14 oktober 2018

Superhjälte-mamman flyger in i väggen

text av Camilla Gunnarsson och illustrationer av Ulrika Nilsson

Oskars mamma kan göra hur många saker som helst samtidigt! Hon liksom flyger fram och när Oskars stövlar blir för små har hon redan köpt nya. Dessutom vet hon var allt finns, trots att hon inte är hemma och kan leta. Men en dag flyger hon in i en vägg.

Det är svårt att förstå hur energin plötsligt bara kan ta slut. Särskilt för ett barn, särskilt om barnet tror att det är hens fel att mamma/pappa inte orkar längre. Jag tror många barn med stressade föräldrar kan känna igen sig i den här boken och det är bra.

Illustrationerna är enkla och vissa gånger hade de gärna fått förmedla tydligare ansiktsuttryck. Ibland känns de lite tråkiga. Boken förmedlar en stressad mamma och en pappa som inte har så bra koll på varken vardagen eller att mamman jobbar alldeles för mycket. Däremellan finns Oskar som funderar och ser. Jag hoppas att allt färre barn ska behöva ha nytta av den här boken, men för de som lever med en förälder som är stressad eller utbränd tror jag den här kan hjälpa. Psykisk ohälsa är svårt att förklara och förstå och vi behöver hjälp med det, precis som stressade föräldrar behöver hjälp att få balans.

Första meningen: Oskars mamma är en Superhjälte.
Antal sidor: 26
Förlag: Idus förlag, 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar