26 mars 2019

Allt ska brinna

av Sofia Nordin

Agnes och Minna är syskonsjälar som vill förändra världen. Det finns så mycket att göra: rädda jorden, rädda djuren, förinta alla orättvisor och få folk att bli mer genusmedvetna och feministiska. Minna är full av idéer, frustration, ilska, mod och ibland en så djup hopplöshet att Agnes knappt förstår vad som händer och än mindre känner att hon räcker till.

Bokens första kapitel presenterar två unga tjejer med en stark drivkraft att förändra. Radikaliteten känns ovanlig men uppfriskande för en roman. Där finns något obekvämt som smittar från klasskompisarna och rektorn som mest tycker att Agnes och Minna ska lägga av och vara mer normala. Samtidigt är det skönt att de får plats och de speglar typiska karaktärsdrag för den generation som passerar tonåren nu; omsorg om människor, djur, jorden och vår framtid här. Därmed skriver Nordin om något mycket viktigt och aktuellt. När vuxenvärlden sviker och inte vill eller orkar lyssna, när vi säger "vänta" eller "lugna ned er", tror jag steget till hopplöshet många gånger inte är så långt. Den psykiska ohälsan ökar bland unga och en anledning till det är säkert jordens ohälsa och vuxnas ointresse.

Sofia Nordin har skrivit många aktuella och gripande böcker. Hon har Augustprisnominerats för två av dem och skrivit en dystopikvartett. Allt ska brinna är en tung bok som gav mig ont i magen. Det beror på de tunga ämnena men även på att Nordin på ett mycket skickligt sätt tar mig så nära huvudpersonerna att jag känner mig som en av dem med deras förtvivlan, hopplöshet och sorg. Jag kan även känna deras positiva känslor men redan från början vet vi att något jobbigt kommer hända.

Efter de inledande kapitlen med mycket radikalitet lugnas tempot lite och läsaren lär känna fler sidor av tjejerna. Vi fördjupas i andra problem än det de vill demonstrera mot och skolan och vardagen gör sig påmind. Allt ska brinna behandlar många ämnen och det skulle kunna bli rörigt, men för Nordin blir det inget problem, hon klarar av att hålla reda på allt på ett sätt som bygger upp boken riktigt snyggt. Trots att boken är tung behandlar den mycket viktigt och obekvämt som vi absolut måste prata om. Därför vill jag rekommendera boken till klassrumsdiskussioner, lärare, ledare och andra vuxna som träffar högstadie- och gymnasieungdomar. Boken är riktigt bra skriven och mycket viktig men ännu viktigare är diskussionerna kring den. Många kommer behöva någon lyssnande person bredvid sig när de läser den här boken.

Första meningen: Det är höst när jag kommer bärande på elden.
Antal sidor: 239
Förlag: Rabén & Sjögren, 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar