9 oktober 2018

Bokbarnet

av Oliver Jeffers och Sam Winston

Ett bokbarn bjuder in en pojke till böckernas fantastiska värld, där vilka äventyr som helst kan skapas och upplevas. Bokhav, bokskogar, bokmonster och bokskatter. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Illustrationerna till den här boken är rakt igenom en lek med ord. Som boknörd är det roligt att se och framförallt läsa vad det står i bilderna, för att försöka lista ut vilken boks text som hjälper till att bygga bilden.

Orden i bilderna gjorde tyvärr att hade hade svårt att fokusera på berättelsen om bokbarnet. Att värva de olika texterna gjorde det bara rörigt. En ung tittare som inte kan läsa har förmodligen inte samma problem, men å andra sidan väcks nyfikenheten över alla ord som läsaren inte läser, om hen bara läser den primära berättelsens ord. Boken hade kanske varit bättre om det inte funnits någon nedskriven berättelse, om läsaren/tittaren själv fått bestämma. Jag är lite tveksam, men illustrationerna är mycket fina och jag kan tänka mig att ha flera av dem uppnålade på väggen. De förmedlar verkligen en stor kärlek till det skrivna ordet och böckernas fantastiska, fantasifulla värld.

Första meningen: Jag är ett bokbarn.
Antal sidor: 40
Förlag: Bonnier Carlsen, 2018
Originaltitel: A Child of Books, 2016
Översättare: Annika Thor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar