24 april 2014

"En längtan efter att kunna vara den man är"

Torka aldrig tårar utan handskar. 1. Kärleken av Jonas Gardell

Stockholm i början av 1980-talet. Rasmus lämnar den lilla Värmländska hålan han är uppvuxen i. Han vill till storstan för att kunna leva ut sin homosexualitet.
Benjamin gör sina föräldrar och sin församling inom Jehovas Vittne stolta genom att flitigt gå i tjänst för att predika om Gud. Men så möter han Paul som säger något som får hela hans liv att rubbas.

Detta är en gripande, viktig historia om hur det var för homosexuella i Sverige på 1970 och -80-talet. Om lagarna, skammen, tabut, längtan och hopp om frihet. Boken tar upp både det fina och fula, allt med en melankolisk längtan efter frihet, både yttrandefrihet och en längtan efter att kunna vara den man är, även när man lämnar sitt eget rum.

I början kan boken vara något rörig då berättaren hoppar mellan flera olika tider och personer. När jag läste mycket på en gång gick det dock lättare att hänga med. Boken rymmer mycket som kan få fördomar att minska, som kan ge oss en ökad förståelse, men också mycket som jag tror kan spä på fördomar. Jonas Gardell har dock en viktig, sann berättelse att dela med sig av, så väl berättarmässigt som den fakta han väver in.

Detta är första delen i en trilogi, men en del av de kommande händelserna är redan nämnda. Detta gör det mer intressant, och jag tror att jag snart tar mig an andra delen. Det finns en aktualitet och en historia som säger att den är viktig. Och den har rätt.

Första meningen: Augusti har passerat utan ett moln på himlen, men genom de tillslutna fönstren på isoleringen tränger sommaren in.
Antal sidor: 291
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar