemska kriget finns nära. Samtidigt rullar vardagen på med vänskap, familj, syskongnabb, identitetsfunderingar och kärlek. Det blir en bra och spännande mix som jag tror många kan relatera till, samtidigt som de får sig en historielektion (utan pekpinnar). Det uppskattar jag!
Jag är lite besviken på (det dolda heterosexuella) triangeldramat mellan barnen, men tänker att om jag varit i den tänkta läsaråldern (ca. 12-15) hade jag förmodligen gillat det. Jag har fäst mig vid karaktärerna och lärt känna dem en del, men vill gärna veta mer, vilket gör att jag ser fram emot nästa del, Isbarnen. Ett plus till att två av de tre huvudpersonerna är tjejer, och att den främsta personen i motståndsrörelsen är kvinna. Hade jag varit 12-13 år hade jag förmodligen slukat serien!
Första meningen: Det var sommaren 1943 och jag skulle fylla tretton år.
Antal sidor: 159
Förlag: B Wahlströms, 2014
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar