11 oktober 2018

Utslängd från zoo

text av Megan Everett Skardsgård, illustrationer av Maria Nilsson Thore

Emmas moster Meg har alltid något konstigt på gång. Hon reser över hela världen och har massa nytt att berätta när hon kommer hem. En dag tar hon med Emma på zoo. Meg vill fota Emma bland lejonen och simma med uttrarna, men lyssnar inte när Emma vill gå till sköldpaddorna. Varför finns det ett överkryssat foto på Meg utanför zooet?

Meg är härligt normbrytande och gör precis vad hon vill. Författaren och illustratören har gjort ett snyggt jobb ihop och håller pekpinnarna borta. Nilsson Thore är riktigt bra på att fånga stämningen i ansiktsuttryck och kroppsspråk hos såväl människor som djur. Emmas känsla av moster Meg förmedlas tydligt och jag läser med en blandning av oro för att Meg ska köra över Emmas vilja och person, och humor för att handlingen tillåts vara så befriande knasig.

En bok att skratta åt, men även att fundera över. Vad gör Meg och hur påverkar det Emma? En färgstark bok full med bus, baserat på vad författaren gärna hade velat göra med sina syskonbarn, eller egentligen vad hon själv velat göra när hon var yngre.

Första meningen: Min moster Meg är inte som andra vuxna.
Antal sidor: 40
Förlag: Rabén & Sjögren, 2017
Översättare: Lotta Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar